pati_pati 15.01.04, 11:39 Drogie Mamy, Wiem już, że masz Maluszek w brzuszku to siusiaczek (ku ogromnej uciesze męża!!) Teraz zastanawiamy się nad imieniem dla niego. Po burzliwej dyskusji zostały trzy propozycje - jak w temacie. Napiszcie proszę co o nich sądzicie? I czy w ogóle jest jakakolwiek szansa dania dziecku na imię Alex (ale w takiej właśnie formie przez x, a nie Aleksy lub Aleksander. Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itsola Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 11:47 Czesc ! Sama nie wiem co mam myslec. Oliwier ale nie z polskim akcentem .Alex -na ja !! Chyba najbardziej nadajacym sie w polsce imieniem jest Patryk.Ladne imie i chyba ostatnio niezbyt popularne co ? Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
maximama1 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 10.02.04, 18:39 mi sie tez podoba Alex ale nie mialam szans zarejestrowac mojego synka jako Maximilian a teraz ktos gdzies wspomnial ze od 1kwietnia podobno mozna przez x...tyle ze nadal nie wiem skad taka wiadomosc??? Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 11:48 pati_pati napisała: > Drogie Mamy, > Wiem już, że masz Maluszek w brzuszku to siusiaczek (ku ogromnej uciesze > męża!!) Teraz zastanawiamy się nad imieniem dla niego. Po burzliwej dyskusji > zostały trzy propozycje - jak w temacie. Napiszcie proszę co o nich sądzicie? Patryk odpada jak dla mnie. To imie jest ostatnio bardzo popularne, niestety dla mnie sie nie podoba. Oliwier, kojarzy mi sie z wymuskanym Oliwierem Janiakiem z TVN, jednak moze byc. Wiesz ja bym zostala przy Aleksie. Tylko, nie polecam Ci formy Alex(ostatnio Alizja Janoszz, ma taki pseydonim artystyczny). Raz, ze to nie jest pisowania polska, a dwa, dziecko, a pozniej dorosly czlowiek, bedzie musial tlumaczyc jak sie pisze jego imie. To jest dosyc klopotliwe. Aleks, to ladne imie, pisane po polsku,a to "x" wydaje mi sie troche pretensjonalne. > I czy w ogóle jest jakakolwiek szansa dania dziecku na imię Alex (ale w > takiej właśnie formie przez x, a nie Aleksy lub Aleksander. > Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 13:44 Musze przyznac, ze zadne z tych imion nie jest moim ulubionym. Patryk jak dla mnie wogole odpada. Oliwier jest nawet OK, o wiele bardziej podoba mi sie Oliver. Ale wiem, ze w Polsce obowiazuje pisownia Oliwier. Alex jest OK, ale wlasciwie bardziej podoba mi sie Aleksander. A zdrabniac Alex zawsze mozecie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolet_ta Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 14:04 Cześć, ja też mam siusiaczka ale to będzie Bartek - Bartosz bo Bartłomiej odpada. Zastanawiałam się nad Kubą i Arturem ale sporo ich ostatnio. A z twoich wybranych to mi się podoba najbardziej Oliwier , Oli bb fajnie . Alex np. Kowalski to mi coś nie gra , przerost formy nad treścią ale to twój wybór i to Ty masz być szczęśliwa . Pozdrawiam Wioletta przyszła mama Bartka (39 tydz), Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 16:53 Mnie sie najbardziej podoba OLIVER,tak wlasnie pisany,ale moze w Polsce zarejestruja Oliwer.Co do Alexa,to uwazam,ze jest ok.Moze najwyzszy czas,zeby rodzice mogli sami wybierac pisownie imion swoich dzieci.Tak jest na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
pati_pati Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 16.01.04, 09:21 Aka, z tą pisownią zgadzam się z Tobą w zupełności!!! Odpowiedz Link Zgłoś
megi79 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 15.01.04, 16:57 Wg mnie Aleks,ale nie przez ,x' bo moga nie chciec zarejestrowac.Czytalam na stronie www.usc.com.pl,ze z 'x' nie powinno sie nadawac bo nie ma tej litery w polskim alfabecie('v' podobnie,np.Olivia). pozdrawiam,megi79 Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 16.01.04, 10:44 Ja oddaję głos na imię Patryk. Moj Natanielek ma tak na drugie Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 16.01.04, 11:53 Oto opinia Rady Języka Polskiego- który to organ opiniuje imiona i wydaje spis imion dopuszczonych do nadawania dla USC: " Po polsku Aleks, nie Alex Rodzice nowo narodzonego chłopca postanowili nadać mu imię Alex, jednak nie wyraził na to zgody pracownik urzędu stanu cywilnego, argumentując swą decyzję tym, że litera x nie występuje w polskim alfabecie. Chłopcu nadano imię Aleks, lecz rodzice, nie mogąc się z tym pogodzić, zwrócili się do Rady z prośbą o opinię w tej sprawie. Przewodniczący Rady poparł stanowisko urzędnika, powołując się na przepisy opublikowane "Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego" dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej: "Piszemy ks, nie x (nie ma litery X we współczesnym alfabecie polskim), np. Aleksandra, Ksenia, Ksymena, także na końcu wyrazu, np. Aleks, Aleksa, Aleksowi..., nie: Alexandra, Xenia, Xymena, Alex" co do Oliwiera- mój synek ma tak na imię i nieststy nie uzyskaląm zgody na wersję Oliver, czy Olivier tak więc chyba Patryk najlepsze pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
toolateforyou Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 27.01.04, 01:06 ALEX oczywiście!!! nasz Alex ma 7 miesiecy i jest przecudownym stworkiem) ale niestety nie zarejestrujesz go przez x-nasz ma w papierach Aleks. I na nic tlumaczenia, że europa, że wolnośc...ech... pozdrawiam! Trzymam kciuki! Monika Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 28.01.04, 11:47 pati_pati napisała: > Drogie Mamy, > Wiem już, że masz Maluszek w brzuszku to siusiaczek (ku ogromnej uciesze > męża!!) Teraz zastanawiamy się nad imieniem dla niego. Po burzliwej dyskusji > zostały trzy propozycje - jak w temacie. Napiszcie proszę co o nich sądzicie? Dla mnie wszystkie trzy są pretensjonalne, w tym Alex i Oliwier bardziej (Alex przez "x" w ogóle niedopuszczalne). Imię Partyk jest nawet ładne, ale ostatnio - razem z Damianem - okropnie oklepane. Na Twoim miejscu pomyslałabym nad innym imieniem, wyłączając jeszcze dodatkowo Alana i Kewina Odpowiedz Link Zgłoś
moniqueee Patryk!!! 02.02.04, 22:50 Z zestawu imion podanych przez Ciebie najbardziej podoba mi się imie PATRYK. Reszta jesli mam byc szczera - wcale ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
groszkowamama Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 05.02.04, 10:45 Aleks, ale od Aleksandra. Nie chcę Cię urazić, ale skoro pytasz o opinię, nie rozumiem czemu to x, wygląda bardziej światowo? Moim zdaniem raczej pretensjonalnie, to jak jakby zamiast Marcin dać dziecku na imię Martin, czy zamiast Moniki - Monique. W Polsce to troszkę śmieszne, szczególnie w zestawieniu z polskim nazwiskiem, bez urazy)). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brendastar Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 05.02.04, 11:16 Tylko nie Oliwier plizzzzz! Pretensjonalne to imię jak mało które. Z całej trójki zdecydowanie Alex. Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 05.02.04, 15:50 Jestem za Oliwierem! Co do imienia Alex - myślę, że jeśli się uprzesz, zarejestrujesz je, mam w rodzinie dziecko o imieniu Max, rodzice nie mieli z nim żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
hau2 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 05.02.04, 21:11 Zdecydowanie Olivier - Przez "V" !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 06.02.04, 16:40 podoba mi się Ptryk i Oliwier ale koniecznie przez wpozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 06.02.04, 21:58 mam nadzieję, że żaden urząd w Polsce nie wyrazi zgody na słowne potworki typu "Alex" (prawidłowo: Aleksander) czy "Olivier" (prawidłowo: Oliwier). Jeszcze nie weszliśmy do Unii, a niektórzy już kombinują jak się najbardziej upodobnić do "Zachodu". (( Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 06.02.04, 22:55 Ja z kolei uwazam,ze to rodzic,a nie urzad ma nadawac dziecku imie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 11:23 aka10 napisała: > Ja z kolei uwazam,ze to rodzic,a nie urzad ma nadawac dziecku imie.Pozdrawiam. zgadza się, ale jak rodzice wymyślą imię np. Kurtyzana (były już takie przypadki) to co też urząd ma je przyjąć? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 14:32 Od "V" czy "X" w imieniu do KURTYZANY jeszcze bardzo daleko.Imie nie moze byc obrazliwe,dlatego taka Kurtyzana nie zostanie zarejestrowana.Natomiast czepianie sie x czy v uwazam za lekka przesade.