18.11.10, 09:00
jak wam sie podoba dla małego chlopca? z nazwiskiem ladnie brzmi bo jest staropolskie. narazie spotykam sie z wielkim zdziwieniem znajomych i stwierdzeniem ze skrzywdzimy dziecko
poza tym
Bruno albo Borys
Obserwuj wątek
    • quasi.modo Re: Bolesław 18.11.10, 09:14
      Mi sie podoba, chociaz jedyny Bolek jakiego znam, nie jest szczegolnie porywajaca osobistoscia. Na jego przykladzie moge Ci jednak powiedziec, ze nam - kolegom z podworka rzeczonego Bolka - nie przychodzilo do glowy nasmiewac sie z jego imienia. Znajomi na razie sie dziwia, ale na pewno w koncu sie przyzwyczaja i nie beda sobie wyobrazac, ze mlody mialby nazywac sie inaczej.

Bruno tez ladnie. Borys mniej.
      • heca7 Re: Bolesław 18.11.10, 10:11
        Moja mama ma na imię Bolesława. Imienia nie lubi. Ciągle je ktoś przekręca. Bogusława, Bogumiła itd. Przychodzą też listy zaadresowane na mężczyznę-Bolesława. I tak wszyscy mówią na nią Lesia bo tak ją nazywali rodzice.
    • chomiczkami Re: Bolesław 18.11.10, 10:12
      Dla mnie zupełnie normalne, jestem osłuchana, bo nosi je mój ojciec wink. I nie, nie ma osiemdziesięciu lat. Po prostu dziadkowie mieli sporo wyobraźni i nadawali synom ciekawe imiona. Nie sądzę, żeby było to imię ośmieszające.

Chociaż jedna z moich ciotek podobno uznała, że moja mama żartuje, gdy powiedziała, że spotyka się z Bolkiem i zaczęła się śmiać.

Bruno i Borys nie są takie fajne.
    • czarna.perla Re: Bolesław 18.11.10, 13:16
      Zdecydowanie Bolesław, znam jednego, ma 3 latka w przedszkolu jest Bolkiem oczywiście. Może wcześniej imię budziło zdziwnienie, ja jak usłyszałam je pierwszy raz byłam zachwycona, teraz Bolek to Bolek i nikt się nie dziwi.
    • wyczyny Re: Bolesław 18.11.10, 13:42
      eeee z tym krzywdzeniem w epoce Stasiów, Jerzyków, Franków, Rysiów to chyba duza przesada
      mnie sie akurat to imie szczegolnie nie podoba - ladniej dla mnie brzmi Bogusz, zdrobnienie Bolek też mi nie odpowiada - wole Tolka(Anatol) lub Lolka (Karol), ale jesli Tobie sie podoba kazda forma to nadawaj smialo smile
      • adamantia Re: Bolesław 18.11.10, 15:50
        Zwracam uwagę że Bolesław jest o wiele, wiele rzadszy of Franka, Stasia, itd

Nadawalność w Warszawie w 2009:

Franciszek - miejsce 10 wśród męskich (466 nadań)
        Stanisław - miejsce 17 wśród męskich (330)
        Jerzy - miejsce 117 wśród wszystkich (60 )
        Ryszard - miejsce 159 wśród wszystkich (36)

a w 2008 (bo za 2009 danych Gaudencja nie podawała)
        był 1 (słownie JEDEN) Bolesław (miejsce 1317 wśród wszystkich).

w 2007 było nieco lepiej, bo było aż 4 Bolesławów (miejsce 525 wśród wszystkich imiona).

--
        76-78/106-109 -> 32J, 34H/HH
    • olianka Re: Bolesław 18.11.10, 13:43
      Podoba mi się Bolek.
      • uwierz_mirando Re: Bolesław 18.11.10, 14:50
        Z Bolesławem jestem osłuchana, bo mój dziadek nosił to imię, ale swojego syna bym tak nie nazwała nie podoba mi się. Bruno również na nie, wybrałabym Borysa. Ale z imion na B proponuję Błażeja smile
    • adamantia Re: Bolesław 18.11.10, 15:49
      No cóż.
      Coś w tym jest (ale co??), że Bolesław był w całej historii Polski rzadszy niż Stanisław - choć ma przecież królewskich patronów. (może "zawinił" tu święty. S.?) A obecnie jest baardzo rzadki (patrz mój post wyżej)

Mam w rodzinie Bolesławów od 4 pokoleń - ale obecnie tego imienia jakoś nikt nie kwapi się nadawać, a obecne średnie-starsze pokolenie (50-66 latki) za nim nie przepada, mimo tego że miał tak na imię ich ojciec/wujek, a obecnie brat/kuzyn). Ostatni chłopiec, który się urodził w rodzinie - i którego siostry mają imiona po cioci-babci i po prababci - został jednak nie Bolkiem, a Stasiem (również imię rodzinne, ale bardziej oddalone i rzadsze).

W ogóle takie imiona to nie mój styl, ale Bolesław, mimo że jestem z nim tak osłuchana, brzmi dla mnie wyjątkowo nieciekawie, nieładnie, niesexy.
      • adamantia Re: Bolesław 18.11.10, 15:55
        No i zapomniałam napisać, że Bolesław, mimo że go nie lubię, ma wielki pozytyw w postaci obecnej rzadkości.

Ale najbardziej z tych trzech podoba mi się modny Bruno - w Warszawie w 2009 w męskiej Top 50, na 45 miejscu. (113 nadań). Świetne imię.

Borys też OK, ale dla mnie trochę pretensjonalny.

Z innych na B proponuję jeszcze Benedykta i Bohdana.
        • an_o Re: Bolesław 18.11.10, 17:19
          Boleslaw mi sie nie podoba, chyba ze wzgledu na idiotyczne zdrobnienia w stylu Bolek, czy Bolo - kojarza mi sie z agentem KGBwink. Bruno niezle, Borys musi pasowac do nazwiska. Jedynego Borysa, ktorego moge przelknac jak do tej pory jest Szyc - pasuje do nazwiska po prostu. Z innymi znanymi mi nazwiskami to imie wyglada pretensjonalnie.
    • dalenia Re: Bolesław 18.11.10, 21:48
      Bolesław to raczej dla mnie z tego samego "worka" co Wiesław czy Marian. Swojego syna bym tak nie nazwała, ale o krzywdzeniu syna bym nie mówiła. Borys mi się zupełnie nie podoba. Bruno jest całkiem ok, ale wolę Brunona z "n" na końcu.
    • abiela Re: Bolesław 18.11.10, 23:47
      Bardzo mi się podoba, podobnie Bruno. Borys wcale.
    • Gość: Gosia Re: Bolesław IP: 80.54.252.* 19.11.10, 09:31
      Podoba mi się. To imię mojego dziadka. Byłam w szpitalu w jednej sali z dziewczyną, która urodziła Bolka.
    • gaudencja Re: Bolesław 20.11.10, 15:49
      Bardzo mi się podoba: porządne piastowskie, królewskie imię. Zdrabniałabym do Bolka, w mianowniku "Bolko". Uważam, że jest to fajniejszy wybór od Brunona i o niebo lepszy od Borysa. Obstawiam, że za parę lat się znów spopularyzuje.
    • lazurja1 Re: Bolesław 27.11.10, 22:37
    • makuffka Re: Bolesław 02.11.14, 22:08
      Wyciągam stary wątek, bo imię bardzo mi się ostatnio podoba. Gdyby to tylko ode mnie zależało, myślę, że mogłabym tak syna nazwać. Co sądzicie o nim dzisiaj?
      • lily-beth Re: Bolesław 02.11.14, 23:02
        Mnie też się podoba, a to wyjątek, bo nie bardzo lubię -sławów, chociaż Stanisław, Jarosław i Radosław są w porządku. Kojarzę jednego kilkuletniego Bolka.
      • dalenia Re: Bolesław 03.11.14, 16:09
        Po tych 4 latach, które minęły od czasu mojego wypowiadania się w tym wątku, stwierdzam, że ostatnio jakoś przychylniej patrzę na Bolka smile Może nawet mogłabym tak nazwać syna, gdyby mój mąż bardzo nalegał. Wolałabym jednak Bolemira, a jako zdrobnienie opcję "Bolko".
    • olinininka Re: Bolesław 03.11.14, 16:38
      Kiedyś zupełnie mi się nie podobało. A teraz już ok, bo poznałam małego Bolusia i mi się osłuchał. Ale nie tak aby nazwać tak synka.
      • dolcevita007 Re: Bolesław 03.11.14, 21:35
        Pomimo, ze to imie krolewskie nie podoba mi sie forma oficjalna , zdrobnienie Bolko sympatyczne.
        • 3fanta Re: Bolesław 13.11.14, 17:35
          Miałabym tak na imię gdybym była chlopcem.To pomysł mojego taty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.