28.04.10, 16:48
Witajcie:)
Jestem na tym forum nowa.
Chciałabym wypytać doświadczonych forumowiczów o pewną rzecz.
Będę prawdopodobnie w najbliższym czasie kupować pieska z rodowodem. A zielona
jestem zupełnie. Chciałabym spytać jak taki rodowód wygląda, jakie informacje
zawiera. Co to znaczy, że ktoś kupił pieska i dopiero później wyrabia rodowód?
Czy w dniu zakupu dostaje się tenże rodowód i podpisuje również umowę kupna?
I czy rodowód to to samo co metryka?
Przepraszam za głupie pytanie, ale chciałabym wreszcie spełnić moje marzenie o
psie, a przy okazji nie wkopać się w coś.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie:)
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Rodowód 28.04.10, 17:17
      To po kolei.

Kupując szczenię zazwyczaj dostajesz do niego metrykę. To dokument ze związku
      kynologicznego, zawierający dane pieska, jego rodziców i hodowcy. Z tą metryką
      ty idziesz do związku, zapisujesz się tam, rejestrujesz na siebie pieska i na
      podstawie metryki związek wydaje ci rodowód. W rodowodzie masz dane psa, dane
      hodowcy, dane swoje jako właściciela oraz przodków psa 4 pokolenia wstecz.

Zaraz zrobię zdjęcia coby nie gadać po próżnicy i sobie zobaczysz.
      • semi-dolce Re: Rodowód 28.04.10, 17:24
        Tak wygląda metryka, która dostajesz wraz ze szczeniakiem:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2241944,2,2,metryka.html
        a tak rodowód, który na podstawie metryki wyrabiasz w zwiazku kynologicznym:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2241943,2,1,rodowod.html
        • mamaalana1 Re: Rodowód 28.04.10, 18:38
          Dziękuję Ci bardzo, ale jeszcze spytam.
          Jeśli pisze np. w ogłoszeniu, że pieski są rodowodowe to: dostaję zawsze tylko
          metrykę, czy niekoniecznie ją dostaję. Poza tym czasem w ogłoszeniach pisze, że
          pieski oddawane są z metryczką i np. wyprawką, a czasem, że z rodowodem idą już
          do nowego właścciela.
          To w takim razie piesek z metryczką wystarczy, jeśli nie zamierzam go wystawiać,
          nie muszę wyrabiać rodowodu??
          Ten rodowód ile kosztuje i po co on jest, żeby tylko móc psa wystawiać czy też
          do czego innego?
          Bardzo Ci jestem wdzięczna za pomoc i jeszcze raz sorki, ale nie mam gdzie się
          dowiedzieć
          • semi-dolce Re: Rodowód 28.04.10, 19:12
            Jeżeli szczenie jest rodowodowe to zawsze dostaje metrykę. Czasami, zwykle gdy
            kupuje się starsze szczenię, hodowca zdążył juz mu zrobić rodowód i wówczas
            dostaje sie ten rodowód. Natomiast sytuacja, że kupujesz zwierzę i nie dostajesz
            żadnego dokumentu, jest sytuacją mocno podejrzaną. Tzn. zdarza się, że hodowca
            nie zdążył odebrać metryk z ZKwP i ci taką metrykę dośle za kilka dni. Każde
            szczenię rodowodowe ma tatuaż, a nabywca powinien zawsze poprosić hodowce o
            pokazanie karty miotu i protokołu przeglądu miotu, w których to dokumentach jego
            szczenię musi być ujęte.

Nie musisz wyrabiac rodowodu, ale warto. Warto przede wszystkim ze względu na
            rejestrację na ciebie psa w ZKwP. Wówczas jesli coś się stanie, np. pies się
            zgubi, to po numerze tatuażu i/lub chipu znalazca może cię w ZKwP znaleźć,
            zadzwonić i oddac psa.

Wyrobienie rodowodu kosztuje 36 złotych.
            • mamaalana1 Serdecznie Ci dziękuję:) 28.04.10, 19:40

• suche Re: Rodowód 28.04.10, 22:42
              Rodowód kosztuje faktycznie 36 zł. Ale rejestracja w związku, opłaty
              członkowskie i inne tego typu opłaty, trochę więcej, bo ponad 100zł. Nie
              pamiętam ile dokładnie...
              Żeby pozostać w związku trzeba też opłacać roczną składkę członkwoską. W Wawie
              jest to 60 zł.
              Moim zdaniem warto wyrobić rodowód gdy planujesz wystawy lub udział w zawodach
              organizowanych przez Zkwp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka