Dodaj do ulubionych

Specyficzny basen.

19.08.17, 08:27
Mimo mojej niepełnosprawności mogę pływać i pływanie bardzo mi służy, ale nie jestem w stanie wejść do basenu po drabince albo po schodach. Znacie takie baseny, do których można wejść, tak jak do jeziora czy morza? Ja znam dwa: jeden na Termach w Poznaniu - basen z wysoką falą i jeden w czeskiej miejscowości Hodonin (odkryta pływalnia), ale szukam więcej takich miejsc z myślą o przyszłych wyjazdach. Zależy mi, żeby było takie wejście: łagodny spad, ale też żeby w najgłębszym miejscu osiągał chociaż 1,5 metra. Może być w Polsce lub za granicą, również przy jakimś hotelu.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:33
      Termy w Bani; Aquapark Wrocław, Termy Bukovina;
      • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:35
        Dzięki, super! Właśnie oglądając zdjęcia z term w Bukowinie tak mi się wydawało, ale nie byłam pewna.
        • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:49
          Aguar, obawiam sie, ze to jednak nie Bukovina - dzieci wstaną to dopytam, na pewno jeszcze jedne termy na południu maja takie zejście, mnie one juz sie myła, dzieci powinny pamietać.

Bania na 100% ma, bo byliśmy w czerwcu tydzien. We Wrocławiu tez kilka dni spędziliśmy. W Bukovinie byłam rok temu i teraz ręki nie dałabym sobie za to uciąć, bo nigdy nie zwracałam uwagi na te łagodne zejścia. A dzieci spędzały wiecej ode mnie czasu w wodzie.
          • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:06
            Ale Bania też by mi pasowała. Myślimy o tym, aby spędzić w przyszłym roku wakacje na Podhalu, mąż się bardzo napalił, ja po górach sobie nie pochodzę więc chciałam mieć chociaż opcję, żeby popływać.
            • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:14
              W Bani jest dużo dzieci, w Bukovinie mniej. Ale tutaj nie dam sobie ręki uciąć co do zejścia, bo basen wewnątrz ma schody, ale jest taki na zewnątrz który kojarzę bez schodow... szkoda ze jedynie "kojarzę", a pewności brak.

Po gorach nie pochodzisz, ale możesz wyrobic sobie zezwolenie na wjazd do Morskiego Oka (jesli masz orzeczenie o niepełnosprawności).
              • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:15
                Poza tym serdecznie polecam hotel, my tam wracamy średnio dwa razy w roku i jestesmy zadowoleni.
            • anika772 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:17
              Jest łagodne zejście i w Bani i w Bukovinie, ale to są takie kałuże do zabawy, a nie normalne sportowe baseny do pływania.
              W ogóle jestem zdziwiona, że masz takie problemy. Myślałoby się, że w 2017 w każdym obiekcie będą ułatwienia; jeśli nie łagodne zejścia, to jakiś rodzaj pomocy, jakieś specjalne fotele, za pomocą których "wstawia" się osobę niepełnosprawną do wody?
              • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:21
                Jakbyście wiedziały coś o takich "ustrojstwach" to też, proszę, dajcie znać.
                • hemp_plant Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:29
                  Każdy znany mi nowy basen ma udogodnienia dla osób niepełnosprawnych. Takich na wrozkach- posiadają się na siodełko którymś jest spuszcza ne do wody
                  • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:39
                    A skąd jesteś? Podaj jakieś konkretne miejsca, o których wiesz, że to mają, please.
                    • kaz_nodzieja Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 10:33
                      Ona jest z Krakowa.
                      • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 10:42
                        Fajnie to świadczy o zarządzających Krakowem, że dla niej to takie normalnesmile
              • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:44
                No oczywiscie, ze to nie są sportowe baseny - autorka wątku doskonale o tym wie. Popływać jednak można i to całkiem swobodnie, szczególnie gdy pojedzie sie poza sezonem i weekendem.
      • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:36
        Nie jestem pewna czy na Warszawiance nie ma? Mszczonow? Tez cos mi świta.
        • ichi51e Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:03
          Na warszawiance nie ma. Jedyny basen w wwie jaki kojarze z zejsciem to na polnej ale to dla dzieci - malutki.
          • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:05
            Nie ma Zejścia łagodnego tam gdzie jest ta duza zjeżdżalnia? No wlasnie, pamięć jest zawodna. 😤
    • mamma_2012 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:35
      Chyba w Gołębiewskim w Mikołajkach też jest taki basen.
      W sumie takie wejście jest wszędzie, gdzie jest fala.
      • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:40
        Nie wszędzie. 😬 W Druskiennikach na 100% masz schody.

Golebiewskiego to juz nie pamietam, nie byłam pare lat od kiedy go bojkotuje.
      • b-b1 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:42
        W Gołębiewskim w Wiśle jest na pewno takie łagodne wejście , więc podejrzewam, że ten w Mikołajkach ma tak samo.
    • n-ell Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:40
      Muszelka na Balkonowej w Warszawie
    • triss_merigold6 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:45
      Gołębiewskie.
    • rysiowa85 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:49
      Basen Agh - mają takie siodełko/hamak i za jego pomocą można kogoś opuścić do basenu (basen szkoleniowy ma chyba od 1 metra w najpłytszym miejscu do ponad 2 metrów w najgłębszym, wiec da sie pływać)
      • hemp_plant Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:30
        Chyba większość basenów to ma
    • muchy_w_nosie Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:55
      W Oławie wink
      Większoć basenów w części rekreacyjnej ma zjazdy dla niepełnosprawnych, do basenu sportowego nie widziałam nigdy, albo schody albo skok - nie wiem jak z wyjściem później wink Al schody mają stabilne poręcze.
    • bazia8 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 08:59
      Termy w Tyrolu:

www.erlebnistherme-zillertal.at/en/home-en/

w czasie całego pobytu spotkaliśmy wiele osób niepełnosprawnych - można korzystać z wielu atrakcji (łącznie z wjazdem na szczyty alpejskie), bardzo mocno polecam.
    • solejrolia Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:03
      Termy Uniejów też mają wygodne schody.
      • solejrolia Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:04
        A, schody też nie. No to nie wiem.
    • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:04
      Dopiero taki post uświadamia, ze właściwie nie potrafię przypomnieć sobie hotelu z jedna niecka wodna, w której jest takie zejście. 😵
    • polaola Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:09
      Tropical lsland koło Berlina
    • fifka02 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:13
      Niektóre baseny mają takie urządzenia. Warto popytać, bo może w jakimś pobliskim akurat jest.
      • fifka02 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:14
        No, nie wstawiło się poprawnie.

www.google.co.uk/search?biw=1366&bih=659&tbm=isch&sa=1&q=poolside+lift&oq=poolside+lift&gs_l=psy-ab.3...14804.16454.0.16663.6.5.1.0.0.0.230.628.0j3j1.4.0....0...1.1.64.psy-ab..2.0.0.24wuP0gRq48
        • fifka02 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:19
          A, teraz doczytałam, że chodzi o wakacje i nie musi być blisko. smile
          • aguar Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:23
            Super, fajne!
            • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:40
              O matko, widziałam cos takiego co najmniej kilka razy i... myślałam, ze to stanowisko dla ratownika. 😂
    • xyxzza Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:31
      Etnaland na Sycylii i Splash and Fun na Malcie. Oba baseny z falami, świetne na wakacje. Sycylijski większy i lepszy.
      • thank_you Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 09:43
        To jak tak lecimy, to na pewno Siam Park na Teneryfie ma takie zejście.
        • bazia8 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 10:42
          myślę, że też takie udogodnienia znajdzie się na Węgrzech, ale teraz daję słowo nie pamiętam gdzie widziałam tego typu zejście. Można też zawsze wysłać maila z zapytaniem.
          Te termy też są świetne:
          www.sarvarfurdo.hu/
          • aamarzena Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 15:04
            Na pewno w Hajduszoboszlo basen "morski" czyli ten ze statkiem i lagodnymi falami ma takie zejście.
    • mikams75 Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 11:01
      w roznych hotelach widywalam takie siedzonka na ktorych osoba niepelnosprawna mogla zjechac do wody, mysle, ze powinnas pytac jak upatrzysz sobie jakas miejscowke z basenem. W Usa najwiecej widywalam, ale pewnie za daleko.
      Szukaj tez w necie pod haslem baseny rehabilitacyjne, baseny z winda. Tu warszawski:
      www.basen-muszelka.pl/?go=o_nas
    • klaviatoorka Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 13:29
      Polecam aquapark Tropikana przy hotelu Gołębiewski w Karpaczu. Dwa baseny o łagodnym zejściu, oba nawet z bąbelkami czy biczami, nie wiem jak się nazywają takie ustrojstwa do masażu wodnego, ale mi bardzo pomagały w rehabilitacji. I jeszcze aquapark w Polkowicach, ma jeden chyba taki basen
    • po-trafie Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 14:06
      infobasen.pl/baseny_dla_niepelnosprawnych.html -> tu zdaje sie byc lista, zawsze mozna zadzwonic i dopytac.

Na wielu basenach widzialam takie osprzety ze sie w hamaku/siodelku opuszcza osobe niepelnosprawna, uzywano tego tez przy starszych osobach z chorobami stawow/miesni, ktore w basenie mialy rehabilitacje. Osprzetow przez wiekszosc czasu nie widac, chowaja to w jakchs bocznych skladzikach i wyciagaja gry potrzebne.
    • aankaa Re: Specyficzny basen. 19.08.17, 14:34
      Geovita w Dąbkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka