Dodaj do ulubionych

Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:(

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.04, 13:28
Moja suczka chyba jest chora, dzisiaj trzy razy na spacerze upadła na
pyszczek, obija się noskiem o krzesła kiedy chodzi,a przed chwilą zasrała mi
cały dom- ma biegunke. wziełam ją pod prysznic i umyłam ,a ta jak nigdy,
nigdy nie skomlała kiedy ją myłam. kiedy wycierałam od niej kupki zauwazyłam,
ze coś tam pływa wyglądało to jak jakaś tkanka czy resztka skóry nie wiem co
teraz robić świeta sie zaczeły, wszystko pozamykane i weterynarze tez :(
Obserwuj wątek
    • mar.gajko Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( 01.05.04, 13:38
      Z jakiego jesteś miasta. W każdym większym sa weci w dużych klinikach, lub mają
      dyżury telefoniczne. Podaj miasto - może podamy tel. dyżurnego weta.
      • Gość: smuutna Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.04, 13:43
        mieszkam w małej meiscinie kilkadziesiat km od Opola :( nie ma tutaj adnej
        kliniki jest tylko weterynarz który zabił mi juz 2 suczki :(
        • mar.gajko Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( 01.05.04, 13:50
          Chole..ra nie wiem co ci poradzić, nie były to kawałki tasiemca? Długo tak ma
          tę biegunkę. Może dać sulfa, może smektę - tylko to nic nie leczy. Może ktos
          się jeszcze odezwie z forumowiczów.
          • Gość: smuutna Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.04, 14:12
            dosłownie kupka była na przedpokoju a jej kropelki naniesione po całym
            mieszkaniu wogole nie wiem jak to mozliwe :( nie wiem jak wyglada tasiemiec ale
            miało to około 5 cm :( psince lepiej..zasneła juz.
            • mar.gajko Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( 01.05.04, 14:27
              Słuchaj, czy nie masz wśród znajomych czy rodziny takiego ludzkiego lekarza -
              internisty - może on cos poradzi. Pamiętajcie tylko o przeliczeniu "ludzkich"
              lekarstw" na psie kilogramy. Jak nie może jednak zadzwoń do weta i namów go na
              wizytę - teoretycznie jak nie wyjehał to powinien przyjść.
              • Gość: smuutna Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.04, 15:06
                juz jej lepiej :( a czy psiakowi mozna dac jakas ludzka tabletke? czy
                niezabradzo?:(

a mam pytanie jeszcze czy wiesz moze coś o witaminach dla pieska Multi vit
                canis ? czy moge bez obwa jej to podawac?:(
                • Gość: Maryla Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 15:45
                  Przeklej swój post na forum "Weterynaria" (Gazeta-forum-i tam jest spis forów),
                  tam udziela rad weterynarz, to jestforum eksperckie, z tym, że on nie jest tam
                  codziennie.

Co do tabletek dla ludzi, nie wiem, jak u psów, ale wiem na pewno, że ludzkie
                  tabletki przeciwbólowe mogą zaszkodzić kotu, nie wiem czy ludzki lekarz się zna
                  na psach. W Katowicach jest całodobowe pogotowie weterynaryjne, ma dobrą
                  opinię, może tam zadzwoń i skonsultuj sprawę tabletek. Tel: O-32 (kierunkowy)
                  252-75-30 lub (ale to inne pogot.): 0-501 79-75-05.

