Dodaj do ulubionych

Dziecko o imieniu Alex ???

27.11.10, 22:42
Czy któraś z was spotkała się z tym imieniem pisanym przez X ? Może komuś udało się zarejestrować tak dziecko w USC ? Bardzo proszę o konkrtene info. nie opinie,.
Obserwuj wątek
    • cherry_cola Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 27.11.10, 22:55
      Tylko wtedy, gdy tato albo mama pochodzą zza granicy i tam to imię funkcjonuje. Tak było, jak ja się dowiadywałam. Z polskich imion robią problem - przy rejestracji panie nie chciały wyrazić zgody na imię, jakie wybraliśmy, bo: ona nie zna żadnej, nawet znanej osoby z takim imieniem! Myślałam, że padnę, usłyszawszy ten argumentbig_grin. Podyskutowałyśmy konkretnie i zamknęła się w swoim pokoiku, po czym po chwili wyszła z niego bardzo rozradowana, że WOW, znalazła to imię w swoim prywatnym kalendarzu! Powinnam Bogu dziękować, że akurat miała taki, a nie inny kalendarz i że akurat ona miała zmianę w ten dzień. Paranoja.
      Zależy, gdzie i na kogo trafisz.
      • asia_k_poz Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 10:21
        Moja kuzynka też chciała dać synkowi imię Alex, w USC rozmawiali nawet z kierownikiem i niestety nic nie załatwili, nie pozwolili im zarejestrować przez "x".
    • titerlitury Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 10:28
      A po co dziecku ten "x"? Nie może byc po prostu Aleksander, albo Aleksy? Po co takie udziwnienie?
      • kasialip5 Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 10:55
        Dużo zależy od tego na kogo trafisz w USC. Moi starsi synowie mają imiona oryginalne (nie Polskie) i mimo tego że oboje jesteśmy Polakami nie było problemu z zarejestrowaniem imion chłopców w USC (pani w USC wrzucała imiona w wyszukiwarkę Google, żeby sprawdzić czy takie imiona istnieją smile) Mój najmłodszy ma imię pisane przez v, ale urodził się za granicą i tu tak wpisali, więc w USC w Polsce nie mogli nic zmienić.
        • carmita80 Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 11:25
          A co nie tak jest z litera X? Mieszkamy za granica i mam kilku znajomych, ktorzy to imie nadali dzieciom, wlasnie pisane przez x pomimo ze oboje sa Polakami (tu nikt nie czepia sie o takie rzeczy) polskie urzedy musza je poprostu uznac. Mysle, ze to stwarzanie sztucznych problemow.
    • matka_karmiaca Nie można 28.11.10, 11:20
      Rada Języka Polskiego wielokrotnie negatywnie opiniowała imiona z X:

www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=604:alex&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58
      więc jeśli jakiś urzędnik Ci takie zarejestruje, popełni błąd.

Skąd ten pęd do udziwniania dzieciom imion? Przecież można dać po polsku, a używać sobie na codzień zagranicznej pisowni czy zdrobnień.
      • matka_karmiaca Re: Nie można 28.11.10, 11:29
        A jednak muszę się skorygować:
        "opinie wydawane przez Radę Języka Polskiego w kwestii imion nie mają charakteru wiążącego dla USC. Decyzja w tej sprawie należy do kierownika USC."
      • carmita80 Re: Nie można 28.11.10, 11:30
        matka_karmiaca napisała:

> Rada Języka Polskiego wielokrotnie negatywnie opiniowała imiona z X:
        >
        > www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=604:alex&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58

Lub przysporzy problemow, w koncu czasu komuny juz dawno minely (albo nie ) i nikt skazany na Pl juz nie jest.
    • deela Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 11:32
      alex, fervex, dureks, naprawdę w polsce ten x jest potrzebny? brzmi jak nazwa produktu
      • deela Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 11:32
        durex*
      • lenka0901 Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 17:25
        ritex i durex smile i to forum nie byloby potrzebne smile
    • malgosiek2 Forum "Wszystko o imionach" 28.11.10, 12:33
      forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html
      A nie może być po prostu Aleks?
    • vivien222 Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 13:19
      nam sie udało w 2005 smile
    • 18_lipcowa1 pretensjonalne 28.11.10, 13:50
      nie ma ładnych polskich imion juz?
      • memphis90 Re: pretensjonalne 28.11.10, 14:12
        No ale jak wyjedzie za granicę, to z imieniem Aleks czy Aleksander sobie nie poradzi! Ja nie wiem, czy nie lepiej zrobić jak Rokita, który zabezpieczył córkę nawet na okoliczność zmiany płci i na drugie dał jej Arnold...

A wracając do meritum- nie jestem przekonana, czy imię Alex w ogóle funkcjonuje jako takie, nawet za granicą. Jak dla mnie to zdrobnienie.
        • carmita80 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:14
          memphis90 napisała:

>
          > A wracając do meritum- nie jestem przekonana, czy imię Alex w ogóle funkcjonuje
          > jako takie, nawet za granicą. Jak dla mnie to zdrobnienie.

Istnieje. www.thinkbabynames.com/meaning/1/Alex

Za ta granica sa (urzedy) chyba bardziej elastyczni, w koncu czemu nie, to rodzice wybieraja imie jakie im sie podoba,a dobrze miec wolny wybor, mysle, ze ta ingerencja urzednikow w PL jest mocno przesadzona chyba co niektorzy lubia poczuc sie wazni na swoim niskim stolku.
        • 18_lipcowa1 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:40
          memphis90 napisała:

> No ale jak wyjedzie za granicę, to z imieniem Aleks czy Aleksander sobie nie po
          > radzi!

Tak a wszyscy po prostu z zasady wyjeżdzają za granicę.
        • uwierz_mirando Re: pretensjonalne 28.11.10, 22:26
          memphis90 napisała:

> No ale jak wyjedzie za granicę, to z imieniem Aleks czy Aleksander sobie nie po
          > radzi!

A niby dlaczego? Mój brat ma na imię Arkadiusz, mieszka w Anglii i jakoś sobie radzi. Wraz z żoną dali synowi na imię Aleksander, właśnie przez ks, żeby było po polsku.
        • dolcevita007 Re: pretensjonalne 24.09.15, 11:07
          smile
          serio?
          maly przyklad:

www.geburtshilfe.usz.ch/PatientenUndBesucher/Seiten/Storchentafel.aspx
      • carmita80 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:18
        18_lipcowa1 napisała:

> nie ma ładnych polskich imion juz?

Sa, moi znajomi maja bliznieta Alexa i Natalie, prawda jak pretensjonalnie przez to x?
        • 18_lipcowa1 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:35
          znajomi w UK?
          wtedy sie nie dziwie.
          • carmita80 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:49
            18_lipcowa1 napisała:

> znajomi w UK?
            > wtedy sie nie dziwie.

Czemu sie nie dziwisz? Ludzie migruja i ten co dzis jest za granica moze podejmie decyzje o powrocie, a ktos kto jeszcze nie mysli o wyjezdzie z PL kiedys zmieni zdanie. Wszystko jest zmienne wiec moze i pan/pani w urzedzie daliby spokoj z ta literka x bo to smieszne, a wystarczy wygooglowac i mozna dowiedziec sie jak wiele odmian tego imienia istnieje i zapisow.
            • 18_lipcowa1 Re: pretensjonalne 28.11.10, 15:54
              > Czemu sie nie dziwisz? Ludzie migruja i ten co dzis jest za granica moze podejm
              > ie decyzje o powrocie, a ktos kto jeszcze nie mysli o wyjezdzie z PL kiedys zmi
              > eni zdanie.

No to faktyczne powód do nadawania dziwaczynych imion, - bo ludzie migrują.
              Powtarzam, jesli ktoś dzieci wychowuje w UK wtedy imie Alex mnie nie dziwi. Chociaż i tak głupio brzmi z polskim nazwiskiem.
              Jak ktoś zyje i wychowuje dzieci w PL to brzmi pretensjonalnie.
              A jak ktoś nie wie gdzie chce życ i zakłada migracje- jest sporo imion international- gdzie dobrze brzmią w PL i wszędzie indziej.

Nie czepiaj się dla zasady, po prostu tak jak imię Władysław czy Stanisław dla dziecka mi się nie podoba, tak samo nie podoba mi się u Polaków Ryan, Colin czy Alex. I wsio.
              • carmita80 Re: pretensjonalne 28.11.10, 16:16
                18_lipcowa1 napisała:

> Nie czepiaj się dla zasady, po prostu tak jak imię Władysław czy Stanisław dla
                > dziecka mi się nie podoba, tak samo nie podoba mi się u Polaków Ryan, Colin cz
                > y Alex. I wsio.

Maja prawo ci sie nie podobac i urzednikowi tez co nie znaczy, ze ma negowac wybory innych i zakazywac nadawania imion, ktore nie obrazaja dziecka, w dalszym ciagu sa imionami do tego popularnymi na swiecie. To czy imie pasuje do nazwiska to juz sprawa rodzicow, zapis imienia tez, migracja droga reemigrantko, ktora na tym etapie chce zyc w PL istnieje i bedzie sie zwiekszala jak wiesz granice sie mocno zmienily i prawo do wybrania miejsca do zycia tez a na jakim jego etapie to juz inna sprawa. Ja sie nie czepiam wyborow innych ani nie obrazam piszac na forum choc anonimowo ze jakies tam imie jest pretensjonalne a inne nie, wybor imienia rzecz gustu, ty za to i owszem jak i urzedasy, coz taka polska cecha, pozostalosc po minionej epoce? Aleksander funkcjonuje w PL bardzo dlugo ale Alexander juz be, chyba wszyscy juz dzis wiedza ze istnieje taka litera i jak ja sie czyta w koncu potrafia przeczytac nazwe durex czy fervex? Nadal wszystko co inne tak razi, proponuje ciemne okulary i zajecie mysli czyms innym.
                • zaz-u Re: pretensjonalne 28.11.10, 16:32
                  Mnie się podobają orginalne ( ocena subiektywna) imiona, ale nie dziwaczne. Alex to ładne imię. Dobrze , aby pasowało do nazwiska, nie było obrazliwe i podobało się rodzicom bo to oni w jakimś stopniu wyrabiają poczucie estetyki w swoich dzieciach. Mój tata ( 33 lata temu ) wpadł na pomysł, żeby jego córka miała na imię Żaneta ( bez obrazy) , ale cieszę sie ,że jednak mam na imie Izabela. Nie mógł tez wiedzieć jakie będę nosiła nazwisko w przyszłości. Dla przykładu moje dzieci to Bianka ( 10 lat temu miała być Marysia) i Iwo, a pies ma na imie Filip , też ładnie smile. Tylko krowa nie zmienia poglądów.
              • mamu-chaa Re: pretensjonalne 28.11.10, 16:33
                Oczywiście, w Polsce każdy się czuje w obowiązku skomentować jak się dziecko nazywa, nawet przez głupią literkę to już jest dziwaczne, pretensjonalne... Ja pracuję w przedszkolu, dzieci nazywają się przeróżnie i zauważyłam jedno,maluchy gdy im się przedstawia kolegę o imieniu jakimś tam nietypowym, powiedzmy Domicela reagują bardzo naturalnie: aha to jest Domicela i już. Dopiero w szatni dziecko mówi: mamusiu bawiłam się dziś z Domicelą, a mama: z kim?! a co to za wymyślne imię? to już nie ma normalnych imion?! (przykład z życia) potem zaczyna się wyśmiewanie. No i rośnie kolejne pokolenie nietolerancyjnych Polaków. Dlatego może lepiej darować sobie tego typu komentarze,autorka nie pytała czy to imię się podoba...
                • carmita80 Re: pretensjonalne 28.11.10, 17:08
                  mamu-chaa bo to wlasnie tak dziala, dorosli ksztaltuja dzieci sa wzorcami, jesli wiec oni glupio czesto obrazliwie komentuja to dzieci robia to samo, tylko w jakim celu sprawiac przykrosc innym? Bo musi byc Aleks, bo nie moze byc Jordan itd? Mieszkam za granica i tu w kwestionariuszu jest oczywiscie pytanie o imie oraz o imie preferowane czyli ktos moze nazywac sie Aleksandra Kowalska ale preferowane imie to Ola albo Basia to nie ma problemu, a w Pl jest wieksze prawdopodobienstwo ze ma byc Ola i tylko Ola, a Jordan to wogole pretensjonalnosc i patalogia. Skad to sie bierze? Ja mam popularne w tamtych czasach imie z polska pisownia, w klasie byly zazwyczaj 2-3 dziewczynki o takim imieniu (takie terazniejsze Julki) nie cierpialam go, zawsze wolalam miec bardziej oryginalne, taka pretensjonalna jestem i patologiczna. Moje dzieciaki nie maja popularnych imion, ani rzadkich i udziwnionych, choc syna imie pewnie by mi zakwestionowano w polskim urzedzie.
                  • mamu-chaa Re: pretensjonalne 28.11.10, 17:20
                    Dlatego z doświadczenia wiem: to nie jest tak że dzieci są okrutne i wyśmiewają inność - imię, odstające uszy, tuszę. Dzieci są przekochane właśnie w tym naturalnym przyjmowaniu "inności", to my uczymy je tego, że coś jest udziwnione, nienormalne. Mam tu na myśli malutkie dzieci,takie jak moje 2-3 latki.
                  • lenka0901 Re: pretensjonalne 28.11.10, 17:21
                    u nas w niemczech pisze sie alexandra przez x. ale w polsce to lepiej przez ks bo pozniej dziecko cale zycie jest zajete tlumaczeniem ludzia swojego imienia a itak polowa bedzie pisala z bledem. czyli przez ks
                    • lenka0901 Re: pretensjonalne 28.11.10, 17:50
                      Dla nas bylo wazne przy wyborze imienia by kazdy mogl je bez problemu napisac i wymowic. Jak i w polsce tak w niemczech no i by pasowalo do nazwiska.Oraz by nie szlo go napisac w dwoch roznych wariantach jak np.Christoph,Kristof,Kristoph. W moim zawodzie czesto robilam terminy z klientami przez telefon i tysiace razy slyszalam: moje imie sie pisze przez ph...np. albo : przesylabizuje je pani... Sama tez mialam juz tysiace takich sytuacji w niemczech i puki nie zmienilam imienia na Katarina z Katarzyna nikt tu nic zaczac nie umial.Dlatego dalismy mojej coreczce Magdalena na imie, skrotowo Lenka.
              • boo-boo Sama jesteś pretensonalna 28.11.10, 17:42
                "...jest sporo imion international- gdzie dobrze brzmią w PL i wszędzie indziej."
    • wanielka Re: Dziecko o imieniu Alex ??? 28.11.10, 19:13
      można zarejestrować bez problemu. znam chłopca o tym imieniu, ma 12 lat i rodzicom, Polakom, nikt nie robił problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.