Dodaj do ulubionych

Zemine i znowu Tekla

30.09.09, 10:53
1. Wypatrzyłam ostatnio to imię (Zemine) na cmentarzu podwarszawskim. Nazwisko było zdecydowanie polskie. Wiecie może skąd pochodzi to imię?

2. Czy Tekla może być odbierana jako obraźliwa? To, że niektórzy mają złe skojarzenia z pajęczycą to jestem w stanie zrozumieć.
Mój mąż jak mu zaproponowałam to imię dla córki stwierdził tylko "Ty Teklo" i się zaśmiał... no i nie wiem teraz czy coś przegapiłam czy tylko mojemu się tak skojarzyło?
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 11:15
      Tekla obraźliwe? nawet jeśli, to ja też to przegapiłam, bo nie mam pojęcia czemu smile
      • mal_art Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 15:32
        Nie wiem, dlaczego miałoby być obraźliwe. Oprócz pajęczycy kojarzy mi się z tym
        imieniem jedna z bohaterek "Dzbana ciotki Becky" Montgomery (a nie jest to
        raczej lektura, którą mogliby czytywać mężowie wink) - niezbyt sympatyczna
        postać, charakterek nieco tylko słodszy niż u pajęczycy.
        Zemine brzmi mi jakby arabsko, albo może litewsko (sam dźwięk - ale moja
        znajomość tych języków ogranicza się do dzień dobry, więc to tylko odczucie)...
        ale pierwsze skojarzenie miałam z Jiang Zeminem.
    • dalenia Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 16:53
      Zemine to dla mnie zupełna nowość, pierwsze słysze smile
      A Tekla brzmi całkiem sympatycznie, kojarzy mi się troche z czarownicą (nie mam
      pojęcia dlaczego), ale takie skojarzenia nieszczególnie by przeszkadzały w
      nazwaniu tak mojej córki smile
      • donmari-2 Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 18:36
        Mi się nie podoba(weź to zdrobnij). Nie tylko pajęczyca, ale też
        moja ciocia zna(znała?)jakąś Teklę, której, z tego co wiem, nie
        powiodło się w życiu. Jestem na nie.
    • gaudencja Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 21:49
      Zemine to chyba imię tureckie, tak wynika z krótkiego guglowania.
      Mogła wyjść za Polaka i nosić polskie nazwisko.

Tekla może się kojarzyć z pajęczycą, ale żeby była obraźliwa?
      Pierwsze słyszę.
      • Gość: Hania Re: Zemine i znowu Tekla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 21:51
        Obrazliwe na pewno nie,ale gdyby ktoś przedstawiłby mi małą Teklę,zareagowałabym
        zapewne jak Twój mążuncertain
        • gaudencja Re: Zemine i znowu Tekla 30.09.09, 21:56
          Na serio powiedziałabyś: "ty Teklo" i się zaśmiała?!
    • haralampia Odnośnie Tekli. 01.10.09, 09:40
      Szukałam, no i znalazłam coś takiego: http://leksykony.interia.pl/haslo?hid=254808.
      Cytat tekla
      1. „niezbyt ładna dziewczyna”; 2. „teczka, tornister”; 3. „człowiek pijany”

Tu jest wypowiedź autorki słownika.
      CytatMateriał gromadzony był od roku 1999 do początku 2003. Wykorzystaliśmy definicje, które uczniowie podali w około 30. tys. ankiet. Prośba brzmiała: wymień słowa, którymi posługujesz się w sytuacjach nieoficjalnych i które zaliczyłbyś do słownictwa uczniowskiego.
      Ciężko mi się ustosunkować do źródła, nie widziałam tego słownika i nie wiem, co więcej tam jest. Ale wygląda na to, że inni też mają negatywne skojarzenia. Pytanie tylko, jak często pojawiła się Tekla w tych ankietach.
      Przykre to jest...
      Pytałam wczoraj mojego, czym była spowodowana jego reakcja i chodziło o podobieństwo fonetyczne Tekla-dekla... ech, zadziwiają mnie niektórzy.
      U mnie Tekla dalej pozostaje w czołówce ulubionych imion, córce na imię tak nie dam, bo musiałabym męża zmienić wink. Jak dorobię się kotki, to będę wiedziała jak ją nazwać smile
    • kamkap Re: Zemine i znowu Tekla 01.10.09, 10:21
      moja prababcia miała na imię Tekla, ale słabo ja pamiętam. później już żadnej
      Tekli nie znałam.
      Jakoś nie bardzo mi się podoba to imię.
    • abiela Re: Zemine i znowu Tekla 13.10.09, 19:24
      Tekla szalenie mi się podobasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.