schamienie.rozsiane Jak słyszę to imię.... 22.12.10, 13:12 Chłopak noszący imię Gniewomir będzie klepał gęby równo wszystkim którzy mu podskoczą w szkole.Zresztą nie wiem dlaczego Gniewomir ma być śmieszniejszy od Sławomira. Co więcej jak możecie mówić matce żeby nie dawała imienia jakie jej się podoba? To jakie ma dać? Takie jakie się podoba innym? Na łeb upadliście. Kibicuje Ci dziewczyno, mamo Gniewomira- tylko gówna płyną z prądem. Potrzeba nam Gniewomirów, Sławków, Bolesławów Witoldów i Jarem w bezkształtnej masie Piotrków, Brajanów i Pawłów. P.S jak słyszę imię Gniewomir to mam przed oczami faceta silnego duchem i ciałem - a znaczenie tego imienia jest odwrotne niż się ludziom wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Jak słyszę to imię.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 14:30 > Chłopak noszący imię Gniewomir będzie klepał gęby równo wszystkim którzy mu pod > skoczą w szkole. Niewątpliwie będzie miał powody... Odpowiedz Link Zgłoś
dele_mele Re: Gniewomir? 22.12.10, 13:19 Mój tata bardzo chciał wnuka Gniewka. Ale będzie miał wnuczkę. Dzisiaj uważam że to nic nadzwyczajnego. Akurat Gniewka żadnego nie znam, ale znam np. Ziomka (Ziemomysł), Mieszka. Co kto lubi, osobiście nie mam nic przeciwko. Aczkolwiek wiele razy spotkasz się z dziwnymi spojrzeniami. Pomyśl też czy dobrze brzmi z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Gniewomir? IP: *.alfanet24.pl 22.12.10, 13:22 Obawiam sie, że Kierownik USC może nie zgodzic sie na takie imię. Ma prawo odmowic rejestracji, jelsi imie ma być ośmieszające lub nienormalne. A Niestety na dzisiejsze czasy raczej jest osmieszajace. No chyyba, ze w latach wczensiejszych bylo nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszexyz Re: Gniewomir? IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 22.12.10, 20:45 jak nie masz o czyms pojecia to nie pisz, Gniewomir nie jest imieniem osmieszajacym ani nienormalnym ( ty taka/taki jestes skoro tak uwazasz)i w USC nikt nie zrobi z nim problemu, imie jest b ladne i spokojnie mozna dac dziecku, teraz jest moda na oryginalne imiona, u corki jest w szkole - Kornelia, Kasper, Fabian, Klaudiusz, Pascal, Dorian i nikt sie z nich nie smieje Odpowiedz Link Zgłoś
janusz0910 Re: Gniewomir? 22.12.10, 13:23 A tobie rodzice chcieli dać Gryzelda - Kunegunda, tylko im przetłumaczyłem, żeby się nie wygłupiali. Chyba źle, że mnie posłuchali, bo to może czegoś by cię nauczyło.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 13:31 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles Re: Gniewomir? IP: *.igw1.bebit.de 22.12.10, 13:37 mnie sie gniewomir podoba. ponadto proste i stosunkowo latwe do wymowienia dla obcokrajowcow. o ile imie bedzie wspolgralo z nazwiskiem, nie widze przeciwwskazan. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki A ja Wercyngetoryks 22.12.10, 13:38 Wercyngetoryks, łac. Vercingetorix (72 p.n.e. - 46 p.n.e.) - wódz galijskiego plemienia Arwernów, przywódca wielkiego powstania Galów przeciwko władzy Rzymu, syn Keltillosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: A ja Wercyngetoryks IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.10, 13:54 Albo Nabuchodonozor. Zdrobniale Bubuś. Tyz ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipnozaur Re: Gniewomir? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 13:38 No nie wiem, nie wiem. Będzie non stop wku...... chodził. Gniewalski jaki i tyle! Ja tam bym dał Kostek-Konstanty, albo Wawrzyniec. Jest dużo ładniejszych staropolskich imion. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Skojarzenia z imieniem 22.12.10, 13:38 Jak się stale gniewa, to znaczy, że stale ktoś go drażni, wkurza, denerwuje Imię Gniewko jest słodkie na czas zmiany pieluszki, kiedy przez chwilę dziecku jest zimno. Albo moment przed podaniem piersi, kiedy dziecko wkurzone krzyczy z głodu. W pozostałych sytuacjach imię będzie kłóciło się ze stanem emocjonalnym dziecka i rzeczywiście może je drażnić. Rada dla mamy: wyobraź sobie, że masz na imię Kupa. I zastanów się, jak wpływa to na Twój stan emocjonalny, nawet jak się przyzwyczaisz Odpowiedz Link Zgłoś
antekcwaniak [...] 22.12.10, 13:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Pisz na temat albo wcale 22.12.10, 14:38 Post bez związku z tematem wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 13:42 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gniewomir? IP: *.lodz.agora.pl 22.12.10, 13:49 Daj dziecku na imię Gniewomir, to dobre imię Odpowiedz Link Zgłoś
amona13 Re: Gniewomir? 22.12.10, 13:53 swego czasu chciałam dać dziecku na imię Krzesimir - przepiękne imię ale maż dal weto jest Tomek i dzisiaj uważam ze to była dobra decyzja , Krzesimir to drugie imię i nie przeszkadza. starszy to Jędrzej i nie jest zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowyktos Re: Gniewomir? IP: *.arch.pwr.wroc.pl 22.12.10, 14:07 Znam. Faceta zapamiętują wszyscy na zasadzie: ten śmieszny facet z dziwnym imieniem. NIKT nie może po pierwszym spotkaniu zapamiętać jak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Brawo, czas wrocic do korzeni. 22.12.10, 14:08 Oczywiscie dzieciak bedzie mial trudniej, ale im bedzie starszy tym bardziej powinien byc dumny ze swojego imienia. W przeciwienstwie do wszystkich ''dzastinow'', ''majkeli'' czy innych ''oliwii'' Gniewomir to piekne staropolskie, slowianskie imie. Moze czas rozpoczac mode na praslowianskie imiona? Niektore sie ostaly i maja calkiem dobrze (Mieczyslaw, Boleslaw, Bronislaw, Krzesimir, Wladyslaw, Boguslaw oraz ich zenskie odpowiedniki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosciu Re: Gniewomir? IP: *.gdynia.asseco.pl 22.12.10, 14:10 www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,8775986,Imiona_stygmatyzuja___Nikola_i_Dzastin_skazani_na.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listekklonu Re: Gniewomir? IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 14:23 Podobają mi się słowiańskie imiona, ale czy Gniewomir nie będzie permanentnie wkurzony? Ja bym poszła raczej w kierunku Radosława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spicy_orange Re: Gniewomir? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 14:38 znam dwóch braci: Lubosław, w skrócie Lubuś i Gniewomir w skrócie Gniewko - moja babcia uważa że to imiona dobre dla kotów. Nie wiem co o swoich imionach sądzą sami zainteresowani bo maja na razie mniej niz 10 lat a mnie się podobają średnio, podobnie jak imie ich siostry: Berenika hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Gniewomir? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 15:10 Znam jednego Gniewka i jest OK, imię mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
istisna Re: Gniewomir? 22.12.10, 15:11 trzeba sobie odpowiedziec na pytanie, czy chcialaby Pani miec na imie Hermenegilda brzmi podobnie dziwacznie i dzieci w szkole beda mialy sie z czego smiac przez pierwsze 2 lata nauki. Pani sie moze podobac, ciekawe, czy dziecko sie tez zachwyci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrarm Re: Gniewomir = Hermenegila. A to ciekawostka :) IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 19:53 Moim zdaniem to trafne porównanie. Dla rozsądnego człowieka bez skłonności do szydzenia, zaś zainteresowanego różnorodnością, Hermenegilda będzie brzmiała ładnie i ciekawie, gorzej ze zdrobnieniem - jakie jest to nie wiem. To samo z Gniewomirem. Dzieci zaś tak czy tak będą szydzić. Poza tym, to imię męski ma mało opcji na zdrobnienie, poza dziwnie (jak z Krzyżaków trochę) i infantylnie brzmiącym Gniewkiem, nie bardzo wiem co jeszcze można by wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Gniewomir? 22.12.10, 15:23 nie podoba mi sie, tak samo jest ekstremalne jak kewin, Alan czy Brajan. Przesada w zadna strone nie jest dobra, nie obrax sie, ale Roch, Mściwój, Gniewomir i tym podobne, to hard core imienniczy. To, ze kiedys takie imiona były, to nie znaczy, ze nadal trzeba je nadawać. Brzmia tak przestarzale, niczym jaskiniowe. W szkole bedzie miał dzieciak przekichane, a w dorosłym zyciu poprzez toto imie bedzie odbierany jako niesympatyczny, gdurowaty typ. To, ze sie tobie podoba ten Gniewomir, to nie znaczy, że musisz tym uszczesliwiac dziecko. Zapomniałas o tzw. oczywistej oczywistosci, ze to dziecko bedzie ponosic konsekwencje twojej fantazji imienniczej. To z niego beda sie smiac w przedszkolu i szkole, to on bedzie wysłuchiwał komentarzy i muisał sto razy powtarzac imie i znosic ludzkie (uzasadnione) zdiwienie. W ogóle nie spotkałam sie takim imieniem na zywo, ani u dziecka, ani u dorosłego. Miedzy twoim Gniewomirem, a Brajanem jest cała masa normalnych, nieirytujacych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
antekcwaniak Re: Gniewomir? 22.12.10, 15:26 To, że nie spotkałaś się z takim imieniem świadczy tylko o Twojej ignorancji ! Od zawsze imiona nadawane dzieciom to imiona które podobają się rodzicom. Czy mam rozumieć, że powinna zapytać dziecka zaraz po urodzeniu czy akceptuje takie imię ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Gniewomir? 22.12.10, 15:52 antekcwaniak napisał: > To, że nie spotkałaś się z takim imieniem świadczy tylko o Twojej ignorancji ! mozesz mi, ludku, wytłumaczyc dlaczego to swiadczy o mojej ignorancji???? > Od zawsze imiona nadawane dzieciom to imiona które podobają się rodzicom. imie powinno spełniac łacznie dwa kryteria: podobac sie rodzicom i nie robic krzywdy dziecku (zgodnie z litera ustawy: nie byc ośmieszające, nieprzyzwoite, w formie zdrobniałej oraz nie pozwalac na odróżnienie płci dziecka). Tak trudno to zrozumieć? A gdybys dajej nie kumał, to przeczytaj sobie bardzo wazne zdanie z zaleceń RJP dla USC: "Urzędnik powinien zwracać rodzicom uwagę na to, że dziecko będzie ponosić konsekwencje ich decyzji" > Czy mam rozumieć, że powinna zapytać dziecka zaraz po urodzeniu czy akceptuje t > akie imię ? a u ciebie zachodzi taki proces jak "rozumowanie"? próbujesz popisać sie wieksza ignorancja? Odpowiedz Link Zgłoś
antekcwaniak Re: Gniewomir? 22.12.10, 18:57 Ty chyba masz zbyt daleko do łba ! Gniewomir nie zostanie nie zostanie zakwestionowane przez urzędnika SC ponieważ nie jest imieniem obraźliwym a tradycyjnym staropolskim. Gdybyś miała choć odrobinę inteligencji w tym pojemniku na mózg przed pisaniem tych bzdur zajrzałabyś do informacji o imionach. To jednak chyba zbyt trudne zadanie dla Ciebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
sarah-50 Tak, to jest dobry pomysł. 22.12.10, 15:49 To piękne, męskie, "wojackie" imię. Można na drugie dać jakieś powszechnie uznawane za normalne. Może mu się przydać, zanim osiągnie wiek męski. Jak trochę podrośnie, dałabym mu do przeczytania "Bolesława Chrobrego" Antoniego Gołubiewa, żeby mógł być dumny z tego imienia i wszystkiego, co za nim stoi. 30 lat temu dałam mojej córce Świętosława, po siostrze Chrobrego, na drugie wprawdzie ale z innych, ważnych powodów a nie z obawy przed ostracyzmem otoczenia. Gratulacje i wszystkiego najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .!. Re: Gniewomir? IP: *.acn.waw.pl 22.12.10, 15:59 Na pierwszy rzut oka na temat pomyslałam, że coś Ci sie przegrzało, ale czytajac twoje argumenty bardzo mi sie spodobało mi te imię. Sama mam dziwne (niektórzy uważają za jessicowate, jednak Elwira tak naprawdę jest z innej grupy niż Sara, a przynajmniej ja tak uważam) i uwielbiam dziwne imiona. Nigdy przenigdy nikt się nie śmiał, ani tez z moich koleżanek np. Stefania, przynajmniej każdy wiedział o kogo chodzi a nie na imie Kaśka czy Ania odwraca cie połowa dziewczyn. śliczne imię, może bedzie miał trochce cieżko, ale później będzie Ci dziękował. A co do imion dla obcokrajowców: może wszystkich ponazywamy ania, kasia, Piotr, michał. wtedy w ogole nie będą mieli problemu z wymówieniem jesli wszyscy Polacy będą tak mieli na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Gniewomir? IP: 195.74.51.* 22.12.10, 17:06 Znam jednego Gniewomira. Przez bardzo długi czas nie chcial przyznać się jak ma na imię. Poznalam je zupełnie przypadkiem. Mnie nie przeszkadza, za to on nie znosi go z całego serca. Wszytskim przedstawia się używając pseudonimu... Odpowiedz Link Zgłoś