coronach 30.04.04, 10:11 Pozdrawiam wszystkich uczestników forum Za najwyżej dwa miesiące zostanę tatą i jak większość rodziców poznałem trud odganięcia imienia jakie jest przeznaczone mojej córce (z czego jestem niezmiernie zadowolony). Po pierwszych przemyśleniach i zastanowieniach (nie wiem czemu ale zakochanym w imionach o raczej wschodnim rodowodzie) zacząłem od imion Nadia i Lena ale te nie zyskały akecptacji przyszłej mamy. Któregoś jednak dnia zakochałem się jeszcze bardziej w imieniu Zina, imię jest zdrobniałą formą, używanego na "wschodzie" imienia Zinejda (to mi się akurat niespecjalnie podoba). I w zasadzie jestem/śmy na nie zdecydowany a za każdym razem kiedy je słyszę to się uśmiecham o tak Chciałem po prostu poznać opinię na temat tego imienia, i jak odbierane ono jest, czy też będzie przez osoby nie zaangażowane emocjonalnie. Prawdopodobnym jeszcze jest, że będzie nosić drugie imię Zuzanna, które i pasuje, i ma wiele uroku. Tak więc Moja dziewczynka będzie miałą na imię Zina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 10:43 Któregoś jednak dnia zako > chałem się jeszcze bardziej w imieniu Zina, imię jest zdrobniałą formą, używane > go na "wschodzie" imienia Zinejda (to mi się akurat niespecjalnie podoba). Zinaida, tak sie poprawnie pisze to imie. Moze byc tez pisane jako Zenaida i z literka"j" zamiast "i". A imie pochodzi od slowa Zenais- osoba nalezaca do Zeusa. Bylabym za Zinaida, poniewaz nie lubie skrotow, ale Zina, to cos jak Nina. Nawet ladne, ale Zinaida ma w sobie wiecej polotu i czaru, moze nawet za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Zina 30.04.04, 11:00 Imię Zina kojarzę jako skrót imienia Zinaida. Nie jest w moim guście, ale oryginalnie - trzeba przyznać. Nadia i Lena bardzo mi się podobają. Zuzanna także, ale ostatnio często nadawane. Zina Zuzanna - chyba pasują do siebie. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Zina 30.04.04, 11:13 szczekuszka napisała: > Zinaida, tak sie poprawnie pisze to imie. Moze byc tez pisane jako Zenaida i z > literka"j" zamiast "i". > A imie pochodzi od slowa Zenais- osoba nalezaca do Zeusa. > > Bylabym za Zinaida, poniewaz nie lubie skrotow, ale Zina, to cos jak Nina. > Nawet ladne, ale Zinaida ma w sobie wiecej polotu i czaru, moze nawet za duzo Mi też się bardziej podoba Zinaida, zawsze przecież można je zdrabniać. Zina kojarzy mi sie z fanzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 11:15 >Mi też się bardziej podoba Zinaida, zawsze przecież można je zdrabniać. Na dwa sposoby: Zina, albo Ida . Odpowiedz Link Zgłoś
ladydark Re: Zina 30.04.04, 11:30 Ja bym tam dała Zina, brzmi znacznie lepiej iż Zinajda, poza tym dzieci na pewno by wołały Zinajda-znajda. mag Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 11:32 ladydark napisała: > Ja bym tam dała Zina, brzmi znacznie lepiej iż Zinajda, poza tym dzieci na > pewno by wołały Zinajda-znajda. A tak beda krzyczec Zina-plastelina, Zina sie wypina. Z kazdego imienia mozna sie nasmiewac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Zina 30.04.04, 12:50 Jest polska wersja Zenaida. Była nawet księżna Zenaida Lubomirska (bodajże). Do Ziny mam tylko jedną wątpliwość - nie znający jej ludzie mogą odruchowo wymiawiać Źina (przez ź). Niestety, taki już polski język Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Zina 30.04.04, 23:26 Czesc ! Tu w Niemczech gdzie mieszkam to imie jest w formie SINA,ale mowi sie Zina.na poczatku nie za bardzo mi sie podobalo,ale teraz zostalo wziete tez pod uwage w wyborze imienia naszej przyszlej coreczki.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Zina 01.05.04, 02:30 moja Babcia Luba miala siostre Zinajde ( obie urodzone na Polesiu) Zina byla kobieta wielkiego serca i niesamowitego talentu kulinarnego, ktory osnuty legenda w naszej rodzinie przy kazdych swietach jest wspominany. moim zdaniem imie dobrze wrozy na przyszlosc, bardzo rosyjskie ale.... ladne spiewne takie Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Zina 01.05.04, 11:22 aniutek napisała: > moim zdaniem imie dobrze wrozy na przyszlosc, bardzo rosyjskie ale.... ladne : > ) spiewne takie Aniutek, raczej arabskie. Ale to fakt, że w jęz. polskim funkcjonuje raczej jako imię białorusko-kresowe. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jula04 Re: Zina 01.05.04, 13:06 Imię jest okropne. Niestety, ale kojarzy mi się z imieniem dla psa. Przy takich imionach zawsze odnoszę wrażenie, że rodzice zaspakajają swoje snobistyczne potrzeby, tylko niech się potem nie dziwią dlaczego wszystkim muszą się tłumaczyć co to za imię i dlaczego właśnie takie. Natomiast Zuzanna przy tej Zinie brzmi zbyt nudno. Tu potrzeba drugiego mocnego imienia typu Liwia, Sara lub Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Zina 01.05.04, 14:31 jula04 napisała: > Zinie brzmi zbyt nudno. Tu potrzeba drugiego mocnego imienia typu Liwia, Sara > lub Nikola. Zina Liwia, Zina Sara, Zina Nikola brzmią wprost paskudnie. Niech Bóg broni małą Zinę przed takim drugim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zina, a moze Nina?! 05.05.04, 13:50 jula04 napisała: > Wystarczy, że ją obroni przed pierwszym. Cos w tym jednak jest. I po namysle uwazam, ze lepsze byloby imie Nina. Znane, kobiece i nie kojarzy (dla mnie przynajmniej) z imieniem dla psa. Szkoda, ze autor watku nie wzial udzialu w dyskusji. Moze jeszcze sie odezwie... Odpowiedz Link Zgłoś
coronach Re: Zina, a moze Nina?! 08.05.04, 12:37 To po kolei Przez jakiś czas byłem offline Co do pochodzenia imienia i formy pisania to ja znam przynajmniej trzy Zinaida, Zenaida i Zineida przy czym ta ostatnia jest formą fonetyczną (pisze się Zinaida) ale jak twierdzą Rosjanie tak je się w Rosji wymawia. Co snobizmu to tego akurat u siebie nie zauważam, jest to imię bardzo stare, swego czasu nawet dość popularne wśród polskiej szlachty zwłaszcza na terenach wschodnich dziś już niekoniecznie do polskich należących. Być może chodzi o to że podałem jako imię zdrobnienie ale tego jeszcze nie jestem pewien ponieważ magia tego imienia działa na mnie i w jednej i w drugiej formie. Dla mnie akurat to imię jest wyrazem pewnego anarchizmu i przywiązania do dawnych czasów i wydaje mi się, że to imię samo się obroni i na pewno wstydu nikomu nie przyniesie. Snobizmem jest nadawanie bardzo fajnych imion rodem z telewizyjnych seriali a dwa imiona: -Dżasmina -Majkel sprawiają, że powątpiewam w inteligencję pewnej grupy ludzi. Ale na temat to może kiedy indziej. Co do imienia dla psa to znam przynajmniej kilka psów o imieniu Tina, również Nina. Widziałem kilka chomików i zajączków o imieniu Kubuś, a Kuba to dość poularne psie imię także z tym kojarzeniem się to bardzo delikatna sprawa. Pozdrawiam i dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Dokladniej 08.05.04, 17:03 Zenaida-imie zenskie powstalo z greckiego Zenais oznaczajacego pierwotnie osobe nalezaca do Zeusa. Imie w Polsce nosi 919 kobiet (w tym 126 w formie Zenajda). Zinaida- imie zenskie, odmiana imienia- Zenaida. W takiej postaci imie funkcjonuje glownie w jezykach srodkowo i wschoeuropejsskich. W Polsce imie Zinaida nosi 1569 kobiet i 108 w formie Zinajda. Fajnie, ze sie odezwales. Ja nadal obstaje przy swoim zdaniu z pierwszego postu, jesli wybierzesz to imie to daj corce imie Zinaida. Zina, to jak dla mnie zbyt skrotowe imie, a tak dziecko bedzie mialo wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
coronach Re: Dokladniej 09.05.04, 12:19 Hej Napisałem, że Zineida to forma fonetyczna, a kobieta która mi to mówiła jest rodowitą Rosjanką i twierdzi, że tak je się w Rosji wymawia. Co do formy to po zastanowieniu jestem zwolennikiem pełnej, niezdrobniałej wersji imienia. Pozdrawiam Do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Zina, a moze Nina?! 08.05.04, 18:50 coronach napisał: > a tego imienia działa na mnie i w jednej i w drugiej formie. Dla mnie akurat to > imię jest wyrazem pewnego anarchizmu i przywiązania do dawnych czasów i wyda > je mi się, że to imię samo się obroni i na pewno wstydu nikomu nie przyniesie. Ja też tak uważam, ale tylko jeśli nadasz to imię w pełnej formie - co gorąco popieram. Nadawanie zdrobnienia wpisuje sie w trend ogólnego zdziecinnienia, którego nie pochwalam... Odbierz @ Odpowiedz Link Zgłoś
coronach Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 12:22 Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy zdrobniałej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida. Dziękuję za odpowiedzi, pomogły mi przemyśleć pewne sprawy i pomogły w podjęciu decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 12:37 coronach napisał: > Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy zdrobnia > łej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida. No to super. A tak nawiazujac do nazywania zwierzat ludzkimi imionami. Ja jestem temu przeciwna, ale ludzie najczesciej nazywaja zwierzeta skrotami np.:Kuba (a nie Jakub), Cezar (Cezary), Lila (Liliana), Bruno (Brunon). Pelna forma imienia obroni dziecko przed takimi skojarzeniami. Jak juz mala Zinaida przyjdzie ba swiat pochwal sie koniecznie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 13:17 coronach napisał: > Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy zdrobnia > łej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida. > > Dziękuję za odpowiedzi, pomogły mi przemyśleć pewne sprawy i pomogły w podjęciu > decyzji )) A nie wolisz jednak formy Zenaida? Mam wrażenie, że to bardziej spolszczon forma, była np. Zenaida Zamoyska: tinylink.com/?Ahea22U2bM Zinaida chyba jest formą bardziej zbiałoruszczoną/zruszczoną. Takie mam wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zina, a moze Nina?! 30.09.04, 17:51 michamina napisała: > )) A nie wolisz jednak formy Zenaida? Mam wrażenie, że to bardziej spolszczon > > forma, była np. Zenaida Zamoyska: Słownik Ossolineum podaje jako polską formę Zenaida. Ciekawe, czy mała Zina już się urodziła? Odpowiedz Link Zgłoś
angie555 Re: Zina 05.05.04, 14:48 tylko nie Nikola.... kto to wogole wymyslil....takie spolszczenie Odpowiedz Link Zgłoś
camomile Re: Zina 09.05.04, 11:29 Mi Zina kojarzy sie tylko z jednym: z Xena, bo tak Amerykanie czytaja "Xena". Ale imie mi sie podoba. Moi znajmoi tak mnie nazywaja (Xena albo Zina, na obie wersje reaguje), chociaz nie ma nic wspolnego z moim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: Zina 30.09.04, 21:52 Niestety nie podoba mi się Za to bardzo podoba mi się Nadia i Nina, Odpowiedz Link Zgłoś
wombacik Re: Zina 30.09.04, 22:27 Zina bardzo oryginalne i dźwięczne, brzmi jak dzwonek albo błysk światła. Gratuluję pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Zina 30.09.04, 22:30 Zina - Xena, The Warrior Princess... Orginalne w PL zapewne jest. Odpowiedz Link Zgłoś