stara_mostowiakowa1 19.08.24, 18:29 Dziewczyny, co myślicie o tym imieniu? Jestem w trakcie czytania książki, ktorej akcja rozgrywa sie w przedwojennym Gdańsku, i jej bohaterem jest pewien Polak o tym imieniu. Czy to imię w dzisiejszych czasach brzmi bardzo dziwacznie? Mnie sie bardzo ,podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Wilhelm 19.08.24, 19:38 IMO brzmi normalnie, a mnie samej nawet się podoba. Któremuś tam synowi mogłabym nadać, ale wolałabym coś poręczniejszego w użyciu i zdrabnianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wilhelm 19.08.24, 19:45 Ja to imię uwielbiam, mam je na liście moich ulubionych. Nie przeszkadza mi to, że jest nieco twarde. Zupełnie nie wydaje mi się dziwaczne. Może dlatego, że interesuję się imionami od 14. roku życia i widziałam duuuużo dziwniejsze imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Wilhelm 19.08.24, 19:50 Bardzo lubię Wilhelma 😀. Wg mnie to imię nie brzmi dziwacznie. Choć na pewno są osoby, może nawet sporo osób, które o Wilhelmie nie słyszały i dla nich to jest dziwne imię 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Wilhelm 19.08.24, 20:05 Ja lubię to imię. Ma w sobie jakiś romatyzm... Jakiś czas temu gdzieś w internecie przymknął mi jakiś mały Wilhelm Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Wilhelm 20.08.24, 00:09 Hej, miałem się nazywać Wilhelm bo to jedno z dwóch ulubionych imion mojej mamy Nie żałowałbym chociaż nie wiem jak ludzie by zdrabniali, jedynie toleruję formę Wilek a wszelkie Helmki, Willusie itp. nie przechodzą mi przez gardło; wg mnie imię dość normalne, może rzadko występujące ale mało szokujące Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wilhelm 20.08.24, 09:03 Ja akurat nie lubię tego imienia, ale nie brzmi dziwacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Wilhelm 20.08.24, 18:02 Ja wobec Wilhelma mam mieszane uczucia. Z jednej strony to imię "z charakterem" - twarde, "mocne" 😁 Miałam kiedyś znajomego Austriaka o tym imieniu, przez osoby z najbliższego otoczenia był nazywany Willi. Imię odbierane było raczej neutralnie. Ale - gdzie Austria, gdzie Polska 😂 Wracając do Wilhelma jako imienia "samego w sobie"... Z drugiej strony - nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się też trochę z jakimś dziełem z okresu romantyzmu, ale takim utrzymanym w nastroju tak pompatycznym, że już bardziej się nie da 😂 a tego typu skojarzeń nie lubię... Czy brzmi dziwacznie?... Na pewno nie!... 😁 Jest po prostu rzadkie i mało osłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wilhelm 21.08.24, 00:45 misha.parajanov napisała: > Z drugiej strony - nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się też trochę z jakimś dz > iełem z okresu romantyzmu, ale takim utrzymanym w nastroju tak pompatycznym, że > już bardziej się nie da 😂 a tego typu skojarzeń nie lubię... W "Cierpieniach młodego Wertera" są listy Wertera do Wilhelma. Może dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Wilhelm 20.08.24, 22:34 Dziwacznie nie brzmi, ale mam silne skojarzenia z modelowym aryjczykiem w feldgrau i nie budzi u mnie sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wilhelm 21.08.24, 00:55 kaga9 napisała: > Dziwacznie nie brzmi, ale mam silne skojarzenia z modelowym aryjczykiem w feldg > rau i nie budzi u mnie sympatii. Pewnie przez Williego Sonnenbrucha z "Niemców" Kruczkowskiego. Werter, "Niemcy"... Ależ te lektury w nas rezonują. A mnie Wilhelm przywodzi na myśl jabłko, bo Wilhelm Tell. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Wilhelm 21.08.24, 04:15 Racja, Willi Sonnenbruch może leżeć u podstaw moich skojarzeń, ale chyba jest dość głęboko skryty w podświadomości, wszak lekturę czytałam jeszcze w ubiegłym tysiącleciu 😉 Świadomie to raczej Keitel, Canaris i im podobne typy. Ale wolałabym Wilhelma Tella. Albo chociaż Sasnala 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wilhelm 21.08.24, 00:48 Parę osób napisało, że imię Wilhelm jest według nich twarde itp. W ogóle tego nie dostrzegam. Już prędzej bym powiedziała, że jest "lelające", jak Emilia, Helena czy Liliana... To już Witold jest twardszy. Dla mnie zresztą oba, i Witold, i Wilhelm, są w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Wilhelm 21.08.24, 01:18 Podpisuję się pod tym co nie zmienia faktu, że ja Wilhelma lubię Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Wilhelm 21.08.24, 08:29 emnilda.wolna napisała: > Już prędzej bym powiedziała, że jest "lelające", jak Emilia, Hel > ena czy Liliana... "Lelające" - cudne określenie i bardzo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Wilhelm 21.08.24, 09:36 annthonka napisała: > "Lelające" - cudne określenie i bardzo pasuje Pożyczone od kogoś z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Wilhelm 21.08.24, 10:02 Bardzo mi się podoba, to moje ulubione męskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Wilhelm 23.08.24, 13:13 Dla mnie nie brzmi dziwacznie (zresztą mało które imię brzmi dla mnie dziwacznie). Lubię Wilhelma, a jeszcze bardziej jego żeńską formę - Wilhelminę. Odpowiedz Link Zgłoś