18.05.14, 15:30
tak szczerze - to tam mieszkać bym nie chciał.

Osiedle im. Juliusza Słowackiego jest wyjątkowe w skali kraju. Uznawane jest za najlepsze dzieło wielkiego architekta Oskara Hansena i jego żony, Zofii. Powstało prawie pół wieku temu, architekci piszą o nim z zachwytem. Występuje w podręcznikach, przyjeżdżają tu studenci i wykładowcy. - Cały ten "kołchoz" powinni zburzyć i wybudować od nowa - uważa pani Barbara, która mieszka tam od czterdziestu lat. - To osiedle jest niefunkcjonalne i beznadziejne. Hansen je schrzanił.

Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15969105.html#ixzz324cXFEzN
Obserwuj wątek
    • tan.nawe Re: perełka 18.05.14, 15:49
      Może gdyby tę fotę trochę podrasować... wink
      • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 15:53
        biorąc pod uwagę, że to fota reportera, to zapewne już jest podrasowana
        ale nie o fotę chodzi, tylko o całe to osiedle

tan.nawe napisała:

> Może gdyby tę fotę trochę podrasować... wink
        • tan.nawe Re: perełka 18.05.14, 16:03
          Jeśli całe osiedle wygląda tak, jak ten blok na focie, to...mogłoby ono być miejscem zsyłki dla
          "zasłużonych" architektów. smile
          • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 16:10
            no niestety, tak wygląda całe - to jedno ze starszych osiedli u nas. Ogólnie znane i odwiedzane ze względu na umiejscowiony na obrzeżu spory targ warzywny - dopiero teraz się dowiedziałem, że to nie pomyłka socjalizmu, tylko wiekopomne dzieło wielgiego architekta.
            A - i żony.
    • 1zorro-bis Re: perełka 18.05.14, 17:38
      koszmar......smirk
      fenikss.2972 napisał:

> tak szczerze - to tam mieszkać bym nie chciał.
      >
      >
      > Osiedle im. Juliusza Słowackiego jest wyjątkowe w skali kraju. Uznawane jest za
      > najlepsze dzieło wielkiego architekta Oskara Hansena i jego żony, Zofii. Powst
      > ało prawie pół wieku temu, architekci piszą o nim z zachwytem. Występuje w podr
      > ęcznikach, przyjeżdżają tu studenci i wykładowcy. - Cały ten "kołchoz" powinni
      > zburzyć i wybudować od nowa - uważa pani Barbara, która mieszka tam od czterdzi
      > estu lat. - To osiedle jest niefunkcjonalne i beznadziejne. Hansen je schrzanił
      > .
      >
      > Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15969105.html#ixzz324cXFEzN
      >
      • rudka-a Re: perełka 18.05.14, 21:07
        Takie perełki i u siebie we wsi znalazłabym...
        11 pietrowe, okno w okno, balkonik w balkonik..
        i ten nieciekawy zapach wewnątrz /zsypy/..
        • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 21:11
          jedyny pozytyw to lokale bez tzw ścian nośnych - można przestawić każdą ścianę w dowolne miejsce. Tego się u mnie np zrobić nie da, bo część ścian to wielka płyta betonowa więc nie da się np wyburzyć takiej, żeby połączyć dwa pokoje w jeden większy.
          • rudka-a Re: perełka 18.05.14, 21:21
            Na starosc suspicious kupie sobie mieszkanko w nowych blokach, piekne osiedla są...ogrodzone, strzeżone...salonik z aneksem jadalnym, sypialnia i kuchnia w zupełności mi wystarczą wink
            nie będe musiała odpalac kosiarki, przycinac iglaków i martwić się, czy mi rynna nie odpada wink
            i koniecznie musi byc balkon.../nie do podpierania/ tongue_out tylko taki, żebym mogła sobie stringi powiesić suspicious smile)))))))))))))
            • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 21:55
              ta...a potem Ci zagramaniczni zasiedzeni palną że to getto big_grin

u mnie te nowe osiedla też takie są - jedno znane - na Choinach - pierwsze i w sumie już wiekowe - tam pomieszkują wszelkiej maści artyści - od Budki Suflera (nie wiem, czy nadal) po resztę elit śpiewających i nie tylko.

rudka-a napisała:

> Na starosc suspicious kupie sobie mieszkanko w nowych blokach, piekne osiedla są...
              > ogrodzone, strzeżone...salonik z aneksem jadalnym, sypialnia i kuchnia w zupełn
              > ości mi wystarczą wink
              > nie będe musiała odpalac kosiarki, przycinac iglaków i martwić się, czy mi rynn
              > a nie odpada wink
              > i koniecznie musi byc balkon.../nie do podpierania/ tongue_out tylko taki, żebym mogła
              > sobie stringi powiesić suspicious smile)))))))))))))
              >
              • rudka-a Re: perełka 18.05.14, 23:08
                Byłam kiedyś w takim mieszkanku, bo chrześnica takie posiada.....piekne, przestronne, pachnące nowością, klatka schodowa - marzenie, wykończenie, jak z bajki...czynsz trochę mnie powalił, ale z garażem podziemnym, ochroną....noo, cos za coś.....smile))
                • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 23:12
                  mi tam też się takie podobają. Niestety - nie jestem przekonany co do działalności wspólnot - bo wszystkie te osiedla są poza spółdzielniami, tylko we wspólnotach - stąd wysokie opłaty
              • sorel.lina Re: perełka 18.05.14, 23:28
                fenikss.2972 napisał:

> ta...a potem Ci zagramaniczni zasiedzeni palną że to getto big_grin
                >
                > u mnie te nowe osiedla też takie są - jedno znane - na Choinach

No popatrz! U Ciebie są Choiny, a u mnie Chojny! smile
                I te Chojny są takie jak Choiny! big_grin Betonowe blokowisko.
                Ale na szczęście dzielnica, w której ja mieszkam, choć to też post-PRLowskie blokowisko, to przynajmniej jest tu sporo zieleni, a pod nosem mam fajny, duży park.
                • fenikss.2972 Re: perełka 18.05.14, 23:34
                  a nie nie, Choiny to dzielnica domków
                  widziałaś foty - zieleni u mnie pod dostatkiem big_grin
                  • sorel.lina Re: perełka 18.05.14, 23:59
                    Acha! To przepraszam. smile
                    Widziałam, że u ciebie zielono. I to bardzo, bardziej niż u mnie!
                    Ja miałam na myśli to, że w mojej dzielnicy jest bardziej zielono niż na łódzkich Chojnach. Chociaż i tam trochę domków jednorodzinnych jest.
                    • fenikss.2972 Re: perełka 19.05.14, 00:03
                      Lublin to dziwne miasto
                      aleeeeeeee
                      to na inną bajkę wątek smile
                      • sorel.lina Re: perełka 19.05.14, 00:07
                        Lublin da się lubić! smile
                        • fenikss.2972 Re: perełka 19.05.14, 00:20
                          nie mam wyjścia big_grin

sorel.lina napisała:

> Lublin da się lubić! smile
                          • sorel.lina Re: perełka 19.05.14, 00:25
                            fenikss.2972 napisał:

> nie mam wyjścia big_grin

Ja mam. A i tak Lublin lubię! Tak trochę "na kredyt", bo tam jeszcze nie byłam, ale... no lubię i już. smile
                            • fenikss.2972 Re: perełka 19.05.14, 00:31
                              bo on w sumie fajny jest big_grin

..............tylko dziwny.... big_grin big_grin big_grin

sorel.lina napisała:
                              > Ja mam. A i tak Lublin lubię! Tak trochę "na kredyt", bo tam jeszcze nie byłam,
                              > ale... no lubię i już. smile
                              • sorel.lina Re: perełka 19.05.14, 00:34
                                fenikss.2972 napisał:

> bo on w sumie fajny jest big_grin
                                >
                                > ..............tylko dziwny.... big_grin big_grin big_grin

To musisz koniecznie o tej lublinowej dziwności opowiedzieć!
                                Ale najpierw pójdę się wyspać.
                                Dobrej nocki! smile
                                • fenikss.2972 Re: perełka 19.05.14, 00:35
                                  no właśnie miałem pisać, iż mi się ziewło siarczyście big_grin

dobrej smile

sorel.lina napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                  >
                                  > > bo on w sumie fajny jest big_grin
                                  > >
                                  > > ..............tylko dziwny.... big_grin big_grin big_grin
                                  >
                                  > To musisz koniecznie o tej lublinowej dziwności opowiedzieć!
                                  > Ale najpierw pójdę się wyspać.
                                  > Dobrej nocki! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka