Dodaj do ulubionych

Co to za ptaszek?

19.04.13, 12:00
Czarna główka.Popielaty podbrzuszek.Brązowe-różne odcienie-skrzydełka.Mniejszy od bogatki.W zachowaniu i wyglądzie podobny do kowalika, ale za mało ma kolorów.Sosnówka i czarnogłówka też chyba nie-za mało bieli. Tak wiec?...
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: Co to za ptaszek? 19.04.13, 18:48
      A może pokrzewka czarnołbista vel kapturka, samiec? Kolory by pasowały, gorzej z zachowaniem wink W czym konkretnie podobny jest ten ptaszek do kowalika?
      • wacek1154 Re: Co to za ptaszek? 19.04.13, 19:55
        Dzięki za sugestię. Przeglądałem "kapturki" i najbardziej przypomina mi pierwsze zdjęcie z linka www.fotoprzyroda.pl/kapturka-pokrzewka-czarnolbista-sylvia-atricapilla-vt387,45.htm
        Co zasugerowało mi kowalika. Otóż ptaszek ten biegał pd korze drzewa-brzozy-główką w dół po skosie, prawdą też jest że miałem wrażenie że ścigała ją bogatka bo w pobliżu jest jej budka. Ptak wówczas pewnie zachowuje się inaczej i jest spięty nie nabyrmuszony a on był że tak powiem spięty, szczupły,no smile
    • wacek1154 Re: Palczak! czy to Kapturka? 29.04.13, 20:27
      Witam, udało mi się zrobić kilka zdjęć-czy to pokrzewka czarnogłówka?(samczyk i samiczka)
      pics.tinypic.pl/i/00375/r5gwd4k6b9hc.jpg
      pics.tinypic.pl/i/00375/jm9xavzqpeap.jpg
      pics.tinypic.pl/i/00375/hrgl7sfrb376.jpg
      pics.tinypic.pl/i/00375/30hpuq2qf19z.jpg
      • palczak.madagaskarski Re: Palczak! czy to Kapturka? 29.04.13, 21:42
        Zdjęcia trochę średniej jakości, ale na dwóch "środkowych" moim zdaniem rzeczywiście jest samczyk kapturki. Natomiast na dwóch pozostałych jest inna pokrzewka, moim zdaniem cierniówka (podobna jest jeszcze piegża, ale stawiam na tę pierwszą).
        • palczak.madagaskarski Poprawka 29.04.13, 21:45
          Przyglądam się tej drugiej pokrzewce, i wycofuję się z "raczej cierniówki" - piegża też by to mogła być (nogi na jednym ze zdjęć wydają się ciemne, a cierniówka ma cieliste). Chętnie zobaczyłabym lepsze zdjęcie tego ptaszka z boku/z tyłu. W każdym razie nie jest to na pewno samiczka kapturki, tyle mogę powiedzieć smile
          • wacek1154 Re: Poprawka 02.05.13, 13:06
            Tak, ten z czarną główką-samczyk kapturki, a ten drugi chyba piegża, bo cierniówkę udało mi się sfotografować w ub.r. i jest taka jak w zał.
            i42.tinypic.com/347wqk5.jpgpalczak.madagaskarski-szacun!
            Pozdrawiam
          • wacek1154 Re: Poprawka 02.05.13, 13:09
            Tak, ten z czarną główką-samczyk kapturki, a ten drugi chyba piegża, bo cierniówkę udało mi się sfotografować w ub.r. i jest taka jak w zał.

i42.tinypic.com/347wqk5.jpg
            palczak.madagaskarski-szacun!

Pozdrawiam
            • palczak.madagaskarski Re: Poprawka 02.05.13, 19:37
              Cierniówka z piegżą są dość podobne, a dochodzi kwestia padania światła, ustawienia ptaka, różnic w wyglądzie poszczególnych osobników... Więc ja bym nie przesądzała na podstawie Twoich zdjęć, że to na pewno była piegża. Chyba że słyszałeś głos i pasował do piegży smile Głos również jest cechą, po której można dobrze rozpoznawać ptaki, czasem nawet lepiej niż po wyglądzie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka