20.08.14, 11:32
bardzo trafne.

Większość moich wakacyjnych rozmówców szykuje się na pisowskie "nowe średniowiecze", na krzyże, egzorcyzmy, agentów Tomków i poszukiwanie "prawdy o Smoleńsku". Zacznie się od wyborów samorządowych, po których Polska lokalna przejdzie w ręce proboszczów. W gminach księża angażują się w politykę wyłącznie po jednej stronie i nie robią tego bezinteresownie. Liczą na jeszcze większe przywileje. I będą je mieli.

Jak mi powiedzieli w Polsce centralnej, żeby wygrać, trzeba mieć za sobą jakiegoś biznesmena (a najlepiej dwóch) oraz proboszcza. Jeden wystarczy, bo ma kilkanaście mszy w tygodniu, co daje spory zasięg politycznego rażenia. Oczywiście lepiej mieć za sobą biskupa, ale ci będą bardziej potrzebni w wyborach krajowych. I zrobią swoje, walcząc z rzekomą ideologią gender oraz "ofensywą środowisk laickich". PO dało im wolną rękę do uprawiania dewocyjno-politycznej demagogii. PiS na tym skorzysta.

Jest pewien kłopot z prezydentem. Monika Olejnik słusznie wysunęła kandydaturę Chazana, katolickiego celebryty, ulubieńca biskupów i prezesa. Gdy Chazan zasiądzie na stołku prezydenckim, to tak, jakby sumienie we własnej osobie tam zasiadło.

I Polską rządzić będą deklaracje. Joannę Kluzik-Rostkowską w roli ministra edukacji zastąpi biskup Michalik, by szkoła nie laicyzowała dzieci przez jakąś naukę. Będzie katecheza, teologia, angeologia, egzorcystyka i antropologia chrześcijańska (jak na studiach medycznych).

Jednym słowem będzie to fajna demokracja katolicka w modelu hardnarodowym. Może nam jej potrzeba? Przynajmniej do tego, by wielu zrozumiało, że na krzyżach, egzorcyzmach, agentach Tomkach i "prawdzie o Smoleńsku" nie da się budować żadnej przyszłości.

wyborcza.pl/1,75968,16500451,Pesymistyczny_koniec_lata.html#CukGW
Obserwuj wątek
    • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 11:37
      Kandydatura wysunięta przez Olejnik już ma zwolennika wink wiadomo TERLIKOWSKI big_grin

natemat.pl/113763,prof-chazan-na-prezydenta-tomasz-terlikowski-popiera-inicjatywe-moniki-olejnik
      • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 11:44
        na szczęście u nas prezydent niewiele może
        choć zawsze można zmienić Konstytucję

coco.franelka napisała:

> Kandydatura wysunięta przez Olejnik już ma zwolennika wink wiadomo TERLIKOWSKI
        > big_grin
        >
        > natemat.pl/113763,prof-chazan-na-prezydenta-tomasz-terlikowski-popiera-inicjatywe-moniki-olejnik
        • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 11:54
          Niech się dorwie do władzy jakiś oszołom zdobywając większość w Sejmie, a będzie mógł wszystko zrobić. Zostaje wtedy tylko Trybunał Konstytucyjny... jeśli go jeszcze nie opanował.. uncertain
          • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:01
            na wszelki wypadek kupiłem kropidło. Kupię jeszcze koloratkę - wygląd księdza od biedy mam - najwyżej się przypudruje tu i ówdzie - i dam sobie radę.

coco.franelka napisała:

> Niech się dorwie do władzy jakiś oszołom zdobywając większość w Sejmie, a będz
            > ie mógł wszystko zrobić. Zostaje wtedy tylko Trybunał Konstytucyjny... jeśli go
            > jeszcze nie opanował.. uncertain
            • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:04
              Ty i ksiądz... winkbig_grinbig_grinbig_grin
              • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:08
                byłem księdzem...........

znaczy tu mnie okrzyknięto księdzem na dodatek właścicielem kamienicy w Krakowie
                umiejscowienie burdelu w tejże kamienicy dodałem sobie sam.

coco.franelka napisała:

> Ty i ksiądz... winkbig_grinbig_grinbig_grin
                • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:29
                  Ale zestaw! big_grinbig_grinbig_grinbig_grin ksiądz i burdel.... o kurcze aż z kanapy się sturlałam big_grinbig_grinbig_grin ludzie to jednak mają wyobraźnię winkbig_grin
                  • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:33
                    nie no, burdel to był mój pomysł, bo niby co miałem robić z tą kamienicą - użerać się z najemcami ? Burdel przynajmniej przyjemności dostarcza.

coco.franelka napisała:

> Ale zestaw! big_grinbig_grinbig_grinbig_grin ksiądz i burdel.... o kurcze aż z kanapy się sturlałam big_grin:
                    > Dbig_grin ludzie to jednak mają wyobraźnię winkbig_grin
                    • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:38
                      twój pomysł, ale może dopowiedziałeś to, czego oczekiwano skoro to "łyknięto" big_grinbig_grinbig_grin
                      • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:39
                        szczerze mówiąc, to nie wiem, czy ktoś to łyknął, czy nie. Grunt, że ja miałem ubaw po koloratkę

coco.franelka napisała:

> twój pomysł, ale może dopowiedziałeś to, czego oczekiwano skoro to "łyknięto"
                        > big_grinbig_grinbig_grin
                        • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:42
                          No i to jest ten najważniejszy plus - miałeś ubaw a to najważniejsze winkbig_grinbig_grin
                          • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:43
                            ja zwykle miewam ubaw....

coco.franelka napisała:

> No i to jest ten najważniejszy plus - miałeś ubaw a to najważniejsze winkbig_grinbig_grin
                            • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:47
                              śmiech to zdrowie, więc trzymaj tak dalej big_grin
                              • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:48
                                trzymam trzymam
                                choć nie wszystko w rozliczeniu końcowym będzie śmieszne

coco.franelka napisała:

> śmiech to zdrowie, więc trzymaj tak dalej big_grin
            • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:31
              kogucik.2872 napisał:

> na wszelki wypadek kupiłem kropidło. Kupię jeszcze koloratkę - wygląd księdza o
              > d biedy mam - najwyżej się przypudruje tu i ówdzie - i dam sobie radę.

No coś ty - puder... będziesz bardziej wiarygodny z taką przaśną buźką! winkbig_grinbig_grinbig_grin
              • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:36
                przaśną ...? hm....
                bardziej się martwiłem, że za mocno Ukrainą zalatuje.....

coco.franelka napisała:

> No coś ty - puder... będziesz bardziej wiarygodny z taką przaśną buźką! winkbig_grinbig_grin:
                > D
                • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:40
                  e tam... puder niepotrzebny, szczególnie teraz, kiedy Ukraina na czasie... większa "cołaska" będzie big_grinbig_grinbig_grin
                  • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:41
                    zawsze mogę zapuścić długą brodę i robić za popa.

coco.franelka napisała:

> e tam... puder niepotrzebny, szczególnie teraz, kiedy Ukraina na czasie... wię
                    > ksza "cołaska" będzie big_grinbig_grinbig_grin
                    • coco.franelka Re: proroctwo 20.08.14, 12:44
                      z tą brodą to uważaj, bo jeszcze za taliba cię wezmą, a to raczej bezpieczne nie jest.... wink
                      • kogucik.2872 Re: proroctwo 20.08.14, 12:47
                        toteż nie zamierzam zakładać turbanu, tylko taką copkę jak to pop prezentuje.

coco.franelka napisała:

> z tą brodą to uważaj, bo jeszcze za taliba cię wezmą, a to raczej bezpieczne n
                        > ie jest.... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka