Dodaj do ulubionych

Antoś czy Ignaś

28.01.11, 16:10
witam, kiedys pisalam na forum i pomagalyscie wybrac mi imie dla drugiego synka, przez dluzszy czas byl Antoś jako wersja ostateczna, teraz po glowie mi i uwaga! mezowi wink chodzi jeszcze Ignaś, maz jest bardziej za Antosiem, ja jak juz kiedys pisalam nie jestem do konca pewna, wiem ze bedzie Antoś i Antek ale Antoni jakos mnie przeraza, nie wiem dlaczego..z jednej strony niby przyzwyczailam sie juz do Antka, z drugiej nie jestem pewna, mam nadzieje ze do porodu bedziemy mieli ta watpliwosc..ktore imie byscie wybraly? starszy synek Nikodem, nazwisko Baranowski
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 16:19
      jedno i drugie ładne, może jednak Ignaś, bo Antek bardziej popularny wink
    • olianka Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 16:34
      Wolę Antoniego.
    • luska.s Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 16:53
      zdecydowanie Antoś, gdyż o wiele bardziej przeraża mnie Ignac
    • dalenia Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 17:48
      Wolę Ignasia. Antoni niestety coraz bardziej popularny.
      • magducha78 Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 18:39
        obydwa fajne,wybrałabym Ignasia
    • mossiam Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 19:07
      Mnie bardziej podoba się Antoni.
    • abiela Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 20:55
      Oba podobają mi się na równi i IMO tak samo dobrze pasują do nazwiska.
      • Gość: iwa Re: Antoś czy Ignaś IP: *.xdsl.centertel.pl 28.01.11, 22:54
        Antoś
    • anetad25 Re: Antoś czy Ignaś 28.01.11, 22:57
      Antoś smile
      • lus.sia Re: Antoś czy Ignaś 29.01.11, 09:58
        Antoś smile
        • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 29.01.11, 16:20
          widze ze Antos uzyskal wiecej glosow smile
          ja nadal w kropce ale tak z drugiej strony glupio mi mowic (tak w myslach smile na malego inaczej tym bardziej ze wszyscy dookola juz mowia Antos a jak mowie ze jeszcze nie wiadomo to kazdy ze juz wiadomo smile wiec pewnie zostanie Antosiem..
          • anulka_22 Re: Antoś czy Ignaś 29.01.11, 16:51
            Stoję przed podobnym dylematem jeśli chodzi o Antosia, tylko mnie dużo bardziej niż Antoś przeraża Antek uncertain
            • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 30.01.11, 12:16
              mnie najbardziej przeraza Antoni...
              i wczoraj w tv ogladalam gale ksw wink i tam ciagle mowili o jakims Antku i jakos tak mi nie pasowalo jak na 30-letniego mezczyzne,takie dziecinne mi sie wydalo to imie uncertain a na 99% u nas to imie zostanie a ja do konca przekonana nie jestem sad im blizej rozwiazania tym wiecej watpliwosci a juz bylam przekonana do tego imienia w 100%
              • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 01.02.11, 21:18
                Jestem za Ignacym, ale podobaja mi się oba te imiona i oba IMO dobrze pasuja do nazwiska.
    • georgia241 Re: Antoś czy Ignaś 01.02.11, 22:15
      Poszukałabym trzeciego imienia.
    • kleo881 Re: Antoś czy Ignaś 02.02.11, 22:41
      Ignaś wink zdecydowanie Ignaś.
      ew. Gabryś. Ksawery.
      • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 04.02.11, 12:10
        bardziej zaczyna podobac mi sie Ignaś...
    • koza_w_rajtuzach Re: Antoś czy Ignaś 04.02.11, 12:59
      Wybrałabym Ignasia. Uwielbiam to imię smile.
      Poza tym Antków jest więcej niż Ignasiów, a to raczej działa troszkę na korzyść Ignacego wink.
      • koza_w_rajtuzach Re: Antoś czy Ignaś 04.02.11, 13:02
        a co do rodzinki to bym się nie martwiła. Mojej rodzinie powiedziałam, że dziecko będzie się nazywać Alinka, a urodził się Staś wink.
        • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 07.02.11, 23:54
          Jak mogłaś to zrobić rodzinie? Wprowadzać niepotrzebny zamęt? Powiedziałaś Alinka, słowo się rzekło, kobyłka u płotu smile
    • mama_nikodemka a moze... 17.02.11, 22:29
      ...Nataniel albo Tymon? co sadzicie?

p.s. jak mozna zdrabniac Nataniela?
      • Gość: iwa Re: a moze... IP: *.xdsl.centertel.pl 17.02.11, 22:37
        W takim razie ja jestem za Tymonem
      • dalenia Re: a moze... 17.02.11, 22:42
        Nataniel jest dla mnie nieco pretensjonalny, wolałabym Natana. Za to Tymon mi się podoba i myślę, że pasuje do Nikodema lepiej niż Igancy czy Antoni.
        • mama_nikodemka Re: a moze... 17.02.11, 22:51
          wlasnie maz bardziej tez za Natanem ale dla mnie jakos tak dziwnie brzmi Natan..wolalabym Nataniel chyba, a jak zdrabniac Natana? Tymon mi sie nigdy nie podobalo i pamietam jak jeszcze kilka m-cy temu, jak juz w ciazy bylam, i slyszalam Tymon to myslalam "matko jak tak mozna dziecko nazwac" a teraz jakos mi w ucho wpadlo smile termin rozwiazania na 2 marca a imienia brak...
          • Gość: kana Re: a moze... IP: *.centertel.pl 17.02.11, 22:56
            Też mi się kiedyś imię Tymon nie podobało - jedyne skojarzenie to Timon i Pumbawink A gdy byłam w ciąży też to imię rozważaliśmy. Co do Natana to mój mąż ma tak na imię. Większości imię bardzo się podoba i wcale nie trzeba go zdrabniać, ew. Natanek, Nati..
          • paula.anna Re: a moze... 18.02.11, 09:28
            jejku, masz dylematy jak ja w tamtym roku wink
            gdyby nie mąż, chyba bym imienia nie wybrała.

lubię i Ignacego i Antoniego. ale ze względu na subiektywną popularność Antka, wolałabym Ignasia
            Tymon w porządku, może nawet rzeczywiście lepiej brzmi z Nikodemem niż 2 powyższe?
            Natan i Nataniel- nie
      • olianka Re: a moze... 17.02.11, 22:51
        Tymon wydaje mi się pasować.
      • Gość: kana Re: a moze... IP: *.centertel.pl 17.02.11, 22:51
        Z tych dwóch wybrałabym Tymona, ale gdyby zamiast Nataniela był Natan to wybrałabym Natana.
        • mama_nikodemka Re: a moze... 17.02.11, 23:00
          baaaardzo podoba mi sie jeszcze Kajetan ale zdrobnienia Kajtek zniesc nie moge sad

Natan jakos tam mi nie brzmi, jak dla mnie to jakby urwane bylo imie...ale mimo wszystko w ucho wpada...
          • lus.sia Re: a moze... 17.02.11, 23:20
            Nikodem i Nataniel smile fajniesmile
            zdrobnienia Natan, Natanek, Natus, Natuniek
            • uwierz_mirando Re: a moze... 17.02.11, 23:45
              Dla mnie Nataniel i Natan to imiona zbyt miękkie, jakieś takie "niemęskie"... Poza tym Natan moim zdaniem jest pretensjonalny. Wybrałabym Tymona.
          • luska.s Re: a moze... 18.02.11, 08:16
            wybrałabym Tymona,
            ogólnie jak dla mnie wszystko tylko nie Ignac
          • gaudencja Re: a moze... 20.02.11, 01:18
            A czemu nie możesz zdrabniać Kajetana do Kaja?
            • mama_nikodemka Re: a moze... 21.02.11, 10:16
              ja bym tak zdrabniala ale jestem prawie pewna ze i tak bym zostal Kajtkiem - prszedszkole, szkola, koledzy...
              Kaj, Kajus bardzo mi sie podoba, moze po prostu zostanie Kajem a nie Kajetanem, ale Kajetan sliczne imie, bardzo mi sie podoba i szkoda mi go sad
              • jutkawojtkowska Re: a moze... 22.02.11, 16:18
                przeciez jest imie Kaj i funkcjonuje jako oddzielne a to ze kojarzyloby sie z Kajetanem to kogo to ,wazne zeby Tobie sie podobalo.
                • gaudencja Re: a moze... 23.02.11, 01:52
                  jutkawojtkowska napisała:

> przeciez jest imie Kaj i funkcjonuje jako oddzielne

Tzn?
    • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 11:51
      na dzien dzisiejszy moje typy to Ignacy i Kaj
      wole Kaja od Antoniego
      mezowi tez sie Kaj podoba
      Natan odpada
      ewntualnie jeszcze Kacper...ale raczej nie...
      • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 12:51
        Nie ma takiego imienia - Kaj. Jest Kajus albo Kajetan, ew. staopolski Kajmir.
      • chce_bobo Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 13:11
        ojej, tylko nie Kaj, przeciez to "połowa" imienia! Kajetan zdrabniany do Kaja to super rozwiazanie!

z proponowanych bardzo polecam Tymona, Ignacego i Kajetana. własnie w takiej kolejnosci.
        wielkie nie dla Natana, Nataniela.
        • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 14:46
          znam nie jednego wlasnie Kaja, zapisany jest nie jako Kajetan a Kaj wlasnie a tutaj na forum juz nie raz czytalam ze takiego imienia nie ma, wiec czemu nie ma problemu z jego zarejestrowaniem?
          Tymon podobal mi sie przez chwil kilka ale juz z powrotem mi sie nie podoba smile
          Ignacy mi sie podoba, mezowi nie do konca
          a o Kajetanie juz pisalam wczesniej, obawiam sie Kajtka, zreszta nawet mezowi jak powiedzialam Kajetan to on od razu Kajtek? i wlasnie wydaje mi sie ze i tak wczesniej czy pozniej zostanie po prostu Kajtkiem mimo ze w rodzinie bedziemy zdrabniac do Kaja sad
          • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 15:24
            Pewnie jest rejestrowane jako imię baśniowe, co nie zmienia faktu, że to zdrobnienie.
            • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 22.02.11, 15:25
              I jeszcze jedno - Kaj jest do Waszego nazwiska za krótki, kojarzy mi się z gwarowym "kaj", czyli "gdzie".
              • madzia_slonko Re: Antoś czy Ignaś 23.02.11, 00:04
                Antoni to bardzo ładne imię, jednak zdecydowanie bardziej podoba mi się Ignaś. Ignacy bardziej pasuje do nazwiska, oraz do Nikosia smile
                • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 23.02.11, 09:22
                  jesli chodzi o Kaja to dla mnie tez jest za krotki do nazwiska ale juz mam tak malo czasu, wczoraj lekarz dal mi do zrozumienia ze w kazdej chwili moge zaczac rodzic, ze na pewne rzeczy nie zwracam juz uwagi..tak do konca przekonana nie jestem, najbardziej za mna chodzi jednak Ignacy, a za mezem Antoni czyli wraz wrocilismy do punktu wyjscia sad
                  • kleo881 Re: Antoś czy Ignaś 23.02.11, 11:47
                    jedno i drugie bardzo ladne. moze juz po porodzie jak go zoabzcycie bedzie wiadomo czy to Ignas czy Antos wink)
                    • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 23.02.11, 11:54
                      do tego samego doszlam niedawno wniosku, ze jak sie urodzi, spojrzymy to bedziemy wiedzieli, oby... smile
                      • gaudencja Re: Antoś czy Ignaś 23.02.11, 13:48
                        ...i tego Wam życzę.
                      • Gość: Ert Re: Antoś czy Ignaś IP: *.cable.smsnet.pl 26.02.11, 01:26
                        Ignacy ładniejsze, może być Łukasz Baranowski smile
                        • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 26.02.11, 11:16
                          Lukasz nieeeeeee smile nie podobaja mi sie Lukasze, Tomki, Jacki, Marciny, Grzeski itd
                          ja jestem za Ignacym, maz za Antonim, nie wiem jak sie dogadamy uncertain
                          • Gość: Ert Re: Antoś czy Ignaś IP: *.cable.smsnet.pl 27.02.11, 00:22
                            a szkoda bo ja bardzo lubię moje imię, a teraz widzę że jest rzadko nadawane smile sam się przy wyborze imienia dla dziecka kierowałem jedną zasadą zero albo prawie zero skojarzeń

Poker, moneta, kości?
                            • jagodka81 Re: Antoś czy Ignaś 27.02.11, 01:19
                              a mi się bardzo podoba Ignacy, sama o nim myślałam. Najlepiej zostawić decyzję na ostatnią chwilę jak ja. Miałam mega dylematy, a jak spytały o imię tuż po porodzie to od razu powiedziała Feliks.
                              • ania-ze-szczecina Re: Antoś czy Ignaś 27.02.11, 21:41
                                Hej, też zastanawialiśmy się nad tymi dwoma imionami...
                                Wybraliśmy Antka, drugi ma być Ignacy smile Póki co wołamy na niego Antoś lub Tosiu/Tosiek.
                                Wszystkiego dobrego, skoro lada chwila synek ma pojawić się na świecie. Popatrzycie na niego i będziecie wiedzieli kim jest smile
                                • mama_nikodemka Re: Antoś czy Ignaś 01.03.11, 16:33
                                  jutro jade do szpitala, we czwartek synek bedzie z nami, zobaczymy co wyczytam na jego czole tongue_out oby maz wyczytal to co ja smile mam nadzieje ze moje watpiwosci zostana rozwiane bo nie chcialabym nadawac imienia bez przekonania...
                                  • dalenia Re: Antoś czy Ignaś 02.03.11, 17:37
                                    Powodzenia! smile
    • mama_nikodemka decyzja zapadla :) 10.03.11, 22:15
      3 marca na swiecie pojawil sie ............... Antos smile zobaczyla, pomyslalam i zadne inne imie nie pasowalo smile maly jest uroczy, straszy synek wola na niego Antosiek smile
      • wyczyny Re: decyzja zapadla :) 10.03.11, 22:43
        ładnie smile gratuluję syna!!!
      • olianka Re: decyzja zapadla :) 10.03.11, 22:52
        Gratuluję!
        • lus.sia Re: decyzja zapadla :) 10.03.11, 22:58
          super
          smile
          gratuluje i synka i wyboru imienia smile
      • dalenia Re: decyzja zapadla :) 10.03.11, 23:11
        Gratuluję! Właśnie niedawno się zastanawiałam, czy Młody jest już na świecie i czy został w końcu Antkiem smile
        • Gość: iwa Re: decyzja zapadla :) IP: *.xdsl.centertel.pl 11.03.11, 09:13
          Gratuluję!
          • mama_nikodemka Re: decyzja zapadla :) 11.03.11, 09:50
            dziekuje! smile
            pozdrawiam serdecznie
            • Gość: iwonka Re: decyzja zapadla :) IP: 80.54.97.* 11.03.11, 12:01
              gratulacje!!!
              Antoś - ślicznie - mam córcię Tosię - będzie na pewno zuchem smile
              Ignaś też ładnie - mam synka Ignasia pod sercem smile
            • kleo881 Re: decyzja zapadla :) 11.03.11, 16:00
              gratuluje wink
              • ewela345 Re: decyzja zapadla :) 11.03.11, 18:56
                gratulacje! smile
      • gaudencja Re: decyzja zapadla :) 12.03.11, 13:34
        Bardzo serdecznie gratuluję Antosia!
      • abiela Re: decyzja zapadla :) 14.03.11, 09:10
        Gratulacje!
      • Gość: Zuza Re: decyzja zapadla :) IP: *.opera-mini.net 23.03.11, 14:54
        Antoś czy Ignaś był również moim dylematem przez całą ciążę. Trudno mi było się zdecydować ale 26.01.11 w naszej rodzinie pojawił się Ignacy. Opinie w rodzinie skrajnie podzielone ale najbliżsi zadowoleni. Ignasio ma jeszcze starszą siostrę Hanię. Dylemat taki sam ale zwycięsca innysmile Serdecznie gratuluję malutkiego Antosiasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.