matrixer2
06.10.10, 13:56
Witam wszystkich. Od długiego czasu poszukuję komedii Czechosłowackiej,
którą oglądałem w TVP w latach młodzieńczych, tj. 90-tych, lecz nie pamiętam tytułu, a tylko urywki fabuły. Otóż film opowiada o życiu pewnego gospodarza, który musiał skrupulatnie wykonywać wszystkie polecenia swojej żony – spisane kredą na tablicy na każdy dzień podczas, gdy ta na całe dnie wyjeżdżała do miasta. Pewnego dnia po kłótni obu i po wypowiedzeniu kilku magicznych słów przez gospodarza, żona zaraz po opuszczeniu domu ginie w wypadku samochodowym. Od tego czasu życie gospodarza uległo istotnej zmianie. Ściera wszystkie polecenia z tablicy i wypisuje na niej po trzykroć : ,,Spać, spać, spać”. Przenosi się więc do łóżka i zaczyna się sielanka, wszystkie niezbędne rzeczy – np. pożywienie ma uwiązane na sznurkach nad łóżkiem. Ponadto pomaga mu jego wierny pies. Film kończy się nieudaną próbą doprowadzenia do ponownego ożenku tego pana przez mieszkańców wsi. Bardzo byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wskazał mi tytuł tego filmu, a tym bradziej - gdzie go można zakupić. Bardzo mi utkwiła w pamięci ta komedia.