Dodaj do ulubionych

parking w Pradze

08.01.12, 19:47
Wybieram się niedługo do Pragi samochodem. Na około tydzień. Niestety w bliższej i dalszej okolicy pensjonatu, gdzie będę mieszkać (nie mają miejsc parkingowych dla gości) jest niebieska zona. I nie wiem, co mam zrobić z samochodem. Gdzie można zaparkować tak, żeby nie bać się o samochód? Znacie może jakieś płatne (z rozsądnymi cenami) parkingi? najlepiej gdyby było to blisko centrum lub w Pradze 5 ew. w Pradze 4. Bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: parking w Pradze 08.01.12, 23:34
      Musisz podać, gdzie jest pensjonat, na jakiej ulicy.
      Inaczej trudno coś poradzić.
      Prażacy na pewno (?) znajdą jakieś miejsce parkingowe blisko pensjonatu
      • delvita Re: parking w Pradze 09.01.12, 01:38
        Będę mieszkac najprawdopodobniej przy ulicy Vratislavovej.
    • kytutr Re: parking w Pradze 09.01.12, 09:52
      Parkingi P+R na stacjach metra Opatov albo Chodov, potem przesiadka w metro. Kosztuje to 110 koron za każdy dzień.

www.dpp.cz/parkoviste/
      Pozdrawiam,
      Kytutr
    • marchewa69 Re: parking w Pradze 10.01.12, 12:32
      Czesc,

Jesli nie potrzebujesz tego auta codziennie (Prage lepiej zwiedzac metrem lub tramwajem) to ja proponuje Ci zaparkowac na przeciwko/w okolicy posterunku policji na ul. Na Pankráci. Tu masz link z adresem. www.policie.cz/clanek/or-praha-iv-mop-pankrac.aspx
      Dostaniesz sie tam od Ciebie piechotka, przechodzac przez Vyšehrad - Cíhelná brána a potem uliczka - V pevnosti (mily spacerek, historyczny klimacik,lekko pod gorke) lub idac naokolo - ulicami Slavojová a potem Lumirová w gore. Stamtad masz 5 min spacerem - po plaskim :o) do stacji metra Vyšehrad.
      Na przeciwko policji - po obu stronach ulicy jest biala przerywana. Oczywiscie musisz miec farta, bo to tkz. parking bezplatny, po prostu wzdluz ulicy, wiec, kto pierwszy, ten lepszy. Ale jesli pojawisz sie tam pod wieczor (16, 17-18) lub przed 8.30 to powinno byc OK.
      Jesli nie masz Skody Superb, z ktorej nagminnie w Pradze wykradaja wmontowana nawigacje lub innego extra auta z fajnymi lusterkami czy swiatlami, to moim zdaniem nie musisz parkowac na strzezonym. Jest tu tez drugie miejsce, parking bezplatny na koncu waskiej uliczki (skret w lewo, tuz przed sredniowieczna Táborskou branou). To troche daleko od glownej i brak zabudowan, wiec nie wiem jak tam z bezpieczenstwem w nocy. Przez dzien jest OK. Zasadniczo, doprawdy zalezy jakie masz auto.
      Ten bezplatny malutki parking jest TU: www.mapy.cz/#d=addr_8958028_0_1&t=s&x=14.426138&y=50.060805&z=16&q=Na%20Pankr%C3%A1ci%20403%2F9&
      qp=11.901319_48.150138_16.199759_51.436986_6
      Mozesz tez parkowac wzdluz ulicy Boleslavová, Číklová (na odcinku - pod Nuselským mostem jest biala przerywana). To 15 minut spacerkiem od Ciebie.
      Platny, najblizej twojego apartamentu jest tu: Kongresové Centrum Praha. 7 dni - 1000 Kč. Blizko stacji metra C - Vyšehrad.
      www.kcp.cz/cz/parking
      Przy stacji Pražského Povstaní (nast. w kierunku od centrum) 50 Kč za noc (24:00 až 8:00), wieczorem (17-24) 25 Kč/hod. Calodobowo wychodzi raczej drogo. Moim zdaniem, jak na ta okolice to starczy chowac autko tylko na noc.
      www.parkovanipraha4.cz/cenik.htm
      - Inne, tansze, ale dalej
      www.parkovanipraha.eu/praha4
      Ogolnie o parkowaniu w Pradze.
      cz.marys.cz/prague_parking/
      Reszta - jak pisali inni, czyli P+R przy stacjach metra. Nie wiem tylko, czy na Park&Ride mozna zost auto przez noc??? Jesli potrzebujesz wiecej linkow, wpisz w google: hlidané parkoviště Praha 4, levné parkování. Fraza do negocjacji telefonicznych lub mailowych: Hledám parkovací místo na týden. Příjezd:XXX, Odjezd XXX.
      Powodzenia ":o), Marta

• delvita Re: parking w Pradze 10.01.12, 17:23
        Dzięki. Zaraz się wgryzę w te wszystkie linki. Mam nadzieję, że jakoś dam radę. Nie mam skody superb wink
        • marchewa69 Re: parking w Pradze 13.01.12, 10:59
          Ostatnia uwaga. Parkowanie w Pradze zawsze zgodnie z kierunkiem jazdy zas na chodniku tylko wowczas, jesli jest stosowny znak (zawsze patrz jak parkuje wiekszosc aut w rzedzie). Zolta linia oznacza absolutny zakaz. Niebieska - tylko upowaznieni.
          Aha. Biala przerywana jest tez jeszcze wzdluz ul. Slavojová (to najblizej apartamentu). Przy policji, na gorce, bedzie jednak bezpieczniej.
          • daghda.irish.pub Re: parking w Pradze 13.01.12, 12:58
            marchewa69 napisała:

> Ostatnia uwaga. Parkowanie w Pradze zawsze zgodnie z kierunkiem jazdy

Mała uwaga - zgodnie z przepisami, taki sposób parkowania obowiązuje w całej republice. Nie tylko w Pradze smile))
            • sansibear Re: parking w Pradze 31.01.12, 16:08
              Czy orientujecie się jaki jest koszt pozostawiania samochodu na parkingu przy Hl. n. Praha, na tym parkingu, z wjazdem bezpośrednio z ulicy Vilsonovej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka