niemed Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 21.03.06, 19:11 Niemożliwe, jesteś pewien? Odpowiedz Link
1basior Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 21.03.06, 19:27 To normalne, gdyby złodzieje i RZGW nie wycinali najstarszych drzew nad Wisłą to pewnie juz by sie gnieździły niedaleko miasta. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 23.03.06, 07:12 1basior napisała: > To normalne, gdyby złodzieje i RZGW nie wycinali najstarszych drzew nad Wisłą > to pewnie juz by sie gnieździły niedaleko miasta. ========================================================= Raczej nie. Bieliki potrzebują dość dużej strefy spokoju wokoł gniazda. A gdzie w okolicach wawy coś takiego znadziesz? PS Kiedyś nad Świdrem w skarpach brzegowych gnieździły się zimorodki. Od czasu gdy qadowcy zaczęli rozjeżdżać brzegi rzeki zimorodków już nie ma Odpowiedz Link
marfu2 Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 23.03.06, 13:01 Oj - nie podawajmy szczegolow, ale bys sie zdziwil, jak sa blisko... Puszcza Kampinoska, dolina Wisly... Odpowiedz Link
pawelpp Re: 8 lat temu zimorodki widziałem nad kanałkiem 24.03.06, 12:56 W okolicach Warszawy widziałem klika razy zimorodka na Stawach Raszyńskich i na rzece Utracie - na granicy Pruszkowa-Tworek/Malich i Pęcic. Utrata słynęła kiedyś z zanieczyszczenia, teraz sytuacja jest o wiele lepsza, a chociażby zimorodek jest na to dowodem. Odpowiedz Link
pawelpp Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 24.03.06, 12:53 Bodajże w kwartalniku "Puszcza Kampinoska" było napisane, że bieliki gnieżdżą się właśnie w Puszczy. Widziałem bielika dwa lata temu w okolicach Dziekanowa Polskiego nad Wisłą, na północnym obrzeżu Puszczy. Rok temu, zimą, w Józefowie koło Otwocka młody bielik leciał bardzo nisko nad Wisłą. Widziałem go bez lornetki - z odległości 10 m. PS. W Warszawie, nawet w granicach miasta, jest co oglądać. Np. ostatnio w Łazienkach, blisko bramy od strony ul. Gagarina przebywa zupełnie oswojona para kaczek mandarynek. Niesamowicie piękne są. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 21.03.06, 19:31 Nie odpisał. Najwyraźniej jeszcze jest w szoku! Jeśli to był faktycznie bielik, to miałeś farta. W Polsce ledwie ok. 200 par legowych i to nieomal wyłącznie na zachodzie i północy kraju. Ostatnio jednak pogłowie bielika zaczęło znowu wzrastać. Odpowiedz Link
marfu2 Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 21.03.06, 20:27 U... Cereusfoto, masz nieatualne informacje W Polsce to juz gniazduje ponad 500 par, a na Mazowszu jeszcze rzeczywiscie niewiele - ponizej 20. Natomiast zima w Warszawie wystepuja raczej dosc powszechnie wlasnie nad Wisla. Co nie zmienia faktu, ze zawsze obserwujac bielika mozna miec pewnosc, ze to jest Obserwacja, a nie jakas pospolita obserwacja Odpowiedz Link
uwazna Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 21.03.06, 23:31 Racja, racja. Nie chcę umniejszać doznań Abstrakta, ale zimą bieliki nad warszawską Wisłą nie są czymś bardzo wyjątkowym. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Bielika dzisiaj rano nad poniatoszczakiem w w 22.03.06, 07:27 Upsss.Najwyraźniej wzięłam do ręki nie tę książkę co trzeba - ale to wszystko z pośpiechu... Odpowiedz Link
carduelis liczebność bielika 22.03.06, 07:52 Aktualne dane o liczebności bielika (i innych ptaków drapieżnych) można znaleźć na stronie Komitetu Ochrony Orłów koo.free.ngo.pl/bielik.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link
abstrakt2003 Jaki tam szok :) 23.03.06, 07:06 Komentarz do całego wątku. ================================= Pewności nie mam. Jak się jedzie rano do pracy autobusem pełnym ludzi to naprawdę trudno z całą pewnością rozpoznać cokolwiek ))) Ale.... Budowa skrzydeł oraz ogona była typowa dla: Bielika, orła przedniego, orła cesarskiego, oraz orlików (grubodziobego oraz krzykliwego) No i ten biały ogon.... PS Bielik nad Wisłą zimą w wawie to nic nadzwyczajnego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kamikazi Re: Jaki tam szok :) 23.03.06, 11:15 Racja, bielik w zimę nad Wisłą nie jest rzadkością. Ale i tak robi wrażenie Najwięcej jest ich na granicy miasta. Nad Poniatowskim widziałam w tym roku raz. A to zdjęcie zrobione w okolicach kolektora młocińskiego 4 bieliki forum.przyroda.org/download.php?id=8987 Podrawiam, Kasia Odpowiedz Link