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 11:05 No to przykro mi anka1000,bo urzad w Polsce dał nam zgode na OLIVERA. Mi osobiscie podoba sie Oliver--przez V i bez I.Przez W nie podoba mi sie Do mojego Olivera zdecydowanie pasuje to imie,jeszcze myslalam nad Xavery--- ale ciesze sie ze dalam Oliver!!!!!! Alex tez jest fajnie--lepiej niz Aleks. A Patryk --mi zdecydowanie nie pasuje to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 11:22 omn3 napisała: > No to przykro mi anka1000,bo urzad w Polsce dał nam zgode na OLIVERA. w ten sposob wasz synek bedzie mial tylko klopoty z pisownia swego imienia - kazdy ze sluchu bedzie je zapisywal Oliwier... Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 12:04 Nie,powiem ci tak,ze wszedzie gdzie chodze np.lekarza kazdy pisze Oliver i zaznaczam ze przez V. Zawsze wyraznie wymawiam a to da sie ze sluchu zauwazyc!!!.Raz sie spotkalam jak w kosciele ksiadz mowil Olivier.Teraz tyle jest imion"nie polskich" ze jak dorosnie to bedzie normalka. Moj maz ma na imie Norbert(normalne imie)a wszyscy pisza Robert---jak widzisz roznie bywa.Fakt on sie wkurza,no ale co zrobic jak ludzie nie sluchaja)))) Gorzej jest z imieniem Xavier---tu sie zgodze w 100%.Bo ze sluch pewnie beda pisac Ksawier Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 14:53 Wyglada na to,ze co urzad,to inne zasady.A przeciez powinno to samo w calej Polsce obowiazywac.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 15:38 No widzisz.Ja dziekuje ze zarejestrowali mi tak.Ale z tego co wiem to dosc duzo jest takich urzedow co daja takie imiona(nie tylko Oliver). Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 16:06 Wiem o kilku przypadkach,gdzie Alexa nie dali rodzicom zarejestrowac.Nie wiem,czy to od danego urzedu zalezy,czy od urzednika.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 16:15 Nie wiem jak to jest,ale wydaje mi sie ze w wiekszych miastach to nie powinno byc problemu,bo przeciez rodzice daja przerozne imiona(niepolskie).A ja rejestrowalam w Sulechowie gdzie jest malo ludnosci a Oliver byl chyba 8 dzieckiem zarejestrowanym o tym imieniu) Teraz gdzie mieszkam (Bolesławiec)--w jednej przychodni jest 6 Oliverów.A ja myslalam ze moj syn ma malo spotykane imie)) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 07.02.04, 17:27 Wyglada na to,ze to bardzo popularne imie Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 08.02.04, 13:52 szczerze mówiąc nie podoba mi się żadne z nich. a Alex to już szczególnie... Odpowiedz Link Zgłoś
groszkowamama Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 09.02.04, 14:03 > Nie,powiem ci tak,ze wszedzie gdzie chodze np.lekarza kazdy pisze Oliver i > zaznaczam ze przez V. Zawsze wyraznie wymawiam a to da sie ze sluchu > zauwazyc!!! A jaka jest róznica miedzy wymową w a v??? A tak swoją drogą to ciekawe, czy urzędnicy zarejestrowali by imiona w rodzaju Moniqua, Catarzyna, Paveł, Philip, Martha itd itd. Nie pytam ze zlymi intencjami, ale naprawde jestem ciekawa, czemu to x zamiast ks, czy v zamiast w? Oryginalniej (sadzac po liczbach raczej nie), ladniej, bardziej zachodnio? Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 09.02.04, 22:32 Juz ci wyjasniam. Zle napisalam.Chodzi mi ze Oliver a nie Oliwier. Wydaje mi sie ze orginalniej no i tak faktycznie powinno sie pisac OLIVER nie wiem jak OLIWIER.Co do urzednikow,to w czy widzisz problem.Popatrz jakie padaja imiona dzieci(bardziej wymyslne niz "Oliver") i jakos nikt nie zadaje pytaj typu"Dlaczego urzednicy na to pozwolili".Chwala im za toMoj syn ma orginalne imie pisane przez V bez I.Mi sie podoba i mam nadzieje ze spodoba sie mojemu synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 10.02.04, 20:57 Oliver to nie polskie imie,dlatego uwazam,ze odpowiedniejsza jest wlasnie pisownia oryginalna przez "v".Czy np.Witold powinno sie za granica pisac Vitold? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 11.02.04, 09:23 Sliczny ten Twój Oliverek Omn3 ! Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: Patryk, Oliwier, czy Alex? 11.02.04, 10:34 Dziekuje bardzo Madziu.Mi tez sie podoba))))) Odpowiedz Link Zgłoś