aneladgam 07.08.10, 20:07 dziś dopiero odkryłam imię jednej z moich prababć. jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uwierz_mirando Re: Wincentyna Salomea 07.08.10, 20:23 Salomea moim zdaniem ładniejsza niż Wincentyna, ale razem bardzo udany zestaw Z imion na W zdecydowanie wolę Walerię, Wandę i Walentynę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Wincentyna Salomea 07.08.10, 20:47 Wincentyna raczej mi się nie podoba. Salomea świetna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wincentyna Salomea 07.08.10, 21:25 Interesujący zestaw, bardziej podoba mi się Salomea. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Wincentyna Salomea 07.08.10, 22:30 Kiedyś byłam zachwycona imieniem Salomea, teraz trochę mniej, ale nadal uważam, że jest piękne. Wincentyna, ciekawe, podoba mi się, ale podobają mi się ogólnie imiona zakończone na "-yna", oprócz Klaudyny, bo to akurat brzmi jak zgrubienie. Wg mnie lepiej brzmiałoby Salomea Wincentyna Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wincentyna Salomea 08.08.10, 21:12 olianka napisała: > Wincentyna raczej mi się nie podoba. Salomea świetna. A ja myślę dokładnie odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wincentyna Salomea 07.08.10, 22:25 Świetne! Oba imiona bardzo mi się podobają. Szkoda, że odkryłaś to po urodzeniu córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wincentyna Salomea 19.08.10, 07:22 e, mąż i tak by nie dopuścił do nadania Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wincentyna Salomea 08.08.10, 00:04 Sama Salomea bardzo mi się podoba. Wincentyna - niekoniecznie. Za to uwielbiam jej męski odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Wincentyna Salomea 08.08.10, 08:58 Wincentyna jest kapitalna, nawet nie wiedziałam o takim imieniu Wicia Moje prababcie nosiły imiona: Maria, Maria, Karolina i Paulina. Moi pradziadkowie: Adolf i Józef ze strony mamy. Ze strony ojca nie pamiętam, a nie mam jak go spytać - nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Wincentyna Salomea 09.08.10, 11:26 Wincentyna zbyt odmęska, i nie lubię końcówki -yna. Zreszta Wincentego też nie lubię. Salomea bardzo fajna. Historyczna, ciekawa. Kojarzy mi z Salomeą z "Wiernej rzeki". Jedyny problem: mam wrażenie że w wielu innych językach, w wersji Salome, jest raczej nieużywane, i kojarzy się jedynie z Salome-kusicielką Heroda, od głowy Jana Chrzciciela. Aha, no i trudne zdrobnienia (oprocz Mea) . No bo jak - Sala, Salcia, Salka? Salomejka? Lomcia?? A może Sally? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Wincentyna Salomea IP: 85.222.87.* 13.08.10, 13:17 Ja mam babcię oi imieniu Salomea i wszyscy ją zdrabniają - Salcia. Ale myślę że fajnym zdrobnieniem dla dziewczynki jest - Mea. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Wincentyna Salomea 13.08.10, 14:43 Wincentyna jest dla mnie wręcz bajeczna. Salomea podoba mi się przeciętnie aczkolwiek zestaw godny podziwu, poprostu... Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Wincentyna Salomea 19.08.10, 08:56 mi się nie podoba, tzn. ja bym się nie chciała tak nazywać, Wincentyna jest dla mnie przekombinowana i nie mogę sobie wyobrazić zdrobnień ale patrząc na Salomeę (czyli Salcię - tak ma na imię moja znajoma) to chyba nic fajnego..aczkolwiek patrząc na to, że była to twoja prababcia to całkiem akceptowalne Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wincentyna Salomea 19.08.10, 09:24 belle_amie napisała: > patrząc na to, że była to twoja prababcia to całkiem akceptowalne w sensie, bo już nie żyje, czy co? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: Wincentyna Salomea 19.08.10, 14:38 nawet o tym nie pomyślałam w takim sensie, że ok bo się fajnie o tym słucha i pewnie była dość oryginalna wśród swoich rówieśników ale teraz sobie nie wyobrażam żeby ktoś się tak nazywał, np. jakieś małe dziecko chociaż pewnie do wszystkiego się idzie przyzwyczaić Odpowiedz Link Zgłoś