Dodaj do ulubionych

Grubodziób

19.11.04, 10:29
Dzisiaj znowu koło mojego domu widziałem Grubodzioba.Dlaczego trzyma się tego
terenu?Czyżby miał tu gdzieś gniazdo?Czy ptaki trzymają się gniazda poza
okresem lęgowym?Kto wie?
Tomek
Obserwuj wątek
    • cereusfoto Re: Grubodziób 19.11.04, 11:26
      Widziałam go tylko 2 razy w życiu. Piękny połyskujący ptaszek. A na tej stronie
      możecie o nim poczytać. Jest tam również wiele interesujących informacji nt.
      pokarmu dla ptaków , budek, karmników itp.
      www.pto.most.org.pl/pd/grubodziob.html
    • carduelis Re: Grubodziób 19.11.04, 18:30
      blotniak32 napisał:

> Dzisiaj znowu koło mojego domu widziałem Grubodzioba.Dlaczego trzyma się tego
      > terenu?Czyżby miał tu gdzieś gniazdo?Czy ptaki trzymają się gniazda poza
      > okresem lęgowym?Kto wie?

W naszej strefie klimatycznej większość gatunków ptaków poza okresem lęgowym nie
      trzyma się miejsc gdzie zbudowały gniazdo. Okres lęgowy jest ograniczony tylko
      do kilku miesięcy (lub nawet tygodni) w roku i tylko w tym okresie ptaki mają
      terytoria, w których budują gniazda. Inaczej jest w strefie tropikalnej, gdzie
      ptaki mają terytoria cały rok.
      Grubodzioby widziane w Polsce w okresie zimowym to ptaki z płn-wsch części
      areału występowania tego gatunku. Nasze odlatują na południe.
      Pozdrawiam
      carduelis
      • blotniak32 Re: Grubodziób 29.11.04, 08:58
        Dzisiaj je znowu widziałem...,tym razem były dwa.Jeden z nich zbierał nasiona
        klonu,które jeszcze nie spadły z drzewa,drugi siedział wysoko na topoli.Nie
        widziałem jeszcze,żeby siadały na ziemi...Gile tak.Na ziemi jest mnóstwo tych
        nasion i Gile widzę bardzo często jak zbierają pokarm.Teraz nawet łatwo je
        sfotografować,natomiast Grubodzioba nie,zawsze jest za wysoko.
        Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka