Gość: Bonanza IP: 212.244.191.* 23.07.10, 09:41 Wiele razy na forum czytałam idiotyczne komentarze pt.: "Nina, Pola, Lena, Nela itp. - to tylko i wyłącznie zdrobnienia". Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat. Za krótko??? No, może i za krótko, żeby zmienić coś w świadomości niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:32 zieeeeew, ile razy już tacy misjonarze tu byli... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:39 Dziękujemy za wszczęcie krucjaty, prosimy o źródła naukowe, których autorem jest ktoś inny niż Bonanza. Zwłaszcza zainteresowały mnie "setki lat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:56 Skoro NINA przyniosła chrześcijaństwo do Gruzji, to chyba nie w XXI w??? - to tak a'propos owych setek lat. I jeszcze OMG obchodzi własne imieniny np. 14.01 - jak ona śmiała! Ps. powyższe info znalezione w POWAŻNYCH ŹRÓDŁACH NAUKOWYCH! a co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:40 Cieszy mnie Twoja odpowiedź, która dokładnie potwierdza moje powyższe słowa, iż nawet lata, to za krótko, aby zmienić coś w świadomości niektórych Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:47 zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew po prostu to już było tyyyyyyyyyyyle razy uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Do aneladgam IP: 212.244.191.* 26.07.10, 10:51 aneladgam napisała: "zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew > po prostu to już było tyyyyyyyyyyyle razy > > uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" Po co "udzielasz się" na tym forum skoro w ten sposób reagujesz na zadane wątki??? Czy osoby pytające poraz kolejny o jakieś imię też tak kwitujesz? Bardzo nieładnie ;-( A poza tym, nie szkoda Ci czasu, skoro tu tak nudno? Może zarejestruj się na jakimś forum erotycznym, tam z pewnością jest znacznie ciekawiej Pzdr. Bonanza Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do aneladgam 26.07.10, 12:11 > Po co "udzielasz się" na tym forum i po co ta ironia? tak się składa, że się tu udzielam, zazwyczaj konstruktywnie > skoro w ten sposób reagujesz na > zadane wątki??? nie na wszystkie tylko na te, które mnie nudzą (ten jest bodajże trzeci w całej mojej historii na tym forum, na który tak zareagowałam) >Czy osoby pytające poraz kolejny o jakieś imię też > tak kwitujesz? nie muszę, zazwyczaj zanim tak zareaguję, to odpowiednie zdublowane wątki są przez moderatorki przeklejane > Bardzo nieładnie ;-( bardzo nieładnie to jak nowicjusz powiela tematy na forum już wymemłane, zamiast zapoznać się z tym, co już zostało powiedziane > A poza tym, nie szkoda Ci czasu, skoro tu tak nudno? tu nie jest nudno Twój wątek jest nudny różnica > Może zarejestruj się na jakimś forum erotycznym, nie mam takiej potrzeby > tam z pewnością jest > znacznie ciekawiej gratuluję obeznania może mi jakieś polecisz, skoro tak się znasz chociaż raczej nie skorzystam, bo erotomani-gawędziarze to nie moja bajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: Do aneladgam IP: 212.244.191.* 26.07.10, 15:06 Straaasznie się naprodukowałaś a odpowiedź ... nędzna. A te przepychanki słowne uskuteczniaj na innym forum skoro tylko "zazwyczaj konstruktywnie" się udzielasz, bo tu chyba nie jest miejsce na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Do aneladgam IP: *.xdsl.centertel.pl 27.07.10, 14:55 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,105688503,105688503,Znaczenie_imienia_Pola.html taaak, zwłaszcza w tym watku pokazałaś swoją konstruktywność, poczawszy od drugiego postu Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do aneladgam 27.07.10, 15:16 masz rację, wykazałam. podałam odnośnik do wyjaśnień, skąd się wzięło imię "Pola" i jakie zatem może mieć znaczenia. o to pytała wówczas autorka wątku. a że ludzie z merytorycznej dyskusji schodzą później na pyskówki? jedyne co mogę, kiedy widzę, że do niektórych nie dociera, to po prostu ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do aneladgam 27.07.10, 15:18 poza tym "zazwyczaj" to nie to samo co "zawsze", hehe dobrze to wiedzą ci, którzy są tu dłużej niż 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 10:52 Interesująca teoria. Co masz na jej poparcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:35 Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla niektórych to za trudne) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 14:39 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla > niektórych to za trudne) Googel poważnym źródłem naukowym, taaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromba Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 14:45 No popatrz, a Ty nawet z takiego nie umiesz skorzystać ) I naprawdę potrzebne Ci aż ŹRÓDŁA NAUKOWE??? OMG! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 14:50 Gość portalu: Bromba napisał(a): > No popatrz, a Ty nawet z takiego nie umiesz skorzystać ) > I naprawdę potrzebne Ci aż ŹRÓDŁA NAUKOWE??? OMG! Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji posługuję się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 23.07.10, 15:06 abiela napisała: "Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji posługuję się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie?" No więc sięgnij wreszcie do tych żródeł naukowych, bo jak dotąd nie przedstawiłaś żadnych argumentów w tej "merytorycznej dyskusji" pt. czy Pola to Pola, czy Pola to Apolonia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 16:17 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > abiela napisała: > "Jestem przyzwyczajona do tego, że w merytorycznej dyskusji > posługuję się argumentami, opartymi na źródłach naukowych. Ty nie?" > > No więc sięgnij wreszcie do tych żródeł naukowych, bo jak dotąd nie > przedstawiłaś żadnych argumentów w tej "merytorycznej dyskusji" > pt. czy Pola to Pola, czy Pola to Apolonia Wydawało mi się, że to nie ja postawiłam tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewek Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 24.07.10, 08:40 Wole " zdrobnienie" typu Lena , Nina które odbieracie jako skrót pełnego imienia niz "pełne" imie które przez całe życie będzie funkcjonowało jako zdrobnienie w uzyciu np : Helena ----> Heeeela Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 09:56 Gość portalu: ewek napisał(a): > Wole " zdrobnienie" typu Lena , Nina które odbieracie jako skrót > pełnego imienia niz "pełne" imie które przez całe życie będzie > funkcjonowało jako zdrobnienie w uzyciu np : Helena ----> Heeeela Nie wydaje mi się, żeby to tak działało. Oczywiście urocze i słodkie jest wołać na kilkuletnią dziewczyneczkę "Hela", "Pola" czy "Nela", ale gdyby miała tak w dowodzie, to usłyszałaby na własnym ślubie: "Helu/Polu/Nelu, czy bierzesz sobie...", a na wizytówce byłaby np. dr med. Helą Pawlak albo panią mecenas Polą Janczak, albo prof. dr hab. Nelą Słomkowską. Swoją drogą ciekawe, że nikt się nie upiera, żeby zapisać dziecko w urzędzie jako Julcię czy jako Mareczka... Problem ze zdrobnieniami nadawanymi jako imiona jest taki sam jak z wybieraniem sezonowych hitów na podkład do pierwszego tańca: za 5 lat nikt nie będzie pamiętał motywacji, tylko wszyscy będą słuchać i myśleć "ale obciach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 25.07.10, 10:51 Mi nie chodzi o to co będzie napisane w dowodzie, bo wiadomo że np Helena tylko że ta Helena bedzie tylko i wyłącznie w dowodzie bo każdy i tak będzie mówił Hela to Hela tamto. Osobiscie nie znam żdanej Heleny , Katarzyny, Aleksandy , Magdaleny , Joanny itd na która inni ( w dorosłym życiu także) mówia pełna forma imienia. Więc pytam ponownie po co nadac swojemu dziecku imie które funnkconuje tylko na papierze? Żeby mieć satysfakcje ? Piękna Małgorzata i tak będzie pospolita Gośka przez reszte życia. Jeżeli już to wybierałabym imie któe nie da się zdrabniać i myśle że to jest rozwiazanie , ale trzeba by było odrzucic cała "klasyke " imion polskich a raczej ich pozniejszych przekształceń. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 12:41 no tak, po co w ogóle nadawać imiona, skoro w użyciu będą różne formy. najlepiej nadać tylko pierwszą literę, będzie nie do zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 16:58 Gość portalu: ewik napisał(a): > Mi nie chodzi o to co będzie napisane w dowodzie, bo wiadomo że np > Helena tylko że ta Helena bedzie tylko i wyłącznie w dowodzie bo > każdy i tak będzie mówił Hela to Hela tamto. Właśnie o to chodzi, że nie każdy. Hela 20-letnia będzie Helą dla rodziców, ale panią Heleną na studiach, a 30-letnia mgr Heleną, dr Heleną, mecenas Heleną czy panią dyrektor Heleną. W ciekawych kręgach się obracasz, w których do dorosłych ludzi mówi się zdrobnieniami... Może faktycznie lepiej od razu nadać Niunia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewik Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.tvkdiana.pl 25.07.10, 21:12 Tak tak ... wiem Pani mgr mecenas , dziwie sie jeszcze że nie napisałas Pani doktor Helena. Ehhh...czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi mi żeby własnie nazywac Niunia, tylko żeby nie nadawać imion które pózniej brzmia własnie Niuniowato w formie która sie bardziej przyjeła w Polsce niż oryginalna ich pisowania. Taki paradoks wiesz? bo nie wmówisz mi że Kasia, Asia, Jola, Wiola,Jadzia,Jozia,Kostka,Toska,Ala, brzmia poważnie.Pomijajac to że usilnie chcesz mi udowodnic w jakich sie niskich kregach obracam ( gratulacje dla Twojej obytosci która domniemam jest bardzo imponujaca) to są to imiona które zostały zdrobnione w takim stopniu że ich pełna forma jest praktycznie nieuzywana. Zreszta popatrz na watek " Nie lubie gdy mówia na mnie" i przeczytaj wypowiedzi np osob które nosza imie Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 22:23 Gość portalu: ewik napisał(a): > Nie chodzi mi żeby własnie nazywac Niunia Czytaj ze zrozumieniem Pisałam właśnie o tym, żeby NADAWAĆ Niunia, skoro i tak nikt nie używa pełnego imienia. Bo do tego sprowadza się postulat nadawania Neli czy Poli, którego tak bronisz. > gratulacje dla Twojej obytosci Obycia. Dziękuję. Lubię aronię. > to są to imiona które zostały > zdrobnione w takim stopniu że ich pełna forma jest praktycznie > nieuzywana. W języku potocznym nie jest używana, owszem - ale czy to oznacza, że powinno się nadawać zdrobnienia? Język potoczny rządzi się swoimi prawami. Zdrobnienia istniały, istnieją i istnieć będą właśnie dlatego, że funkcjonują w języku potocznym, zaś język oficjalny posługuje się pełnymi formami imion. Odpowiedz Link Zgłoś
dinkaa Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:13 To ciekawe co piszesz. Ja przez całe życie byłam Małgorzatą - i uważałam, że jest to takie "nadęte imię" i od paru lat usiłuję się nowo poznałym znajomym przedstawiać jako "Gośka" by zmniejszyć dystans Każdy inaczej widzi swoje imię. Pozdrawiam dinkaa Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: To nie są zdrobnienia! 01.08.10, 13:23 Tak, najlepszym rozwiązaniem jest nazwać dziecko Hela, Kasia, Ola, Madzia i Joasia. Oto rozwiązanie wszystich problemów zdrobnieniowych, ale chyba nie dla pani mecenas Madzi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 02:11 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla > niektórych to za trudne) Mogłabyś rzucić linka do jakiegoś kilkusetletniego kalendarza? Za słabo gugluję i nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 28.07.10, 11:44 "Mogłabyś rzucić linka do jakiegoś kilkusetletniego kalendarza? Za słabo gugluję i nie znalazłam" Proszę bardzo kalender-365.de/kalendarz.php?yy=1800 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 18:38 210 lat to Twoim zdaniem kilkaset? I gdzie są w tym kalendarzu imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 09:05 210 lat to jak najbardziej kilkaset. I nie ma problemu ze znalezieniem w internecie choćby 500 letniego kalendarza. A kto pisał bądź pytał o imieniny w setletnim kalendarzu??? Nie widzę tego w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:15 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > 210 lat to jak najbardziej kilkaset. "Kilka" jest większe od dwóch. I nie ma problemu ze > znalezieniem w internecie choćby 500 letniego kalendarza. Więc znajdź - z imieninami i podaj link. Ja mam problem, widocznie umiejętności mi nie staje. > A kto pisał bądź pytał o imieniny w setletnim kalendarzu??? Nie > widzę tego w wątku. Wybacz, mówimy tu o "kalendarzu", w którym są imiona. Nikogo w tym wątku nie interesuje, czy 16 października 1486 r. był piątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 10:27 Nie, w tym wątku nie mówimy o setletnim kalendarzu, w którym są imiona. Takie stwierdzenia tu nie padły. Gaudencjo ... plisss Ps. dwa to już kilka, kilka = parę, a para to dwa Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 10:49 Owszem, padły: >>> Gość: Bonanza 23.07.10, 09:41 Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat. >> olianka 23.07.10, 10:52 Interesująca teoria. Co masz na jej poparcie? > Gość: Bonanza 23.07.10, 14:35 Może imieniny w kalendarzu. Wystarczy wygooglać, ale chyba dla niektórych to za trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:09 może jednak spróbujesz wczytać się dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 11:19 wczytałam się, zapewniam cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:46 Ups, więc nie zrozumiałaś ;-( Żarcik Lubisz siebie zadręczać, skoro znów udzielasz się w tym wątku. Wcześniej przecież stwierdziłaś - cytuję Ciebie: "zieeeew" oraz "nudny wątek". Cieszę się, że jednak zmieniłaś zdanie Tak, tak, chciałoby się teraz napisać, że zdania nie zmieniłaś, ale ..... Niemniej jednak jest mi miło gościć Ciebie w nudnym wątku, który założyłam Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 12:13 wątek był nudny do momentu aż zaczęłaś się ośmieszać. teraz go czytam z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 12:40 Konkrety podaj, konkrety, aneladgam, a nie puste słowa, oby tylko z sytuacji - i to dość nieudolnie - wybrnąć. To jest ta Twoja - jak pisałaś - merytoryczna dyskusja. Wróć do wątku: czy Nina, Lena, Pola itp. to imiona czy tylko zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:04 Bonanzo, proszę cię, nie żartuj sobie, że nie rozumiesz podstawowych ciągów logicznych składających się na twoją rozmowę z osobami udzielającymi się w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:32 przykro mi, słoneczko, ale to ja podałam konkret, a Ty puste słowa widać to gołym okiem, a jesteś na tyle inteligentna, że sama to widzisz moim skromnym zdaniem udajesz tylko, że nie rozumiesz na wypadek jednak, gdybym się myliła, wyjaśnię jak krowie na rowie. napisałaś, złotko, w pierwszym poście (do którego cała rzecz się odnosi), że pewne zdrobniałe formy funkcjonują jako imiona od dziesiątek czy setek lat. napisałaś? napisałaś. następnie olianka spytała cię co masz na poparcie tej teorii, na co odpowiedziałaś, że imieniny w kalendarzu. poproszona o link do kalendarza, który setki lat temu wymieniałby te imiona, zaczęłaś się już tylko wygłupiać. tak że skoro sama nie potrafisz wziąć odpowiedzialności za swoje słowa, a tylko żenującymi unikami manewrować tak, żeby nie wyszło, że nie potrafisz znaleźć dla nich poparcia, to cóż, twoja sprawa i oby następny twój strzał był celniejszy. ja nie muszę się starać "wybrnąć", bo w nic nie zabrnęłam. to ty zabrnęłaś, twierdząc, że te imiona istniały setki lat temu. ja się nie kłócę, czy to imiona, czy nie, tylko próbuję ci uświadomić, że ich historia jest nieco krótsza, niż to postulujesz. tak więc ty wróć do własnego wątku, do własnych słów i własnych teorii. istnienie św. Niny (o której czytałam sporo, bo to okres, który mnie interesuje) nie potwierdza istnienia imienia Lena czy Pola setki lat temu. jaśniej nie umiem ci wyłożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.centertel.pl 30.07.10, 22:09 Ależ broń Boże! W tak poważnej sprawie jestem śmiertelnie poważna I dokładnie powyżej do mnie pisząc sama sobie odpowiedziałaś: 1) napisałam, że podane przeze mnie imiona funkcjonują od dziesiątek (Pola, Lena itp.) czy setek lat (Nina) - z czym się zgodziłaś 2) oraz napisałam o imieninach w kalendarzu, dając dowód istnienia takich imion. Ale nigdy z moich słów nie wyczytałaś ani Ty, ani Gaudencja o imieninach w setletnim kalendarzu, bo takie słowa nie padły. I z tej prostej przyczyny nie będę udowadniać czegoś, czego nie napisałam. Nie czytajcie między wierszami, bo wątek straaasznie się wydłużył i zupełnie zboczył z tematu. A to rzeczywiście robi się nuuudne . A później Aneladgam musi czytać takie nuuudne wątki, zamiast konstruktywnie się wypowiadać ... zazwyczaj - prawda Aneladgam? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 21:39 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > 2) oraz napisałam o imieninach w kalendarzu, dając dowód istnienia > takich imion. Ale nigdy z moich słów nie wyczytałaś ani Ty, ani > Gaudencja o imieninach w setletnim kalendarzu, bo takie słowa > nie padły. I z tej prostej przyczyny nie będę udowadniać czegoś, > czego nie napisałam. W takim razie poproszę o imieniny w kilkudziesięcioletnim kalendarzu - Poli i Leny, skoro już się wykręcasz od odpowiedzialności za własne słowa i twierdzisz, że "setletnia" tradycja dotyczyła wyłącznie Niny (czego nikt na tym forum na poważnie nigdy nie negował). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 23:03 nic nie muszę, kwiatuszku. nic nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 31.07.10, 23:09 patrz, ile się musiałaś w klawisze nastukać, żeby wyjaśnić - celową? - nieścisłość. nie byłoby problemu, gdybyś napisała jak człowiek, że "funkcjonują od dziesiątek, a Nina nawet od setek lat". a tak wyszło ci śmieszne, bo śmieszne, ale bzdurne stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 11:31 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > Te imiona funkcjonują od dziesiątek czy setek lat ...jako zdrobnienia, owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 17:15 Mi osobiście nie przeszkadza funkcjonowanie tych "zdrobnień" jako osobnych imion(oprócz Neli, bo czegoś mi w niej brakuje, ale to tylko moje subiektywne odczucia), może dlatego, że np.: Helena to dla mnie Hela Antonina czy Janina to Tosia czy Janka Kornelia to ew.Kornela. Takimi skrótami posługują się ludzie mi znani. Jedank faktem jest, nikogo nie obrażając, że jesli znajdzie sie ktoś na forum o innych poglądach to jest od razu "zrównany z zimią". Ja jak piszę o czymś, w czym mam inne zdanie od reszty na tym forum, to boję sie zrobić literówkę, zapomnieć przecinka, czy kropki, bo zaraz jest czepianie się o braki w wykształceniu, a odchodzi sie od właściwego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:50 luska.s napisała: > "zrównany z zimią". > boję sie > odchodzi sie ee, chyba nie boisz "sie" tak bardzo poza tym co to jest "reszta na tym forum"? we wszystkim masz odrębne zdanie niż wszyscy jego uczestnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.10, 18:10 Meczy mnie juz ten temat szczerze mowiac. Ja odbieram takie imiona jak Nela, Pola, Tola etc. jako zdrobnienia. Ale jestem rownoczesnie swiadoma faktu, ze obecnie te zdrobnienia sie usamodzielnily i ze Rada Jezyka Polskiego zezwala na nadawanie, wiekszosci z nich, dzieciom . I niezaleznie od tego, czy nazwiemy Lene "imieniem", czy "zdrobnieniem, ktore sie usamodzielnilo" - w Polsce mozna takie IMIE nadac. Dlatego jesli ktos sie mnie zapyta: co sadze o imieniu Lena - to powiem, ze odbieram je zdrobnieniowo i ze wole Milene. Ale jesli ktos ma na ten temat inne zdanie - szanuje to i na pewno nie bede sie o to spierac. Podsumowujac: Nie podoba mi sie stanowisko RJP wobec nadawania imion, ktore do tej pory funkcjonowaly jako zdrobnienia. Ale nie pozostaje mi nic innego jak to stanowisko zaakceptowac. (Co nie zmienia faktu, ze MOJE dziecko na pewno Nela nie bedzie.) Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 18:51 niki, otóż to. są nadawane, a może się to nie podobać. a może się i podobać. tylko że jak piszę, że dla mnie brzmi jak zdrobnienie, to już niektórzy odbierają to, że równam ich, cytuję, "z zimią" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.10, 19:30 Tja... Ludzie bywaja czasem nieco nadwrazliwi w tej kwestii Ale przyznasz, ze inaczej brzmi: "odbieram to imie zdrobnieniowo", a inaczej: "To nie imie, to zdrobnienie". A i takie komentarze czasem sie zdarzaja... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 19:49 oczywiście! oczywiście, że to jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 07:59 Gość portalu: niki napisał(a): > obecnie te zdrobnienia sie > usamodzielnily i ze Rada Jezyka Polskiego zezwala na nadawanie, wiekszosci z > nich, dzieciom . Ale to nie Rada nie decyduje o tym, co będzie nadawane. > I niezaleznie od tego, czy nazwiemy Lene "imieniem", czy > "zdrobnieniem, ktore sie usamodzielnilo" - w Polsce mozna takie IMIE nadac. Ha, nie tylko można, ale w 2009 nadane je prawie 5,5 tysiąca razy, i było ono na 9 miejscu nadawalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: To nie są zdrobnienia! IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.10, 23:32 adamantia napisała: "ale to nie Rada nie decyduje o tym, co będzie nadawane." Z tego co sie orientuje, to jesli urzednik USC nie jest pewien, czy powinien nadac jakies imie - zwraca sie do RJP z prosba o opinie. Jesli RJP zaopiniuje jakies imie pozytywnie (a tak zrobila w przypadku np. Niny czy Neli), to w praktyce staje sie ono oficjalnie "nadawalne". Bo nawet jesli jakis urzednik w pierwszym odruchu odmowi nadania takiego imienia, to rodzic moze sie powolac na opinie RJP i wtedy USC z pewnoscia nie bedzie robic problemow. Niestety ten mechanizm nie dziala w druga strone... Z tego co sie dowiedzialam na forum, urzednicy USC w calej Polsce potrafia przepuszczac rozne kwiatki: Nicole, Olivie, etc... Mam nadzieje, ze moje informacje nie sa bledne - w razie czego prosze o korekte... Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: To nie są zdrobnienia! 23.07.10, 20:13 Nie jestem zwolenniczką nadawania zdrobnień które się usamodzielniły jak Lena, Pola, Nela itp. z wyjątkiem Niny której nigdy nie odbierałam wyłącznie zdrobnieniowo, imię to jak juz wspomniała autorka wątku istnieje od tysięcy lat - Św.Nina Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 12:35 Wielka Bonanzo! Dziękuję Ci ogromnie, za postawienie tej jakże cudownej tezy! Dzięki Tobie Nela będzie dla mnie od dzisiaj imieniem występującym od setek lat! Ludzie, ludzie ... Pomyślcie ze 3 razy zanim coś napiszecie i przeanalizujcie ze 20 razy coś, co przeczytacie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: To nie są zdrobnienia! 24.07.10, 23:09 Ja nie jestem wielbicielką Leny, Niny czy Poli ale nie znoszę kiedy ktoś mówi, że są to wyłącznie zdrobnienia. Wszystko się zmienia, żadne z imion nie wzięło się znikąd, powstawały na przestrzeni czasów, zmieniały się a teraz funkcjonują w takiej a nie innej formie ale nadal ewoluują. Może za kilka wieków Lena będzie klasyką...? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: To nie są zdrobnienia! 25.07.10, 09:59 czarna.perla napisała: > Może za kilka wieków Lena będzie klasyką...? Jeśli tak będzie, to pra-pra-prawnuki Bonanzy będą mogły naszym pra-pra-prawnukom na forum udowadniać, że imię to ma kilkaset lat Teraz to raczej niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 26.07.10, 10:39 Ale burzę rozpętałam ... Podsumowując: Czy się to komuś podoba, czy nie, te IMIONA funkcjonują jako samodzielne, są nadawane przez urzędników, a osoby o tych imionach mają swoje imieniny. Inną kwestią jest etymologia tych, jak i innych imion, ale nie taki był wątek (proszę uważnie czytać). To, czy dla niektórych brzmią one niepoważnie czy zdrobnieniowo, to kwestia tylko i wyłącznie osobistego odbioru, ale z pewnością nie faktu niesamodzielności tych imion. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Pzdr. Bonanza Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 26.07.10, 12:11 gdybyś ty czytała ze zrozumieniem forum, nie założyłabyś tego beznadziejnego wątku. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 26.07.10, 13:58 Dziękuję i też Cię pozdrawiam. B. Ps. A swoją drogą skoro taaaki beznadziejny ten wątek, to skąd w nim tyle odpowiedzi... A w Tobie skąd tyle jadu??? Czyżby moja poprzednia odpowiedź do Ciebie tak Cię poruszyła Bo mój wątek jest jak każdy inny na tym forum i zupełnie do tego forum adekwatny. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 16:35 już aż się boję tu wypowiedzieć, ale mi imię Nela się bardzo podoba. i jeśli bym miała mieć córeczkę to pasowało by mi do nazwiska. podoba mi się tez Melania, ale ono średnio pasuje. bo moje nazwisko to coraz częściej pojawiające się imię żeńskie. i ciężko do nazwiska, które jest imieniem dopasować ładne imię. i ta Nela mi po głowie kołacze. nie wiem tylko czy do Ziemka pasuje i czy w ogóle się zdecydujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 18:04 a czemu się boisz? mnie się też Nela podoba, ale nie nadałabym Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 19:02 boję się bo tu tyle przeciwniczek. hehe mi też chodzi po głowie imię Lala, ale nie zrobię tego dziecku a zresztą mąż by nie dał. a poza tym mąż niezmiennie chcę Mię. ale ja już mniej bo gubię się z odmianą i pisownią. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 27.07.10, 21:58 domi_33 napisała: > boję się bo tu tyle przeciwniczek. no to co trzeba mieć odwagę własnych przekonań jak się komuś nie podoba, to sobie mów: "i super, przynajmniej nie będę miała konkurencji" nie ma na tym forum chyba dwóch nawet osób, które zgadzałyby się dokładnie we wszystkim > niezmiennie chcę Mię. ale ja już mniej bo gubię się z odmianą i pisownią. No to daleka droga do kompromisu Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 13:11 A propos. Wg podanych przez Gaudencję danych z warszawskich USC, "zdrobnienia" w stolicy w 2009 roku kształtowały się następująco: Lena: miejsce 12, 426 nadań (w całej Polsce miejsce 9) Pola: miejsce 22, 197 nadań, (w całej Polsce miejsce 46) (natomiast Apolonii było w Warszawie 15) Nina: miejsce 29, 168 nadań, (w całej Polsce miejsce 44) Nadia: miejsce 40, 123 nadań, (w całej Polsce miejsce 22) Sonia: 48 nadań, Nela: 24 nadań, Nel: 6, plus jedna Nella Tola: 12 nadań Mira : 8 nadań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bromba Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 28.07.10, 15:39 Nic ująć, nic dodać. Dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 16:24 często zmieniasz nicki, Bonanzo/Brombo? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 28.07.10, 18:59 Gość portalu: Bromba napisał(a): > Nic ująć, nic dodać. Dziękuję bardzo Nie bardzo rozumiem Twojego ciągu myślowego. Czemu te dane wzbudzają taką Twoją wdzięczność? Proponuję garść innych danych: Mariola - 67 miejsce wśród imion żeńskich w całej populacji. Nosi je 81311 tys. osób. Wioletta - 71 miejsce. 70901 osób. Kiedyś te imiona były bardzo modne, wydawały się tysiącom rodziców pięknymi i na czasie. Co teraz pozostało z ich uroku? Dodam, że oba są zdrobnieniami - Mariola od Marii, Wioletta od Wioli. Dalej dane z Warszawy: 73. Alan 139 0,34 76. Oliwier 135 0,33 81. Nadia 123 0,30 (Alan i Oliwier już teraz uchodzą w niektórych środowiskach za imiona, hmmm, obciachowe) 127. Nicole 52 0,13 134. Sonia 48 0,12 (Nicole - analogicznie do Alana i Oliwiera) 168. Juan 31 0,08 171. Olivier 30 0,07 172. Christopher 29 0,07 173. Eduardo 29 0,07 174. Jessica 29 0,07 175. Thomas 29 0,07 176. Diego 28 0,07 179. Noa 28 0,07 182. Nicolas 27 0,07 183. Pablo 26 0,06 184. Ricardo 26 0,06 185. Carlos 25 0,06 189. Yael 25 0,06 192. Nela 24 0,06 193. Victor 24 0,06 (imiona towarzyszące Neli - bez komentarza, przeważnie jednak należące do zagranicznych dzieci; to we właściwym świetle stawia nadawalność Neli; dalej jest jeszcze lepiej) 329. Doron 12 0,03 333. Gustavo 12 0,03 336. José 12 0,03 337. Luis 12 0,03 340. Monica 12 0,03 341. Nicholas 12 0,03 342. Noam 12 0,03 343. Oded 12 0,03 345. Richard 12 0,03 346. Shir 12 0,03 347. Silvia 12 0,03 348. Tola 12 0,03 349. Viktoria 12 0,03 350. Yoav 12 0,03 429. Amit 8 0,02 431. Arie 8 0,02 433. Carla 8 0,02 435. Einat 8 0,02 439. Hernán 8 0,02 440. Ian 8 0,02 441. Israel 8 0,02 442. Itai 8 0,02 443. Jaime 8 0,02 444. João 8 0,02 446. Joshua 8 0,02 452. Maxymilian 8 0,02 453. Mira 8 0,02 455. Mohamed 8 0,02 456. Moshe 8 0,02 457. Ołena 8 0,02 458. Orit 8 0,02 460. Ruth 8 0,02 461. Shai 8 0,02 462. Sophie 8 0,02 463. Tom 8 0,02 464. Verónica 8 0,02 465. William 8 0,02 466. Yaron 8 0,02 (chcesz powiedzieć, że istnieje imię "Maxymilian"?) Dalej już nie zestawiam, bo im mniej nadań, tym więcej tego typu imion. Pojedyncze imiona, takie jak Ryszart albo Lyzkha, już podałam w wątku o największych ciekawostkach w USC w Warszawie w ub. roku. To jednak nie ma znaczenia, wiadomo bowiem, iz Lena i Pola SĄ rejestrowane jako podstawowe formy, co nie oznacza, że NIE SĄ zdrobnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 09:26 gaudencja napisała: > Nie bardzo rozumiem Twojego ciągu myślowego. Czemu te dane wzbudzają taką Twoją wdzięczność? A cóż tu jest do zrozumienia, skoro cały wątek jest poświęcony imionom, które bywają mylnie nazywane tylko i wyłącznie zdrobnieniami. Adamantia - za co jej właśnie podziękowałam - słusznie wybrała te niby "zdrobnienia" z Twojego wątku o danych z USC, podkreślając tym fakt istnienia owych imion jako samodzielne. Więc to, że Lena jest zdrobnieniem od Marleny nie zmienia faktu, że Lena jest przede wszystkim Leną zarówno mającą swoje imieniny, jak i imieniem nadanym 426 razy w Wawie w 2009 r Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 11:54 Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest imieniem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 29.07.10, 12:11 A o które z wymienionych imion pytasz, Dalenio? Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:04 dalenia napisała: > Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest imieniem?! ??? Oczywiście, że jest. Jeżeli jakaś osoba używa tego jako imienia i widnieje to w dokumentach w rubryce "imię" - jest to imię. A cóż innego mogło by to być - nazwisko? I to niezależnie od tego, jak głupawe,śmieszne albo pretensjonalne może to imię być, wszystko jedno czy czy powstało jako zdrobnienie, jako kalka imienia obcojęzycznego, czy zostało wymyślone przez rodziców, czy jest to rzeczownik pospolity, czy ma w sobie błąd ortograficzny... PS. Imiona wybierają i nadają rodzice, a USC je rejestruje. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:28 adamantia napisała: > Jeżeli jakaś osoba używa tego jako imienia i widnieje to w dokumentach w rubryc > e > "imię" - jest to imię. A cóż innego mogło by to być - nazwisko? > > I to niezależnie od tego, jak głupawe,śmieszne albo pretensjonalne może to imię > być, wszystko jedno czy czy powstało jako zdrobnienie, jako kalka imienia > obcojęzycznego, czy zostało wymyślone przez rodziców, czy jest to rzeczownik > pospolity, czy ma w sobie błąd ortograficzny... w takim razie proszę, błagam, uzupełnij Księgi Imion o Niunię i Jeżego Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 15:52 > w takim razie proszę, błagam, uzupełnij Księgi Imion o Niunię i Jeżego Jakie "Księgi Imion"? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:07 wszelkie, sama na półce mam "Twoje imię", i w nim, jako żywo, nie ma tych ... hmmm "imion" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRNum Re: To nie są zdrobnienia! IP: 91.208.10.* 29.07.10, 16:49 dalenia napisała: > Bonanzo, czy naprawdę uważasz, że wszystko co nada USC jest imieniem?! a niby czym? Nickiem? Ksywą? Pseudonimem? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:56 I uważacie, że Niunia jest imieniem tak samo jak Katarzyna? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:42 Nie uważam, by nadanie dziecku imienia czy też "imienia" Niunia było dobrym pomysłem. Uważam, że jest one krzywdzące dla dziecka, ale jeśli kiedyś spotkasz taką właśnie Niunię to co? Powiesz jej, że to nie jest imię i bedziesz mówic do niej chociażby Kasia? Niunia jako imię funkcjonuje i już, tego się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 19:53 W USA jakaś aktorka nazwała córkę Apple. No i owszem, dla jej córki Apple będzie jej imieniem. Ale dla całej reszty Apple to będzie rzeczownik nadany jako imię. To, że ktoś nazwał tak córkę nie zrobi z Apple imienia. Apple nadal pozostanie rzeczownikiem nadanym jako imię, Niunia będzie spieszczeniem nadanym jako imię, a Pola będzie zdrobnieniem nadanym jako imię. Ja rozumiem, że Wy nie zgadzacie się z moim odbiorem Neli czy Poli, ale naprawdę, szkoda Waszych nerwów, bo nie przekonacie mnie do swoich "racji". Wierzcie mi, zdaje sobie sprawę z tego, że Lena czy Nela są nadawane jako imiona - przecież ja tego nie kwestionuję. Ale sama uważam, że nie jest to imię, tylko zdrobnienie od imienia. Zresztą, szkoda mi czasu, żeby po raz "enty" pisać to samo. Po raz ostatni napisałam to, co sądzę na temat "imion-zdrobnień". Nie musicie na to odpowiadać, nie musicie się zgadzać - tylko błagam, nie wmawiajcie mi, że nie mam racji i nie usiłujcie mi wpoić, że "to nie są zdrobnienia". Ja szanuję to, że dla Was są to imiona - niech sobie będą. Mnie nic do tego, Wasza sprawa. Ale dla mnie to nie są imiona i nigdy imionami nie zostaną. Aha. I zawsze kiedy wypowiadam się na temat wszelkich Len czy Nel, to piszę, że "moim zdaniem są to zdrobnienia". Waszym zdaniem nie muszą - tyle w tym temacie. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRNum Re: To nie są zdrobnienia! IP: 91.208.10.* 30.07.10, 09:12 dalenia napisała: > W USA jakaś aktorka nazwała córkę Apple. No i owszem, dla jej córki Apple będzi > e jej imieniem. Ale dla całej reszty Apple to będzie rzeczownik nadany jako imi > ę. To, że ktoś nazwał tak córkę nie zrobi z Apple imienia. nie masz bliższych przykładów? Wypowiedź się na temat Jagody, albo Narcyza > Apple nadal pozostanie rzeczownikiem nadanym jako imię, Niunia będzie spieszcze > niem nadanym jako imię, a Pola będzie zdrobnieniem nadanym jako imię. które w chwili nadania stają się imionami Możesz jęczeć, zgrzytać zębami i tupać ze złości ile sił, ale nie zmienisz tego, że nawet jak rodzić nazwie dziecko Chodnik, a urząd to zarejestruje, to ten Chodnik w tym konkretnym przypadku staje się imieniem Być może Tobie na złość, ale imieniem > Ja rozumiem, że Wy nie zgadzacie się z moim odbiorem Neli czy Poli, Nie do końca rozumiesz i jesteś w błędzie. Ja mam podobne zdanie na temat Poli, Neli, Niny, z tą różnicą, że nie kwestionuję faktu, że to są IMIONA, bez wględu na źródło pochodzenia. ale naprawd > ę, szkoda Waszych nerwów, bo nie przekonacie mnie do swoich "racji". nawet nie marzyłam o tym aby przekonywać Cię, że czarne jest czarne, a białe jest białe )) Wierzcie m > i, zdaje sobie sprawę z tego, że Lena czy Nela są nadawane jako imiona - przeci > eż ja tego nie kwestionuję. Ale sama uważam, że nie jest to imię, tylko zdrobni > enie od imienia. > Zresztą, szkoda mi czasu, żeby po raz "enty" pisać to samo. Po raz ostatni napi > sałam to, co sądzę na temat "imion-zdrobnień". > Nie musicie na to odpowiadać, nie musicie się zgadzać - tylko błagam, nie wmawi > ajcie mi, że nie mam racji i nie usiłujcie mi wpoić, że "to nie są zdrobnienia" > . ale przecież nie masz racji > Ja szanuję to, że dla Was są to imiona - niech sobie będą. Mnie nic do tego, Wa > sza sprawa. Ale dla mnie to nie są imiona i nigdy imionami nie zostaną. Wyobrażam sobie scenę, gdzie Pani Urzędnik Dalenia przyjmuje petenta i pyta się: - Nazwisko - Kowalska - imię - Pola -imię - Pola - prosze nie robić sobie żartów tylko podać imię - POLA !!!! - To nie imię, to zdrobnienie!!!! - Ale ja mam na imię POLA !!!! - Nie, nie, nie, nie uznaję tego!!!! imię proszę!!!! w rubryce mam wpisać imię, a Pola to nie imię!!!! Proszę wrócić jak zdobędzie Pani imię!!! następny !!! ))) > Aha. I zawsze kiedy wypowiadam się na temat wszelkich Len czy Nel, to piszę, że > "moim zdaniem są to zdrobnienia". i bardzo słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 29.07.10, 18:22 Gość portalu: Bonanza napisał(a): > zdrobnieniami. Adamantia - za co jej właśnie podziękowałam - > słusznie wybrała te niby "zdrobnienia" z Twojego wątku o danych z > USC, podkreślając tym fakt istnienia owych imion jako samodzielne. Nic nie "podkreśliła" - skopiowała dane, które raz już podawałam. Są powszechnie dostępne, a nawet zebrane z grubsza w jednym poście. > Więc to, że Lena jest zdrobnieniem od Marleny nie zmienia faktu, że > Lena jest przede wszystkim Leną zarówno mającą swoje imieniny, jak i > imieniem nadanym 426 razy w Wawie w 2009 r Czy tak? Nie - Lena nie ma swoich imienin, tylko imieniny Heleny lub Magdaleny. Większość dat imienin form zdrobniałych wydawcy wpisują do kalendarzy w dni imienin form pełnych. Czym innym jest "forma zarejestrowana jako imię" - pewien wybór takich zarejestrowanych form masz w tym wątku i naprawdę nie trzeba odkrywać Ameryki stwierdzając, że nie tylko imiona uznawane powszechnie za imiona bywają rejestrowane przez USC; wystarczy kupic Rymuta albo chociaż czytać forum od jakiegoś czasu - a czym innym właśnie ciąg znaków powszechnie uznawany za imię. W tym drugim znaczeniu, nie każda Pałlina jest już od razu imieniem, a fakt jej zarejestrowania nie pozwala nikomu stwierdzić, że jest takie imię. Etymologicznie rzecz biorąc, Lena jest zdrobnieniem, cóż z tego, ze się upowszechnia jako pełna forma? Zapytaj Rosjanina, a Ci powie, że "nie ma takiego imienia: Lena". Ja kiedyś usłyszałam coś takiego od Rosjanki, i to nie od lingwistki, a od zwykłej, młodej i beztroskiej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: To nie są zdrobnienia! IP: 212.244.191.* 30.07.10, 11:07 Ciekawe, że na siłę udowadniasz, że "ciąg znaków" zarejestrowany w USC w jednym tylko województwie ponad 400 razy w ciągu jednego tylko roku, to nie jest imię Więc czym jest??? Sama sobie przeczysz pisząc, że "się upowszechnia jako pełna forma" - więc dodam jeszcze, że jako pełna forma już się upowszechniła, skoro od lat jest rejestrowana. Ps. Muszę koniecznie swojej 38. letniej koleżance powiedzieć, że to co ma wpisane w dowodzie, to jedynie "ciąg znaków" i "forma zarejestrowana", ale z pewnością nie IMIĘ. A ona biedna i ludzie ją otaczający żyli w nieświadomości przez tyle lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: To nie są zdrobnienia! 30.07.10, 21:03 Nie - upowszechnia się ostatnio, wcześniej owszem, bywała rejestrowana, ale w śladowych ilościach. Zrozum, że nie traktuję wszytskiego, co zostało zarejestrowane, jako imię. 1251 kobiet jest zarejestrowanych jako Hanka, ale nie przekonasz mnie, że to imię. To zdrobnienie, tyle że ktoś w USC je zarejestrował. Nie powiem znajomej Hance, że nosi zdrobnienie zamiast imienia, ale przypuszczam, ze sama to wie i nikt jej nie musi o tym informować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarkoza Re: Do Bonanza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:25 Dziewczyno daj sobie spokój...zauważ,że jest tu pewna grupka zakochanych ludzi w imionach "babcinych",Iga to nie jest imię,ale za to FRANCISZKA to więcej niż imię,zobaczysz ripostyOne zatrzymały się gdzieś w latach 70-tych,pewnie jeszcze w domu czarno białe polskie tv mają bo przecież wszystko co OBCE jest okropne! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Do Bonanza 30.07.10, 21:34 kituś, w latach siedemdziesiątych to o mnie jeszcze wróble nie ćwierkały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarkoza Re: Do Bonanza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.10, 21:37 Ależ Ty jestes dosłowna...kto by pomyślał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: Do Bonanza IP: *.centertel.pl 30.07.10, 22:15 Sarkoza, no to pojechałaś z tą Igą i Franciszką Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Bonanza 31.07.10, 21:35 Gość portalu: Sarkoza napisał(a): > imię,zobaczysz ripostyOne zatrzymały się gdzieś w latach 70- tych,pewnie > jeszcze w domu czarno białe polskie tv mają bo przecież wszystko co Nie nie, z miłości do Franciszki pierzemy w pralkach Franiach. Tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 31.07.10, 13:35 Nina, Pola - jakie zdrobnienia??? fruzielka27 31.07.10, 13:18 Odpowiedz Ciagle się tu przewija między zdaniami, że to nie są samodzielne imiona. Co to znaczy zdrobnienia? Zdrobnienie to dla mnie jest Ania, Kasia, Jaś czy Antek - imiona utworzone od pełnych brzemień. I owszem Niną możemy nazywać Janinę, sama mam taką koleżankę, choć ja wolałabym Jankę, ale skoro je pasuje Nina, to niech będzie Nina, czy Polą możemy nazywać Apolonię. Ale tak jak Kasi, Ani czy Jasia nie ma w kalendarzu i chyba nikt nie ma takiej formy np. w dowodzie osobistym, tak Pola i Nina mają swoje imieniny i w akcie urodzenia w takiej formie są wpisywane imiona. Może to jest tak jak kiedyś z imieniem Magdalena? Była Magdalena, a od niej Magda, Madzia i inne. I nagle Magda stała się samodzielnym imieniem, co dla mnie jest dziwne, ale niewątpliwie są imieniny Magdy i można nadać dziecku takie imię. Niemniej jednak są to formy, które funkcjonuja samodzielnie - czy ja coś źle rozumiem? Tak jak Ada - moja córka ma na imię Ada po prostu, ale wiem, że Ada może być zdrobnieniem od Adriany (i chyba Adrianny), Adeli czy Adelajdy, jednak i tu nikt nie dziwił się w USC, że nadajemy dziecku imię Ada, a Kasi by chyba nie zarejestrowali?! Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Przeniesione 31.07.10, 13:44 > fruzielka27 31.07.10, 13:18 Odpowiedz > > Ale tak jak Kasi, Ani czy Jasia nie ma w kalendarzu i chyba nikt nie > ma takiej formy np. w dowodzie osobistym, tak Pola i Nina mają swoje > imieniny i w akcie urodzenia w takiej formie są wpisywane imiona. Dane na 1994 r.: Anka - 10 Ania - 25 Anula - 22 Janka - 43 Jasia - 1 Kasia - 7 Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Przeniesione 31.07.10, 16:32 Przepraszam za dubla, czytałam trochę ten wątek, ale mi umknął. Czyli, że co? Janki rejestrują??? I Kasie? Ale imienin w kalendarzu chyba nie mają? -- Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Przeniesione 31.07.10, 21:34 Rejestrują. Rzadko bo rzadko, ale rejestrują. Kalendarz może w Polsce wydać każdy i może tam ując imieniny nawet Niunia i Dziuni. W tym kontekście zawartość kalendarza to zaden argument. Inaczej byłoby, gdyby istniał ogficjalny system certyfikacji kalendarzy wraz z imieninami. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Przeniesione 31.07.10, 22:14 Acha Dzięki za wyjaśnienia, czyli wygląda na to, że jednak zdrobnienia. ---- mama Ingi i Ady Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Przeniesione 31.07.10, 23:04 etymologicznie - zdrobnienia stosowane jako pełne imiona Odpowiedz Link Zgłoś