biljana 06.07.10, 18:42 Podoba mi się to imię. Jego znaczenie to miód lub Malta (dawna nazwa, grecka, bo Malta słynęła z handlu miodem)z greckiego. Z powodów sentymentalnych bardzo poważnie rozważałabym jego nadanie ewentualnej drugiej córce (pierwsza ma na imię Ida). I teraz pytanie do was: czy to imię nie jest troszeczkę pretensjonalne w polskich warunkach kulturowych? I co sądzicie w ogóle o takim pomyśle imienniczym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwierz_mirando Re: Melita 06.07.10, 19:58 Dla polskiej dziewczynki, z polskim nazwiskiem, brzmieć będzie moim zdaniem pretensjonalnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Melita 06.07.10, 20:18 Nie podoba mi sie. Od razu mi przychodzi na mysl Melitta (filtry do kawy). Znam natomiast jedna Melisse. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Melita 09.07.10, 21:20 aka10 napisała: > Nie podoba mi sie. Od razu mi przychodzi na mysl Melitta (filtry do > kawy). Też mi się kojarzy z Melittą Imię bliskie Anicie, czyli poziom pretensjonalności nieco wyższy od przeciętnej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Melita 06.07.10, 21:01 Skojarzenia kawowe, nie podoba mi się. Lepiej Melania Odpowiedz Link Zgłoś
ladetre Re: Melita 06.07.10, 21:26 Mnie się to imię kojarzy wyłącznie z Melitą Silberstein Doostan, amerykańską piosenkarką żydowskiego pochodzenia, która śpiewa uwielbiane przez moje dziecko i słuchane bez opamiętania fajne dziecięce piosenki. Imię samo w sobie jest ok. Ale nie nadałabym go dziecku, bo w Polsce brzmiałoby dziwnie z tendencją do pretensjonalności i chęci bycia oryginalnym na siłę. Nie pasuje do polskiego nazwiska i w polskiej kulturze - jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Melita 06.07.10, 21:58 Tak, uważam, że jest pretensjonalne jak na polskie warunki. I nie podoba mi się, mam skojarzenia z "meliną". Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Melita 07.07.10, 10:10 A mi się kojarzy niestety z jelitami. Ale uważam, że jak jest powód, spokojnie mozna by nadać. Ładne zdrobnienia: Mela, Lita, Litka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Melita IP: *.home.aster.pl 07.07.10, 16:40 To imię b. popularne w Chorwacji. Nie mam z nim złych skojarzeń, bo znam kilka Melit i wszystkie są sympatyczne babeczki. Ale żeby nadawać takie imię polskiej dziewczyne?? Pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casandra Re: Melita IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.07.10, 23:51 zastanawiam sie dlaczego w Polsce nie mozna byc troche orginalnym,inne imie zaraz jest pretensjonalne,ja na przyklad nie znosze imion zwyklych, oklepanyc,bo przez to ,ze nosi je wiekszosc obywateli sa po prostu nijakie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melita 16.07.10, 00:05 Oryginalność - czemu nie, ale orginalnosć jest w złym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Melita IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.07.10, 22:19 mnie smieszy nadawanie imion zgodnie z moda tzn. jeszcze niedawno nikt by nie nazwal dziecka staromodnie a teraz jest pelno Frankow,Zosi,Tadeuszków,Zenonkow itd Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Melita 16.07.10, 23:06 Gość portalu: !!! napisał(a): > mnie smieszy nadawanie imion zgodnie z moda tzn. jeszcze niedawno nikt by nie > nazwal dziecka staromodnie a teraz jest pelno Frankow,Zosi,Tadeuszków,Zenonkow > itd Ilu znasz małych Zenonków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casandra Re: Melita IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.07.10, 22:00 a moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego orginalnosc jest w zlym guscie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melita 16.07.10, 23:00 Sprawdź, proszę, poprawną pisownię tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casandra Re: Melita IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.07.10, 23:04 widze ,ze jednak nie potrafisz mi uzasadnic swoich pogladow dotyczacych oryginalnosci skoro czepasz sie innych sfer,blad moze zakrasc sie do kazdej wypowiedzi,ja zadalam tylko grzecznie pytanie,po prostu mnie to ciekawi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Melita 17.07.10, 00:16 Otóż już uzasadniłam. Przykro mi, że nie rozumiesz mojego wyjaśnienia. Błąd polegający na pisowni "orginalność" jest charakterystyczny dla osób z lukami w wykształceniu. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Melita 17.07.10, 09:52 dlatego, że "orginalność" z oryginalnością nie ma nic wspólnego, wprost przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Melita 17.07.10, 09:16 Melita podoba mi sie zarowno brzmieniowo, jak i znaczeniowo. Nie odbieram go jako imienia pretensjonalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amanita Re: Melita IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.10, 14:46 a może lepiej byłoby "Melityna"? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Melita 22.07.10, 22:15 Melita nie jest pretensjonalna a ORYGINALNA, zawsze podobała mi się brzmieniowo Lolita, ale z wiadomych względów nie nadałabym tego imienia, Melita jest dobrym rozwiązaniem i nawet brzmi ładniej ;] Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Melita 23.07.10, 11:27 liliowewzgorze napisała: > Lolita, ale z wiadomych względów nie nadałabym tego imienia, Z wiadomych względów - czyli dlatego, że to zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Melita 23.07.10, 16:56 Nie wiem jak Tobie "misself" ale mi Lolita kojarzy się przede wszystkim z Nabokovem i nieletnia uwodzicielka. A to iz jest to zdrobnienie od Dolores to już drugorzędna sprawa, wg mnie może byc używane jako pełne imię, nie mam nic przeciwko! Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Melita 27.07.10, 19:57 widzę, że w większości nie podzielacie mpojego zachwytu nad tym imieniem. Owszem, jest jak na polskie warunki dość oryginalne, ale nie uważam, że pretensjonalne. Nadal mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Melita IP: *.mmj.pl 27.07.10, 20:14 Ja bym w polskich warunkach nie nadała, choć Melita mi się podoba, ale dobrze , że Ty jesteś przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmi80 Re: Melita IP: *.bb.online.no 25.11.10, 12:52 Moja kuzynka ma na imię Melitta i uważam, że jest to bardzo ładne imię Takie oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riv Re: Melita IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.10, 16:13 Melita nie należy do moich ulubionych imion. Nie zachwyca mnie, ale kiedyś czytałam o pewnej ambitnej księżniczce- wnuczce królowej Wiktorii, która miała na imię Wiktoria Melita (Melita właśnie na cześć Malty, na której się urodziła) i w związku z tym imię to nie kojarzy mi się źle, nie uważam je za "przekombinowane", brzmi nawet słodko. Uważam jednak, że imię to może się wydawać pretensjonalne, po za tym według mnie Ida i Melita brzmią trochę zbyt podobnie. Jeżeli podoba Ci się to imię i masz do niego sentyment, to może nadaj je na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś