IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 10:13
Pomóżcie mi, mojemu bernardynowi chorują oczy, tzn. ma bardzo czerwone i
zaropiałe, co mam robić? Czemu tak się dzieje, może ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • lena_zienkiewicz Re: bernardyn 08.10.04, 10:13
      mieszkasz na wsi i w pobliżu niet weterynarza?
      • pierozek_monika Jak ci mamy pomóc?!!! 08.10.04, 10:18
        Chyba tylko wytłumaczyć, że to poważna sprawa, i kropelki ze świetlika nie
        pomogą. Może to być oznaka poważnej choroby. Wizyta u weterynarza i tak cię nie
        ominie.
      • Gość: agga Re: bernardyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:19
        A po co isc do veta skoro taniej wyada internet? Przeciez to kolejna pustoglowa
        baba!!!!!!!! Takich to dostatek na tym forum.
        • pierozek_monika Re: bernardyn 08.10.04, 10:22
          agga, grzeczniej się nie da?
        • Gość: VIP-1 Re: bernardyn IP: *.cwshs.com 08.10.04, 13:12
          Gość portalu: agga napisał(a):

> Przeciez to kolejna pustoglowa baba!!!!!!!!
          a w twojej glowie co?
          samo szambo, hehehe
          • Gość: agga Re: bernardyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:21
            pilnuj swojego nosa vipciu
    • Gość: vww Re: bernardyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:28
      U bernardynów często dochodzi do wypadnięcia trzeciej powieki, musisz iść do
      weterynarza, żeby to zdiagnozował. To jest zabieg operacyjny, nie lekceważ tego.
    • albert.flasz Re: bernardyn 08.10.04, 15:11
      Niestety, ta rasa i podobne maja skłonności do problemów tego rodzaju:
      wywinięte powieki itd. "Łapią" cały kurz, pyłki... Mozna próbować kropli lub
      maści z antybiotykami i srodkami łagodzacymi stan zapalny, ale niestety zwykle
      poprawa jest przejściowa. Może to być również grudkowe zapalenie "trzeciej
      powieki", a tu - jak w przypadku jej wypadnięcia (ale to jest dość rzadkie) lub
      konieczności przeprowadzenia "kosmetyki" powiek, trzeba zrobić drobny zabieg
      operacyjny. Trudno tu napisać soś sensownego, najlepiej psa zbadać.
    • baskarek Re: bernardyn 08.10.04, 20:35
      Nie martw się. Ja mam dwa bernardyny, każdy z nich miał inny problem z
      oczami.Suka miała zapalenie trzeciej powieki, jest po zabiegu i teraz nic się
      nie dzieje, a minęło dwa lata. Nie ma nawet lekkiego przekrwienia. Pies miał
      podwinięte dolne powieki -zwijają się futrem w stronę gałki ocznej i to niszczy
      rogówki, a z czasem następuje mechaniczne ich uszkodzenie i ślepota. Niestety
      psy, które żle widzą robią się agresywne, czują się zagrożone. W tym przypadku
      również należy wykonać drobny zabieg chirurgiczny, czyli wycięcie nadmiaru
      powiek. Utrudnieniem jest, że po tym zabiegu pies przez około 5 dni musi nosić
      plastikowy kołnierz, żeby nie rozdrapał szwów. Każdy z tych zabiegów powinien
      być przeprowadzony w znieczuleniu ogólnym, ponieważ są to OCZY, i każde
      poruszenie się psa znieczulonego miejscowo może spowodować przypadkowy błąd
      wetwrynarza. Tak więc proponuję Ci niezwłoczną wizytę u dobrego wetwrynarza,i
      podjęcie odpowiednich działań. To nie jest takie straszne, jak się wydaje, a im
      póżniej tym gorzej. Ja swoje psy operowałam na Chłopskiej, jestem zadowolona.
      Powodzenia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka