rosey 23.04.04, 12:13 Słuchajcie, wczoraj obejrzałam świetny włoski film Okna (polecam!) i zachwyciły mnie włoskie imiona... Simone (Szymon) Massimo (Maksym) Davide Martina Giovanna Czy to nie brzmi jak muzyka.... Cudowne imiona, oczywiscie wylacznie we Wloszech i dla wloskich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michamina Okna 23.04.04, 12:28 rosey napisała: > Słuchajcie, wczoraj obejrzałam świetny włoski film Okna (polecam!) i > zachwyciły mnie włoskie imiona... > Ja też polecam, to piękny film Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Włoskie imiona 25.04.04, 18:34 Film świetny............Imiona włoskie,nie wiem....mam męża włocha,ale zaraz mu powiedziałam,że żadnego Giovanniego u nas w domu nie bedzie ))) Może dlatego,że imiona ,które napisałas są we Włoszech b.popularne.Może kojarzą mi sie z konkretnymi osobami....nie wiem Ale podoba mi się bardzo Chiara(wym."kiara"),chociaż jak tu nazwać córkę Jasna??? Pozdrawiam,nata ale ,rzeczywiscie,włoski brzmi jak muzyka.......... A ja kocham film Malena-monika B. przeszła w nim samą siebie...... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Włoskie imiona 26.04.04, 09:43 nata76 napisała: > Ale podoba mi się bardzo Chiara(wym."kiara"),chociaż jak tu nazwać córkę > Jasna??? Bardzo ładne. I jest to ścisły odpowiednik naszej Klary, więc chyba nie ma sie czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
wytch Re: Włoskie imiona 26.04.04, 13:37 o, wlasnie! ja mam na imie Klarysa - to jest na tyle niespotykane imie, ze kazdy je zapamieta a jednoczesnie nie ma problemow z pisownia... Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Włoskie imiona 26.04.04, 10:54 Jak masz męża Włocha, to wykorzystaj to i nadaj dziecku jakieś piękne włoskie imie )) Chiara jest super. Ale oprócz jasna to chyba oznacza "czysta, niewinna". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: Włoskie imiona 22.06.04, 15:45 Moja kuzynka dała swojej córeczce na imię Chiara, ale one mieszkają w Niemczech, a tam ludzie noszą imiona zapożyczone chyba już ze wszystkich stron świata. (Na drugie ma zresztą Lea,a to już nie jest włoskie imię) Odpowiedz Link Zgłoś
myszeki Re: Włoskie imiona 25.04.04, 19:34 Zgadzam się, że włoskie imiona brzmią jak muzyka. Poza tym podoba mi się we Włoszech stosunek do dzieci wszystkich dorosłych (nieważne czy są z rodziny). Uwielbiam Włochy i myślę, że w poprzednim życiu tam właśnie mieszkałam! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bea-chiara Re: Włoskie imiona 26.04.04, 06:26 Ja we Wloszech czuje sie swietnie,a mieszkalam tam rok.Bardzo lubie tez jezyk.Ale co do stosunku Wlochow do dzieci,to przypomniala mi sie kolezanka,Angielka(ja jeszcze dzieci wtedy nie mialam).Otoz jej czteroletnia coreczka zupelnie sie nie mogla przyzwyczaic.Na nic tlumaczenie,ze pani chciala pocalowac sliczna dziewczynke,a pan dotknal wlosow,bo ma ladne loczki...Dziecko, zupelnie nieprzyzwyczajone do takiej wylewnosci w Londynie,bronilo sie jak moglo.A moja kolezanka oddechnela z ulga,gdy po kilkumiesiecznym kontrakcie meza w Rzymie wrocili do Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: Włoskie imiona 22.06.04, 15:39 Zgadzam się!Imiona włoskie są zachwycające. Ja sama zakochałam się w imionach Fabrizio i Tiziano, chociaż polski ocpowiednik Tycjan brzmi jak dla mnie mało interesująco. No ale jak tu dać synkowi na imię Tiziano, czy Fabrizio, kiedy mieszka się w Polsce? To trochę pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Włoskie imiona 22.06.04, 15:40 low_aga napisała: > interesująco. No ale jak tu dać synkowi na imię Tiziano, czy Fabrizio, kiedy > mieszka się w Polsce? To trochę pretensjonalne. Zgadza się, pozostaje tylko Fabrycy i Tycjan Odpowiedz Link Zgłoś