Dodaj do ulubionych

zmywarka obsluga

09.11.11, 22:15
witam, wlasnie kupilam sobie zmywarke firmy elektrolux, pierwsza w zyciu, i mam mam troche problem z obsluga, wiem ze trzeba wsypac sol, ale nie wiem jak czesto, czy gdy wkladam kostki 3 w 1 to tez trzeba wsypywac ta sol, no i o co chodzi z ta funkcja "Multitab", prosze pomozcie jesli ktos taka zmywarkle posiada, pleasssssse..
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: zmywarka obsluga 09.11.11, 22:36
      Jezeli bedziesz uzywac tabletek np. 3 w 1 to wlaczasz funkcje "Multitab" i wtedy nie musisz dawac ani soli ani nablyszczacza. Jezeli chcesz uzywac proszku to wylaczasz funkcje Multitab i sol wsypujesz raz na ok. 3 miesiace ( jak trzeba bedzie uzupelnic sol to zapala sie lampka "S" )
      Ja mam chyba ta zmywarke - AEG Electrolux 45000 W/WO, a Ty jaka masz?
      • mel.la Re: zmywarka obsluga 09.11.11, 22:43

Ps.
        Jeszcze powinnas sprawdzic twardosc wody u siebie i sprawdzic ilosc soli na opakowaniu tabletek czy ta ilosc jest wystarczajaca.
        Osobiscie zaczelam uzywac proszku do zmywania bo moja poprzednia zmywarka Bosch zapchala sie i czytalam , ze wiekszosc zmywarek zatyka sie od nierozpuszczonych do konca tabletek.
        • katarina76-3 Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 08:29
          dziekuje Ci bardzo, wzoraj juz poszlam spac, ja mam zmywarke ESF 65040, wsypalam sol, ale chyba za malo bo po pierwszym myciu zaswiecila sie lampka, a ile wsypalas za pierwszym razem zeby starczylo na 2,3 miesiace?
          • mel.la Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 11:56
            Za pierwszym razem trzeba najpierw wlac 1 litr wody ( tylko za pierwszym razem, potem juz nie) i dopiero potem wsypac sol - 2kg.
    • Gość: anka Re: zmywarka obsluga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 14:41
      Nie prościej przeczytać instrukcję? Wszystkie niezbędne informacje się tam znajdują, tym bardziej że modele różnych firm mogą nieznacznie się różnić szczegółami. Dopiero pozostałe wątpliwości roztrząsać na forum.
    • katarina76-3 Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 14:44
      od tego jest forum do "anki" nie musisz czytac
    • Gość: gość Re: zmywarka obsluga IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 15:51
      Niezależnie od tego jakie używasz tabletki, sól i tak musisz sypać. Zadaniem soli jest ochrona układu jonizującego zmywarki.
      • mel.la Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 16:39
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Niezależnie od tego jakie używasz tabletki, sól i tak musisz sypać. Zadaniem so
        > li jest ochrona układu jonizującego zmywarki.

Ta zmywarka ma funkcje multitab i jesli w tabletkach jest odpowiednia ilosc soli nie sypie sie jej dodatkowo.
        • Gość: gość Re: zmywarka obsluga IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 18:50
          I tu się mylisz, ta ilość soli prawie nie ma wpływu na system jonizujący, to są śladowe ilości. Poczytaj trochę na ten temat, a najlepiej zapytaj w serwisie.
          • mel.la Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 19:04
            Gość portalu: gość napisał(a):

> I tu się mylisz, ta ilość soli prawie nie ma wpływu na system jonizujący, to są
            > śladowe ilości. Poczytaj trochę na ten temat, a najlepiej zapytaj w serwisie.

To Ty sie mylisz!

Z instrukcji zmywarki elektrolux:

UNIWERSALNA TABLETKA DO ZMYWARKI
            Funkcja Multitab jest przeznaczona dla wieloskładnikowych tabletek z detergentem.
            Tabletki te zawierają takie składniki jak: detergent, płyn nabłyszczający i sól do zmywarek.
            Niektóre typy tabletek mogą zawierać również inne środki.
            Należy sprawdzić, czy dane tabletki są odpowiednie do stopnia twardości wody doprowadzanej do urządzenia (patrz instrukcje podane na opakowaniu produktu).
            Włączenie funkcji Multitab powoduje zatrzymanie dozowania płynu nabłyszczającego i soli
            Włączenie funkcji Multitab powoduje wyłączenie komunikatów informujących o konieczności
            uzupełnienia soli i płynu nabłyszczającego.

Po wybraniu funkcji Multitab czas trwania programu może ulec wydłużeniu.

I co? To pisze producent !

• katarina76-3 Re: zmywarka obsluga 10.11.11, 19:47
              no wlasnie i co tu robic? widze ze nie tylko ja mam problem...
              • mel.la Re: zmywarka obsluga 11.11.11, 10:42

Ale w czym masz problem? ;-)

Sprawdz jak wysokie jest zakamienienie wody w Twoim rejonie
                Sprawdz jaka jest ilosc soli w tabletkach, ktorych uzywasz

Jesli zakamienienie w Twoim rejonie jest niskie wlacz funkcje multitab i uzywaj tylko tabletek

Jesli zakamienienie jest wysokie nie wlaczaj funkcji multitab tylko dosypuj dodatkowo sol, masz rozne stopnie dozowania wiec ustaw sobie jak tam uwazasz, chyba nie na najwieksze dozowanie skoro sol jest w tabletkach.

