Dodaj do ulubionych

Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone :)

16.11.10, 14:14
Po siedmiu latach z okładem moje dziecko zaliczyło tak zwane zdziwienie ludzkie, w wersji dziecięcej. Do tej pory nikt ani w szkole, ani wcześniej w przedszkolu nie dziwił, na pewno nie głośno i a już na pewno nie rechotał. Aż młode poszło na zajęcia sportowe odbywające się na pobliskim osiedlu. Wróciło mocno zdegustowane niektórymi egzemplarzami, a w zasadzie ich prymitywizmem. Imię mojego syna nie jest udziwnione, jest proste, stare, historyczne, łacińskie - oczywiście - będzie dziwne , ale chyba tylko dla tych, którzy tylko obcują wśród samych Mateuszów Jakubów Damianów Dawidów i Kamilów (te imiona powtarzają się 2,3 razy w grupie).
W ten sposób potomek zaliczył kontakt z tak zwaną inną różnorodnością społeczną big_grin
Sama przypominam sobie reakcje rówieśników na moje imię - biblijne z kolei - i podejrzewam, że pewne reakcje na złożoność i różnorodność świata są przekazywane genetycznie big_grin

Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 14:59
      To podaj to imie, to sie ustosunkujemy. Jesli to np. Matuzalem, to faktycznie moglo wywolac zdziwienie tongue_out.
    • Gość: cyprysiowa Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone IP: *.centertel.pl 16.11.10, 16:40
      Po co zakładasz taki post? Co z tego wynika, przeciez chodzi o imie syna i Twoje a tego nie podałas...
      to w takim razie nad czym dumac... tak zdarzaja sie ludzie co chichrają jak usłysza "rzadkie" imie... taka rzeczywistosc i trzeba sie nie przejmowac i robic swoje..
    • kamelia04.08.2007 Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 16:49
      jak nie podasz jak ma syn na imie, to nie wiadomo o czym dyskutowac
    • adamantia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 16:57
      Bez obrazy, ale zgadzam się, że taki post bez podawania imion o które chodzi, jest bez sensu.

Anndelumester pisała kiedyś na tym forum, jak ma na imię jej syn - ale pisała poniekąd nie wprost, więc nie chcę go podawać, bo może sobie tego nie życzy.
      W każdym razie jest to imię, jak sam pisała, wiążące się z "dziedzictwem wschodniorzymsko-bizantyjsko-imperialnych". Jak dla mnie to imię bomba, (i - o ile dobrze się domyślam - chyba świetnie pasujące do imienia mamy. smile )
      • Gość: cyprysiowa Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone IP: 178.56.35.* 16.11.10, 18:53
        pobawmy sie w kotka i myszke... załozycielka watku ucieka a my ja gonimy tzn przeszperamy całe forum w poszukiwaniu imienia syna... albo lepiej zacznijmy gdybac... a moze tak a moze nie tak... dla mnie to bezsens... jak nie chce podawac imienia syna to nie prowokuje, zachowuje to dla siebie i nie ma sprawy... jasne i logiczne
      • dalenia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 19:34
        adamantia napisała:
        > Anndelumester pisała kiedyś na tym forum, jak ma na imię jej syn - ale pisała p
        > oniekąd nie wprost, więc nie chcę go podawać, bo może sobie tego nie życzy.

Jak to nie wprost? Oczywiście, że pisała wprost, chociażby tu.
        • adamantia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 17.11.10, 07:48
          dalenia napisała:
          > Jak to nie wprost? Oczywiście, że pisała wprost, chociażby tu.

No i faktycznie smile
          Ja znalazłam post "nie wprost" i dalej nie szukałam.
    • dalenia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 19:06
      Anndelumester, ale chwalisz się czy żalisz? Mamy Ci współczuć czy gratulować, czy co?
    • paulajna87 Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 22:39
      Ja niestety miałam negatywną reakcję dziadków dziecka, czyli moich teściów. Przez jakiś czas upierali się, że nie będą tego imienia używać i kazali wymyślić inne, albo będą używali drugiego i takie tam. Teraz też nie są przekonani i modyfikują imię po swojemu. Żeby nie było: mieszkam we Francji i moja córka ma na imię Faustine, czyli Faustyna. Teściowie są francuscy, więc powinno ich cieszyć, że wybrałam francuskie imię. Ale cóż...
      • gaudencja Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 20.11.10, 15:54
        ...oczywiście zareagowali tak w ramach tej słynnej, francuskiej/zachodnioeuropejskiej tolerancji :-]
    • czarna.perla Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 16.11.10, 23:14
      Coś dziwnie przesadzone wydaje mi się zdumienie Kostkiem w czasach kiedy na porządku dziennym są Antki, Franki, Stasie, Kajtki, jednym słowem dziadkowe imiona. Dla mnie imię jest cudne ale ale napewno nie niezwykłe, dodam że mieszkam w małej mieścinie i nawet tutaj takie "wynalazki" są często spotykane. Mój drugi syn z dużym prawdopodobieństwem byłby Konstantym tyle, że jest... dziewczynką.
      • magdmaz Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 17.11.10, 09:19
        A ja rozumiem.
        Mieszkam na wsi i tu wciaż Antki, Franki i Zośki sa obciachem! Tu przeważają Kamil, Damian, Mateusz, Jakub, Oliwer, pojawiają się Kornel, Gracjan. Sporo Klaudii, Julii, Oliwii. Kwestia lokalnej mody, ale też imion, ktore egzystują w najstarszym pokoleniu, totez odbierane sa "babciowo".
        A juz w "mieście" powiatowym,gdzie uczą się dzieci imiona są bardziej zróżnicowane, nie dziwi Ernest, Albert, Basia, Robertyna czy Urszula.
        • Gość: megi79 Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone IP: 212.180.168.* 17.11.10, 10:38
          Robertyna?
          • adamantia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 17.11.10, 10:50
            Gość portalu: megi79 napisał(a):
            > Robertyna?

No właśnie, akurat Robertyna będzie dziwić chyba wszędzie. (żeby jeszcze Roberta - tych jest u Rymuta ok 130, a Robertyny nie ma żadnej (są 2 Robertiny))
            • magdmaz Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 19.11.10, 07:40
              Nasza Robertyna skończyła podstawówkę dwa lata temu, to będzie chyba rocznik 1996. I naprawdę nosi takie imie.
              • adamantia Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 19.11.10, 15:55
                magdmaz napisała:
                > Nasza Robertyna skończyła podstawówkę dwa lata temu, to będzie chyba rocznik 1996. I naprawdę nosi takie imie.

To by się zgadzało - Rymut to spis z 1994 roku.
    • mrowka75 Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 18.11.10, 13:33
      Jeśli chodzi o Konstantego to w ogóle nie wydaje mi sie to imię jakieś dziwne. NIe wiem o co halo
    • Gość: @ Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.11.10, 09:06
      Syn był zdegustowany niektórymi egzemplarzami, a w zasadzie ich prymitywizmem? 7-latek, tak? Nawet jeśli nie jest Mateuszem, Jakubem, Damianem, Dawidem, Kamilem - aż Konstatntym, to aż przykro czytać, że 7-latki już chwytają paskudny świat dorosłych.
    • gaudencja Re: Reakcja na imię - zderzenie światów zaliczone 20.11.10, 15:58
      Kiedyś zapisalam moje dziecko do grupy dziecięcej miejscowego klubu piłki nożnej i okazało się, ze gromadzi on taki element, jakiego istnienia w dzielnicy nawet nie podejrzewałam. Po 2 miesiącach wypisałam syna (i bynajmniej nie chodziło tu o jakiekolwiek kwestie dotyczące imienia).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.