Dodaj do ulubionych

jak karmicie koty?

11.12.11, 11:27
weterynarze mówią, że powinna to być 1 saszetka dziennie na łebka + miska suchej karmy pełna non stop, tak, żeby kot mógł sobie sam dozować.
stosowałam się do tego dawkowania, ale:
1. zauważyłam, że w ten sposób szybko pójdę z torbami;
2. kotka przybiera ponad miarę.
Na opakowaniach Royal Canin jest tabelka, ile z grubsza powinien jeść kot w zależności od wagi. nijak mi nie wychodzi, żeby moje koty tyle jadły (jedzą kilka razy więcej). poza tym, uważam, że dopasowywanie ilości karmy do wagi kota, to błędne koło. Ja na przykład uważam, że moja kotka waży za dużo i wolałabym dopasowywać jej ilość jedzenia nie do rzeczywiste wagi, ale pożądanej.
Spotkałam się tutaj z opiniami, żeby kotu nie żałować, tymczasem skąd wiemy, kiedy zostanie przekroczona cienka linia i kot nabawi się otyłości a wraz z nią mnóstwa potencjalnych schorzeń.
11-letnia kotka znajomych przypłaciła to utratą zdrowia. Szkody zostały naprawione, kotka odzyskała linię, ale właściciele z żelazną konsekwencją dozują jedzenie. Prócz mokrego - raz dziennie - dają suchą karmę, ale uwaga, uwaga - nie miseczkę, nie pół, czy garstkę, tylko dosłownie po 5-7 kuleczek kilka razy dziennie. Kotka ma się dobrze, odzyskała wigor.
a jak Wy postępujecie? macie wyznaczone pory, karmicie na żądanie, trzymacie cały czas pełną kulek miskę...?
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: jak karmicie koty? 11.12.11, 14:19
      Ja zawsze miałam chudziutką kotkę, jak się położyła na boku to prawie nie odstawała od podłogi. wink I do tego była strasznie wybredna, więc nawet pytałam, jak można by ją podtuczyć. Ale od czasu, kiedy kotka przestała wychodzić na zewnątrz, nagle zaczęła przybierać na wadze. Przybrała pół kilo i waga znowu się zatrzymała.

Więc jeżeli chcesz kotkę odchudzić, to musisz jej zapewnić więcej ruchu - bawić się z nią bardzo intensywnie codziennie. I możesz ograniczyć jej jedzenie - dawać mniej chrupek.

> Spotkałam się tutaj z opiniami, żeby kotu nie żałować, tymczasem skąd wiemy, ki
      > edy zostanie przekroczona cienka linia i kot nabawi się otyłości

To musisz sama ocenić. Bo są koty małych rozmiarów, które całe życie ważą 2,5 kilo, i są koty-olbrzymy, które ważą 8 kilo i wcale nie są grube. Liczy się ogólny wygląd - jeżeli kot wygląda szczupło to nie ma sensu kierować się wagą.
    • asfo Re: jak karmicie koty? 12.12.11, 13:03
      Sucha karma ma bardzo dużo kalorii w stosunku do objętości. Łatwo utuczyć kota. Jeśli chcesz zapanować nad sytuacją lepiej podawaj kotce posiłki 2 lub 3 razy dziennie, najlepiej mokre lub świeże, na bazie surowego mięsa. Chrupki nie powinny być dostępne przez cały dzień. W ten sposób będziesz miała kontrolę nad ilością zjadanego jedzenia i obserwując wagę kotki dasz radę dopasować ilość pokarmu do faktycznych potrzeb.

O przygotowywaniu posiłków z mięsa możesz poczytać tutaj:
      barfnyswiat.org/
    • dfae325 Re: jak karmicie koty? 13.12.11, 22:11
      Jeśli chcesz odchudzić kota, to naturalnie powinien dostawać ilość karmy dla wagi docelowej, a nie aktualnej. Można do tego kupić karmę niskokaloryczną, żeby nie burczało w brzuszkuwink tzn takiej po prostu może zjeść trochę więcej.
      Wydaje mi się, że te chrupki dostępne non stop to odpowiedni sposób karmienia dla kociąt, którym nie można ograniczać, żeby się zdrowo rozwijały, ale u dorosłych kotów już nie ma zastosowania.
      • k1234561 Re: jak karmicie koty? 16.12.11, 17:59
        Moj kot dostaje 2 razy dziennie karmę suchą bezzbożową.Na tych karmach koty bardzo ładnie i szybko gubią zbędne kilogramy.Do tego 2 razy w tygodniu saszetkę mokrego.Kupuję tylko te w których jest min.30% mięsa (Schesir,Miamor,Almo nature,Applaws,Hills,Gimpet),mokre jedzenie generalnie tuczy więc podaję je tylko jako urozmaicenie diety.
        Mogłabym też ze zbozowych polecić karmy light i mieszać z bezzbozówkami,stopniowo zwiększając udział tej drugiej karmy.No i ruch,czyli zabawa.Bawić się z kotem.Myszka na wędce,laserek piłeczki.No i zaangażowany właściciel lub właścicielka.
    • izabella7575 Re: jak karmicie koty? 26.12.11, 11:45
      Ja karmię Biomillem Light keko.pl/pl/karma-sucha-dla-kota-biomill-light-75kg.html - karma ma bardzo dobry, kompletny skład (ponad 60%mięsa!), mam specjalny kubeczek z miarką i sypię kotom karmę dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Kotka miała problemy z wagą, jak tylko przeszliśmy na Biomill, problemy zniknęły smile Od czasu do czas podaję mokre jako smakołyk, ale to też nie jakieś whiskasy, tylko animondę, też light smile
    • drunken_lullabies Re: jak karmicie koty? 30.12.11, 15:26
      jak wychodzę zostawiam suchacza w misce (Purina One) jak jestem w domu karmię na żądanie-kiedy kotka zaczyna sie domagać pokazuję jej suche, mokre(Sheba Prime Cuts w małych okrągłych puszeczkach) i daję to przy czym kotka się ożywia(potrafi pokazać, np jak ma ochotę na mokre to wstaje znad miski jak stukam w pokrywkę puszeczki, jak na suche to owo stukanie ignoruje).Kotka zjada jedną puszeczkę Sheby dziennie a suchego nie liczę, wagę ma w normie, raczej szczupła.Mój drugi kot przybłęda to niewybredny odkurzacz, zjada wszystko, często i dużo, ale jest szczupły.
      Myślę że kot który ma stały dostęp do jedzenia nie wyrobi w sobie odruchu jedzenia na zapas, łakomstwa, ma do jedzenia spokojny stosunek i nie przejada się, dlatego jestem za karmieniem na żądanie/dostępem do suchej karmy kiedy zostaje sam.
      • marslo55 Re: jak karmicie koty? 03.01.12, 15:53
        drunken_lullabies napisała:
        "Myślę że kot który ma stały dostęp do jedzenia nie wyrobi w sobie odruchu jedzenia na zapas, łakomstwa, ma do jedzenia spokojny stosunek i nie przejada się, dlatego jestem za karmieniem na żądanie/dostępem do suchej karmy kiedy zostaje sam."
        Oczywiście kot nie powinien być pozostawiony bez jedzenia, ale z karmieniem na żądanie uważaj - kotom domowym instynkt nie podpowiada, kiedy powinny skończyć posiłek, więc karmione na zawołanie mogą łatwo utyć.
        • pee.kotka Re: jak karmicie koty? 03.01.12, 19:28
          drunken_lullabies napisała:
          > ale z karmieniem na
          > żądanie uważaj - kotom domowym instynkt nie podpowiada, kiedy powinny skończyć
          > posiłek, więc karmione na zawołanie mogą łatwo utyć.

właśnie tak było z moją kotką. oba koty miały stały dostęp do suchej karmy. kot najadał się i szedł w długą. całonocne łazęgi pomagały zrzucić mu to, co zjadł. siedząca w domu kotka na przemian polegiwała i podchrupywała sobie i w wieku 2,5 roku zrobiła się z niej mała beczułka na krótkich nóżkach.
          a w ogóle to w przypadku karmienia kotów kłania się asertywność. mąż jest nieprzemakalny na kocie łażenie za sobą. nie daje im jedzenia, a jak zostaje z kotami sam, to robi to 2-3 razy dziennie, ja ulegam, podsypuję i w ten sposób nie mogę się od kotów opędzić.
          • kasiak37 Re: jak karmicie koty? 05.01.12, 19:35
            do roku czasu na zadanie.Od roku suche jest zawsze w misce,mokre raz dziennie wieczorem.
    • monikat-1 Re: jak karmicie koty? 12.03.12, 19:33
      Witam.
      Mojemu kotu podaję podroby (serca, żołądki) drobiowe i mięso kurczaka na surowo lub gotowane. Dostaje takie jedzenie 2,3 razy dziennie w małych ilościach . Jeśli w mędzy czasie prosi o jedzenie daję mu garsteczkę suchej karmy.
      Mój roczny kot jest duży (5 kilo) ale mimo swojej wagi lubi zabawe i skoki.
      Pozdrawiamsmile
      • pee.kotka Re: jak karmicie koty? 12.03.12, 20:08
        rzeczywiście, sporawy, ale koty (jeśli to kocur) większe są od kotek. ja już swoją kotkę odchudziłam, ale to drobna kotka o krótkich łapkach. ważyła przynajmniej 4 kilo i wyglądała jak nieforemna armatka. od czasu wydzielania karmy, zrobiła ruchliwsza. wcześniej tylko miska i parapet.
        Dorota Sumińska podkreśla, że nadwaga u kota bierze się nie tylko z braku ruchu, ale właśnie z wydzielania karmy (kot najada się na zapas, bo wie, że potem długo nic nie dostanie), ale moja kotka, kiedy miała ciągły dostęp do suchej karmy, podjadała nieustannie.
    • yag-na Re: jak karmicie koty? 22.03.12, 17:02
      z tym karmieniem kotów to na prawdę nie lada wyzwanie smile, przynajmniej z moim egzemplarzem ...
      Moja kotka ma stały dostęp do suchej karmy ( Taste .., plus raz dziennie miska mokrego. Suche, jakiej firmy by nie było zajada ze smakiem, za to przy mokrym strasznie wybrzydza. Dla przykładu : puszki Gourmet lubi ,przy ostatnio zakupionym Grau strasznie się ociąga. Wczoraj dostała tylko suche, i dzisiaj tylko powąchała nową karmę uncertain
      Z ciekawości, raz w życiu, kupiłam mokre jedzonko z marketu którym się zajadała .... ( mój kot woli badziew z marketu niż np grau,) . Świeże mięsko jada, ale bez entuzjazmu, najchętniej wątróbkę.
      Nawet jeśli chciała bym karmić ją wartościowszą karmą, to ona i tak tego nie tknie sad
      • jagoda2 Re: jak karmicie koty? 23.03.12, 08:51
        Moja kotka mokrego jedzenia praktycznie w ogóle nie tyka. W związku z tym przestałam się wygłupiać i po zmarnowaniu iluś tam opakowań mokrej karmy różnych firm, przestałam ją w ogóle podawać. Kicia je tylko chrupki i zdaje się być zadowolona z tego powodu, a ja przestałam się już tym przejmować. Ostatecznie kotka sama wybrała, co woli.
        • k1234561 Re: jak karmicie koty? 25.03.12, 21:28
          jagoda2 napisała:

> Moja kotka mokrego jedzenia praktycznie w ogóle nie tyka. W związku z tym przes
          > tałam się wygłupiać i po zmarnowaniu iluś tam opakowań mokrej karmy różnych fir
          > m, przestałam ją w ogóle podawać. Kicia je tylko chrupki i zdaje się być zadowo
          > lona z tego powodu, a ja przestałam się już tym przejmować. Ostatecznie kotka s
          > ama wybrała, co woli.

I bardzo dobre rozwiązanie wybrałaś.
          Natomiast co do karm supermarketowych,to one mają wszelkiej maści konserwanty i poprawiacze smaku i zapachu i do tego cukier.Koty przez to uwielbiają je,bo taki producent miał zamysł.I choćby potem kotu podać,super,hiper extra karmę suchą,nawet z 80% zaw.mięsa,kot bedzie wolał śmieciowe jedzenie z marketu.
          To tak jak z dziećmi, na zdrową kanapkę z sałatą,wędliną,ogórkiem i pomidorem lub rzodkiewką,nawet nie spojrzą jak mają alternatywę w postaci hamburgera z Mc Donald'sa.
    • arth1987 Re: jak karmicie koty? 30.03.12, 17:26
      Jedno jest pewne w karmieniu kota: nie należy go rozpieszczać (no chyba, że kogoś stać). A jeśli już chce się podać kotu coś "lepszego" to raczej z umiarem i nie za często. Jak się kota nauczy i pokaże mu, że może "wyprosić" wszystko miauczeniem to można pójść z torbami. Znam przypadki gdzie kot jadał lepiej od właścicieli. Później ciężko kota nauczyć jadania suchej karmy. Tak więc wszystko z umiarem, jak będzie kotek jadał żarcie nie z najwyższej półki to nie zdechnie a i właścicielom będzie łatwiej.
      • annakate Re: jak karmicie koty? 31.03.12, 17:33
        kupuję co jakiś czas udziec z indyka i wołowinę ("od żeber", czasem pręge lub antrykot), mielę, dzielę na porcyjki wielkości piłki pingpongowej (wychodzi ok 4-5 dag) i w folii mrożę. Z kilograma wychodzi ok 25 porcji , czyli biorąc pod uwagę, że indyk kosztuje ok 15 zł, a wolowina jakieś 20-22 jednorazowo wydaję niecałe 50 zl (a Państwo jeszcze mają z tego zupę na kościach), czyli porcyjka mniej niz złotówkę, a wiem, że zwierz zjada 100% miesa, a nie 4% jak w niektórych saszetkach. Wieczorem wyjmuje, na sniadanie jest akurat rozmrożone do temperatury pokojowej. Po południu sypię chrupek, troche zjada od razu, ale najcześciej pogryza po trochu, do rana zazwyczaj miska pusta, choc nie zawsze. Z mokrego, jakie by nie było, zostaje zlizana galaretka, a reszta nietknieta suszy się.
        • arth1987 Re: jak karmicie koty? 01.04.12, 21:28
          Dobry pomysł wart spróbowania. Kot się naje i będzie zadowolony a i właściciele nie będą narzekać na krocie wydawane na karmę. No i tutaj wiadomo, że kot jada pełnowartościowe mięso. Chyba polecę to mojemu bratu big_grin
    • marianne11 Re: jak karmicie koty? 02.04.12, 03:54
      Chrupki zawsze w misce - bo koty b. źle znoszą głodówki. Obok chrupek oczywiście woda.
      Poza nimi wtedy, gdy kot woła o jedzenie. Kot zazwyczaj sam sobie reguluje, ile jeść - o ile na siłę się go nie przekarmia od początku.
    • arjn494 Re: jak karmicie koty? 22.07.18, 19:10
      Ja 3 razy dziennie daję mokrą karmę z saszetki. A co do suchej, to sypie garść jak idę do pracy. I to jej wystarcza.
    • zosiaaa_12 Re: jak karmicie koty? 04.09.18, 12:01
      Moja 5 miesięczna kociczka też jest chudziutka smile Ale to dlatego, że jeszcze rośnie i dużo się rusza. Dajemy jej 2 razy mleko i 2 razy mokra karmę z Whiskasa smile
    • mrs.solis Re: jak karmicie koty? 23.09.18, 02:32
      Musze dozowac jedzenie. MOj kot zezarlby tyle ile bym mu zostawila. Uwazam, ze wazy za duzo choc jest pewnie w granicach normy 6.7 kg. Nie chce skonczyc z kotem otylym i chorym na cukrzyce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka