Gość: gonia IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 10:13 Pomóżcie mi, mojemu bernardynowi chorują oczy, tzn. ma bardzo czerwone i zaropiałe, co mam robić? Czemu tak się dzieje, może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena_zienkiewicz Re: bernardyn 08.10.04, 10:13 mieszkasz na wsi i w pobliżu niet weterynarza? Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Jak ci mamy pomóc?!!! 08.10.04, 10:18 Chyba tylko wytłumaczyć, że to poważna sprawa, i kropelki ze świetlika nie pomogą. Może to być oznaka poważnej choroby. Wizyta u weterynarza i tak cię nie ominie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: bernardyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:19 A po co isc do veta skoro taniej wyada internet? Przeciez to kolejna pustoglowa baba!!!!!!!! Takich to dostatek na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: bernardyn IP: *.cwshs.com 08.10.04, 13:12 Gość portalu: agga napisał(a): > Przeciez to kolejna pustoglowa baba!!!!!!!! a w twojej glowie co? samo szambo, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: bernardyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:21 pilnuj swojego nosa vipciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vww Re: bernardyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:28 U bernardynów często dochodzi do wypadnięcia trzeciej powieki, musisz iść do weterynarza, żeby to zdiagnozował. To jest zabieg operacyjny, nie lekceważ tego. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: bernardyn 08.10.04, 15:11 Niestety, ta rasa i podobne maja skłonności do problemów tego rodzaju: wywinięte powieki itd. "Łapią" cały kurz, pyłki... Mozna próbować kropli lub maści z antybiotykami i srodkami łagodzacymi stan zapalny, ale niestety zwykle poprawa jest przejściowa. Może to być również grudkowe zapalenie "trzeciej powieki", a tu - jak w przypadku jej wypadnięcia (ale to jest dość rzadkie) lub konieczności przeprowadzenia "kosmetyki" powiek, trzeba zrobić drobny zabieg operacyjny. Trudno tu napisać soś sensownego, najlepiej psa zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
baskarek Re: bernardyn 08.10.04, 20:35 Nie martw się. Ja mam dwa bernardyny, każdy z nich miał inny problem z oczami.Suka miała zapalenie trzeciej powieki, jest po zabiegu i teraz nic się nie dzieje, a minęło dwa lata. Nie ma nawet lekkiego przekrwienia. Pies miał podwinięte dolne powieki -zwijają się futrem w stronę gałki ocznej i to niszczy rogówki, a z czasem następuje mechaniczne ich uszkodzenie i ślepota. Niestety psy, które żle widzą robią się agresywne, czują się zagrożone. W tym przypadku również należy wykonać drobny zabieg chirurgiczny, czyli wycięcie nadmiaru powiek. Utrudnieniem jest, że po tym zabiegu pies przez około 5 dni musi nosić plastikowy kołnierz, żeby nie rozdrapał szwów. Każdy z tych zabiegów powinien być przeprowadzony w znieczuleniu ogólnym, ponieważ są to OCZY, i każde poruszenie się psa znieczulonego miejscowo może spowodować przypadkowy błąd wetwrynarza. Tak więc proponuję Ci niezwłoczną wizytę u dobrego wetwrynarza,i podjęcie odpowiednich działań. To nie jest takie straszne, jak się wydaje, a im póżniej tym gorzej. Ja swoje psy operowałam na Chłopskiej, jestem zadowolona. Powodzenia, Odpowiedz Link Zgłoś