Może w Opolu tez coś takiego jest, nie wiem. Może jakies dietetyczne jedzenie -
                  ryż? jeśli ma biegunkę?
                  Ale ja bym gdzieś próbowała dzwonić, bo faktycznieb tye wolne dni teraz,
                  zupełnie nie wiadomo, co robić!
    • Gość: BlueBerry Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.05.04, 17:31
      najlepiej sprobuj gdzies chociazby sie dodzwonic i skonsultowac. musi byc w
      Opolu jakis calodobowy wet. powinni jakos telefonicznie ci pomoc, powiedziec co
      trzeba robic.
      jesli pies ma biegunke to musial sie czyms zatruc. moze tez miec robaki - to
      moglobyc to co znalazlas w odchodach. ale bardziej niepokoi mnie fakt ze
      zaczela sie wywracac. moze byc to spowodowane wycienczeniem ale moze czyms
      powaznym.
      profilaktycznie mozesz podawac smekte, lacidofil. moze tez dostaniesz w aptece
      nifuroksazyd (ale bez recepty pewnie tylko syrop). to niezly srodek przy
      zatruciach i biegunkach ale tylko przy tym. oczywiscie mozna tez podac wegiel.
      starac sie tez by pies pil aby sie nie odwodnil. mozna dawac lod do ssania.
      ale jesli beigunka nie przejdzie, a juz szczegolnie jesli pies nadal bedzie sie
      wywracal to koniecznie weterynarz - moze warto pojechac do Opola.
    • Gość: lw Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.crowley.pl 01.05.04, 23:10
      Ta tkanka to może być śluz który pokrywa ściankę jelit grubych,te zawroty i
      osłabienie mogą świadczyć o zatruciu-zarówno toksynami bakterii jak i jakąś
      trucizną chemiczną-w sumie to dobrze,że ją przeczyściło,bo w ten sposób organizm
      może się pozbywać toksyn z jelit.Nie piszesz nic o wymiotach,więc to chyba
      dobrze(choć np.po wypiciu jakiejs substancji o działaniu żrącym może dojść do
      porażenia zakończeń nerwowych w ścianie żołądka i pies nie wymiotuje.Ważne
      będzie teraz postępowanie przez najblizsze 24-48 godzin-zalecana jest głodówka
      12-24 godziny(ten śluz może świadczyć o uszkodzeniu jelit i pokarm itak nie
      będzie trawiony tylko niepotrzebnie podrażni jelita i znów nasili biegunkę-nie
      wiem czy było też widac krew,albo kał miał dość ciemny-czarno-zielonkawy
      kolor-to może świadczyć o bardzo silnym uszkodzeniu i krwawieniu z naczyń
      jelit,inny kolor jaśniejszy żółtawy lub zielony może sugerować infekcję
      bakteryjną,można dodatkowo zmierzyć temperaturę w odbycie,trzeba też uważać na
      możliwą przyczynę nagłej biegumki jaką jest utknięcie kawałka kości lub
      np.plastiku połkniętego przez psa w odbycie-wtedy jest ciągłe parcie na kał i
      wypływa właśnie taka rzadka nawet wodnista masa-śluz z odbytnicy i trochę
      wypychanego kału-ale tu raczej tego nie wyczytałam).Jeśli pies nie wymiotuje to
      powinien dostawać wodę do woli,można zaparzyć siemię lniane i dać do picia choć
      zwykle jednak trzeba wlewać po troszku do pyska bo nie chcą,jako środek
      wchłaniający toksyny-może być podana Smecta-średnie i duże psy po całej saszetce
      2-4 x na dobę(węgiel jest o tyle gorszy,że może podrażnić już uszkodzone
      jelita,bo nie ma właściwosci osłaniających jak Smecta,no i utrudnia ocenę koloru
      kału-czy nie pojawi się krew).Jeśli uda sie zmierzyć temperaturę i wyższa niż 39
      stopni Celsjusza-to wskazany antybiotyk ogólnie-ale tu może być problem-bo z
      uszkodzonych jelit może się róznie wchłaniać-musi to być antybiotyk wchłanialny,
      bo gorączka oznacza uogólnioną infekcję oraz antybiotyki stosowane przy lekkich
      stanach zapalnych tylko z biegunką bez krwi i śluzu mają się nie wchłaniać z
      jelit,bo po wchłonięciu są one toksyczne(dlatego u ludzi wycofano sulfaguanidynę
      -bo w nieuszkodzonym jelicie i owszem bezpieczna,bo się nie wchłania,ale przy
      uszkodzonym jelicie może się dostawać bezpośrednio do krwi,podobnie z
      nifuroksazydem).Z lepiej tolerowanych antybiotyków to amoksycylina może być.
      W zasadzie jeśli objawy ustępują to radziłabym się jednak wstrzymać z podawaniem
      antybiotyku samemu-pozostać przy lekach wchłaniających toksyny i osłaniających a
      więc umożliwiających gojenie jelit(Smecta,siemię lniane).Jak pies zacznie mieć
      ochotę na jedzenie-ale nie wcześniej niż po 12 godzinach od tej ostrej biegunki,
      podawać tylko delikatne jedzenie i w małych porcjach-5-6x na dobę zaczynając od
      1-5 łyżek stołowych zależnie od wielkości psa-york-rottwailer(dobrze rozgotowany
      ryż lub ziemniaki jeśli je już jadał+drobno pokrojone mięso z kurczaka,indyka
      lub cielęciny bez skóry,tłuszczu i wywaru-zbyt szybko podany tłuszcz może znów
      spowodować biegunkę).Nawet przy infekcji bakteryjnej jeśli bakteria nie jest
      zbyt chorobotwórcza-to już sama dieta u silnego psa powinna mu pozwolić na
      uporanie się z infekcją i zagojenie jelit.
      Jeśli chodzi o tasiemca to przy widocznej długości nie da się go pomylić z
      czymkolwiek innym,bo jest on złożony z segmentów ]]]]]]]]]]-coś takiego tylko od
      najmniejszej główki do tyłu najpierw coraz szersze człony,a te ostatnie z kolei
      robią się podobne do pestek ogórka-wydłużone,jest dość twardy w dotyku,taki
      sprężystawy,zwykle biały,więc taka śliskawa masa to na 99% był śluz jelitowy.
      Trudno tak leczyć na odległość,bo nawet badając psa nie zawsze można odróżnić
      zatrucie chemiczne od zatrucia toksynami jakiejś chorobotwórczej bakterii.Ale
      leki pochłaniające toksyny i dieta są jednym z podstawowych elementów leczenia
      obu tych stanów.Gdyby jednak pojawiły się do jutra silne wymioty,a tak może być
      przy rozwoju infekcji lub zatrucia-to fachowe leczenie będzie niezbędne-
      konieczne będzie nawadnianie-kroplówki,oraz antybiotyki podawane pozajelitowo-
      dożylnie,domięśniowo lub podskórnie,bo wszystko co podane do pyska wyleci z
      wymiocinami.Powodzenia.
      • Gość: smuutna Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.04, 23:55
        dzięki bardzo, nawet nie przypuszczałam ze ja i moja sunia otrzymamy tak
        wspaniałe wsparcie - jeszcze raz dziękuje. sunia ma się lepiej, biega , jest
        żywa i zwariowana jak zawsze, a moze rzeczywiscie coś jej
        zaszkodziło ,wykupkała się i juz lepiej..

jesli będa problemy to będe pisała :) pozdrawiam.
        • mar.gajko Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( 02.05.04, 12:53
          Ale idź zaraz we wtorek do weta. Koniecznie. Nie zostawiaj tak tego.
          • Gość: smuutna Re: Czy jest tutaj jakiś weterynarz ?:( IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.05.04, 13:01
            nie zostawie obiecuje :)
    • narysuj.mi.baranka Tutaj gdzies jest forum weterynaria ! 02.05.04, 13:42
      A najlepiej poszukac jakiejs kliniki w Opolu ! Musi tam byc klinika calodobowa.
    • narysuj.mi.baranka Forum weterynaria - link 02.05.04, 13:55
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=525
      Idz tez na forum regionalne Opola i krzyknij czy ktos zna dobra klinike
      calodobowa! Na pewno nie mozesz byc skazana na morderce pieskow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka