Dodaj do ulubionych

Pies żarłok

11.05.11, 10:59
Mam problem z moim beaglem, który wiecznie prosi o jedzenie. Nie uznaję gotowej karmy i raz na 2 dni gotuję 3 torebki ryżu, 2 udka z kurczaka i 1/3 paczki mrożonej włoszczyzny. Następnie dzielę to na 4 porcje i daję 2 razy dziennie. czy przy takiej diecie pies ważący 16 kilo może czuć się głodny, czy po prostu chce sobie dogodzić? Ostatnio chcąc zwrócić na siebie uwagę (gdy go celowo ignorowałam) włączył łapą stojący obok odkurzacz a potem pobiegł do lodówki. żeby nie wyjść na taką co katuje psy dodam że wcale nie należy do najchudszych, a weterynarz przy wizytach kontrolnych sugeruje nawet lekką dietkę.
Obserwuj wątek
    • default Re: Pies żarłok 12.05.11, 08:18
      Ja mam taką żarłoczną whippetkę. ZAWSZE jest głodna :) Ona żeby zwrócić na siebie uwagę nie stosuje tak wyszukanych zabiegów jak Twój z odkurzaczem, tylko po prostu siada koło mnie i drapie łapą i skomle albo wręcz szczeka !
      Pies na pewno nie jest głodny, tylko po prostu łakomy i lubi jeść. Trzeba szalenie uważać i nie ulegać absolutnie owym prośbom i groźbom. Choć przyznam, że mnie się to nie zawsze udaje i nieraz "dla świętego spokoju" daję psicy na odczepnego jakąś małą przekąskę - ale musi to być naprawdę lekka przekąska, raczej symboliczna - ja np. "zatykam" psa surową marchewką, skórką suchego chleba czy bułki, kilkoma kocimi chrupkami.
      • media_hole Re: Pies żarłok 12.05.11, 14:59
        Psy umieją bardzo przekonująco żebrać, nie sądzę, żeby Twój beagle cierpiał z głodu. A jeśli lekarz sugeruje dietę, to może na czas jej trwanie przekonasz się do gotowego pokarmu i spróbujesz żywić pieska takim Royal Caninem? Poza tym - dużo ruchu, ale beagle chyba same o to potrafią zadbać, to bardzo energiczne psy, prawda? :)
    • papryczka.chili Re: Pies żarłok 13.05.11, 08:39
      no a mój niejadek je raz dziennie;/
      • deszcz.ryb Re: Pies żarłok 13.05.11, 10:45
        Nie bardzo się znam na psach, ale jeżeli pies jest dorosły to właśnie POWINIEN jeść raz dziennie.

Moja matka wzięła sobie kiedyś takiego pseudowilczurka i jak był mały to go napychała żarełkiem trzy razy dziennie a piesek wcinał; jak pies dorósł to nagle zaczął jeść tylko raz dziennie. Matka poleciała z nim w te pędy do weterynarza, bo pewnie piesek chory i nie ma apetytu, i ten ją uświadomił, że to normalne. :P
    • decru Re: Pies żarłok 13.05.11, 10:54
      Dziękuję za wszystkie rady ;-) Teraz trochę z większym dystansem będę znosić umęczony wyraz pyska mojego psa, zwłaszcza że dieta musi być ze względu na wypadający dysk.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka