Dodaj do ulubionych

To nie są zdrobnienia!

IP: 212.244.191.* 23.07.10, 09:41
Wiele razy na forum czytałam idiotyczne komentarze pt.:
"Nina, Pola, Lena, Nela itp. - to tylko i wyłącznie zdrobnienia".
Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat. Za krótko??? No,
może i za krótko, żeby zmienić coś w świadomości niektórych.
Obserwuj wątek
    • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:32
      zieeeeew, ile razy już tacy misjonarze tu byli...
      • abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:39
        Dziękujemy za wszczęcie krucjaty, prosimy o źródła naukowe, których
        autorem jest ktoś inny niż Bonanza. Zwłaszcza zainteresowały mnie
        "setki lat".
        • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:56
          Skoro NINA przyniosła chrześcijaństwo do Gruzji, to chyba nie w XXI
          w??? - to tak a'propos owych setek lat. I jeszcze OMG obchodzi
          własne imieniny np. 14.01 - jak ona śmiała!

Ps. powyższe info znalezione w POWAŻNYCH ŹRÓDŁACH NAUKOWYCH! a co!
      • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:40
        Cieszy mnie Twoja odpowiedź, która dokładnie potwierdza moje
        powyższe słowa, iż nawet lata, to za krótko, aby zmienić coś w
        świadomości niektórych wink
        • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:47
          zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew
          po prostu to już było tyyyyyyyyyyyle razy

uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
          • Gość: Bonanza Do aneladgam IP: 212.244.191.* 26.07.10, 10:51
            aneladgam napisała:
            "zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew
            > po prostu to już było tyyyyyyyyyyyle razy
            >
            > uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"

Po co "udzielasz się" na tym forum skoro w ten sposób reagujesz na
            zadane wątki??? Czy osoby pytające poraz kolejny o jakieś imię też
            tak kwitujesz? Bardzo nieładnie ;-(
            A poza tym, nie szkoda Ci czasu, skoro tu tak nudno? Może
            zarejestruj się na jakimś forum erotycznym, tam z pewnością jest
            znacznie ciekawiej wink
            Pzdr. Bonanza
            • aneladgam Re: Do aneladgam 26.07.10, 12:11
              > Po co "udzielasz się" na tym forum

i po co ta ironia? tak się składa, że się tu udzielam, zazwyczaj konstruktywnie

> skoro w ten sposób reagujesz na
              > zadane wątki???

nie na wszystkie
              tylko na te, które mnie nudzą (ten jest bodajże trzeci w całej mojej historii na
              tym forum, na który tak zareagowałam)

>Czy osoby pytające poraz kolejny o jakieś imię też
              > tak kwitujesz?

nie muszę, zazwyczaj zanim tak zareaguję, to odpowiednie zdublowane wątki są
              przez moderatorki przeklejane

> Bardzo nieładnie ;-(

bardzo nieładnie to jak nowicjusz powiela tematy na forum już wymemłane, zamiast
              zapoznać się z tym, co już zostało powiedziane

> A poza tym, nie szkoda Ci czasu, skoro tu tak nudno?

tu nie jest nudno
              Twój wątek jest nudny
              różnica

> Może zarejestruj się na jakimś forum erotycznym,

nie mam takiej potrzeby

> tam z pewnością jest
              > znacznie ciekawiej wink

gratuluję obeznania
              może mi jakieś polecisz, skoro tak się znasz
              chociaż raczej nie skorzystam, bo erotomani-gawędziarze to nie moja bajka
              • Gość: Bonanza Re: Do aneladgam IP: 212.244.191.* 26.07.10, 15:06
                Straaasznie się naprodukowałaś wink a odpowiedź ... nędzna.
                A te przepychanki słowne uskuteczniaj na innym forum skoro
                tylko "zazwyczaj konstruktywnie" się udzielasz, bo tu chyba nie jest
                miejsce na nie.
              • Gość: m Re: Do aneladgam IP: *.xdsl.centertel.pl 27.07.10, 14:55
                forum.gazeta.pl/forum/w,12924,105688503,105688503,Znaczenie_imienia_Pola.html
                taaak, zwłaszcza w tym watku pokazałaś swoją konstruktywność, poczawszy od
                drugiego postu smile
                • aneladgam Re: Do aneladgam 27.07.10, 15:16
                  masz rację, wykazałam.
                  podałam odnośnik do wyjaśnień, skąd się wzięło imię "Pola" i jakie zatem może
                  mieć znaczenia. o to pytała wówczas autorka wątku.

a że ludzie z merytorycznej dyskusji schodzą później na pyskówki? jedyne co
                  mogę, kiedy widzę, że do niektórych nie dociera, to po prostu ignorować.
                • aneladgam Re: Do aneladgam 27.07.10, 15:18
                  poza tym "zazwyczaj" to nie to samo co "zawsze", hehe

dobrze to wiedzą ci, którzy są tu dłużej niż 5 minut smile
    • olianka Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:52
      Interesująca teoria. Co masz na jej poparcie?
      • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:35
        Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla
        niektórych to za trudnewink)
        • abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 14:39
          Gość portalu: Bonanza napisał(a):

> Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla
          > niektórych to za trudnewink)

Googel poważnym źródłem naukowym, taaaa
          • Gość: Bromba Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:45
            No popatrz, a Ty nawet z takiego nie umiesz skorzystać wink)
            I naprawdę potrzebne Ci aż ŹRÓDŁA NAUKOWE??? OMG!
            • abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 14:50
              Gość portalu: Bromba napisał(a):

> No popatrz, a Ty nawet z takiego nie umiesz skorzystać wink)
              > I naprawdę potrzebne Ci aż ŹRÓDŁA NAUKOWE??? OMG!

Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji posługuję
              się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie?
              • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 15:06
                abiela napisała:
                "Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji
                posługuję się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie?"

No więc sięgnij wreszcie do tych żródeł naukowych, bo jak dotąd nie
                przedstawiłaś żadnych argumentów w tej "merytorycznej dyskusji"
                pt. czy Pola to Pola, czy Pola to Apolonia wink
                • abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 16:17

> abiela napisała:
                  > "Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji
                  > posługuję się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie?"
                  >
                  > No więc sięgnij wreszcie do tych żródeł naukowych, bo jak dotąd nie
                  > przedstawiłaś żadnych argumentów w tej "merytorycznej dyskusji"
                  > pt. czy Pola to Pola, czy Pola to Apolonia wink

Wydawało mi się, że to nie ja postawiłam tezę.
                • Gość: ewek Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 24.07.10, 08:40
                  Wole " zdrobnienie" typu Lena , Nina które odbieracie jako skrót
                  pełnego imienia niz "pełne" imie które przez całe życie będzie
                  funkcjonowało jako zdrobnienie w uzyciu np : Helena ----> Heeeela tongue_out
                  • misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 09:56
                    Gość portalu: ewek napisał(a):

> Wole " zdrobnienie" typu Lena , Nina które odbieracie jako skrót
                    > pełnego imienia niz "pełne" imie które przez całe życie będzie
                    > funkcjonowało jako zdrobnienie w uzyciu np : Helena ----> Heeeela tongue_out

Nie wydaje mi się, żeby to tak działało.
                    Oczywiście urocze i słodkie jest wołać na kilkuletnią dziewczyneczkę "Hela",
                    "Pola" czy "Nela", ale gdyby miała tak w dowodzie, to usłyszałaby na własnym
                    ślubie: "Helu/Polu/Nelu, czy bierzesz sobie...", a na wizytówce byłaby np. dr
                    med. Helą Pawlak albo panią mecenas Polą Janczak, albo prof. dr hab. Nelą
                    Słomkowską.

Swoją drogą ciekawe, że nikt się nie upiera, żeby zapisać dziecko w urzędzie
                    jako Julcię czy jako Mareczka...

Problem ze zdrobnieniami nadawanymi jako imiona jest taki sam jak z wybieraniem
                    sezonowych hitów na podkład do pierwszego tańca: za 5 lat nikt nie będzie
                    pamiętał motywacji, tylko wszyscy będą słuchać i myśleć "ale obciach".
                    • Gość: ewik Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 25.07.10, 10:51
                      Mi nie chodzi o to co będzie napisane w dowodzie, bo wiadomo że np
                      Helena tylko że ta Helena bedzie tylko i wyłącznie w dowodzie bo
                      każdy i tak będzie mówił Hela to Hela tamto. Osobiscie nie znam
                      żdanej Heleny , Katarzyny, Aleksandy , Magdaleny , Joanny itd na
                      która inni ( w dorosłym życiu także) mówia pełna forma imienia.
                      Więc pytam ponownie po co nadac swojemu dziecku imie które
                      funnkconuje tylko na papierze? Żeby mieć satysfakcje ? Piękna
                      Małgorzata i tak będzie pospolita Gośka przez reszte życia.
                      Jeżeli już to wybierałabym imie któe nie da się zdrabniać i myśle że
                      to jest rozwiazanie , ale trzeba by było odrzucic cała "klasyke "
                      imion polskich a raczej ich pozniejszych przekształceń.
                      • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 12:41
                        no tak, po co w ogóle nadawać imiona, skoro w użyciu będą różne formy. najlepiej
                        nadać tylko pierwszą literę, będzie nie do zdrobnienia.
                      • misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 16:58
                        Gość portalu: ewik napisał(a):

> Mi nie chodzi o to co będzie napisane w dowodzie, bo wiadomo że np
                        > Helena tylko że ta Helena bedzie tylko i wyłącznie w dowodzie bo
                        > każdy i tak będzie mówił Hela to Hela tamto.

Właśnie o to chodzi, że nie każdy.
                        Hela 20-letnia będzie Helą dla rodziców, ale panią Heleną na studiach, a
                        30-letnia mgr Heleną, dr Heleną, mecenas Heleną czy panią dyrektor Heleną.

W ciekawych kręgach się obracasz, w których do dorosłych ludzi mówi się
                        zdrobnieniami... Może faktycznie lepiej od razu nadać Niunia?
                        • Gość: ewik Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 25.07.10, 21:12
                          Tak tak ... wiem Pani mgr mecenas , dziwie sie jeszcze że nie
                          napisałas Pani doktor Helena.
                          Ehhh...czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi mi żeby własnie nazywac
                          Niunia, tylko żeby nie nadawać imion które pózniej brzmia własnie
                          Niuniowato w formie która sie bardziej przyjeła w Polsce niż
                          oryginalna ich pisowania. Taki paradoks wiesz? bo nie wmówisz mi że
                          Kasia, Asia, Jola, Wiola,Jadzia,Jozia,Kostka,Toska,Ala, brzmia
                          poważnie.Pomijajac to że usilnie chcesz mi udowodnic w jakich sie
                          niskich kregach obracam ( gratulacje dla Twojej obytosci która
                          domniemam jest bardzo imponujaca) to są to imiona które zostały
                          zdrobnione w takim stopniu że ich pełna forma jest praktycznie
                          nieuzywana. Zreszta popatrz na watek " Nie lubie gdy mówia na mnie"
                          i przeczytaj wypowiedzi np osob które nosza imie Magdalena.
                          • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 22:14
                            co to jest obytość?
                          • misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 22:23
                            Gość portalu: ewik napisał(a):
                            > Nie chodzi mi żeby własnie nazywac Niunia

Czytaj ze zrozumieniem smile Pisałam właśnie o tym, żeby NADAWAĆ Niunia, skoro i
                            tak nikt nie używa pełnego imienia. Bo do tego sprowadza się postulat nadawania
                            Neli czy Poli, którego tak bronisz.

> gratulacje dla Twojej obytosci

Obycia. Dziękuję. Lubię aronię.

> to są to imiona które zostały
                            > zdrobnione w takim stopniu że ich pełna forma jest praktycznie
                            > nieuzywana.

W języku potocznym nie jest używana, owszem - ale czy to oznacza, że powinno się
                            nadawać zdrobnienia? Język potoczny rządzi się swoimi prawami. Zdrobnienia
                            istniały, istnieją i istnieć będą właśnie dlatego, że funkcjonują w języku
                            potocznym, zaś język oficjalny posługuje się pełnymi formami imion.
                      • dinkaa Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:13
                        To ciekawe co piszesz. Ja przez całe życie byłam Małgorzatą - i
                        uważałam, że jest to takie "nadęte imię" i od paru lat usiłuję się nowo
                        poznałym znajomym przedstawiać jako "Gośka" by zmniejszyć dystans smile
                        Każdy inaczej widzi swoje imię.
                        Pozdrawiam
                        dinkaa
                      • ilka114 Re: To nie są zdrobnienia! 01.08.10, 13:23
                        Tak, najlepszym rozwiązaniem jest nazwać dziecko Hela, Kasia, Ola,
                        Madzia i Joasia. Oto rozwiązanie wszystich problemów zdrobnieniowych,
                        ale chyba nie dla pani mecenas Madzi wink
        • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 02:11

> Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla
          > niektórych to za trudnewink)

Mogłabyś rzucić linka do jakiegoś kilkusetletniego kalendarza? Za słabo
          gugluję i nie znalazłam.
          • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 28.07.10, 11:44
            "Mogłabyś rzucić linka do jakiegoś kilkusetletniego kalendarza? Za
            słabo gugluję i nie znalazłam"

Proszę bardzo wink
            kalender-365.de/kalendarz.php?yy=1800
            • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 18:38
              210 lat to Twoim zdaniem kilkaset? I gdzie są w tym kalendarzu
              imieniny?
              • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 09:05
                210 lat to jak najbardziej kilkaset. I nie ma problemu ze
                znalezieniem w internecie choćby 500 letniego kalendarza.

A kto pisał bądź pytał o imieniny w setletnim kalendarzu??? Nie
                widzę tego w wątku.
                • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:15

> 210 lat to jak najbardziej kilkaset.

"Kilka" jest większe od dwóch.

I nie ma problemu ze
                  > znalezieniem w internecie choćby 500 letniego kalendarza.

Więc znajdź - z imieninami i podaj link. Ja mam problem, widocznie
                  umiejętności mi nie staje.

> A kto pisał bądź pytał o imieniny w setletnim kalendarzu??? Nie
                  > widzę tego w wątku.

Wybacz, mówimy tu o "kalendarzu", w którym są imiona. Nikogo w tym
                  wątku nie interesuje, czy 16 października 1486 r. był piątkiem.
                  • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 10:27
                    Nie, w tym wątku nie mówimy o setletnim kalendarzu, w którym
                    są imiona. Takie stwierdzenia tu nie padły. Gaudencjo ... plisss wink

Ps. dwa to już kilka, kilka = parę, a para to dwa wink
                    • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 10:49
                      Owszem, padły:

>>> Gość: Bonanza 23.07.10, 09:41
                      Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat.

>> olianka 23.07.10, 10:52
                      Interesująca teoria. Co masz na jej poparcie?

> Gość: Bonanza 23.07.10, 14:35
                      Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla
                      niektórych to za trudne
                      • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:09
                        może jednak spróbujesz wczytać się dokładnie?
                        • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 11:19
                          wczytałam się, zapewniam cię
                          • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:46
                            Ups, więc nie zrozumiałaś ;-(
                            Żarcik wink

Lubisz siebie zadręczać, skoro znów udzielasz się w tym wątku.
                            Wcześniej przecież stwierdziłaś - cytuję Ciebie: "zieeeew"
                            oraz "nudny wątek". Cieszę się, że jednak zmieniłaś zdanie wink
                            Tak, tak, chciałoby się teraz napisać, że zdania nie zmieniłaś,
                            ale .....
                            Niemniej jednak jest mi miło gościć Ciebie w nudnym wątku, który
                            założyłamwink
                            • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 12:13
                              wątek był nudny do momentu aż zaczęłaś się ośmieszać. teraz go czytam z
                              przyjemnością.
                              • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 12:40
                                Konkrety podaj, konkrety, aneladgam, a nie puste słowa, oby tylko z
                                sytuacji - i to dość nieudolnie - wybrnąć. To jest ta Twoja - jak
                                pisałaś - merytoryczna dyskusja. Wróć do wątku: czy Nina, Lena, Pola
                                itp. to imiona czy tylko zdrobnienia.
                                • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:04
                                  Bonanzo, proszę cię, nie żartuj sobie, że nie rozumiesz podstawowych
                                  ciągów logicznych składających się na twoją rozmowę z osobami
                                  udzielającymi się w tym wątku.
                                • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:32
                                  przykro mi, słoneczko, ale to ja podałam konkret, a Ty puste słowa smile widać to
                                  gołym okiem, a jesteś na tyle inteligentna, że sama to widzisz smile moim skromnym
                                  zdaniem udajesz tylko, że nie rozumiesz smile

na wypadek jednak, gdybym się myliła, wyjaśnię jak krowie na rowie.
                                  napisałaś, złotko, w pierwszym poście (do którego cała rzecz się odnosi), że
                                  pewne zdrobniałe formy funkcjonują jako imiona od dziesiątek czy setek lat.
                                  napisałaś? napisałaś. następnie olianka spytała cię co masz na poparcie tej
                                  teorii, na co odpowiedziałaś, że imieniny w kalendarzu. poproszona o link do
                                  kalendarza, który setki lat temu wymieniałby te imiona, zaczęłaś się już tylko
                                  wygłupiać.

tak że skoro sama nie potrafisz wziąć odpowiedzialności za swoje słowa, a tylko
                                  żenującymi unikami manewrować tak, żeby nie wyszło, że nie potrafisz znaleźć dla
                                  nich poparcia, to cóż, twoja sprawa i oby następny twój strzał był celniejszy.

ja nie muszę się starać "wybrnąć", bo w nic nie zabrnęłam. to ty zabrnęłaś,
                                  twierdząc, że te imiona istniały setki lat temu. ja się nie kłócę, czy to
                                  imiona, czy nie, tylko próbuję ci uświadomić, że ich historia jest nieco
                                  krótsza, niż to postulujesz. tak więc ty wróć do własnego wątku, do własnych
                                  słów i własnych teorii.

istnienie św. Niny (o której czytałam sporo, bo to okres, który mnie interesuje)
                                  nie potwierdza istnienia imienia Lena czy Pola setki lat temu.

jaśniej nie umiem ci wyłożyć.
                                  • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.centertel.pl 30.07.10, 22:09
                                    Ależ broń Boże! W tak poważnej sprawie jestem śmiertelnie poważna wink
                                    I dokładnie powyżej do mnie pisząc sama sobie odpowiedziałaś:
                                    1) napisałam, że podane przeze mnie imiona funkcjonują od dziesiątek
                                    (Pola, Lena itp.) czy setek lat (Nina) - z czym się zgodziłaś
                                    2) oraz napisałam o imieninach w kalendarzu, dając dowód istnienia
                                    takich imion. Ale nigdy z moich słów nie wyczytałaś ani Ty, ani
                                    Gaudencja o imieninach w setletnim kalendarzu, bo takie słowa
                                    nie padły. I z tej prostej przyczyny nie będę udowadniać czegoś,
                                    czego nie napisałam.
                                    Nie czytajcie między wierszami, bo wątek straaasznie się wydłużył i
                                    zupełnie zboczył z tematu. A to rzeczywiście robi się nuuudne
                                    . A później Aneladgam musi czytać takie nuuudne wątki, zamiast
                                    konstruktywnie się wypowiadać ... zazwyczaj - prawda Aneladgam? wink
                                    • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 21:39

> 2) oraz napisałam o imieninach w kalendarzu, dając dowód istnienia
                                      > takich imion. Ale nigdy z moich słów nie wyczytałaś ani Ty, ani
                                      > Gaudencja o imieninach w setletnim kalendarzu, bo takie słowa
                                      > nie padły. I z tej prostej przyczyny nie będę udowadniać czegoś,
                                      > czego nie napisałam.

W takim razie poproszę o imieniny w kilkudziesięcioletnim kalendarzu -
                                      Poli i Leny, skoro już się wykręcasz od odpowiedzialności za własne
                                      słowa i twierdzisz, że "setletnia" tradycja dotyczyła wyłącznie Niny
                                      (czego nikt na tym forum na poważnie nigdy nie negował).
                                    • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 23:03
                                      nic nie muszę, kwiatuszku. nic nie muszę.
                                    • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 23:09
                                      patrz, ile się musiałaś w klawisze nastukać, żeby wyjaśnić - celową? -
                                      nieścisłość. nie byłoby problemu, gdybyś napisała jak człowiek, że "funkcjonują
                                      od dziesiątek, a Nina nawet od setek lat". a tak wyszło ci śmieszne, bo
                                      śmieszne, ale bzdurne stwierdzenie.
    • misself Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 11:31
      > Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat

...jako zdrobnienia, owszem.
      • magducha78 Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 12:11
        ło matko...
    • luska.s Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 17:15
      Mi osobiście nie przeszkadza funkcjonowanie tych "zdrobnień" jako
      osobnych imion(oprócz Neli, bo czegoś mi w niej brakuje, ale to
      tylko moje subiektywne odczucia), może dlatego, że np.:
      Helena to dla mnie Hela
      Antonina czy Janina to Tosia czy Janka
      Kornelia to ew.Kornela.
      Takimi skrótami posługują się ludzie mi znani.

Jedank faktem jest, nikogo nie obrażając, że jesli znajdzie sie ktoś
      na forum o innych poglądach to jest od razu "zrównany z zimią". Ja
      jak piszę o czymś, w czym mam inne zdanie od reszty na tym forum, to
      boję sie zrobić literówkę, zapomnieć przecinka, czy kropki, bo zaraz
      jest czepianie się o braki w wykształceniu, a odchodzi sie od
      właściwego tematu.
      • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:50
        luska.s napisała:

> "zrównany z zimią".
        > boję sie
        > odchodzi sie

ee, chyba nie boisz "sie" tak bardzo

poza tym co to jest "reszta na tym forum"?
        we wszystkim masz odrębne zdanie niż wszyscy jego uczestnicy?
    • Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.10, 18:10
      Meczy mnie juz ten temat szczerze mowiac.
      Ja odbieram takie imiona jak Nela, Pola, Tola etc. jako zdrobnienia.
      Ale jestem rownoczesnie swiadoma faktu, ze obecnie te zdrobnienia sie
      usamodzielnily i ze Rada Jezyka Polskiego zezwala na nadawanie, wiekszosci z
      nich, dzieciom . I niezaleznie od tego, czy nazwiemy Lene "imieniem", czy
      "zdrobnieniem, ktore sie usamodzielnilo" - w Polsce mozna takie IMIE nadac.
      Dlatego jesli ktos sie mnie zapyta: co sadze o imieniu Lena - to powiem, ze
      odbieram je zdrobnieniowo i ze wole Milene. Ale jesli ktos ma na ten temat inne
      zdanie - szanuje to i na pewno nie bede sie o to spierac.

Podsumowujac: Nie podoba mi sie stanowisko RJP wobec nadawania imion, ktore do
      tej pory funkcjonowaly jako zdrobnienia. Ale nie pozostaje mi nic innego jak to
      stanowisko zaakceptowac. (Co nie zmienia faktu, ze MOJE dziecko na pewno Nela
      nie bedzie.)
      • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:51
        niki, otóż to.
        są nadawane, a może się to nie podobać. a może się i podobać.
        tylko że jak piszę, że dla mnie brzmi jak zdrobnienie, to już niektórzy
        odbierają to, że równam ich, cytuję, "z zimią" wink
        • Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.10, 19:30
          Tja... Ludzie bywaja czasem nieco nadwrazliwi w tej kwestii tongue_out
          Ale przyznasz, ze inaczej brzmi: "odbieram to imie zdrobnieniowo", a inaczej:
          "To nie imie, to zdrobnienie". A i takie komentarze czasem sie zdarzaja...
          • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 19:49
            oczywiście! oczywiście, że to jest różnica.
      • adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 07:59
        Gość portalu: niki napisał(a):
        > obecnie te zdrobnienia sie
        > usamodzielnily i ze Rada Jezyka Polskiego zezwala na nadawanie, wiekszosci z
        > nich, dzieciom .

Ale to nie Rada nie decyduje o tym, co będzie nadawane.

> I niezaleznie od tego, czy nazwiemy Lene "imieniem", czy
        > "zdrobnieniem, ktore sie usamodzielnilo" - w Polsce mozna takie IMIE nadac.

Ha, nie tylko można, ale w 2009 nadane je prawie 5,5 tysiąca razy, i było ono na
        9 miejscu nadawalności.
        • Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.10, 23:32
          adamantia napisała:

"ale to nie Rada nie decyduje o tym, co będzie nadawane."

Z tego co sie orientuje, to jesli urzednik USC nie jest pewien, czy powinien
          nadac jakies imie - zwraca sie do RJP z prosba o opinie.
          Jesli RJP zaopiniuje jakies imie pozytywnie (a tak zrobila w przypadku np. Niny
          czy Neli), to w praktyce staje sie ono oficjalnie "nadawalne". Bo nawet jesli
          jakis urzednik w pierwszym odruchu odmowi nadania takiego imienia, to rodzic
          moze sie powolac na opinie RJP i wtedy USC z pewnoscia nie bedzie robic problemow.
          Niestety ten mechanizm nie dziala w druga strone...
          Z tego co sie dowiedzialam na forum, urzednicy USC w calej Polsce potrafia
          przepuszczac rozne kwiatki: Nicole, Olivie, etc...
          Mam nadzieje, ze moje informacje nie sa bledne - w razie czego prosze o korekte...
    • liliowewzgorze Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 20:13
      Nie jestem zwolenniczką nadawania zdrobnień które się usamodzielniły jak Lena, Pola, Nela itp. z wyjątkiem Niny której nigdy nie odbierałam wyłącznie zdrobnieniowo, imię to jak juz wspomniała autorka wątku istnieje od tysięcy lat - Św.Nina
    • dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 12:35
      Wielka Bonanzo! Dziękuję Ci ogromnie, za postawienie tej jakże cudownej tezy!
      Dzięki Tobie Nela będzie dla mnie od dzisiaj imieniem występującym od setek lat!

Ludzie, ludzie ... Pomyślcie ze 3 razy zanim coś napiszecie i przeanalizujcie ze
      20 razy coś, co przeczytacie.
    • czarna.perla Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 23:09
      Ja nie jestem wielbicielką Leny, Niny czy Poli ale nie znoszę kiedy
      ktoś mówi, że są to wyłącznie zdrobnienia. Wszystko się zmienia,
      żadne z imion nie wzięło się znikąd, powstawały na przestrzeni
      czasów, zmieniały się a teraz funkcjonują w takiej a nie innej
      formie ale nadal ewoluują. Może za kilka wieków Lena będzie
      klasyką...?

• misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 09:59
        czarna.perla napisała:
        > Może za kilka wieków Lena będzie klasyką...?

Jeśli tak będzie, to pra-pra-prawnuki Bonanzy będą mogły naszym
        pra-pra-prawnukom na forum udowadniać, że imię to ma kilkaset lat smile Teraz to
        raczej niemożliwe wink
    • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 26.07.10, 10:39
      Ale burzę rozpętałam ... wink
      Podsumowując:
      Czy się to komuś podoba, czy nie, te IMIONA funkcjonują jako
      samodzielne, są nadawane przez urzędników, a osoby o tych imionach
      mają swoje imieniny. Inną kwestią jest etymologia tych, jak i innych
      imion, ale nie taki był wątek (proszę uważnie czytać). To, czy dla
      niektórych brzmią one niepoważnie czy zdrobnieniowo, to kwestia
      tylko i wyłącznie osobistego odbioru, ale z pewnością nie faktu
      niesamodzielności tych imion.
      Dziękuję wszystkim za cenne uwagi.
      Pzdr. Bonanza
      • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 26.07.10, 12:11
        gdybyś ty czytała ze zrozumieniem forum, nie założyłabyś tego beznadziejnego wątku.
        EOT
        • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 26.07.10, 13:58
          Dziękuję i też Cię pozdrawiam.
          B.

Ps. A swoją drogą skoro taaaki beznadziejny ten wątek, to skąd w nim
          tyle odpowiedzi... A w Tobie skąd tyle jadu??? Czyżby moja
          poprzednia odpowiedź do Ciebie tak Cię poruszyła wink
          Bo mój wątek jest jak każdy inny na tym forum i zupełnie do tego
          forum adekwatny.
          • domi_33 Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 16:35
            już aż się boję tu wypowiedzieć, ale mi imię Nela się bardzo podoba. smile i jeśli
            bym miała mieć córeczkę to pasowało by mi do nazwiska. smile podoba mi się tez
            Melania, ale ono średnio pasuje. bo moje nazwisko to coraz częściej pojawiające
            się imię żeńskie. i ciężko do nazwiska, które jest imieniem dopasować ładne
            imię. uncertain i ta Nela mi po głowie kołacze. smile nie wiem tylko czy do Ziemka pasuje
            i czy w ogóle się zdecydujemy. big_grin
            • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 18:04
              a czemu się boisz? smile
              mnie się też Nela podoba, ale nie nadałabym smile
              • domi_33 Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 19:02
                boję się bo tu tyle przeciwniczek. smile hehe mi też chodzi po głowie imię Lala,
                ale nie zrobię tego dziecku a zresztą mąż by nie dał. smile a poza tym mąż
                niezmiennie chcę Mię. ale ja już mniej bo gubię się z odmianą i pisownią. smile
                • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 21:58
                  domi_33 napisała:

> boję się bo tu tyle przeciwniczek. smile

no to co smile
                  trzeba mieć odwagę własnych przekonań smile
                  jak się komuś nie podoba, to sobie mów: "i super, przynajmniej nie będę miała
                  konkurencji"
                  nie ma na tym forum chyba dwóch nawet osób, które zgadzałyby się dokładnie we
                  wszystkim

> niezmiennie chcę Mię. ale ja już mniej bo gubię się z odmianą i pisownią. smile

No to daleka droga do kompromisu wink
    • adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 13:11
      A propos.
      Wg podanych przez Gaudencję danych z warszawskich USC, "zdrobnienia" w stolicy w
      2009 roku kształtowały się następująco:

Lena: miejsce 12, 426 nadań (w całej Polsce miejsce 9)
      Pola: miejsce 22, 197 nadań, (w całej Polsce miejsce 46)
      (natomiast Apolonii było w Warszawie 15)
      Nina: miejsce 29, 168 nadań, (w całej Polsce miejsce 44)
      Nadia: miejsce 40, 123 nadań, (w całej Polsce miejsce 22)

Sonia: 48 nadań,
      Nela: 24 nadań, Nel: 6, plus jedna Nella
      Tola: 12 nadań
      Mira : 8 nadań
      • Gość: Bromba Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 28.07.10, 15:39
        Nic ująć, nic dodać. Dziękuję bardzo wink
        • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 16:24
          często zmieniasz nicki, Bonanzo/Brombo?
          • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 28.07.10, 16:46
            nie
        • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 18:59
          Gość portalu: Bromba napisał(a):

> Nic ująć, nic dodać. Dziękuję bardzo wink

Nie bardzo rozumiem Twojego ciągu myślowego. Czemu te dane wzbudzają
          taką Twoją wdzięczność? Proponuję garść innych danych:

Mariola - 67 miejsce wśród imion żeńskich w całej populacji. Nosi je
          81311 tys. osób.
          Wioletta - 71 miejsce. 70901 osób.
          Kiedyś te imiona były bardzo modne, wydawały się tysiącom rodziców
          pięknymi i na czasie. Co teraz pozostało z ich uroku? Dodam, że oba są
          zdrobnieniami - Mariola od Marii, Wioletta od Wioli.

Dalej dane z Warszawy:
          73. Alan 139 0,34
          76. Oliwier 135 0,33
          81. Nadia 123 0,30
          (Alan i Oliwier już teraz uchodzą w niektórych środowiskach za imiona,
          hmmm, obciachowe)

127. Nicole 52 0,13
          134. Sonia 48 0,12
          (Nicole - analogicznie do Alana i Oliwiera)

168. Juan 31 0,08
          171. Olivier 30 0,07
          172. Christopher 29 0,07
          173. Eduardo 29 0,07
          174. Jessica 29 0,07
          175. Thomas 29 0,07
          176. Diego 28 0,07
          179. Noa 28 0,07
          182. Nicolas 27 0,07
          183. Pablo 26 0,06
          184. Ricardo 26 0,06
          185. Carlos 25 0,06
          189. Yael 25 0,06
          192. Nela 24 0,06
          193. Victor 24 0,06
          (imiona towarzyszące Neli - bez komentarza, przeważnie jednak należące
          do zagranicznych dzieci; to we właściwym świetle stawia nadawalność
          Neli; dalej jest jeszcze lepiej)

329. Doron 12 0,03
          333. Gustavo 12 0,03
          336. José 12 0,03
          337. Luis 12 0,03
          340. Monica 12 0,03
          341. Nicholas 12 0,03
          342. Noam 12 0,03
          343. Oded 12 0,03
          345. Richard 12 0,03
          346. Shir 12 0,03
          347. Silvia 12 0,03
          348. Tola 12 0,03
          349. Viktoria 12 0,03
          350. Yoav 12 0,03

429. Amit 8 0,02
          431. Arie 8 0,02
          433. Carla 8 0,02
          435. Einat 8 0,02
          439. Hernán 8 0,02
          440. Ian 8 0,02
          441. Israel 8 0,02
          442. Itai 8 0,02
          443. Jaime 8 0,02
          444. João 8 0,02
          446. Joshua 8 0,02
          452. Maxymilian 8 0,02
          453. Mira 8 0,02
          455. Mohamed 8 0,02
          456. Moshe 8 0,02
          457. Ołena 8 0,02
          458. Orit 8 0,02
          460. Ruth 8 0,02
          461. Shai 8 0,02
          462. Sophie 8 0,02
          463. Tom 8 0,02
          464. Verónica 8 0,02
          465. William 8 0,02
          466. Yaron 8 0,02
          (chcesz powiedzieć, że istnieje imię "Maxymilian"?)

Dalej już nie zestawiam, bo im mniej nadań, tym więcej tego typu imion.
          Pojedyncze imiona, takie jak Ryszart albo Lyzkha, już podałam w wątku o
          największych ciekawostkach w USC w Warszawie w ub. roku.

To jednak nie ma znaczenia, wiadomo bowiem, iz Lena i Pola SĄ
          rejestrowane jako podstawowe formy, co nie oznacza, że NIE SĄ
          zdrobnieniami.
          • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 09:26
            gaudencja napisała:

> Nie bardzo rozumiem Twojego ciągu myślowego. Czemu te dane
            wzbudzają taką Twoją wdzięczność?

A cóż tu jest do zrozumienia, skoro cały wątek jest poświęcony
            imionom, które bywają mylnie nazywane tylko i wyłącznie
            zdrobnieniami. Adamantia - za co jej właśnie podziękowałam -
            słusznie wybrała te niby "zdrobnienia" z Twojego wątku o danych z
            USC, podkreślając tym fakt istnienia owych imion jako samodzielne.
            Więc to, że Lena jest zdrobnieniem od Marleny nie zmienia faktu, że
            Lena jest przede wszystkim Leną zarówno mającą swoje imieniny, jak i
            imieniem nadanym 426 razy w Wawie w 2009 r wink Czy tak?
            • dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 11:54
              Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest imieniem?!
              • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 12:11
                A o które z wymienionych imion pytasz, Dalenio?
              • adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:04
                dalenia napisała:
                > Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest imieniem?!

???
                Oczywiście, że jest.

Jeżeli jakaś osoba używa tego jako imienia i widnieje to w dokumentach w rubryce
                "imię" - jest to imię. A cóż innego mogło by to być - nazwisko?

I to niezależnie od tego, jak głupawe,śmieszne albo pretensjonalne może to imię
                być, wszystko jedno czy czy powstało jako zdrobnienie, jako kalka imienia
                obcojęzycznego, czy zostało wymyślone przez rodziców, czy jest to rzeczownik
                pospolity, czy ma w sobie błąd ortograficzny...

PS. Imiona wybierają i nadają rodzice, a USC je rejestruje.
                • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:28
                  adamantia napisała:

> Jeżeli jakaś osoba używa tego jako imienia i widnieje to w dokumentach w rubryc
                  > e
                  > "imię" - jest to imię. A cóż innego mogło by to być - nazwisko?
                  >
                  > I to niezależnie od tego, jak głupawe,śmieszne albo pretensjonalne może to imię
                  > być, wszystko jedno czy czy powstało jako zdrobnienie, jako kalka imienia
                  > obcojęzycznego, czy zostało wymyślone przez rodziców, czy jest to rzeczownik
                  > pospolity, czy ma w sobie błąd ortograficzny...

w takim razie proszę, błagam, uzupełnij Księgi Imion o Niunię i Jeżego
                  • adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:52
                    > w takim razie proszę, błagam, uzupełnij Księgi Imion o Niunię i Jeżego

Jakie "Księgi Imion"?
                    • aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:07
                      wszelkie, sama na półce mam "Twoje imię", i w nim, jako żywo, nie ma tych ...
                      hmmm "imion"
              • Gość: GRNum Re: To nie są zdrobnienia! IP: 91.208.10.* 29.07.10, 16:49
                dalenia napisała:

> Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest
                imieniem?!

a niby czym? Nickiem? Ksywą? Pseudonimem?
                • dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:56
                  I uważacie, że Niunia jest imieniem tak samo jak Katarzyna?
                  • luska.s Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:42
                    Nie uważam, by nadanie dziecku imienia czy też "imienia" Niunia było
                    dobrym pomysłem. Uważam, że jest one krzywdzące dla dziecka, ale
                    jeśli kiedyś spotkasz taką właśnie Niunię to co? Powiesz jej, że to
                    nie jest imię i bedziesz mówic do niej chociażby Kasia? Niunia jako
                    imię funkcjonuje i już, tego się nie zmieni.
                    • dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:53
                      W USA jakaś aktorka nazwała córkę Apple. No i owszem, dla jej córki Apple będzie jej imieniem. Ale dla całej reszty Apple to będzie rzeczownik nadany jako imię. To, że ktoś nazwał tak córkę nie zrobi z Apple imienia.
                      Apple nadal pozostanie rzeczownikiem nadanym jako imię, Niunia będzie spieszczeniem nadanym jako imię, a Pola będzie zdrobnieniem nadanym jako imię.

Ja rozumiem, że Wy nie zgadzacie się z moim odbiorem Neli czy Poli, ale naprawdę, szkoda Waszych nerwów, bo nie przekonacie mnie do swoich "racji". Wierzcie mi, zdaje sobie sprawę z tego, że Lena czy Nela są nadawane jako imiona - przecież ja tego nie kwestionuję. Ale sama uważam, że nie jest to imię, tylko zdrobnienie od imienia.

Zresztą, szkoda mi czasu, żeby po raz "enty" pisać to samo. Po raz ostatni napisałam to, co sądzę na temat "imion-zdrobnień".
                      Nie musicie na to odpowiadać, nie musicie się zgadzać - tylko błagam, nie wmawiajcie mi, że nie mam racji i nie usiłujcie mi wpoić, że "to nie są zdrobnienia".

Ja szanuję to, że dla Was są to imiona - niech sobie będą. Mnie nic do tego, Wasza sprawa. Ale dla mnie to nie są imiona i nigdy imionami nie zostaną.

Aha. I zawsze kiedy wypowiadam się na temat wszelkich Len czy Nel, to piszę, że "moim zdaniem są to zdrobnienia". Waszym zdaniem nie muszą - tyle w tym temacie.

EOT.
                      • Gość: GRNum Re: To nie są zdrobnienia! IP: 91.208.10.* 30.07.10, 09:12
                        dalenia napisała:

> W USA jakaś aktorka nazwała córkę Apple. No i owszem, dla jej
                        córki Apple będzi
                        > e jej imieniem. Ale dla całej reszty Apple to będzie rzeczownik
                        nadany jako imi
                        > ę. To, że ktoś nazwał tak córkę nie zrobi z Apple imienia.

nie masz bliższych przykładów? Wypowiedź się na temat Jagody, albo
                        Narcyza smile

> Apple nadal pozostanie rzeczownikiem nadanym jako imię, Niunia
                        będzie spieszcze
                        > niem nadanym jako imię, a Pola będzie zdrobnieniem nadanym jako
                        imię.

które w chwili nadania stają się imionami smile Możesz jęczeć,
                        zgrzytać zębami i tupać ze złości ile sił, ale nie zmienisz tego, że
                        nawet jak rodzić nazwie dziecko Chodnik, a urząd to zarejestruje, to
                        ten Chodnik w tym konkretnym przypadku staje się imieniem wink Być
                        może Tobie na złość, ale imieniem wink

> Ja rozumiem, że Wy nie zgadzacie się z moim odbiorem Neli czy Poli,

Nie do końca rozumiesz i jesteś w błędzie. Ja mam podobne zdanie na
                        temat Poli, Neli, Niny, z tą różnicą, że nie kwestionuję faktu, że
                        to są IMIONA, bez wględu na źródło pochodzenia.

ale naprawd
                        > ę, szkoda Waszych nerwów, bo nie przekonacie mnie do
                        swoich "racji".

nawet nie marzyłam o tym aby przekonywać Cię, że czarne jest czarne,
                        a białe jest białe smile))

Wierzcie m
                        > i, zdaje sobie sprawę z tego, że Lena czy Nela są nadawane jako
                        imiona - przeci
                        > eż ja tego nie kwestionuję. Ale sama uważam, że nie jest to imię,
                        tylko zdrobni
                        > enie od imienia.

smile

> Zresztą, szkoda mi czasu, żeby po raz "enty" pisać to samo. Po raz
                        ostatni napi
                        > sałam to, co sądzę na temat "imion-zdrobnień".
                        > Nie musicie na to odpowiadać, nie musicie się zgadzać - tylko
                        błagam, nie wmawi
                        > ajcie mi, że nie mam racji i nie usiłujcie mi wpoić, że "to nie są
                        zdrobnienia"
                        > .

ale przecież nie masz racji smile

> Ja szanuję to, że dla Was są to imiona - niech sobie będą. Mnie
                        nic do tego, Wa
                        > sza sprawa. Ale dla mnie to nie są imiona i nigdy imionami nie
                        zostaną.

smile
                        Wyobrażam sobie scenę, gdzie Pani Urzędnik Dalenia przyjmuje petenta
                        i pyta się:
                        - Nazwisko
                        - Kowalska
                        - imię
                        - Pola
                        -imię
                        - Pola
                        - prosze nie robić sobie żartów tylko podać imię
                        - POLA !!!!
                        - To nie imię, to zdrobnienie!!!!
                        - Ale ja mam na imię POLA !!!!
                        - Nie, nie, nie, nie uznaję tego!!!! imię proszę!!!! w rubryce mam
                        wpisać imię, a Pola to nie imię!!!! Proszę wrócić jak zdobędzie Pani
                        imię!!! następny !!!
                        smile)))

> Aha. I zawsze kiedy wypowiadam się na temat wszelkich Len czy Nel,
                        to piszę, że
                        > "moim zdaniem są to zdrobnienia".

i bardzo słusznie wink
            • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:22

> zdrobnieniami. Adamantia - za co jej właśnie podziękowałam -
              > słusznie wybrała te niby "zdrobnienia" z Twojego wątku o danych z
              > USC, podkreślając tym fakt istnienia owych imion jako samodzielne.

Nic nie "podkreśliła" - skopiowała dane, które raz już podawałam. Są
              powszechnie dostępne, a nawet zebrane z grubsza w jednym poście.

> Więc to, że Lena jest zdrobnieniem od Marleny nie zmienia faktu, że
              > Lena jest przede wszystkim Leną zarówno mającą swoje imieniny, jak i
              > imieniem nadanym 426 razy w Wawie w 2009 r wink Czy tak?

Nie - Lena nie ma swoich imienin, tylko imieniny Heleny lub Magdaleny.
              Większość dat imienin form zdrobniałych wydawcy wpisują do kalendarzy w
              dni imienin form pełnych.
              Czym innym jest "forma zarejestrowana jako imię" - pewien wybór takich
              zarejestrowanych form masz w tym wątku i naprawdę nie trzeba odkrywać Ameryki
              stwierdzając, że nie tylko imiona uznawane powszechnie za imiona bywają
              rejestrowane przez USC; wystarczy kupic Rymuta albo chociaż czytać
              forum od jakiegoś czasu - a czym innym właśnie ciąg znaków powszechnie
              uznawany za imię. W tym drugim znaczeniu, nie każda Pałlina jest już od
              razu imieniem, a fakt jej zarejestrowania nie pozwala nikomu
              stwierdzić, że jest takie imię. Etymologicznie rzecz biorąc, Lena jest
              zdrobnieniem, cóż z tego, ze się upowszechnia jako pełna forma? Zapytaj
              Rosjanina, a Ci powie, że "nie ma takiego imienia: Lena". Ja kiedyś
              usłyszałam coś takiego od Rosjanki, i to nie od lingwistki, a od
              zwykłej, młodej i beztroskiej dziewczyny.
              • Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:07
                Ciekawe, że na siłę udowadniasz, że "ciąg znaków"
                zarejestrowany w USC w jednym tylko województwie ponad 400 razy w
                ciągu jednego tylko roku, to nie jest imięwink Więc czym jest??? Sama
                sobie przeczysz pisząc, że "się upowszechnia jako pełna forma" -
                więc dodam jeszcze, że jako pełna forma już się upowszechniła, skoro
                od lat jest rejestrowana.

Ps. Muszę koniecznie swojej 38. letniej koleżance powiedzieć, że to
                co ma wpisane w dowodzie, to jedynie "ciąg znaków" i "forma
                zarejestrowana", ale z pewnością nie IMIĘ. A ona biedna i ludzie ją
                otaczający żyli w nieświadomości przez tyle lat.
                • gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:03
                  Nie - upowszechnia się ostatnio, wcześniej owszem, bywała rejestrowana,
                  ale w śladowych ilościach.
                  Zrozum, że nie traktuję wszytskiego, co zostało zarejestrowane, jako
                  imię. 1251 kobiet jest zarejestrowanych jako Hanka, ale nie przekonasz
                  mnie, że to imię. To zdrobnienie, tyle że ktoś w USC je zarejestrował.
                  Nie powiem znajomej Hance, że nosi zdrobnienie zamiast imienia, ale
                  przypuszczam, ze sama to wie i nikt jej nie musi o tym informować.
                  • Gość: Sarkoza Re: Do Bonanza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:25
                    Dziewczyno daj sobie spokój...zauważ,że jest tu pewna grupka zakochanych ludzi w
                    imionach "babcinych",Iga to nie jest imię,ale za to FRANCISZKA to więcej niż
                    imię,zobaczysz ripostywinkOne zatrzymały się gdzieś w latach 70-tych,pewnie
                    jeszcze w domu czarno białe polskie tv mają bo przecież wszystko co OBCE jest
                    okropne!
                    • aneladgam Re: Do Bonanza 30.07.10, 21:34
                      kituś, w latach siedemdziesiątych to o mnie jeszcze wróble nie ćwierkały big_grin
                      • Gość: Sarkoza Re: Do Bonanza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:37
                        Ależ Ty jestes dosłowna...kto by pomyślał!
                    • Gość: Bonanza Re: Do Bonanza IP: *.centertel.pl 30.07.10, 22:15
                      Sarkoza, no to pojechałaś z tą Igą i Franciszką wink
                      Pozdrawiam
                    • gaudencja Re: Do Bonanza 31.07.10, 21:35
                      Gość portalu: Sarkoza napisał(a):
                      > imię,zobaczysz ripostywinkOne zatrzymały się gdzieś w latach 70-
                      tych,pewnie
                      > jeszcze w domu czarno białe polskie tv mają bo przecież wszystko co

Nie nie, z miłości do Franciszki pierzemy w pralkach Franiach. Tylko i
                      wyłącznie.
    • olianka Przeniesione 31.07.10, 13:35
      Nina, Pola - jakie zdrobnienia???
      fruzielka27 31.07.10, 13:18 Odpowiedz
      Ciagle się tu przewija między zdaniami, że to nie są samodzielne
      imiona.
      Co to znaczy zdrobnienia? Zdrobnienie to dla mnie jest Ania, Kasia,
      Jaś czy Antek - imiona utworzone od pełnych brzemień.
      I owszem Niną możemy nazywać Janinę, sama mam taką koleżankę, choć
      ja wolałabym Jankę, ale skoro je pasuje Nina, to niech będzie Nina,
      czy Polą możemy nazywać Apolonię.

Ale tak jak Kasi, Ani czy Jasia nie ma w kalendarzu i chyba nikt nie
      ma takiej formy np. w dowodzie osobistym, tak Pola i Nina mają swoje
      imieniny i w akcie urodzenia w takiej formie są wpisywane imiona.

Może to jest tak jak kiedyś z imieniem Magdalena? Była Magdalena, a
      od niej Magda, Madzia i inne. I nagle Magda stała się samodzielnym
      imieniem, co dla mnie jest dziwne, ale niewątpliwie są imieniny
      Magdy i można nadać dziecku takie imię.
      Niemniej jednak są to formy, które funkcjonuja samodzielnie - czy ja
      coś źle rozumiem?
      Tak jak Ada - moja córka ma na imię Ada po prostu, ale wiem, że Ada
      może być zdrobnieniem od Adriany (i chyba Adrianny), Adeli czy
      Adelajdy, jednak i tu nikt nie dziwił się w USC, że nadajemy dziecku
      imię Ada, a Kasi by chyba nie zarejestrowali?!
      • olianka Re: Przeniesione 31.07.10, 13:44
        > fruzielka27 31.07.10, 13:18 Odpowiedz
        >
        > Ale tak jak Kasi, Ani czy Jasia nie ma w kalendarzu i chyba nikt nie
        > ma takiej formy np. w dowodzie osobistym, tak Pola i Nina mają swoje
        > imieniny i w akcie urodzenia w takiej formie są wpisywane imiona.

Dane na 1994 r.:
        Anka - 10
        Ania - 25
        Anula - 22
        Janka - 43
        Jasia - 1
        Kasia - 7
        • fruzielka27 Re: Przeniesione 31.07.10, 16:32
          Przepraszam za dubla, czytałam trochę ten wątek, ale mi umknął.

Czyli, że co? Janki rejestrują??? I Kasie?

Ale imienin w kalendarzu chyba nie mają? big_grin
          --
          • gaudencja Re: Przeniesione 31.07.10, 21:34
            Rejestrują. Rzadko bo rzadko, ale rejestrują.
            Kalendarz może w Polsce wydać każdy i może tam ując imieniny nawet
            Niunia i Dziuni. W tym kontekście zawartość kalendarza to zaden
            argument. Inaczej byłoby, gdyby istniał ogficjalny system certyfikacji
            kalendarzy wraz z imieninami.
            • fruzielka27 Re: Przeniesione 31.07.10, 22:14
              Acha smile Dzięki za wyjaśnienia, czyli wygląda na to, że jednak
              zdrobnienia.
              ----
              mama Ingi i Ady
              • aneladgam Re: Przeniesione 31.07.10, 23:04
                etymologicznie - zdrobnienia
                stosowane jako pełne imiona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.