Dodaj do ulubionych

Oryginalne święto w Czechach

09.11.06, 20:47
Witam,
znacie może kulturę i święta w Czechach? Potrzebuję jakichś namiarów na jakieś nietypowe, ciekawe, może być zabawne (choć
niekoniecznie) święto w Czechach. Przykładowo we Włoszech obchodzi sie Święto Czekolady. Czy Czesi mają coś swojego
oryginalnego? Będę wdzięczna za wszelkie propozycje smile

Pozdrawiam ciepło
i-girl

PS. Wątek taki założyłam też na Forum Czechy, Słowacja, Węgry, więc proszę, żeby nie padały komenarze typu, że się powtarzam etc.,bo czasem się takie niestety spotyka na forach sad
Obserwuj wątek
    • pampeliszka Re: Oryginalne święto w Czechach 10.11.06, 19:37
      Jutro jest sw. Marcina, trzeba zjesc pieczoną gęś i wypić młode wino, czyli
      burczoka. Nietypowe jakos mi sie nie nasuwaja, a mieszkam w Czechach juz czwarty
      rok.
      Aha, jest jeszcze Majales, cos w rodzaju polskich Juwenaliow, studenci i
      licealisci sie przebieraja i chodza po calym miescie, spiewaja, zbieraja kase.
      • independent-girl Re: Oryginalne święto w Czechach 11.11.06, 09:22
        Dziękuję! To już trochę mi daje możliwość wypowiedzenia się na zajęciach...mi przypadły Czechy, o których za wiele nie wiem, dlatego proszę o pomoc na forum. Jeszcze raz dziękuję! Jakby jeszcze coś Ci wpadło do głowy to chętnie poczytam tutaj smile
        Pozdrawiam
        i-girl

• elve Re: Oryginalne święto w Czechach 11.11.06, 10:14
      jest jeszcze pierwszy czerwca, nieoficjalne święto zakochanych, przynajmniej w
      Pradze. kwitną owocowe drzewa, a pod nimi - masowe obsiadywanie trawników
      (często z miłością fizyczną w tle), występy, odczyty, śpiewy, dużo piwa smile
      • halinka_z_prahy Re: Oryginalne święto w Czechach 11.11.06, 14:16
        Droga elve,

rozumiem, ze teraz bardziej ci w glowie dzien dziecka, stad pomylka wink)

Swięto zakochanych jest PIERWSZEGO MAJA (zob. wiersz poety Karla Hynka Machy 'MAJ')
    • wislok1 Gorolskie Święto w Jabłonkowie 11.11.06, 13:51
      Największy festiwal góralski organizowany w sierpniu przez miejscowych Polaków,
      domowe jedzenie, pyszne piwo i występy górali z całej Europy
      • gusia40 Re: Stawianie ,,moja" 16.12.06, 01:51
        Obchodzenie 18 urodzin dziewczyny.W maju stawia się przed domem tzw.moj .Jest
        to długa żerdź ,na samej górze przystrojona wstążkami.Zaproszona rodzina i
        znajomi zbierają się wieczorem i imprezują do rana pilnując,,moja".Biada jak
        usną i nie dopilnują.Chłopcy z sąsiedztwa na to czekają ,, moj "zniknie.Wtedy
        ojciec znów w przyszłym roku musiałby postawić ,,moja' i wykosztować się na
        przyjęcie.Moj upilnowany w pierwsza noc po postawieniu stoi potem już
        bezpieczny do końca miesiąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka