Gość: gogi IP: *.benefia.pl 09.01.07, 11:22 Słyszałam od użytkowników, że zmywarki firmy whirlpool (i to te nienajtańsze) nie domywają naczyń. Czy macie podobne doświadczenia? Miałam zakupić tą firmę, ale teraz mam wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malenka07 Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 09.01.07, 13:32 O Whirpoolu nie wiem, ale nasz Electrolux tez nie domywa:( Stosowalismy rozne tabletki, teraz proszek i tez nie najlepiej:( Rowniez wyprobowalismy rozne programy. Lepiej z myciem wstepnym. Dodam, ze nie przetrzymuje naczyn dlugo - myje codziennie lub co drugi dzien. Czasem te niedomycia sa to resztki jedzenia (nalezy bardzo dokladnie je usuwac przed wlozeniem naczyn do zmywarki, niestety), ktore wiruja i przyklejaja sie na naczyniach, a czasem po prostu mam wrazenie, jakby wcale nie myla tylko plukala. Nieznosze jej szczerze, zbyt czesto trzeba po niej poprawiac. Usuwanie resztek, ustawianie w zmywarce, a potem wyjmowanie zajmuje tyle czasu ze nie wiecm, czy to jakas oszczednosc czasu:( Smutno mi czytac o zachwyconych zmywarkami uzytkownikach, ja ze swoja sie nie przyjaznie... Ufff, ulzylo mi troche;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: *.benefia.pl 09.01.07, 13:37 a jaki to model Electroluxa? Dawno kupiłaś tą zmywarkę? Może powinnaś zgłosić reklamację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: *.3.cust.bredband2.com 09.01.07, 13:41 Efekt zmywania zalezy od: 1.doboru wlasciwego programu (jak nie domywa na standardowym, wybierz wyzsza temperature np). 2.jakosci i ilosci uzytego detergentu (lepiej proszek, niz tabletki Xw1, warto sprobowac dodac wiecej proszku i metoda prob i bledow ustalic optymalna ilosc). 3. Ustawienia naczyn: byc moze za gesto sa naczynia poustawiane i zaslaniaja sie nawzajem przed dostepem wody, 4. regularnosci w oczyszczaniu sitek-filtrow na dnie zmywarki z resztek pokarmow itp, 5. sprawdzic, czy otwory w ramionach, ktore spryskuja naczynia, nie sa zatkane, trzeba je odkrecic, udroznic otwory i przeplukac woda. 6. pewnie od twardosci wody tez, wiec warto sprawdzic ustawienie dozowania soli. Jak gary sa mocno przypalone, to i program 75st moze nie dac rady. Warto zaczac od mniejszego zaladunku i dodania wiecej proszku do zmywania. Mialam Whirlpoola 5 lat i zlego slowa na te zmywarke nie dam powiedziec :-) Wbrew powszechnej opinii o niskiej jakosci produktow tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogi Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: *.benefia.pl 09.01.07, 14:00 Koleżanka, która użytkuje Whirlpoola nie myje garnków. Zmywarka niedomywa szklanek z osadu (koszmarnie wyglądają te dymne szklanki z arcorocu) oraz kubków. Twierdzi, że tak jest na każdym programie i jest to niezależne od użycia większej ilości proszku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: *.3.cust.bredband2.com 09.01.07, 14:15 w jakim sensie koszmarnie? Zostaje osad z herbaty czy biale smugi? smugi (z kamienia) moga swiadczyc np. o kamieniu (mozna zwiekszyc dozowanie soli), lub o zbyt duzej ilosci nablyszczacza (nieco zmmniejszyc jedo dozowanie). U mnie czasem zostaja smugi po herbacie, jesli naczynia zbyt dlugo czekaja na zmywanie. Pomaga wowczas zwiekszenie temperatury lub czestsze zalaczanie zmywarki (akurat to uzalezniam od zaladunku, nie zalaczam zmywarki z kilkoma kubkami). Niektore szkla matowieja nieodwracalnie podczas mycia w zmywarce i jakosc sprzetu nie ma nic do rzeczy. Duzo zalezy od jakosci szkla i wyczucia zmywarki. Ja uzywam zmywarek od 7 lat, na poczatku Whirlpool teraz Miele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:16 "dymnych" arcoroców, duralexów itp. nie domywa żadna zmywarka, pociesz koleżankę. Niektóre przezroczyste , białe szkło też "łapie " osad-celują w tym te najtańsze ikeowskie. Reszta domywa się idealnie, łącznie z przypalonymi garami i naczyniami żaro po zapiekankach.Co prawda mam Siemensa, ale stawiam, że to wina szkła, a nie whirpoola. Odpowiedz Link Zgłoś
maja73 Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 14.01.07, 00:25 Witam, najpierw sprawdź, czy w takich śmigłach, z których leci woda, nie siedzą aby pestki od cytryn, kawałki wykałaczek lub ziół z potraw. Trzeba odkręcić i dobrze się przyjrzeć. Banalne, ale obok źle poukładanych naczyń to najczęstsza przyczyna, że zmywarka nie domywa. Maja Odpowiedz Link Zgłoś
zayzayer Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 10.01.07, 08:11 Nie ma zmywarek źle myjących, są tylko niewłaściwie obsługiwane (nie te programy, nie te środki, nie tak poustawiane dozowanie, pozatykane ramiona myjące itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa256 Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 11.01.07, 09:25 Zmywarkę mam od niedawna. Początkowo klęłam, bo nie domywała. teraz wiem, że to był mój błąd - źle układałam naczynia. Nauczyłąm się układać i nad zdarzało się, że cos tam niedomyte jest. Zmieniłam tabletki 5w1 na proszek i teraz jest idealnie. Myślę, ze jeśli chodzi o domywanie to wszyskie zmywarki działaja na tych samych zasadach. Ja zwracałam uwagę, aby zmywarka była ocynkowana - blacha nieocynkowana szybciej koroduje. Z tego co wiem to Whirpool niestety jest nieocynkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: zmywarka niedomywa naczyń??? IP: 83.238.166.* 11.01.07, 12:49 Myję wszystko w temperaturze 50 albo 55 stopni - mam taki niezbyt gorący program (bosch) i to wystarcza, ale... jeśli mam naczynie po zapiekaniu to od razu po zakończeniu zmywania wyjmuję je i w tym momencie zwykle ten zapieczony kawałek jest miekki i daje sie dosłownie jednym palcem usunąć. Później na gorącym naczyniu zasycha i nie można znowu odgryźć. Nie korzystam z tabletek, bo są nieekonomicznie silne. Dosypując detergent osobiście - raz daję go więcej, raz mniej. Do tego niższa temperatura. Nie widzę powodu walenia tyle chemii w wysokiej temperaturze i narażania szkła na zniszczenie z powodu jednego "trudnego" gara w środku. Naczynia myję właściwie spłukane z jedzeniowego błota, bo trafiają najpierw do zlewu, skąd przekładam je potem hurtem do zmywarki. Może nie jest to zbyt oszczędne gospodarowanie wodą, ale z filtra nic nie potrzebowałam jeszcze wyjmować, a różne brudy w formie mazi swobodnie spływają. Natomiast kieliszki po winie i brudny gar równocześnie w jednej misce, jakoś mi się źle kojarzy, więc skoro już tak "musi" być nieco staram się to "uszlachetnić":)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 moja zmywarka 13.01.07, 09:34 Ja mam zmywarke Indesit (tą szeroką, o dziwo yla tansza niz te waskie) i jestem z niej narawde bardzo zadowolona: nie zdarzylo jej sie czegos nie domyc, domywa nawet przypalone resztki z naczyn ktore byly w piekarniku, nic nie oblepia na innych naczyniach, nie musze naczyn ani plukac ani oczyszczac z okruchow przed myciem. To jesli chodzi o dwugodzinny program. Przy programie 25 minutowym troche gorzej myje, zdarza sie ze jakies okruszki lub kawalki pietruszki zostaną przyklejone gdzie indziej, ale jest tego bardzo malo, powiedzmy... na cale mycie musze poprawic 2 czy 3 naczynia. Szczerze polecam tą zmywarke, tym bardziej ze caly czas slysze o problemach jakie inni maja ze swoimi zmywarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: moja zmywarka 13.01.07, 09:37 Aha, dodam ze ja nic nie dozuję, zadnej soli, nablyszczacza. Kupuje tabletke xw1, zamykam ją wewnatrz i naciskam start :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: moja zmywarka IP: *.3.cust.bredband2.com 14.01.07, 00:10 to pochwal sie, jak dlugo ja masz. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: moja zmywarka 14.01.07, 17:18 A co? Niedlugo sie zepsuje? Nie wiem od kiedy... z rok. Cos kolo tego. A po ile czasu sie psuje? Matko, ja nie wiedzialam! :( Odpowiedz Link Zgłoś
anatola_k Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 14.01.07, 07:10 Szczerze polecam zmywarki BOSCH lub SIEMENS. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: zmywarka niedomywa naczyń??? 14.01.07, 17:19 Moi rodzice mają Siemens i nie sa zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
basik75 Osad 23.03.07, 13:28 Używam zmywarki już 3 lata i generalnie jestem zadowolona. Jednak na moich ulubionych szklankach, z grubszego, dobrego gatunkowo szkła, pojawił sie osad, którego nie moge usunac. Mam pytanie czy któryś użytkownikowi miał podobny problem i czy udało mu sie czymś usunąć osad? Zaczynam się tez zastanawiać czy coś się poprawi jesli nie bede uzywala tabletek, tylko proszek. Prosze o podzielenie sie doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: Osad 25.03.07, 19:23 A może Twoje szklanki są kryształowe lub z podobnego szkła? Takie szkło jest miękkie i nie powinno być myte w zmywarkach bo zmatowieje. Ten osad to może być właśnie zmatowienie. Ale nie martw się, używając je i myjąc od teraz tradycyjnie jakąś miękką ściereczką a następnie wycierając je do sucha też miękką ściereczką doprowadzisz je do poprzedniego połysku. Niestety może to potrwać tak długo jak je zmywałaś w zmywarce. A jak długo to było? Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Osad 09.04.14, 10:18 Generalnie, jeżeli pojawia się nagle na szklankach osad, taki biały i matowy, to są trzy przyczyny: 1. Źle dobrana ilość dozowania lub brak dozowania środka nabłyszczającego oraz brak dozowania soli. 2. Skład chemiczny szkła. Nie każde szkło nadaje się do zmywarki. Osobiście mam jedną szklankę, która po kilku myciach zmatowiała. Inne szklanki są lśniąco przeźroczyste jak trzeba. 3. Temperatura mycia. Szkło nie lubi jak jest myte w zbyt gorącej wodzie. Szkło w zmywarce powinno być myte w temp. max 55 C. Trudno w warunkach domowych o to, żeby szkło było myte osobno, nie z naczyniami z obiadu i garnkami, dlatego sporadycznie powinno się myć w temp. powyżej 60 C. Odpowiedz Link Zgłoś