Dodaj do ulubionych

pies ze schroniska?

25.08.06, 08:37
Dwa dni temu stracilismy naszego psa.Rozpoczęliśmy poszukiwania
nowego,pojechaliśmy do chroniska i... No własnie-przestraszyłam się.Ujął nas
piękny,dorosly pies , jest jednak pewne ale....Mamy 4 koty,które były
nauczone,że pies nic im nie zrobi - spały u niego w budzie, wyjadały z
miski.Rodzice mają kury,które zachowywały się podobnie.Córka ( 7 lat) ma furę
kumpli,którzy ciągle przewalają się przez nasze podwórko.No i teraz się
boje,że dorosły pies ze schroniska nie sprosta całej tej sytuacji,ze komuś
zrobi krzywdę.Czy warto w ogóle myśleć o takim psie,czy po prostu wziąć
szczeniaka?Podpowiedzcie proszę...
Obserwuj wątek
    • tymulek Re: pies ze schroniska? 25.08.06, 10:17
      nie przekonasz sie jesli nie sprobujesz ale jak sprobujesz i sie przekonasz ze
      pies nie umie sie zachowac bedzie za pozno - oddac psa, ktoremu dalo sie
      nadzieje jest jedna za najgorszych rzeczy ktora moze zrobic czlowiek
      psu....zwlaszcza ze czesto psy "rozkrecaja" sie z czasem, wlasnie wtedy jak
      czuja sie lepiej w nowym miejscu.
      Czy w schronisku nic nie wiedza o losach tego psa? przeciez nie wszystkie psy w
      schronisku sa znalezionymi, czasem ktos oddaje psa bo... pytaliscie?
      A jakiej rasy ten piesek?
      • czukczynska Re: pies ze schroniska? 25.08.06, 11:07
        jest to kundel oczywiście,wychowany w schronisku.Sama nie wiem - i chciałabym i
        boję się.Tyle,że mogę się przekonać,że nie znosi kotów gdy np. zagryzie kotkę
        córki(odpukać).
        Naszego psa kupiliśmy razem z domem.On się tu wychowal razem z kotami,dziećmi
        itp.Więc nie bylo problemu gdy my sie wprowadzilismy razem z naszym kotem,potem
        pojawiła się kotka( a oprócz niego właściciele zostawili nam stareńką kotke i
        wielkiego kocura).Cała ta menażeria żyła w zgodzie, ale czy nowy pies dostosuje
        się?
        • tymulek Re: pies ze schroniska? 25.08.06, 11:38
          Duze ryzyko, myslalam ze akurat koty poradzilyby sobie, przeciez nie ufaja
          wszystkim psom...?
          A moze sprobuj, trzymam sie Tego ze Was urzekl - z dzieckiem pojechac do
          schroniska, sprobujcie wyprowadzic psa na spacer - w obecnosci pracownika,
          zobaczycie co to za jegomosc... Kilka takich wizyt da jakis obraz psa
          zawsze latwiej wziac szczeniaka, ale skoro pies ma w sobie to cos...
          Moja suka po przejsciach nie miala wczesniej kontaktu z dziecmi a uwielbia moje
          dziecie - poznali sie kiedy moj syn mial 1,5 roku ona 7,5. Inne dzieci sa jej
          obojetne,w sensie biegnace wrzeszczace dziecko nie przyprawia o stany lekowe...
          nie reaguje na nie a czasem tylko mam wrazenie ze by sobie pobiegala z nimi

• walisie Re: pies ze schroniska? 25.08.06, 11:41
      Trudno poradzić. Może jedynie - jeśli w schronisku są również koty poprosić
      wolontariusza o jakieś spotkanie "na szczycie" bacznie obserwując reakcję psa.
      Ja wszystkie swoje zwierzaczki mam "z biduli", ale fakt, gdy w domciu były dwa
      dorosłe kocury zakochane w psie, który tak jak Twój od nas odszedł - wzięliśmy
      szczeniaka. też nie obyło się bez kłopotów, bo nasza nowa sunia nie rozumiala
      kotów i ciągle chciala się z nimi bawic a zaproszeniem było podgryzanie...
      Musiała kilka razy dostać po pysku od kocurów i w sumie szybko ją sobie
      wychowały. Ale jeśli chcesz dorosłego psiaka to widzę tylko taką radę -
      spróbować reakcji na terenie schroniska - nie robić psu nadziei, bo potem i
      pies i Wy będziecie rozpaczać.
    • olciaaaa5 Re: pies ze schroniska? 29.08.06, 21:42
      Stanowczo powinnaś przyjąć psa ze schroniska. Co do kotów to z ich strony napewno możesz oczekiwać przyjaźni do psa. Przy pierwszym spotkaniu spokojnie przemawiaj do wszystkich zwierząt. Jeżeli reakcja psa na koty będzie odpowiednia to nie odstąpią od swoich przyzwyczajeń. Jeżeli pies zacznie być agresywny wtedy koty przestaną wyjadać jedzenie psu, ponieważ bedą świadome konsekwencji. Trzymam kciuki, aby wszystko poszło dobrze.
    • mmarusia Re: pies ze schroniska? 30.08.06, 14:47
      Ja rowniez twierdze,ze skoro spodobal wam sie ten pies,to powinnas sprobowac
      wziasc go na spacer,poznac go troche.W schroniskach jest ksiazka wyjsc i tam
      cie wpisza,gdy bedziesz brala psa na spacer.Musisz miec jakis dowod tozsamosci.
      Mozesz zabrac smycz i obroze.
      W schronisku sa rowniez szczeniaki.Kazde z nich szuka domu.Szczeniak mysle
      szybciej zainteresuje sie spacerujaca kura :)
      Pieskow mozesz szukac tez www.dogomania.pl (forum)
      • pola_negri Re: pies ze schroniska? 30.08.06, 16:39
        a jeśli z psem już się naprawdę nie uda (wszystko się może zdarzyć, sama zdajesz
        sobie sprawę z niebezpieczeństw i traum), to weź młodego psa ze schroniska, albo
        szczeniaka. to będzie tak samo dobry uczynek :-)
        • ontarian Re: pies ze schroniska? 30.08.06, 16:44
          pola_negri napisała:

> a jeśli z psem już się naprawdę nie uda
          Pani Chalupiec, to sie psa po prostu uspi

tutaj z tym problemow nie ma
          nawet po szczeniaka trzeba sie spieszyc
          www.dziennikwschodni.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka