21.01.11, 23:22
Rozważamy z mężem nadanie dziecku imienia Mikołaj ale jakoś nie jesteśmy do końca przekonani ... innych pomysłów nie mamy mimo przeanalizowania całej książki z imionami. Jak oceniacie to imię fajne czy nie?
Na drugie imię wybraliśmy Władysław po dziadku czyli będzie Mikołaj Władysław + krótkie nazwisko
Obserwuj wątek
    • lazurja1 Re: Mikołaj 21.01.11, 23:56
      Osobiscie bym tak dziecka nie nazwała mnie to bardziej kojarzy się z panem który roznosi prezenty niż z imieniem .

Uważaj z wyborem marzeń czasem się spełniają
      • uwierz_mirando Re: Mikołaj 22.01.11, 00:05
        Mnie się podoba, choć sama nie nadałabym ze względu na popularność (14. miejsce w 2010 roku). Jeśli Wam to nie przeszkadza - nadawajcie smile
        • dalenia Re: Mikołaj 22.01.11, 13:56
          uwierz_mirando napisała:
          > Mnie się podoba, choć sama nie nadałabym ze względu na popularność (14. miejsce
          > w 2010 roku). Jeśli Wam to nie przeszkadza - nadawajcie smile

Mogę się podpisać pod tym smile
    • gaudencja Re: Mikołaj 22.01.11, 00:14
      Tak popularne, że już przestałam je odbierać jako fajne. Ale sa imiona jeszcze popularniejsze, do których zniechęcalabym jeszcze bardziej.
      • olianka Re: Mikołaj 22.01.11, 13:19
        gaudencja napisała:

> Tak popularne, że już przestałam je odbierać jako fajne. Ale sa imiona jeszcze
        > popularniejsze, do których zniechęcalabym jeszcze bardziej.

Dziękuję za ubranie mojej opinii w słowa wink
    • wyczyny Re: Mikołaj 22.01.11, 16:21
      Mikołaj - ok
      podam jeszcze kilka propozycji: Bogusz, Kornel, Marceli, Makym/Makymilian, Błażej, Makary, Maurycy, Tobiasz, Dominik, Beniamin, Daniel, Augustyn
      • twitti Re: Mikołaj 28.01.11, 13:14
        Maurycy, to byl moj hit dla synkasmile ale corka sie urodzilasmile (z czego sie jeszcze bardziej ucieszym).
    • belle_amie Re: Mikołaj 23.01.11, 11:21
      jeden z naszych synków to Mikołaj, na początku też mieliśmy mieszane uczucia przez wspomnianego pana co roznosi prezenty ale w praniu okazało się super!smile
      a z popularnością to różnie bywa bo jak my wybieraliśmy imiona rok temu to jak znalazłam pewne statystyki to i Mikołaj i Filip byli poza pierwszą 10 co nam wystarczyło (z resztą żadnego małego człowieka co by nosił jedno z tych imion nie znaliśmy) a się tak pozmieniało, że teraz Filip jest na 4 miejscu..no ale cóż, przynajmniej im te imiona pasują i to najważniejszesmile
    • bluejanet Re: Mikołaj 23.01.11, 22:02
      Fajne
      ale znam paru malych Mikolajow - ciekawe, czy to z powodu tego, ze osoby wychowane na Mikolajku daja tak swoim dzieciom na imie wink?
      • stonkaziemniaczana Re: Mikołaj 24.01.11, 22:06
        ciekawe, czy to z powodu tego, ze osoby wychow
        > ane na Mikolajku daja tak swoim dzieciom na imie wink?
        Nie czytałam nigdy Mikołajka smile nie kierujemy się z mężem modą czy ulubionym serialem/książką. Swoją drogą kiedyś zdarzały się Esmeraldy smile
        • mel_bi Re: Mikołaj 24.01.11, 22:55
          Piękne imię smile nie spotykam go wśród dzieciaków, więc myślę, że śmiało można nadawać smile
          • lajlonia30 Re: Mikołaj 28.01.11, 13:01
            Moj 7 letni syn ma tak na imie i nie wyobrazam sobie innegosmile wtedy było to rzadkie imie i wszyscy się dziwili. w szkole, ani przedszkolu nie bylo problemu, żeby ktos smiał sie z jego imienia- tego obawial się moj mąż. raz byla jakas dziwna sytuacja, ale Mikolaj powiedział- mam fajnego patrona, a Ty? kto to byl darek?
    • twitti Re: Mikołaj 28.01.11, 13:13
      Imie ok, ale ostatnio w kolko slysze na moim placu zabawsmile nie wiem czy to jakis wysyp..
    • abiela Re: Mikołaj 28.01.11, 21:39
      Mikołaj Władysław brzmi dobrze. Imię w moim odczuciu zbyt popularne ale skoro się wam podoba, czemu nie.
    • chomiczkami Re: Mikołaj 28.01.11, 22:40
      Trochę zbyt popularne, występuje chyba we wszystkich grupach wiekowych. Ja tak je odbieram. Znam starszych i mniejszych Mikołajów.

(a narzeczony Zii86 też jest przecież Mikołaj)
    • jowita771 Re: Mikołaj 28.01.11, 22:43
      Piękne, aż żal, że takie popularne. Mój brat ma tak na imię, ale on ma prawie 30 lat, nie miał żadnego kolegi o tym imieniu.
    • anetad25 Re: Mikołaj 28.01.11, 23:01
      Bardzo fajne imię, mamy w rodzinie małego Mikołaja ( 2 latka) i powiem Ci, że super sie sprawdziło. Nadawaj, skoro serducho podpowiada, że w brzuchu siedzi mały Mikołaj smile
      • Gość: Justyna Re: Mikołaj IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 00:18
        Popularne to fakt, ale nadal świeże i ładnie brzmiące. Dla mnie nie jest to powalająca popularność, znam tylko jednego małego Mikołaja, w porównaniu z tabunami Kubusiów, Szymonków, Kacperków i Olków, to naprawdę mało smile Nie jest to też imię na tyle częste, by synek miał po kilku imienników w klasie.
        Jest to imię, które sprawdzi się w każdej grupie wiekowej i przynajmniej mi kojarzy się z przystojnym mężczyzną wink
        Poza tym skoro Wam się podoba i czujecie, że to Mikołaj, to żadna popularność bądź jej brak nie powinna Was powstrzymywać przed robieniem tego, co chcecie smile
        • Gość: Justyna Re: Mikołaj IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.11, 00:31
          Poza tym uważam, może błędnie, że dobrze jak imię nosiły znane osoby, królowie itp. Jest taki moment w życiu człowieka, kiedy szuka swojej tożsamości i zaczyna się interesować swoim imieniem i zaczyna szukać. Jeśli imię nosił ktoś sławny, to jest tak milej na sercu. Myślę, że imię Mikołaj spełnia te kryteria smile znaczenie imienia też jest ważne a to imię ma bardzo ładne znaczenie smile
    • Gość: mikimama Re: Mikołaj IP: 217.96.23.* 31.01.11, 13:51
      Jako mikimama powiem tyle: ja nie miałam wątpliwości i nie wyobrażam sobie innego imienia. Syn ma 6 i pół roku.
    • aga1309 Re: Mikołaj 04.02.11, 21:01
      Mi się bardzo podoba, było nawet swego czasu na szczycie listy imion dla młodego ale niestety b. duża popularność w bliskim otoczeniu przeważyła na minus sad
    • panna.w.drodze Re: Mikołaj 05.02.11, 13:11
      jest ok ale jak dla mnie zbyt popularne - i nie przepadam za skrótem Miki
      • Gość: motylek Re: MikoĹ?aj IP: *.plusgsm.pl 06.02.11, 04:34
        jestem na tak,jesli tylko nie bedzie mial imienin w mikolajki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.