U mnie zakamienienie jest bardzo niskie wiec mimo iz nie uzywam tabletek ustawilam dozownik na najnizszym stopniu dozowania.
    • imaduo instrukcja! 15.11.11, 22:38
      po pierwsze i najważniejsze: czytaj instrukcje tam jest wszystko opisane, zaoszczędzisz czas na przeglądaniu forum
      po drugie: każda zmywarka z jakiegoś powodu ma oddzielny pojemnik na sól, oddzielny na nabłyszczacz i oddzielny na proszek, z tego wynika że zmywarka sama sobie woli korzystać z każdego środka oddzielnie a kostka jej tego nie umożliwia
      zaraz ktoś napisze że kostki są super bo je tak reklamują - guzik prawda, calgon też reklamują i co z tego?:) marnowanie pieniędzy i nic więcej
      • Gość: anka Re: instrukcja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 08:07
        imaduo napisał:
        > po pierwsze i najważniejsze: czytaj instrukcje tam jest wszystko opisane, zaosz
        > czędzisz czas na przeglądaniu forum

Normalny człowiek tak by zrobił, ale autorka z nie wiadomo jakich powodów woli sprawdzone informacje z forum niż od producenta ;)
        forum.gazeta.pl/forum/w,124,130544105,130562246,Re_zmywarka_obsluga.html
    • Gość: Mika Sól a tabletki IP: *.ip.xcore.pl 06.02.14, 10:12
      Witam, wcale się nie dziwię że koleżanka ma problem. Też mam Electrolux i bardzo twardą wodę, dlatego też używam dodatkowo soli. Wyżej zacytowano instrukcję, w której napisano wyraźnie że jeśli używa się funkcji Multitab to automatycznie zmywarka odcina sól i nabłyszczacz. Zatem jak włączyć program żeby dodatkowo pobierało sól? W instrukcji pisze że można, ale jak to już nie. Cytuję " Stosując tabletki mimo nieodpowiedniej twardości wody, należy również stosować sól..Najpierw należy włączyć funkcję Multitab, a następnie ustawić zmiękczanie wody odpowiednie do twardości wody... i użyć soli do zmywarek." Zmiękczanie to za każdym razem ustawiać? I pisze że po ustawieniu zmiękczania WYŁąCZYĆ zmywarkę aby potwierdzić ustawienia. Wtedy przecież program który wybrałam i funkcja Multi mi się wyłączą, bez sensu ta instrukcja.
      • enoive Re: Sól a tabletki 14.02.14, 17:24
        Faktycznie instrukcja do d... po prostu nie wlaczac funkcji multitab i to wszystko, jak wlaczysz funkcje multitab automatycznie nie bedzie pobierac soli - i tego najlepiej sie trzymac.
    • Gość: agu problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.14, 20:04
      Słuchajcie mam problem, najpierw należało wlać litr wody do zmywarki a potem wsypać sol. Jak mam to zrobic skoro wody jest pod korem ?
      • enoive Re: problem 14.02.14, 17:25
        Na pewno masz nowa a nie uzywana ? Po wlaniu 1 l powinno by miejsce na wsypanie conajmniej 1 kg soli.
        • Gość: jagoda Re: problem IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 18:02
          wsyp sól, nic się nie stanie, sól się zmieści, nie przejmuj się wypływającą wodą, tak ma być, soli syp tyle, aż zacznie być widoczna, zakręć "korek" i będzie ok.
          • Gość: agu Re: problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 21:16
            tak myslisz?? w instrukcji pisze by unikac rozsypywania soli...
            • Gość: jagoda Re: problem IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 21:35
              przecież do każdej zmywarki jest dołączony taki specjalny "lejek", który nakładasz na otwór do którego wsypujesz sól, wsypuj powoli, nie powinno się rozsypać, jak ci spadną pojedyncze kryształki, co może się zdarzyć zbierz ręką, lub ściereczką, powodzenia
              • Gość: jagoda Re: problem IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 21:36
                i nie bój się, bo w miarę wsypywania soli będzie wypływać trochę wody, ale to normalne
    • Gość: wojtek Re: zmywarka obsluga IP: *.internetia.net.pl 16.02.14, 12:20
      Witam wszystkich :) tez używam od wczoraj praktycznie zmywarki. Podoba mi się :)
      Mam tylko problem ze zrozumieniem instrukcji obsługi a mianowicie funkcja Multitab a zbiornikiem płynu nabł.
      Te 2 opcje przeczą sobie moim zdaniem w instr.
      cyt:
      Multitab
      "Opcja ta zatrzymuje doprowadzanie płynu nabły‐
      szczającego i soli.
      "

Płyn Nabłyszczający
      "Dozownik płynu nabłyszczającego można włą‐
      czyć tylko wtedy, gdy aktywna jest opcja Multi‐
      tab."

..no chyba ze ja nie umiem czytać ;/
      (biorę pod uwagę to ze instr może zawierać błędy gdyż już na 1 trafiłem)
      Proszę o pomoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka