Gość: Ełk 2010 IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 16:23 Najczęściej wybierane imiona dla dziewczynek to Maja (38), Lena (32). Dla chłopców Jakub (31) i Bartosz (30) — mówi Piotr Gajewski, naczelnik Urzędu Stanu Cywilnego w Ełku. — W minionym roku wydaliśmy 615 aktów zgonu. Ślubów co roku jest około 500. — W 2010 roku w związek małżeński wstąpiło 476 par — mówi Piotr Gajewski. — Śluby najczęściej brane są podczas w wakacji. W lipcu i sierpniu jest ich nawet około 100 miesięcznie. Występują także imiona rzadko, bądź w ogóle niespotykane w Polsce, takie jak: Tatiana, Timea, Rayan, Pietro, Olivier, Nino, Maya czy Mauricio. — Takie imiona w aktach urodzeniach pojawiają się w przypadku, kiedy dziecko jest urodzone poza granicami naszego kraju — tłumaczy Piotr Gajewski. — Kiedy przynajmniej jedno z rodziców jest Polakiem otrzymuje akt urodzenia dziecka tutaj. Imię jest spisywane z aktu wydanego za granicą, stąd dość oryginalne nazewnictwo. elk.wm.pl/32252,Maja-Lena-Jakub-i-Bartosz-to-najpopularniejsze-imiona-w-2010-roku-w-Elku.html Lena zbiera żniwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ełk 2010 11.01.11, 21:36 Fakt - Lena na północnym wschodzie rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Ełk 2010 11.01.11, 22:23 Jakbyś Ełczanina porównała do Suwalczanina w obecności tego pierwszego musiałabyś szybko zmykać To znany w tym regionie antagonizm ełcko-suwalski. Ełczanie identyfikują się bardziej z Prusami, - bardziej z zachodem niż ze wschodem. ALe cóż, w Ełku sporo ludności napływowej ze wschodu.... Mieszkałam dłuższy czas w Ełku, i rzeczywiście Lena pośród dzieci znajomych mi rówieśników z Ełku to dość często nadawane imię. Choć akurat mnie nie nie podrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ełk 2010 11.01.11, 22:31 Porównywać nie porownuję, ale oba te miasta bezsprzecznie sąsiadują ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Ełk 2010 11.01.11, 22:53 taaa i w dodatku niewielka miejscowość została miastem wojewódzkim, w momencie kiedy Ełk od 600 lat miał już prawa miejskie i było o wiele bardziej rozwiniętą aglomeracją z zasobami kulturalnymi i cywilizacyjnymi, jak na ówczesne czasy rzecz jasna. BO prominent komunistyczny podobno z okolic suwalskich pochodził. Ale to zamierzchłość. Niemiej jednak i tu i tu z tych samych stron ludność napływała. Odpowiedz Link Zgłoś