blotniak32 19.11.04, 10:29 Dzisiaj znowu koło mojego domu widziałem Grubodzioba.Dlaczego trzyma się tego terenu?Czyżby miał tu gdzieś gniazdo?Czy ptaki trzymają się gniazda poza okresem lęgowym?Kto wie? Tomek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cereusfoto Re: Grubodziób 19.11.04, 11:26 Widziałam go tylko 2 razy w życiu. Piękny połyskujący ptaszek. A na tej stronie możecie o nim poczytać. Jest tam również wiele interesujących informacji nt. pokarmu dla ptaków , budek, karmników itp. www.pto.most.org.pl/pd/grubodziob.html Odpowiedz Link
carduelis Re: Grubodziób 19.11.04, 18:30 blotniak32 napisał: > Dzisiaj znowu koło mojego domu widziałem Grubodzioba.Dlaczego trzyma się tego > terenu?Czyżby miał tu gdzieś gniazdo?Czy ptaki trzymają się gniazda poza > okresem lęgowym?Kto wie? W naszej strefie klimatycznej większość gatunków ptaków poza okresem lęgowym nie trzyma się miejsc gdzie zbudowały gniazdo. Okres lęgowy jest ograniczony tylko do kilku miesięcy (lub nawet tygodni) w roku i tylko w tym okresie ptaki mają terytoria, w których budują gniazda. Inaczej jest w strefie tropikalnej, gdzie ptaki mają terytoria cały rok. Grubodzioby widziane w Polsce w okresie zimowym to ptaki z płn-wsch części areału występowania tego gatunku. Nasze odlatują na południe. Pozdrawiam carduelis Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Grubodziób 29.11.04, 08:58 Dzisiaj je znowu widziałem...,tym razem były dwa.Jeden z nich zbierał nasiona klonu,które jeszcze nie spadły z drzewa,drugi siedział wysoko na topoli.Nie widziałem jeszcze,żeby siadały na ziemi...Gile tak.Na ziemi jest mnóstwo tych nasion i Gile widzę bardzo często jak zbierają pokarm.Teraz nawet łatwo je sfotografować,natomiast Grubodzioba nie,zawsze jest za wysoko. Tomek Odpowiedz Link