iwonkocia 28.07.10, 18:17 tak ma na imie corka znajomych,obecnie ma okolo 10lat. zdrobnienie- bebunia,debcia lub debka. imie znalezione w biblii przez wierzacych gorąco rodzicow. jest to oczywiscie imie angielskie, Deborah, zdrabniane do Debbie(u nas debi by nie przeszla jako zdrobnienie, stad tez wymyslone dziewczynce inne zdrobnienia). co sadzicie o Deborze w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Debora 28.07.10, 19:03 iwonkocia napisała: > bebunia,debcia lub debka. imie znalezione w biblii przez wierzacych > gorąco rodzicow. jest to oczywiscie imie angielskie, Deborah, Zaskoczyłaś mnie, miałam wrażenie, że w czasach biblijnych języka angielskiego jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonkocia Re: Debora IP: *.range86-158.btcentralplus.com 28.07.10, 21:05 gaudencja,mialam na mysli to,ze imie pochodzenia biblijnego,ale uzywane-nadawane glownie w usa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora 28.07.10, 21:26 To imię po prostu mnie nie zachwyca, ale oczywiście istnieje, jest biblijne, każdy ma prawo je nadać... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Debora 28.07.10, 22:20 mnie ono conajmniej nie zachwyca...bylam ciekawa,jak odbieraja je inni Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Debora 28.07.10, 19:51 o ile pełna forma jest piękna, o tyle te zdrobnienia są fatalne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Debora 28.07.10, 19:57 U kogoś - całkiem fajne. Ale swojej córki bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia do góry 18.08.13, 20:48 Zmieniam zdanie - mogłabym tak nazwać córkę Debora ostatnio dość mocno mi się spodobała, mam ją na swojej liście. A zdrabniałabym chyba do Orci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Debora IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.10, 21:01 Deborah nie jest najgorsze ale "polska" Debora brzmi moim zdaniem fatalnie. A zdrobnienie Debcia, czy tam Debunia, to juz w ogole... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Debora 28.07.10, 21:29 Debora nawet mi się podoba, ale zdrobnienia o których piszesz sa fatalne Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Debora 28.07.10, 21:50 Dla mnie brzmi pretensjonalnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Debora 29.07.10, 00:11 W mojej rodzinie jest Debora, ma 18 lat, mama jest Polką, tata Włochem. Jestem osłuchana z tym imieniem, przyzwyczajona, ale średnio mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Debora 29.07.10, 00:25 pełna forma może być choć jakoś specjalnie mnie nie zachwyca, natomiast zdrobnienia są rzeczywiście niezbyt ciekawe! Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Debora 29.07.10, 08:13 ja uwielbiam to imię!! tak ma na imię moja młodsza kuzynka ale oni nie zdrabniają imienia i mówią po prostu Debora albo Deborka, ja też bym nie psuła tego imienia wymyślonymi na siłę zdrobnieniami w tak strasznie religijnym kraju takie biblijne imiona nie powinny nikogo dziwić, a wręcz być popularne a niestety jest wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Debora 29.07.10, 08:43 belle_amie napisała: > w tak strasznie religijnym kraju takie biblijne imiona nie powinny nikogo > dziwić, a wręcz być popularne a niestety jest wręcz przeciwnie. wielu biblijnych imion się u nas nie spotyka, jak choćby mojego ulubionego Neftalego są traktowane jako etniczne, brzmią "żydowsko", a wielu ludzi wciąż u nas niechętnie odnosi się do wszystkiego co semickie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Debora 29.07.10, 10:22 mysle,ze imiona biblijne nie sa w Polsce chetnie nadawane,poniewaz ludzie boja sie "zydowskich" imion,a niestety w naszym kraju takowe nie sa dobrze odbierane Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Debora 29.07.10, 11:40 Pewnie, jak ktoś ma w Polsce "żydowskie" imię, to ludzie plują na niego i rzucają kamieniami. Strach się bać. Debora brzmi twardo i szorstko, coś jak Gertruda. Ale lepiej wołać pełnym imieniem niż zdrabniać do Debci. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Debora 29.07.10, 19:10 > Pewnie, jak ktoś ma w Polsce "żydowskie" imię, to ludzie plują na > niego i rzucają kamieniami. Strach się bać. bez przesady może, sama takie noszę (Magdalena), połowa mojego rodzeństwa również (Jan, Michał, Marta, Tomasz) i nikt nigdy kamieniem nie rzucił. raczej problem jest w obawie nadających, niż w odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Debora 29.07.10, 19:15 aneladgam napisała: > bez przesady może, sama takie noszę (Magdalena), połowa mojego rodzeństwa > również (Jan, Michał, Marta, Tomasz) i nikt nigdy kamieniem nie rzucił. > raczej problem jest w obawie nadających, niż w odbiorze. Nie porównywałabym Magdaleny z Deborą mimo wszystko. Magdalena czy inne tego typu imiona (Jakub, Michał itd.) są na tyle osłuchane, że nikt nie będzie się zastanawiał nad ich pochodzeniem. Z drugiej strony imiona takie jak Zachary czy Debora nie są często nadawane i ludzie od razu kojarzą je jako "żydowskie" (co dla innych znaczy "gorsze", zupełnie nie rozumiem dlaczego). Więc z pewnością inny jest odbiór Debory, a inny Magdaleny (w kontekście "żydowskości"). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Debora 29.07.10, 21:00 no oczywiście chciałam pokazać, że nie każde imię żydowskie jest odrzucane Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Debora 29.07.10, 21:04 No pewnie, że nie Zresztą, kompletnie nie rozumiem dlaczego dla niektórych żydowskie oznacza gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Debora 29.07.10, 22:40 a tego to ja też nie wiem ale już moja babcia, jak miałam 10 lat i uwielbiałam imię Szymon to kręciła nosem, że "Eeeee, takie żydowskie, a ty masz takie ładne" albo brat mojego męża, w kwestii dopasowania imienia do nazwiska: "no chyba nie dasz dziecku Dawidek!" (ojciec Jana...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonanza Re: Debora IP: 212.244.191.* 29.07.10, 10:04 Debora(h) - jestem na NIE. belle_amie napisała: "w tak strasznie religijnym kraju takie biblijne imiona nie powinny nikogo dziwić" Jedno nie ma nic wspólnego z drugim, bo zwyczajnie niektóre biblijne imiona nie są zakorzenione w polskiej kulturze. A poza, tym Polska to nie jest "strasznie religijny kraj". Mieszkają w nim owszem katolicy (89%), ale w dużej mierze niepraktykujący. Z kościołem katolickim identyfikuje się 55% Polaków (dane CBOS). Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Debora 29.07.10, 11:07 > zdrabniane do Debbie(u nas debi by nie przeszla jako zdrobnienie, ??? Nie rozumiem, dlaczego niby Debi ma być w Polsce nie do użycia - uważam, że to zdrobnienie bardzo fajne, o wiele, wiele lepsze niż bardzo brzydka Debcia czy Debka. Tak jak szereg imion biblijnych hebrajskich, bardzo popularnych wśród Żydów oraz w krajach anglojęzycznych, Debora wg mnie brzmi w języku polskim brzydko i ciężko. To samo dotyczy np. Ester/y, Rut/Ruty, Rebeki, Judyty, Rachel/i (jeden z wyjątków to Noemi). (z tym że ja w ogóle nie lubię takich ciężkich, twardych imion). Ale podobny charakter ma wg mnie Jakub, a jak widać jest szeroko lubiany... Mimo że sama tych imion nie lubię, byłabym bardzo za tym, aby się przyjęły, ale niestety, często się pewno będą kojarzyć jeśli nie żydowsko (dla mnie to akurat plus, ale jak wiadomo dla wielu minus ) ) to "brajanowato". A to imiona teoretycznie świetne, ze wspaniałą tradycją. A już szczególnie Debora ma wspaniałą imienniczkę (Debora była jedną z niewielu "samodzielnych" kobiet w Biblii, prorokinią, sędzią. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora 29.07.10, 17:54 adamantia napisała: > ??? Nie rozumiem, dlaczego niby Debi ma być w Polsce nie do użycia - Zdrobnienia na -i są przez wiele osób (w tym niżej podpisaną) uważane za pretensjonalna kalkę z angielskiego. Pomijam fakt, iż Debi brzmi, jakby ktoś połknął na końcu -l. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Debora 29.07.10, 19:14 gaudencja napisała: > Zdrobnienia na -i są przez wiele osób (w tym niżej podpisaną) uważane > za pretensjonalna kalkę z angielskiego. Dla mnie brzmią normalnie. Kiedyś w najlepszych sferach stosowano "zdrobnienia" takie jak Kiki, Mimi, czy Lili. A już tym bardziej np. Ali jako zdrobnienie Alicji czy Aliny brzmi dla mnie bardzo fajnie i zupełnie logicznie, tak samo Domi dla Dominiki, Kami dla Kamili... > Pomijam fakt, iż Debi brzmi, jakby ktoś połknął na końcu -l. Hi. Faktycznie, jeśli komuś Debi ani Debora się nie kojarzą z tym imieniem, może się skojarzyć się z debilem, nie przyszło mi to głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Debora 29.07.10, 20:04 Kiki zamiast Konstancji albo Mimi zamiast Marii to jednak zupełnie co innego, niż Debi zamiast Debory, Roksi zamiast Roksany, Endi zamiast Andrzeja. I nie chodzi tu o dobór imion żeńskich, tylko o to, że modne dawniej w wyższych sferach infantylne zdrobnienia z reguły bardzo daleko odbiegały od pełnych form imion, a nie - były konstruowane wedle schematu "trzy pierwsze głoski imienia poszerzone o -i". Odpowiedz Link Zgłoś
iwonkocia Re: Debora 29.07.10, 18:24 poniewaz Debi to kalka z angielskiego zdrobnienia Debbie,wiec nie brzmi to po polsku, poza tym debi to prawie jak debil, wiec wg mnie odpada calkowicie. zreszta te inne zdrobnienia tez nie sa ładne wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Debora 18.08.13, 21:23 Skoro jest Sara i Estera, Dawid, Jakub etc to dlaczego nie Debora? Ja znam trzydziestoletnia kobiete, nie jest ona Polka. Podoba mi sie to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Debora 21.08.13, 00:09 Baaaaardzo ladne. Tak mi sie podoba, ze nie zdrabnialabym aby imieniu nic nie odbierac. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Debora 21.08.13, 23:04 Mam koleżankę o tym imieniu, ale mieszka we Francji. Ma 20-kilka lat i jest bardzo ładną kobietą, Dlatego imię dobrze mi się kojarzy. W Polsce nie znam nikogo o tym imieniu. Podoba mi się jednak ze względu na oryginalność i dlatego doceniłabym je u kogoś w PL, natomiast sama bym nie nadała. Jest nie w moim typie imienniczym. Bynajmniej na razie Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Debora 22.08.13, 10:29 Debora całkiem mi się podoba,ale tylko w pełnej formie.Ewentualnie zdrabniana tylko do Deborki,Deborci.U kogoś odebrałabym pozytywnie,ale córki raczej tak nie nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś