jo_asia 28.01.04, 21:38 1. kobiece znacie imiona kobiece bez końcówki -a? podobają się Wam? 2. męskie znacie imiona męskie z końcówką -a? podobają się Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: końcówka - a 28.01.04, 21:40 1. Inez 2. Zawisza Nie podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: końcówka - a 28.01.04, 21:44 jo_asia napisała: > 2. męskie > znacie imiona męskie z końcówką -a? > podobają się Wam? z męskich znam np. JAREMA, KOSMA, BONAWENTURA nawet mi się podobają w tym brzmieniu, ale chyba nie nazwałabym tak dziecka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: końcówka - a 28.01.04, 23:40 Maria - to takze imie meskie, ponoc byl okres w naszej historii, kiedy to imie nadawanio tylko chlopcom, a dla dziewczat byly Marianny Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: końcówka - a 29.01.04, 10:49 czekolada72 napisała: > Maria - to takze imie meskie, ponoc byl okres w naszej historii, kiedy to imie > nadawanio tylko chlopcom, a dla dziewczat byly Marianny ale jako drugie imię, nie pierwsze mój kolega z podstawówki jest Jarosławem Marią (tradycja rodzinna) teraz jest Jan Maria Rokita na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Maria 29.01.04, 11:27 > czekolada72 napisała: > Maria - to takze imie meskie, ponoc byl okres w naszej historii, kiedy to > imie nadawanio tylko chlopcom, aluc napisała: > ale jako drugie imię, nie pierwsze mój stryj ma na imię Maria (na pierwsze) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Maria 29.01.04, 11:32 jo_asia napisała: > > czekolada72 napisała: > > Maria - to takze imie meskie, ponoc byl okres w naszej historii, kiedy to > > imie nadawanio tylko chlopcom, > > aluc napisała: > > ale jako drugie imię, nie pierwsze w obliczu faktów dokonanych nigdy o tym nie słyszałam > mój stryj ma na imię Maria (na pierwsze) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Maria 25.02.21, 22:07 Himalaista Andrzej Zawada też miał na pierwsze imię Maria Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Kuba 29.01.04, 11:29 grzalka napisała: > Kuba) czy Kuba "występuje" jako samodzielne imię (czy tylko jako zdrobnienie)? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Kuba 29.01.04, 11:34 jo_asia napisała: > grzalka napisała: > > Kuba) > > czy Kuba "występuje" jako samodzielne imię (czy tylko jako zdrobnienie)? teoretycznie nie w praktyce kolega właśnie pod taką formą syna zarejestrował parę miesięcy temu - sama się zdziwiłam Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kuba 14.03.21, 22:14 Uczeń mojego taty ma na imię Kuba i w jego przypadku to jest pełna forma Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: końcówka - a 29.01.04, 10:54 biblijne - Miriam, Rut - podobają się bardzo i jakoś nie miałabym problemu z identyfikacją płci w tych przypadkach męskie - Kosma mi na myśl przychodzi, podoba się, chociaż nie do szaleństwa lubię brzmienie wschodnich zdrobnień - Sasza, Alosza, Ilja, znałam kiedyś Aleksandra (Polaka) nazywanego Saszą właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: końcówka - a 29.01.04, 12:53 Witajcie ! Fajny watek !To prawda,ze w Polsce nie za duzo jest takich wlasnie imion.Chyba te ,ktore mi przyszly do glowy juz wymieniliscie.Ja mieszkam w kraju w ktorym jest wiecej dozwolone i tu jest duzo takich imion np : Chlopcy : NOAH-czytaj noa JOSHUA LUCA JONA Dziewczynki -bardzo duzo MALIN CELINE AMELIE LIV LYNN KIM itd itp Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
majja Re: końcówka - a 23.07.04, 09:19 Witam Stary ten post, ale trochę go odświeżę. męskie kończące się na -a Barnaba Bonawentura Kosma Lasota Luśnia Zawisza Żegota więcej nie znam, ale słyszałam jedno na kazaniu komunijnym. strasznie mi sie wtedy spodobało ale teraz nie pamiętam już a chyba było fajne. PZdr. Majja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: końcówka - a 23.07.04, 11:24 majja napisała: > Barnaba > Bonawentura > Kosma > Lasota > Luśnia > Zawisza > Żegota Wszystkie mi się podobają, z wyjątkiem... Luśni, które po porostu pierwszy raz słysze i na razie obwąchuję. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: końcówka - a 22.02.21, 20:43 Baaardzo stary wątek, ale wyciągam > 1. kobiece > znacie imiona kobiece bez końcówki -a? > podobają się Wam? Pewnie Miriam, Rut, Beatrycze, Abigail, Inez/Ines, Zoe. Co do podobania się, to większość tych imion odbieram raczej neutralnie. Żadnego bym nie rozważała dla potencjalnej córki. > 2. męskie > znacie imiona męskie z końcówką -a? > podobają się Wam? Znam Barnaba, Zawisza, Bonawentura, Kosma, Nikita. Dla mojego syna mogłabym rozważyć tylko Zawiszę, którego uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: końcówka - a 22.02.21, 21:07 Znam i znam. Kobiece raczej nie podobaja mi sie za bardzo bez -a. Meskie natomiast moga byc. Ja rowniez jestem calym sercem za Zawisza, ale Sawa tez mi sie podoba- takie jak imiona na zachodzie, ktore mozna uzywac dla chlopcow i dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: końcówka - a 15.03.21, 17:51 chayah napisała: > Znam Barnaba, Zawisza, Bonawentura, Kosma, Nikita. Nikita to po polsku Nicetas i nie kończy się na -a. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: końcówka - a 21.03.21, 20:31 To akurat wiem. Ale nigdzie nie jest napisane, że mają być koniecznie polskie/spolszczone formy. Ale jeśli tak, to trudno. Mój błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: końcówka - a 25.02.21, 21:54 Z kobiecych podobają mi się Dafne i Psyche. W okolicznościach przyrody innych niż moje mogłabym je nawet nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: końcówka - a 14.03.21, 22:13 Mi najbardziej podoba się Noemi i mogłabym nadać to imię. Ma piękne znaczenie - 'moja słodycz'. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: końcówka - a 15.03.21, 08:39 Z imion żeńskich podoba mi się Noemi i Abigail, ale żadnej bym nie nadała. Może jeszcze Miriam. Z męskich lubię chyba jedynie Kosmę. Mogłabym go nadać, gdyby mężowi pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: końcówka - a 19.03.21, 13:25 W wątku nie pojawiły się jeszcze: Dolores Chloe Ingrid (Ingryda) Karmen Mercedes Nel (Nela) Nikol/Nicole (Nikola) Do tego na wikipedii znalazłam część imion staropolskich spełniających to kryterium: Miłość Przybycześć Dobrowieść Boguwłość Dobrożyźń Świętożyźń Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: końcówka - a 21.03.21, 20:25 1. Znam ale niepolskie, niektóre mi się podobają np. Michelle 2. Znam takie jak Kosma, Barnaba i nie podobają mi się. Są też zdrobnienia z końcówką - a : Kuba, Seba i one mi się podobają Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: końcówka - a 21.03.21, 23:02 Seba to przecież zdrobnienie od imienia Sebastian. Kuba to też było zdrobnienie, które niedawno zaczęło być nadawane jako samodzielne imię, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś