Dodaj do ulubionych

Moje typy imienne

16.11.10, 15:09
Przejrzałam forum i dla swego dziecka mam wybrane imiona, które tutaj się nie pojawiają. Zawsze byłam za klasycznymi, prostymi imionami. Co myślicie o tych:
- chłopiec Marek
- dziewczynka Aleksandra albo Magdalena
Krótkie 5-literowe nazwisko.
Obserwuj wątek
    • forsycja_1 Re: Moje typy imienne 16.11.10, 15:20
      Marek -nie podoba mi się
      Aleksandra -nie przepadam za tym imieniem
      Magdalena -ładnie
    • paula.anna Re: Moje typy imienne 16.11.10, 16:19
      pojawiają się, bez przesady wink

Marek- dla mnie ok, acz bez zachwytu. ale miłe, bo jakże inne od Kubusiów, Kacprów, Mateuszów itp
      Aleksandry i Magdaleny (a w szczególności zdrobnienia Madzia) nie lubię...
    • wyczyny Re: Moje typy imienne 16.11.10, 16:32
      Marek jest niby powszechnie znane, ale jednak rzadkie-dlatego jestem na tak
      z propozycji dla dziewczynki wybrałabym Magdalenę-piękna, klasyczna, a rzadziej nadawana ostatnio niż Aleksandra (duża popularność Magdaleny przypadała chyba na lata 90-te, miałam wtedy bierzmowanie i większość koleżanek wybrała właśnie to imię smile
    • Gość: gość Re: Moje typy imienne IP: 46.112.226.* 16.11.10, 16:47
      Marek - fajne, nie bardzo obecnie w modzie więc wśrod Kubusiów, Szymków i Kacperków będzie oryginalne - tylko czy imię to nie brzmi nieco zdrobnieniowo? I do krótkiego nazwiska IMO pasowałoby dłuższe imię.

Aleksandra - zbyt popularna, pełna wersja imienia podoba mi się, ale Olki się chyba nie unikniesad

Magdalena - bardzo ładnie, IMO śliczne imię i w pełnej wersji i zdrobnieniowo Magda, Madzia, Magdalenka, no i obecnie nie jest jakoś wybitnie popularne, pasuje też bardzo do krótkiego nazwiska
      • uwierz_mirando Re: Moje typy imienne 16.11.10, 18:33
        Marek bardzo mi się podoba.
        Z żeńskich wybrałabym Aleksandrę.
    • dalenia Re: Moje typy imienne 16.11.10, 18:53
      Jak to się nie pojawiają? Oczywiście, że się pojawiają. Niedawno nawet urodził się mały "forumowy" Marek.

- Marek - mnie się podoba, mam miłe skojarzenia ze znanym mi Mareczkiem; moja koleżanka 3 lata temu urodziła Marusia

- Aleksandra - znam tyle Ol, że nie podoba mi się - po prostu mi obrzydło; w sierpniu u znajomych urodziła się mała Aleksandra

- Magdalena - być może nie jestem obiektywna, ale bardzo podoba mi się owo imię smile uważam, że ma tą przewagę nad Aleksandrą, że Magdalenę można zdrobnić do neutralnej Magdy; Aleksandra będzie albo Olą (słodziutko) albo Olką (to już dość chłodno) - moje koleżanki Kasie, Ole i Małgosie nigdy nie wiedziały jak się przedstawiać.
    • quasi.modo Re: Moje typy imienne 16.11.10, 19:38
      Marek - W porządku, choć z różnych względów moim wyborem by się nie stał.

Aleksandra - Ładnie, ale chyba ostatnio bije rekordy popularności.

Magdalena - Ja osobiście bardzo nie lubię tego imienia, uważam że jest niewdzięczne. Ale wiem, że jestem w tym przekonaniu raczej odosobniona.

Na twoim miejscu szukałabym dalej. Jeśli pozwolisz, podsunę Ci kilka propozycji osłuchanych imion, które mi się podobają:

Dominik, Andrzej, Karol, Wojciech
      Justyna, Dorota, Dominika, Urszula
    • Gość: taka_jedna Re: Moje typy imienne IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 20:58
      Bardzo lubię Marka i Magdalenę wink
    • abiela Re: Moje typy imienne 16.11.10, 21:11
      Te imiona jak najbardziej na forum się pojawiały. Mnie nie zachwyca żadne z nich.
      • lus.sia Re: Moje typy imienne 16.11.10, 21:18
        Marek sredno mi sie podoba
        wybieram - Magdalena - ładnie smile
    • paulajna87 Re: Moje typy imienne 16.11.10, 22:53
      Znam tylko beznadziejnych Mareczków - cwaniaczków. Przykro mi, ale nie podoba mi się to imię i źle się kojarzy. Na pewno wymyślicie coś ciekawszego...
      • ewa9717 Re: Moje typy imienne 16.11.10, 22:57
        E tam, Marki są fajne chłopaki wink I Magdusie - fajne dziewczyny.
        • gaudencja Re: Moje typy imienne 20.11.10, 15:32
          ewa9717 napisała:

> E tam, Marki są fajne chłopaki wink I Magdusie - fajne dziewczyny.

Nie potwierdzam tych spostrzeżeń - na pewno nie co do generalnej zasady, w szczególności co do Marków.
    • ladetre Re: Moje typy imienne 16.11.10, 23:21
      Marek - ok, aczkolwiek bez szału
      Aleksandra - nieszczególne - raz, że Ola brzmi trochę za słodko, dwa - imię to dużo straciło przez swoją obecną popularność
      Magdalena - podoba mi się, choć nie jest jeszcze jednym z moich ulubionych imion
    • agulaq Re: Moje typy imienne 17.11.10, 08:41
      Marek podobało mi się od zawsze. Poza tym dobrze mi się kojarzy, znam samych fajnych Marków.
      Jeśli chodzi o krótkie imię i nazwisko to mój mąż ma na imię Paweł i z krótkim nazwiskiem jakoś to nie razi - w każdym razie nigdy nie zwróciło to mojej uwagi.

Z Aleksandrą macie chyba jednak rację, zbyt oklepana.

Jeśli chodzi o popularność imion Magda i Marek to od bardzo dawna nie spotkałam się z nimi wśród żadnych znajomych. Mama, która jest nauczycielką w podstawówce, również nie spotkała się z tymi imionami od dawna wśród dzieci.
      • Gość: bluemoon Re: Moje typy imienne IP: *.gemini.net.pl 18.11.10, 14:16
        Podoba mi się tylko Magdalena.
        • uwierz_mirando Re: Moje typy imienne 18.11.10, 14:48
          Zarówno Aleksandra, jak i Magdalena są bardzo popularne. W ubiegłym roku Aleksandra była na 8. miejscu nadawalności, a Magdalena na 16., a więc też bardzo wysoko. W dodatku jest często spotykana pokolenie wyżej. Osobiście szukałabym dalej.
    • gaudencja Re: Moje typy imienne 20.11.10, 15:34
      Osłuchały mi się te imiona do bólu, i są też ogromnie popularne, co powoduje, że nie widzę w nich już nic szczególnie pociągającego. Zwłaszcza Aleksandra była ostatnio i jest obecnie nieprzytomnie często nadawana (poprzedniczka Julii).
    • Gość: @ Re: Moje typy imienne IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 20.11.10, 17:21
      Dla mnie te imiona są takie... oklepane. I do tego zdrobnienia nieciekawe.
      Tak szerzej: Marków wśród moich rówieśników jest tak wielu, że imię odbieram jako najbardziej pospolite. Małych i średnich też doliczyłam się trzech. Zdrobnienie Mareczek, to chyba jedno z najgorszych, jak i Madzia. Tutaj tak samo - Magda to imię z mojego dzieciństwa, które potrafiło zmęczyć każdą rodzinę, w mojej z kilkanaście przypadków. Aleksandra zbyt popularna, co czyni ją równie nieatrakcyjną. Takie moje opinie.
    • adamantia Re: Moje typy imienne 22.11.10, 22:52
      Klasyczne i proste nie musi znaczyć kompletnie oklepane. A dla mnie te imiona takie są - z czego Aleksandra w najmniejszym może stopniu.

Marek to 10 imię w męskiej populacji, Magdalena - 12 wśród kobiet (395 tys.), Aleksandra - 18 wśród kobiet (314 tys.)

Marek był do lat 1950 bardzo rzadki, w latach 1950 i 60 zaś bardzo modny i częsty. Mi kojarzy się zdecydowanie z pokoleniem wujków, znam wielu Marków w wieku ponad 40 lat.

Magdalena obok Anny to najczęstsze imię kobiece w moim otoczeniu. Co z tego że tak jak Anna bardzo ładne, skoro tak częste, że budzi u mnie prawie wyłącznie zniecierpliwienie. W komórce żeby znalezc telefon do właściwej Magdy muszę przewinąć z trzy ekrany. Aha, wszystkie znajome mi Magdy (oprócz jednej Madzi z przedszkola) mają od 30-45 lat (chociaż większość Magd urodziła się chyba po 80-tym roku - w latach 1980-tych było 4 najczęściej nadawane imię).
      W 2009 Magdalena była na 16 miejscu nadawalności.

Aleksandra -samo w sobie imię eleganckie i silne, ale mdła Ola je marnuje. W 2009 8 najczęściej nadawane w Polsce dziewczynkom imię. A od 1996 do 2001 było na miejscu 2 albo 1.

Na zakończenie: zdaję sobie sprawę, że dla większości osób nawet wielka popularność imienia nie jest przeszkodą. smile W każdym razie - Marka nie lubię do krótkiego nazwiska wydaje się za krótki. Oba żeńskie bardzo fajne, ale wolę charakterną Magdę od mdłej Oli.

Kilka dodatkowych propozycji prostych i klasycznych, i rownież dość popularnych w różnych okresach, które mi osobiście bardziej leżą.

Jacek, Wiktor, Adam, Konrad
      Irena, Alina, Helena, Klara, Ewa (choć niektore pewnie za krotkie do krotkiego nazwiska - nie ma dużego wyboru 4-sylabowych imion))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.