Dodaj do ulubionych

Comenia Script - nowy krój pisma

15.01.11, 21:43
Dzieciaki zaczęły uczyć się pisać po czesku i nadziwić się nie mogę, cóż to za wywyjasy w pisanym czeskim występują. Małe 't', wielkie 'S' i jeszcze parę innych - toż tego to nawet domyślić się nie idzie. Co więcej, spotkałem się w pracy z tekstem pisanym odręcznie przez Czeszkę - tam też domyślaliśmy się z innymi obcokrajowcami, o co chodzi.
Od zeszłego roku Czesi wprowadzili pilotażowo nowy krój pisma, Comenia Script:
www.lencova.eu/cs/gal_ukazky_cs
I ze zdziwieniem obserwuję, że Czechom jakoś ta rewolucja się nie podoba:
www.typografie.unas.cz/zpravodajTypograf/ComeniaScript-problemy-250dpi.pdf
zpravy.idnes.cz/zacal-boj-o-nove-psaci-pismo-na-zakladnich-skolach-f7e-/studium.asp?c=A100422_074451_studium_nos
zpravy.idnes.cz/citelne-nebo-s-krucanky-deti-ve-40-skolach-zacnou-zkouset-nove-pismo-1f4-/studium.asp?c=A100830_212523_studium_iky
Nie wiem, czy boją się jakiegoś uszczerbku na dumie narodowej, czy co? Bo faktem jest, że dotychczasowe pismo (nota bene nie starsze niż 80 lat...) po pierwsze odbiega od jakiegokolwiek słowa pisanego dostępnego w mediach (prasa, internet), po drugie nieczytelne jest dla obcokrajowców w Czechach, po trzecie stanowi jakąś-tam przeszkodę w komunikacji dla Czechów poza granicami Czech czy Słowacji (nie zazdroszczę profesorom zagranicznych uczelni rozszyfrowującym kartkówki Czechów...)
Osobiście wolałbym, aby moje dzieci uczyły się pisać "po nowemu", bo ja z żoną damy radę, ale babcie czy ciocie już nie będą potrafiły odczytać, co maluchy piszą.
Obserwuj wątek
    • tlum.cz Re: Comenia Script - nowy krój pisma 16.01.11, 11:08
      piotrog napisał:
      > Nie wiem, czy boją się jakiegoś uszczerbku na dumie narodowej, czy co? Bo fakte
      > m jest, że dotychczasowe pismo (nota bene nie starsze niż 80 lat...) po pierwsz
      > e odbiega od jakiegokolwiek słowa pisanego dostępnego w mediach (prasa, interne
      > t), po drugie nieczytelne jest dla obcokrajowców w Czechach, po trzecie stanowi
      > jakąś-tam przeszkodę w komunikacji dla Czechów poza granicami Czech czy Słowac
      > ji (nie zazdroszczę profesorom zagranicznych uczelni rozszyfrowującym kartkówki
      > Czechów...)

Czy widziałeś słynny musical "Skrzypek na dachu" (Fiddler on the Roof)? Tam masz wyjaśnienie. "TRADITION!" Tradycje są "święte" w każdej społeczności.

W Czechach to od kilku miesięcy dotyczy kształtu pisma pisanego, co może zaskakiwać np. Ciebie. W Polsce z kolei z niedowierzaniem patrzyłem na protesty i "argumenty" przeciwko pomysłowi, żeby dzieci zaczęły chodzić do szkoły w wieku sześciu lat. Na początku ludziom jakiś pomysł lub decyzja nie podoba się, a potem do tej swojej postawy szukają argumentów, najlepiej takich, które wyglądałyby jako naukowe.

Rodzice uważają stan świata w czasie ich dzieciństwa za uporządkowany i normalny (niekoniecznie bezproblemowy), dlatego chcą, by ich dzieci miały tak samo. To dotyczy jak czcionki, tak i wieku początku chodzenia do szkoły. Argumenty, że w innych państwach szkoła zaczyna się w wieku 6 lat, do nich nie przemawiają, tak samo jak styl pisma w innych państwach.
      • piotrog Re: Comenia Script - nowy krój pisma 16.01.11, 16:14
        O ile można jeszcze zrozumieć rodziców "starej daty", co to nosa poza swoją miejscowość nie wytknęli, to zastanawiający jest opór facebookowej młodzieży. Mimo wszystko podejrzewam, że najwięcej buntują się ci, co żyli, żyją i planują żyć "lokalnie", nie myślą o wyjeździe za granicę, o pracy w międzynarodowych firmach itp. Chcą zostać w Czechach i z Czechami obcować - ale w dzisiejszych czasach takie zamknięcie się na świat chyba nie jest bardzo realne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka