Dodaj do ulubionych

imię Luiza

13.02.11, 17:57
Co sądzicie o imieniu Luiza dla córeczki? Biorę jeszcze pod uwagę Klara i Pola (nie Apolonia).
Obserwuj wątek
    • zuzanna2008 Re: imię Luiza 13.02.11, 18:03
      Zapomniałam dodać, że jeszcze Adriannę bierzemy pod uwagę i też chętnie poczytam opinie o tym imieniu.
    • dalenia Re: imię Luiza 13.02.11, 18:09
      Ja osobiście Luizy bym nie nadała, bo po polsku mamy Ludwikę. Tak generalnie jednak, no to dlaczego nie? Nie jest to imię obraźliwe, dziwne, brzydkie ... Po prostu mi nie odpowiada jego etymologia i brzmienie. Ale jeśli Tobie to nie przeszkadza, to ok.
      Jeśli chodzi o pozostałe, to duuuuże, ogrooooomne NIE dla Poli. Adrianna jest dla mnie neutralna. Najładniejsza jest dla mnie Klara i to na nią Cię namawiam smile
      • aneladgam Re: imię Luiza 13.02.11, 18:47
        podpisuję się pod dalenią
      • paula.anna Re: imię Luiza 13.02.11, 20:57
        nie znam etymologii imienia Luiza, nie podoba mi się ono, dlatego bym go nie wybrała
        podobnie jak Poli- dla mnie to zdrobnienie i już. jakoś nie mogę się przekonać do Poli jako pełnoprawnego imienia wink mimo, że coraz częściej spotykam Pole, nie Apolonie...
        Adrianna- neutralne dla mnie
        Klara- bardzo lubię!
        z tych propozycji wybrałabym Klarę i tylko Klarę smile
    • gaudencja Re: imię Luiza 13.02.11, 18:29
      Wybrałabym zdecydowanie Klarę, ew. rozważałabym Adriannę. Duże "nie" dla Poli. Do Luizy mam te same zastrzeżenia, co dalenia.
    • olianka Re: imię Luiza 13.02.11, 18:33
      Z rozważanych podoba mi się tylko Klara.
      • zuzanna2008 Re: imię Luiza 13.02.11, 18:50
        Dzięki za odpowiedzi. A macie może jakieś propozycje jak zdrabniać imię Klara? bo mi nic nie przychodzi do głowy.
        • Gość: iwa Re: imię Luiza IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.11, 19:00
          Mnie się podobają w następującej kolejności:
          1. Klara
          2. Adrianna
          3. Luiza
          4. Pola
        • lus.sia Re: imię Luiza 13.02.11, 19:01
          Klara albo Luiza
          Klarusia, Klarunia, Klarcia, Karla smile
    • atenette Re: imię Luiza 13.02.11, 19:20
      Mam bardzo złe skojarzenia z imieniem Luiza (znałam jedną niezbyt fajną) więc pomimo, że nie jest złe jakoś nie mogę się do niego przekonać. Zaproponowane przez Ciebie ułożyłabym tak:
      1. Klara (sama bym tak dała na imię drugiej córce, ale nie pasuje do nazwiska; piękne imię!)
      2. Pola
      3. Adrianna
      4. Luiza
    • abiela Re: imię Luiza 13.02.11, 22:55
      Luiza w ogóle mi się nie podoba, Klara jest cudna!
      • uwierz_mirando Re: imię Luiza 13.02.11, 23:01
        Wybrałabym Klarę.
        • Gość: Justyna Re: imię Luiza IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.11, 11:01
          Luiza jest fajna ale wg mnie Ludwika jest piękniejsza smile
          Z tych 3 chyba wybrałabym Klarę.
    • panna.w.drodze Re: imię Luiza 15.02.11, 18:29
      Luzia - dla mnie dziwny twór jak Marlena czy Mariola, jesli brzmieniowo bardzo Wam się podoba może zastanowicie sie nad Elizą? jest tak jakby łagodniejsza
      Pola - zdrobnienie
      Klara i Adrian(n)a - bardzo w porządku
      • Gość: motylek Re: imiÄ? Luiza IP: *.plusgsm.pl 15.02.11, 18:35
        tez proponuje Eliza smile
    • luska.s Re: imię Luiza 15.02.11, 18:50
      nie jest złe,ale duzo bardziej podobają mi się pozostałe 3 propozycje więc w kolejności:

1.Adriana/Pola
      2.Klara
      3.Luiza
      • Gość: inna Re: imię Luiza IP: *.231.50.217.koba.pl 15.02.11, 18:56
        Luiza imię ok chociaż bez zachwytu. Pozostałe także nie wzbudzają mojego entuzjazmu. Plusem jest to, że Luiza jest mało popularna i w przedszkolu będzie zapewne tylko jedna. Zbyt kojarzy mi się z Izą, która nie jest w moim guście. Ale to Twoja córeczka więc oby Tobie się podobało. Nie kieruj się gustami ludzi, tylko swoim. Bo gdyby JEDNO imię się wszystkim podobało, na świecie byłoby nudno. A tak mamy różnorodność imienniczą. Jak to powiadają jednemu Janek,a drugiemu Franek. Pozdrawiam
        • an_o Re: imię Luiza 15.02.11, 19:07
          Klara najladniej, Luiza tez niczego sobie, reszta odpada.
          • donmari-2 Re: imię Luiza 15.02.11, 19:32
            Klara, Luiza, Adrianna, Pola-w tej kolejności
            • domi_33 Re: imię Luiza 15.02.11, 21:56
              Klarcia jak dla mnie tylko i wyłącznie. śliczne imię. smile
              Klarusia, Klareczka, Klarka. smile
    • annajustyna Re: imię Luiza 15.02.11, 22:01
      Jesli juz to moze Klara albo Adriana (jedno "n")?
    • Gość: mimochodem Re: imię Luiza IP: *.197.3.30.threembb.co.uk 15.02.11, 23:04
      Luiza jest super! Córeczka mojego szefa ma tak na imię. Klara też jest baaaardzo fajna. Reszta mi nie leży.
    • Gość: mimi Re: imię Luiza IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.11, 07:22
      A ja mam w rodzinie Luizę i bardzo dobre mam skojarzenia z tym imieniem. Zdrobniale mówimy Lui, dzieci jak uczyły się mówić zlepiły sobie Lusia. A najlepsze jest to, że Lui marzy o córeczce Klarci smile
    • echo1111 Re: imię Luiza 18.02.11, 13:18
      Luiza - zbyt pretensjnonalne
      Klara - za twarde
      Pola - zbyt często ostatnio nadawane
      Adrianna - na wszystkie mi znane woła się Ada co mi się nie podoba
      Gdybym musiała wybrać z podanych to chyba Pola ale wolałabym Apolonię
      • zuzanna2008 Re: imię Luiza 19.02.11, 12:50
        Po waszych odpowiedziach zdecydowałam, że Poli na pewno nie będzie, ale coraz bardziej podoba mi się Apolonia. Chociaż większość pisze, że najładniej byłoby Klara, to ani ja ani mój maż nadal nie jesteśmy na 100% przekonani do tego imienia. Też uważam, że jest jakieś "twarde i ciężkie". Luiza mi się podoba, ale mamy taką wspólną znajomą i to mi trochę przeszkadza. Na Adriannę nalega mąż, ale też wiem z autopsji, że będzie nazywana tylko Adą, a to mi się nie podoba, brzmi tak mdło i niewyraźnie. Teraz bierzemy jeszcze pod uwagę Lilianę (aczkolwiek też chyba ciężko się wymawia), Magdalenę,Kalinę lub Kornelię (ładne, ale chyba już bardzo popularne).Moglibyście jeszcze jakoś punktowo ocenić te imiona? A więc w grę wchodzą: Apolonia, Luiza, Liliana, Magdalena, Kalina, Kornelia. Dzięki za pomoc! smile
        • Gość: Gośka Re: imię Luiza IP: *.play-internet.pl 19.02.11, 13:22
          1. Liliana
          2. Kalina
          3. Kornelia
          4. Magdalena
          5. Luiza
          6. Apolonia
        • panna.w.drodze Re: imię Luiza 19.02.11, 13:51
          super że zaczyna Ci się podobać Apolonia smile

1.Apolonia
          2. Liliana,Kornelia (robią się popularne)
          10. Magdalena (do bólu w moim otoczeniu) i Kalina (zdrob. Kalinka nie podoba mi się)
          100. Luiza ...
          • Gość: iwa Re: imię Luiza IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.11, 16:54
            Kornelia lub Kalina
        • luska.s Re: imię Luiza 19.02.11, 19:31
          Magdalena
          Liliana/Kalina
          Kornelia
          Apolonia
          Luiza
        • jagodowa2 Re: imię Luiza 19.02.11, 20:07
          1. Apolonia
          2. Magdalena
          3. Liliana
          4. Kornelia

Kalina i Luiza mi się nie podobają.
        • gaudencja Re: imię Luiza 20.02.11, 02:08
          Wybrałabym Kornelię lub Apolonię. Ostatnie dane nt. popularności Kornelii są tu:
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
        • dalenia Re: imię Luiza 20.02.11, 14:02
          1. Apolonia!
          (przerwa)
          2. Kornelia
          3. Magdalena
          4. Liliana
          (duuuuża przerwa)
          5. Kalina
          6. Luiza

Zdecydowanie jestem za Apolonią! Może być Polą, ale poza tym jeszcze można ją nazywać Apolonka, Apolka, Apisia, Api itp.
        • candy26 Re: imię Luiza 21.02.11, 00:34
          Apolonia - mi się nie podoba ani Apolonia, ani Pola.
          Luiza - ja nazywam się Anna Luiza, przez większą częsc rodziny i znajomych nazywana byłam od dziecka Luizą. Do niedawna całkiem podobało mi się do imię, teraz straciło dla mnie urok. Wolę już tę pospolitą Ankę. W dzieciństwie natomiast, Ci co nazywali mnie Luizą, przekręcali też imię na Luśka. Całkiem fajnie się je nosiło, ale naprawdę, do czasusmile
          Liliana - Liliana bardzo fajnie, ale skrót Lilka mnie odrzuca.
          Magdalena - piękne imię.
          Kalina - dla mnie nie ładne.
          Kornelia - piękne imię smile Moja najmłodsza (niecałe 2 tyg.) nazywa się Kornelia Julianna.
        • paula.anna Re: imię Luiza 21.02.11, 10:21
          zuzanna2008 napisała:

> Po waszych odpowiedziach zdecydowałam, że Poli na pewno nie będzie, ale coraz b
          > ardziej podoba mi się Apolonia.

bardzo się cieszę!

> Też uważam, że jest jakieś "twarde i ciężkie".

a ja uważam, że Klara wcale nie jest "ciężka"! może nieco twardo brzmi, ale ja nie lubię "słodziutkich imionek" tongue_out

> Luiza mi się podoba
          a mnie nie bardzo...

> Na Adriannę nalega mąż, ale też wiem z autopsji, że będzie nazywana tylko Adą, a to mi
          > się nie podoba, brzmi i tak mdło i niewyraźnie.

nie to, co Klara wink
          a Pola Wam się podobała, nie brzmi mdło i niewyraźnie?

>Teraz bierzemy jeszcze pod uwagę Lilianę (aczkolwiek
          > też chyba ciężko się wymawia),

nie zauważyłam, żeby się ciężko wymawiało!
          za to bardzo mi się podoba smile

> Teraz bierzemy jeszcze pod uwagę Kornelię (ładne, ale chyba już bardzo popularne)

chyba na tym forum głównie. często się tu pojawia, co może powodować wrażenie, że sporo małych Kornelek biega po Polsce. ale chyba jednak na szczęście na razie tak nie jest.
          w każdym razie mnie się Kornelia podoba

a więc jestem ZA: Klarą, Kornelią, Lilianą, ew. Apolonią
          przeciw Luizie, Kalinie, Magdalenie raczej też
    • froobek Re: imię Luiza 19.02.11, 16:56
      Luiza może lekko pretensjonalna, ale bywa gorzej. Nadałabym.
      Pola fajna.

Adrianna i Klara odpadają.
      • judina Re: imię Luiza 20.02.11, 20:27
        Ja mam na imię Luiza. Moja mama od dziecka marzyła, że jeśli będzie miała córeczkę to takie właśnie nada jej imię. Od dzieciństwa wszyscy mylili lub źle wymawiali Luizę, bywałam Julią, Julizą, Lulizą, Elizą. Średnio lubię moje imię (ze względu, że jest to zdrobnienie) ale na pewno jest unikalne i wyjątkowe. Moje "dziwne" imię spowodowało, że mojego synka też nazwałam nietypowo i niespotykanie. Wiem, że ciekawe imię to nie zmora czy stygmat, ale coś wspaniałego i wyjątkowego.
    • Gość: jugie Re: imię Luiza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.11, 08:52
      Ja osobiście uważam,ze nie ma co sugerować się zbytnio opiniami innych, bo różne osoby mają różne skojarzenia itd.,Ważne,zeby imię podobało się Tobie , Twojemu mężowi, i ewentualnie rodzicom...ja też zastanawiam się nad imieniem dla dziewczynki i miała być Majka,ale ,że ich dużo nazwę chyba Luiza.Poczytaj sobie na innych forach,ze naprawdę jest to imię oryginalne i fajne, masz zdrobnienie Luizka, po co wiecej, ja mam syna Piotr i tez go tylko Piotrus nazywam...jesli chodzi o Polę, też ładne imię, myślałam nad nim tylko teraz od Apolonii jest zdrobnienie Pola,a od Poli-Polka??trochę mi juz nie pasowało, Ada, fajne imie, Klara okropienstwo straszne, porazka papuga Klara, dzieci maja rozne skojarzenia pamietaj , ja jestem za Luizą w 2010 bylo tych imion w warszaeie tylko ok.50, oryginalne , francuskie imię, kojaży mi się z piękną kobietąwink
      • gaudencja Re: imię Luiza 21.02.11, 13:57
        Gość portalu: jugie napisał(a):
        > ietaj , ja jestem za Luizą w 2010 bylo tych imion w warszaeie tylko ok.50, oryg
        > inalne , francuskie imię, kojaży mi się z piękną kobietąwink

Zapewniam Cię, ze Luizy są zupełnie takie same, jak cała reszta ludzkości - w szkole miałam 2 koleżanki o tym imieniu w zbliżonym wieku i coś o tym wiem.
    • carmita80 Re: imię Luiza 21.02.11, 09:57
      A więc w grę wchodzą: Apolonia, Luiza, Liliana, Magdalena, Kalina, Kornelia.

1. Luiza
      potem dlugo nic
      i ewentualnie
      Kalina
      Magdalena
      reszty nie bralabym pod uwage, ale to ja, a to przeciez wasze dziecko to wam rodzicom musi sie podobac i wy powinniscie podjac decyzje kierujac sie wlasnym gustem.smile Pozdrawiam.
    • echo1111 Re: imię Luiza 24.02.11, 14:34
      Widzę dużą zmianę na lepsze smile kolejny zestaw imion wg mnie o wiele atrakcyjniejszy
      1. Liliana - cudne imię i wszelkie skróty też śliczne
      2. Kalina - całkiem całkiem
      3. Kornelia - również bardzo mi się podoba
      4. Magdalena - nie
      5. Luiza - raczej nie
      6. Apolonia - nawet nieźle smile
    • Gość: alicja Re: imię Luiza IP: *.ap-media.pl 26.02.11, 01:59
      klara najlepsze na drugim miejscu luiza a pola odpada jak dla mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.