zonaimaz 07.05.10, 00:42 Wilhelm- Co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aedo Re: Wilhelm 07.05.10, 08:02 Podoba mi się, ale nie jestem pewna, czy zdecydowałabym się nadać. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wilhelm 07.05.10, 08:59 Podoba mi się, aczkolwiek na pewno budziłby w Polsce zaskoczenie. W Niemczech jest może bardziej osłuchany, ale za to niemodny. I to zdrobnienie Willi jakoś źle mi się kojarzy... Jeśli rozważacie dla swojej pociechy, to wyszedłby nawet ładny zestaw. Ale przy tym dosyć mocno niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaimaz Re: Wilhelm 07.05.10, 12:17 Właśnie ten niemiecki zestaw mi bardzo przeszkadza masze nazwisko jest pisane Hirsch. Więc Wilhelm Hirsch brzmiałby bardzo niemiecko . Imię dla mnie jest piękne i dobrze mi się kojarzy, fajne jest też zdrobnienie Wiluś Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wilhelm 07.05.10, 13:27 zonaimaz napisała: > Właśnie ten niemiecki zestaw mi bardzo przeszkadza Chyba też by mi przeszkadzał. Nie mam nic przeciwko Niemcom (mój mąż jest jednym z nich), ale myślę, że o ile oboje jesteście Polakami, to taki zestaw może po prostu prowadzić do nieporozumień. Syn mógłby być brany za Niemca a w skrajnych przypadkach mógłby mieć z tego powodu nieprzyjemności. Podsuwam Witolda i Wincentego. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Wilhelm 07.05.10, 09:02 Jak dla mnie zdecydowanie zbyt germańskie, osobowo kojarzy mi się właściwie tylko z cesarzem Wilhelmem. W Polsce nigdy bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Wilhelm 07.05.10, 10:59 że nie nadaje sie do nadania, mimo że w moim odczuciu nawet ładne. Takie imie z grupy tych, które sa ładne w literaturze i historii, ale do zastosowania w życiu sie nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbórka Re: Wilhelm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 12:22 Mój kolega (Polak z krwi i kości)- rocznik 90, ma tak na imię. Nikt nigdy się nie dziwił, a jako, że chłopak to istny filozof z bujną i wiecznie rozczochraną czupryną, to to imię dodaje mu niesamowitego uroku. Zwykle mówimy na niego Wilek/Wiluś, Willi nigdy - toż to nie Hameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wilhelm 07.05.10, 13:12 bardzo mi się podoba, rozważałam do nadania Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wilhelm 07.05.10, 17:12 Żeńska Wilhelmina chyba faktycznie fajniejsza. Wilhelma nie lubię, wolę Witolda czy Wincentego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Wilhelm IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 17:21 Bardzo mi się podoba, kiedyś tak nazwę mojego syna. Tak jak adamantii kojarzy mi się z cesarzem. (i rycerzem, poetą, borem, średniowieczem i klimatami w stylu Władcy pierścieni przy okazji też) Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Wilhelm 07.05.10, 19:45 bardzo mi się podoba - jedno z rozpatrywanych przy wyborze a Wilhelmina jest kultowa, znam małą Wilę i sama bym nadała gdyby nie to ,że kocham również Walerię i to ona póki co wygrywa jeśli kiedykolwiek będę miała dziecko - córkę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wilhelm 07.05.10, 20:29 Podoba mi się, a zdrobnienie Wiluś rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaimaz Re: Wilhelm 07.05.10, 20:55 Wlasnie o Wilusia się rozchodzi! To zdrobnienie jest swietne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wilhelm 07.05.10, 22:10 Hm, a może w takim razie inne imię na Wil-? Jedynym strawnym wydaje mi się być Wilbert; Wilbert Hirsz też brzmi niemiecko, ale już nie jak esencja niemieckości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Wilhelm IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.11, 19:53 Jest ok, ale zdecydowanie wolę Wilhelminę Odpowiedz Link Zgłoś
miss.swiss Re: Wilhelm 09.03.11, 13:19 Bardzo mi sie podoba, mam tez sentyment do francuskiego Guillaume... z powodow osobistych Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wilhelm 12.12.23, 13:16 Nadal bardziej podoba mi się wersja żeńska zdrobnienia Wilhelma są spoko, całkiem urocze. Ale pełna forma dla mnie trochę zbyt nadęta. Zawsze mam ochotę dopowiedzieć "Wilhelm Zdobywca" Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Wilhelm 13.12.23, 11:55 Lubię Wilhelma, bardzo mi się podoba, ale nie miałabym odwagi nadać tego imienia dziecku.. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wilhelm 13.12.23, 12:47 Bardzo fajne imie, a także zdrobnienie Wilek. Jednak żeński odpowiednik tego imienia mi się już nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wilhelm 27.12.23, 16:53 Podoba mi się i Wilhelm, i Wilhelmina oraz ich zdrobnienia czy wersje zagraniczne oraz podobnie brzmiące, np. Minna, Wilma, Velma, Villemo, Vila. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Wilhelm 28.12.23, 15:05 Bardzo lubię. Gdybym bardziej lubiła zdrobnienia, to nadałabym bez wahania. Odpowiedz Link Zgłoś