Dodaj do ulubionych

Wielkanoc w pradze

27.01.08, 16:31
Witam,

chciałabym się na Wielkanoc wybrać w Czechach. Ale czy u nich wolny jest poniedziałek?
Jak jest z hospodami, czy można coś zjeść na mieście?

Z góry dziękuję za informacje
Asikk
Obserwuj wątek
    • ursulad Re: Wielkanoc w pradze 27.01.08, 17:58
      Tak, poniedziałek jest wolny. Gospody pootwierane,supermarkety też.
      • asiakopiczynska Re: Wielkanoc w pradze 28.01.08, 22:00
        A czy w niedzielę mozna liczyć na jakieś otwarte gospody? Czy pozostaje jedzenie wziąć ze sobą?
        • japolan Odrobina relizmu! 28.01.08, 23:59
          Dobry wieczór,

Proszę nie potraktować tego jak czepiania się, ale Pani pytania jawią mi się jako:
          - próba jakiejś prowokacji lub
          - przejaw infamtylizmu.

Proszę pomyśleć, tak całkiem na trzeźwo (to naprawdę może się udać):
          Jeśli pośrodku leśnej głuszy (nawet w najbardziej uprzemysłowionym państwie świata) zażyczy sobie Pani mieć na miejscu świetną obsługę restauracyjną i pootwierane dobre sklepy - dodajmy: około południa w dzień roboczy - to może Pani sobie ... życzyć.
          Deklaruje Pani chęć wyjazdu do cywilizowanego (choć, niestety, mocno pogańskiego) państwa, w centrum Europy. Więc coś do jedzenia (by nie burczało w brzuchu) kupi Pani w sklepiku na stacji benzynowej. A o restauracje też proszę się nie martwić. Jedne będą otwarte, inne nie. Zapewne nikt nie zdecyduje się na otwarcie restauracji lub sklepu tylko z okazji nawiedzenia przez Panią Republiki Czeskiej; dodaję - zapewne także z tej okazji nie będą takich placówek zamykać.

Z poważaniem,
          • asiakopiczynska Re: Odrobina relizmu! 03.02.08, 21:15
            Japolanie,

Mam po prostu ochotę spędzić Wielkanoc w Czechach, ale nie mam ochoty głodować, ani żywić się na stacjach benzynowych. Jeśli przyjedzie ktoś do Polski na Wielkanoc to obecnie sklepy i ok. 90 % restauracji jest pozamykanych (wynika to choćny z ustawy), zatem co dziwnego jest w moim pytaniu? W Czechach lubię wejść do hospody, tam zjeść dobry obiad, wypić piwo i chciałam wiedzieć, czy Czesi mają zwyczaj otwierania sklepów oraz hospod właśnie w Święta. Nie chcę by ktoś robił to specjalnie dla mnie (nic takiego nie napisałam), tylko jeśli większość hospod jest zamkniętych to zrezygnuję z wyjazdu, bo na stacjach benzynowych nie zamierzam się żywić.
            • japolan Re: Odrobina relizmu! 04.02.08, 00:39
              Dobry wieczór,

Przyznaję, że zaskoczyła mnie Pani wypowiedź, także ta ostatnia. Chyba nie zauważyła Pani, iż można mój post odczytać jako żartobliwy.

Teraz na serio:
              Republika Czeska, choć to państwo mniejsze od Polski, jest jednak większa od Lichtensteinu czy Andory, a zatem w samą Wielkanoc trudno (delikatnie rzecz ujmując) ją zjeździć, zwłaszcza ciesząc się urokami tamtejszych gospód. W serwisie "Seznam (seznam.cz) proponuję wpisać "hospody". Otrzyma Pani sporo wyników, a poza tym serwis może dawać Pani pewne podpowiedzi już podczas wpisywania feazy do odnalezienia.

Ponieważ nie podała Pani szczegółów:
              1) Proponuję w jakimś serwisie mapowym - np. mapy.cz - wynaleźć właściwą miejscowość lub interesujące Panią lokale (ich rodzaje). W ten sposób można pozyskać sporo informacji.
              2) W Piotrowicach przy Karwinie polecam restaurację na stacji kolejowej. Proszę się nie szokować. Dają dobrze zjeść. I można się łatwo rozliczyć z obsługą (nie tylko dlatego, że po drugiej stronie drogi jest bankomat).
              3) Gdyby w Brnie nie znalazła Pani otwartego żadnego lokalu na wysokim poziomie (cenowym), to proponuję wizytę w azjatyckiej knajpce między Dworcem Kolejowym a marketem Tesco ("pizzeria" w samym Tesco też jest - ale chyba wolałaby Pani od niej bar na sacji benzynowej).

Z poważaniem,
        • czechhand Re: Wielkanoc w pradze 29.01.08, 10:48
          ahojsmile

V celé České republice jsou hospody otevřeny každý densmile
          I o Vánocích a Velikonocích.
          Pěkný densmile
          M.
    • ewa9786 Re: Wielkanoc w pradze 06.02.08, 11:55
      Ze zjedzeniem w gospodzie nie bedzie problemu. Dla Czechów to przede
      wszystkim wolne dni, które spedzaja z rodzina. Korzystają z
      pierwszych promieni słońca i opuszczają domy udając się na rowery,
      spacery i do gospód.