tomek9991 28.02.08, 00:13 Aż trudno uwierzyć, iż jest taka wioska. www.nowiny.jgora.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=654&Itemid=5 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek9991 Re: Heřmanice się zabarykadowały - wstyd dla Czec 28.02.08, 11:12 Mieszkańcy wiochy łamią jawnie prawo europejskie. Tu jedynie może pomóc surowa pokuta. Odpowiedz Link
tomek9991 Przyczyna 28.02.08, 11:30 Włodek czeski 2008-02-01 22:48 Oto, wypowiedź z drugiej stony byłej granicy,. chociaż nie z Heřmanic. Jestem obywatelem Czech a co piszą państ wo o Heřmanicach koło Bogatyni, z tego jest mi bardzo smutno. Jest to ekstrem, jaki w kraju nie jest niestety wyjątkiem, bo to po stronie czeskiej granic region, w którym do końca wojny przewaga niemal stuprocentowa była mieszkanstwa narodowości niemieckiej, której miejsce zajęli po wojnie mieszkańcy z wnętrza kraju. O narodowość tu jednak w ogóle nie chodzi, a o tradycje i przeciętny poziom intelektualny. W różnice od Kresów Polski, skąd wypędzili bolszewicy sowieccy wszystkie warstwy Polaków, których potomni osiedlili dużą część ziem odzyskanych włącznie Dolnego Śląsku, w Czechach władze osiedlały pogranicze przeważnie ludźmi "klasy robotniczej”, której poziom inteligencji jest najczęściej zacofanym. To odbija się do dziś. Czechy niestety krajem, gdzie w parlamencie 20% jest partia komunistyczna, która nawet nie zmieniła swojej nazwy, do dzisiaj się głosi do stalinizmu, odrzucając wytłumaczenia za popełnione przez nich zbrodnie a nawet odwrotnie - jeszcze ich usprawiedliwia. Te obszary "po Niemcach" niestety największym pojemnikiem krzykaczy bolszewickich jak i ruchów lewicowo ekstremistycznych w kraju! To jeden czynnik, a drugim czynnikiem - u obywateli intelektualnie zacofanych jeszcze pewne ślady propagandy antypolskiej, przeprowadzonej szczególnie w ciągu lat 80-ych. Obok Berlina Wschodniego największy beton pro-breżniewski, reżym Jakesza i Husaka w Pradze, bał się wówczas Solidarności i Papieża jak Szatan Krzyża. Zamknął granicę i wyjechać do Polski dla nas było w ogóle bardzo trudne. Nie można było oficjalnie pisać i mówić w mediach złe o "braterskim ludu państwa socjalistycznego". 5000 "ekspertów" czeskiej STB przeznaczono do rozpowszechniać podszeptów oskarżających Polaków (to wypłynęło z badań historycznych całkiem niedawno). A właśnie: Brud, "bordel", handlarze, złodzieje, alkoholicy, leniuchy co nie chcą pracować a tylko się modlić ...takie wrażenie było wbijano ludziom. Wszędzie, gdzie więcej ludzi razem – w fabryce, urzędzie, szkole lub nawet knajpie pojawił się jakiś "dyskutujący" czy "wykładowca" rozpoczynający takie opowiadania o Polsce i Polakach. Kto oponował z jakimś uczciwym wyjaśnieniem, że chyba np. to, że mięso na kartki, nie jest wina lenistwa, a systemu, który prowadzi pewny rodzaj zimnej wojny domowej przeciw chłopom, dyktując im wysokie ceny za produkty wstępujące do produkcji i bardzo niskie ceny skupu itd....temu w pracy czyniono problemy, hamowano go w awansu jeżeli nie gorzej. Tu przyczyna, dlaczego się moi rodacy odnosili takim sposobem, że mi było wstyd. Do płaczu. Pamiętam jak w 1990 granicę do Polski otworzono, i gromady czeskie rozpoczęły wyjeżdżać, za zakupami, a także obejrzeć Polskę. Wspominam na słowa niespodzianek niektórych kolegów "oto, miałeś racje, to bardzo serdeczni nie do wiary gościnni ludzie...."- I żal Polaków....."A pan inny niż ...." ...."..po raz pierwszy spotykam Czecha mówiącego po Polsku i zajmującego się kulturą i historią Polski...." U ludzi intelektualnie zacofanych ślady takich insynuacji pozostają, ale nie są dzisiaj masowe a mamy nadziei, że np. Heřmanice tworzą w stosunku do Polaków u nas wyjątek. Jest tu w regionach przygranicznych Czech dla sąsiadów do odwiedzin dużo innych miejscowości, ciekawych, jak i spotkać się s serdecznymi ludźmi. Co do mnie dotyczy, sam w ogóle Polakiem z pochodzenia nie jestem jak nikt z rodziców lub prarodziców, polskiego wcześniej odsłuchiwałem z telewizji - ruch oporu przeciwko komunie w latach 80-ych stal się dla duża Czechów nadzieją i inspiracją, w tym razie dla mnie, później zakupiłem podręcznik, aby uczyć się także po polsku pisać, oto uczyłem się z sympatii ....lubię jeździć do Polski, gdzie mam dużo przyjaciół witając ich zawsze tak samo tu u nas...A tuż także tu w kraju nie jestem sam! Jest dobrze, że mogą się ludzie wzajemnie poznać. www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=4227 Odpowiedz Link
czechhand Re: Przyczyna 28.02.08, 14:08 Proč tam nedáš i ten druhý názor? " ....philus 2008-01-29 09:59 Czy to jest zgodne z prawem? Druga rzecz - czy dziennikarska rzetelnosć nie nakazywała zapytać o opinie z drugiej strony granicy? Może naprawdę Polacy nie są aniołami... " Odpowiedz Link
wislok1 Re: Przyczyna 28.02.08, 19:58 Ten Czech ujął sedno: to wioska czerwonych buraków Odpowiedz Link
wislok1 Jedno mnie bardzo dziwi 28.02.08, 20:06 Dlaczego lokalne władze wyższego szczebla tolerują ekscesy wsiowego buractwa, to jest łamanie w biały dzień układu z Schengen Odpowiedz Link
wislok1 Heřmanice - to obraz nędzy i rozpaczy 29.02.08, 19:56 Zresztą jak wiele podobnych wiosek po polskiej stronie, na Dolnym Śląsku: www.stillgelegt.de/zittau/zittau-6.htm Odpowiedz Link
wislok1 Pilszcz-Opawa ! Droga otwarta ! 06.03.08, 20:57 Na szczęście ksenofobiczne Hermanice są okropnym wyjątkiem. W Opawie są inni ludzie: www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080304/POWIAT07/776897718&SearchID=73310775489122 Odpowiedz Link