elizka19 06.12.04, 16:16 Wymyłam dzisiaj żółwie płynem do higieny intymnej,niby wszystko jest w porządku.Jednak zastanawiam sie czy to im aby nie zaszkodzi??? Może wystarczy sama woda??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cu2004 Re: Żółwie????? 07.12.04, 22:44 żółwie wszystko przetrzymają, bez obaw. Jeśli są wodne to zmieniaj wodę co tydzień lub zainstaluj filtr. Lądowe jeśli się upaćkają myj ciepłą wodą najlepiej pod prysznicem. Nie przesadzaj z higieną żólwi - na wolności myje je deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
elizka19 Re: Żółwie????? 08.12.04, 10:51 Dzieki za pomoc,mam żółwie lądowe.Zwykle je myłam raz w tygodniu pod prysznicem bez żadnych żeli,ale zawsze po myciu smaruje je olejem i później strasznie cięzko je domyc kleja sie i wogole:((( żel ładnie je domył wkońcu sa czyściutkie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
izunia.m Re: Żółwie????? 08.12.04, 22:31 o jeny kobietko wierzę w Twe dobre intencje ale... wystarczy woda. a ze smarowaniem, to też nie przesadzaj, najlepiej poprostu witaminke A+E na skorupy nakroplić i nawet nie wcierać. sorka za skrót ae późno jakbyć miała jeszcze pytania to pisz śmiało (u mnie żółwie stepowe od nastu lat) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
elizka19 Re: Żółwie????? 14.12.04, 09:45 Mi smarowanie olejem doradził facet w zoologicznym:) ale spróbuje terez tej wit.A+E może nie bedzie sie tak kleić... Mam jeszcze problem z jednym żółwiem,chodzi jakis ospały i ma jakies dziwne nogi z tyłu.Tak jakby je za soba ciągnął,nie wiem co mu jest, drugi natomiast jest najruchliwszym żółwiem jakiego widziałam:)) nie wiem skąd taka różnica międzzy nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
izunia.m Re: Żółwie????? 14.12.04, 12:21 w jakim CELU smarowanie olejem? dla efektu wizualnego? znaczy dla Ciebie nie dla żółwie...a potem mycie mydłem- no sorry ale taki żel to też mydło... sodowe nawet chyba ;) wit. troche na skorupe, wchłonie sie sama, i będzie git. ospałość i nogi -= do weta. w Wawie? obok zoo podobno sie znają. a to greki czy stepowce - lądowe to dość ogólny opis... no i o diecie pamiętaj. różnorodna a i mięska kawalek czasami. jak robaczek na stepie ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elizka19 Re: Żółwie????? 14.12.04, 15:14 Ten olej dla żółwi(stepowych) to cos jak balsam dla nas:)ładniejsza skorupe mają,a tym żelem to musiałam bo wyglądały fatalnie i wydawało mi sie,że jest im żle. No ja bym brudna chodzic nie chciała:) Mieszkam w malutkiej miejścowośći...wiec,do Wawy to ohoho:) Narazie skrapiam im sałatę witaminami,może pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś