Gość: megi79 IP: 212.180.168.* 26.08.10, 12:54 Na liscie w przedszkolu:Uma + nazwisko typowo polskie(nazwa skaczącego zwierzątka)..moze rodzice to fani Umy Thurman.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: Uma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 13:10 może...i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Uma 26.08.10, 13:39 łoj. ani Uma Żaba, ani Uma Zając, ani Uma Małpa nie wygląda źle, tylko wręcz fatalnie Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Uma 26.08.10, 17:50 Nie, nie mogę się powstrzymać... Uma Myszoskoczek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: Uma IP: *.171.219.20.static.crowley.pl 26.08.10, 18:17 czyli jak masz przewalone nazwisko to juz jestes skazana na bycie Anną albo Pawłem? te które się tu wyśmiewają - mądre jesteście... naprawde, szczegół że nazwisko to tylko zlepek liter dzieki ktoremu nie jesteśmy anonimowi, a jak ktos widzi w nim np zwierzątko to chyba on ma problem a nie rodzina tej dziewczynki... i że to zwierzątko tylko pasuje do najbardziej popularnych imion? że niby Julia Zając brzmi lepiej? a co z nazwiskiem Fiut? co macie przed oczami? żałosne Uma Zając mnie nie razi, bardzo ładne imię, nazwisko średnie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Uma 26.08.10, 19:32 uwierz, śmieszne nazwisko da się zneutralizować dobrze dobranym, niekoniecznie oklepanym, imieniem. Uma Zając brzmi dla mnie jak "umarł zając" - tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Uma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 22:56 im bardziej wgłębiam się w to forum tym bardziej chce mi się smiać z przesiadujących tu "dewotek".Za wszelką cene próbują przekonać wszystkich ,że wszystko co polskie i stare jest piękne! Realia są inne-wszystko co NIE polskie jest piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Uma 26.08.10, 23:12 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Realia są inne-wszystko co NIE polskie jest piękne! Oj, każdy ma inne poczucie piękna, więc nie pisz proszę o "realiach". Ale jeśli dla Ciebie wszystko co nie polskie jest piękne, to pozostaje mi tylko pogratulować i zapytać, co jeszcze robisz w naszym paskudnym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Uma 26.08.10, 23:20 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Realia są inne-wszystko co NIE polskie jest piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Uma 27.08.10, 08:28 a co ja napisałam o polskim imieniu, bo nie widzę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Uma 28.08.10, 11:22 Gość portalu: Joanna napisał(a): > im bardziej wgłębiam się w to forum tym bardziej chce mi się smiać z > przesiadujących tu "dewotek".Za wszelką cene próbują przekonać wszystkich ,że > wszystko co polskie i stare jest piękne! > Realia są inne-wszystko co NIE polskie jest piękne! Jasne. Tylko dewotka może twierdzić, że czysto niepolska Uma Królik czy Uma Zając jest niepiękna. Nawiasem mówiąc, Uma jest akurat imieniem - jeśli wierzyć behindtehname - ktore ma swoje znaczenie i brak innego odpowiednika w jęz. polskim, jest poza tym adaptowalna do polszczyzny, więc choć nie jestem jego fanką, to nie jest to taki koszmarek, jak Denis, Elena czy Nikolas. Ale, do stu kartaczy, trzeba uważać, z jakim nazwiskiem się ją zestawia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mła Re: Uma IP: *.171.219.20.static.crowley.pl 27.08.10, 12:55 umarł zając? i widzisz zdechłego zająca albo modne swego czasu futro? wystarczy dobrze wymawiać, akcentowac i nie ma problemu ale jak ktoś czepliwy to co poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Uma 27.08.10, 14:36 tak mi się kojarzy, co ja poradzę? wolę imię, które w połączeniu z nazwiskiem nie wymaga hiperpoprawnej dykcji, by nikt absolutnie się nie pomylił Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Uma 26.08.10, 23:13 Uma z każdym polskim nazwiskiem jest dla mnie pretensjonalna. Chyba, że mama jest Polką, wtedy jakoś inaczej to odbieram. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Uma 27.08.10, 00:10 Uma nie podoba mi się, nawet za granicą.Do polskiego nazwiska zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Uma 27.08.10, 08:29 dalenia napisała: > Uma z każdym polskim nazwiskiem jest dla mnie pretensjonalna. Chyba, że mama > jest Polką, wtedy jakoś inaczej to odbieram. chyba że nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Uma 27.08.10, 13:16 aneladgam napisała: > chyba że nie jest Dokładnie to miałam na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Uma IP: 212.180.168.* 27.08.10, 18:04 I znowu kłótnia Dla mnie gdyby dali np. Urszula,to podobnie by brzmiało Ula..a o ile lepiej,ale każdy ma swoje zdanie,które może tu wyrazić. Odpowiedz Link Zgłoś