deszcz.ryb
13.11.08, 22:58
Siedziałam na tym forum już od dłuższego czasu, czytając co ciekawsze wątki [sama planuję mieć kiedyś zwierzęta; trzeba się o nich jak najwięcej dowiedzieć]. Jednak przeszkadza mi strasznie ogólne rozprzężenie tu panujące. Przykład pierwszy z brzegu: Haash pyta się, od kiedy może zacząć rozdawać szczeniaki. A większość forumowiczów, zamiast odpowiedzieć jej RZECZOWO, że od tego lub od tego tygodnia; zaczyna jej wymawiać, że jest złą kobietą, bo nie dopilnowała suki. Haash musi się tłumaczyć, bo czuje się głupio i później wszyscy kłócą się ze wszystkimi.
Ja się pytam w takim razie: jaką wartość merytoryczną ma to forum? Ile czasu i wysiłku trzeba włożyć w odnalezienie wiarygodnej informacji? [no, chyba, że wszyscy tutaj uwielbiają się tak kłócić, przekrzykiwać i walczyć o własne zdanie. zauważyłam już kilka takich osób i rozróżniam je nawet po nickach. pewnie jest takowych o wiele więcej]
Dla mnie ideałem moderatorstwa byłoby usuwanie wszystkich postów wrednych i nie na temat. Zdaję sobie sprawę, że to forum jest bardzo duże, moderatorów za mało, zresztą mają swoje życie, ale może mogą kogoś jeszcze dookoptować do swojego wąskiego grona [nie wiem, czy to jest tu możliwe, ale w każdym razie warte zaproponowania]. A może dałoby się wydzielić część "poważną", w której rozmawiamy tylko o konkretach i hyde park, gdzie każdy pisze, co mu ślina na język przyniesie?
To jak, naprawię ten kawałek świata? ;)