30.04.04, 10:11
Pozdrawiam wszystkich uczestników forum

Za najwyżej dwa miesiące zostanę tatą i jak większość rodziców poznałem trud odganięcia imienia jakie jest przeznaczone mojej córce (z czego jestem niezmiernie zadowolony). Po pierwszych przemyśleniach i zastanowieniach (nie wiem czemu ale zakochanym w imionach o raczej wschodnim rodowodzie) zacząłem od imion Nadia i Lena ale te nie zyskały akecptacji przyszłej mamy. Któregoś jednak dnia zakochałem się jeszcze bardziej w imieniu Zina, imię jest zdrobniałą formą, używanego na "wschodzie" imienia Zinejda (to mi się akurat niespecjalnie podoba). I w zasadzie jestem/śmy na nie zdecydowany a za każdym razem kiedy je słyszę to się uśmiecham o tak big_grin

Chciałem po prostu poznać opinię na temat tego imienia, i jak odbierane ono jest, czy też będzie przez osoby nie zaangażowane emocjonalnie. Prawdopodobnym jeszcze jest, że będzie nosić drugie imię Zuzanna, które i pasuje, i ma wiele uroku.

Tak więc Moja dziewczynka będzie miałą na imię Zina.
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 10:43
      Któregoś jednak dnia zako
      > chałem się jeszcze bardziej w imieniu Zina, imię jest zdrobniałą formą,
      używane
      > go na "wschodzie" imienia Zinejda (to mi się akurat niespecjalnie podoba).

Zinaida, tak sie poprawnie pisze to imie. Moze byc tez pisane jako Zenaida i z
      literka"j" zamiast "i".
      A imie pochodzi od slowa Zenais- osoba nalezaca do Zeusa.

Bylabym za Zinaida, poniewaz nie lubie skrotow, ale Zina, to cos jak Nina.
      Nawet ladne, ale Zinaida ma w sobie wiecej polotu i czaru, moze nawet za duzowink.
      • madziarek_edziecko Re: Zina 30.04.04, 11:00
        Imię Zina kojarzę jako skrót imienia Zinaida.
        Nie jest w moim guście, ale oryginalnie - trzeba przyznać.
        Nadia i Lena bardzo mi się podobają. Zuzanna także, ale ostatnio często
        nadawane.
        Zina Zuzanna - chyba pasują do siebie.
        Pozdrawiam
        Madzia
      • boniedydy Re: Zina 30.04.04, 11:13
        szczekuszka napisała:

> Zinaida, tak sie poprawnie pisze to imie. Moze byc tez pisane jako Zenaida i
        z
        > literka"j" zamiast "i".
        > A imie pochodzi od slowa Zenais- osoba nalezaca do Zeusa.
        >
        > Bylabym za Zinaida, poniewaz nie lubie skrotow, ale Zina, to cos jak Nina.
        > Nawet ladne, ale Zinaida ma w sobie wiecej polotu i czaru, moze nawet za
        duzowink

Mi też się bardziej podoba Zinaida, zawsze przecież można je zdrabniać. Zina
        kojarzy mi sie z fanzinami.
        • szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 11:15
          >Mi też się bardziej podoba Zinaida, zawsze przecież można je zdrabniać.

Na dwa sposoby: Zina, albo Ida smile.
    • ladydark Re: Zina 30.04.04, 11:30
      Ja bym tam dała Zina, brzmi znacznie lepiej iż Zinajda, poza tym dzieci na
      pewno by wołały Zinajda-znajda.
      mag
      • szczekuszka Re: Zina 30.04.04, 11:32
        ladydark napisała:

> Ja bym tam dała Zina, brzmi znacznie lepiej iż Zinajda, poza tym dzieci na
        > pewno by wołały Zinajda-znajda.

A tak beda krzyczec Zina-plastelina, Zina sie wypina.

Z kazdego imienia mozna sie nasmiewac.
    • aniadm Re: Zina 30.04.04, 12:50
      Jest polska wersja Zenaida. Była nawet księżna Zenaida Lubomirska (bodajże).
      Do Ziny mam tylko jedną wątpliwość - nie znający jej ludzie mogą odruchowo
      wymiawiać Źina (przez ź). Niestety, taki już polski język smile
    • itsola Re: Zina 30.04.04, 23:26
      Czesc !
      Tu w Niemczech gdzie mieszkam to imie jest w formie SINA,ale mowi sie Zina.na
      poczatku nie za bardzo mi sie podobalo,ale teraz zostalo wziete tez pod uwage w
      wyborze imienia naszej przyszlej coreczki.Pa Ola
      • aniutek Re: Zina 01.05.04, 02:30
        moja Babcia Luba miala siostre Zinajde ( obie urodzone na Polesiu)
        Zina byla kobieta wielkiego serca i niesamowitego talentu kulinarnego, ktory osnuty legenda w naszej
        rodzinie przy kazdych swietach jest wspominany.
        moim zdaniem imie dobrze wrozy na przyszlosc, bardzo rosyjskie ale.... ladne smile spiewne takie
        • boniedydy Re: Zina 01.05.04, 11:22
          aniutek napisała:

> moim zdaniem imie dobrze wrozy na przyszlosc, bardzo rosyjskie ale.... ladne :
          > ) spiewne takie

Aniutek, raczej arabskie. Ale to fakt, że w jęz. polskim funkcjonuje raczej
          jako imię białorusko-kresowe. pzdr
    • jula04 Re: Zina 01.05.04, 13:06
      Imię jest okropne. Niestety, ale kojarzy mi się z imieniem dla psa. Przy takich
      imionach zawsze odnoszę wrażenie, że rodzice zaspakajają swoje snobistyczne
      potrzeby, tylko niech się potem nie dziwią dlaczego wszystkim muszą się
      tłumaczyć co to za imię i dlaczego właśnie takie. Natomiast Zuzanna przy tej
      Zinie brzmi zbyt nudno. Tu potrzeba drugiego mocnego imienia typu Liwia, Sara
      lub Nikola.
      • boniedydy Re: Zina 01.05.04, 14:31
        jula04 napisała:

> Zinie brzmi zbyt nudno. Tu potrzeba drugiego mocnego imienia typu Liwia, Sara
        > lub Nikola.

Zina Liwia, Zina Sara, Zina Nikola brzmią wprost paskudnie. Niech Bóg broni
        małą Zinę przed takim drugim imieniem.
        • jula04 Re: Zina 01.05.04, 19:43
          Wystarczy, że ją obroni przed pierwszym.
          • szczekuszka Re: Zina, a moze Nina?! 05.05.04, 13:50
            jula04 napisała:

> Wystarczy, że ją obroni przed pierwszym.

Cos w tym jednak jest. I po namysle uwazam, ze lepsze byloby imie Nina. Znane,
            kobiece i nie kojarzy (dla mnie przynajmniej) z imieniem dla psa.

Szkoda, ze autor watku nie wzial udzialu w dyskusji.
            Moze jeszcze sie odezwie...
            • coronach Re: Zina, a moze Nina?! 08.05.04, 12:37
              To po koleibig_grin Przez jakiś czas byłem offlinebig_grin

Co do pochodzenia imienia i formy pisania to ja znam przynajmniej trzy Zinaida, Zenaida i Zineida przy czym ta ostatnia jest formą fonetyczną (pisze się Zinaida) ale jak twierdzą Rosjanie tak je się w Rosji wymawia.

Co snobizmu to tego akurat u siebie nie zauważam, jest to imię bardzo stare, swego czasu nawet dość popularne wśród polskiej szlachty zwłaszcza na terenach wschodnich dziś już niekoniecznie do polskich należących. Być może chodzi o to że podałem jako imię zdrobnienie ale tego jeszcze nie jestem pewien ponieważ magia tego imienia działa na mnie i w jednej i w drugiej formie. Dla mnie akurat to imię jest wyrazem pewnego anarchizmu i przywiązania do dawnych czasówwink i wydaje mi się, że to imię samo się obroni i na pewno wstydu nikomu nie przyniesie.

Snobizmem jest nadawanie bardzo fajnych imion rodem z telewizyjnych seriali a dwa imiona:
              -Dżasmina
              -Majkel
              sprawiają, że powątpiewam w inteligencję pewnej grupy ludzi. Ale na temat to może kiedy indziej.

Co do imienia dla psa to znam przynajmniej kilka psów o imieniu Tina, również Nina. Widziałem kilka chomików i zajączków o imieniu Kubuś, a Kuba to dość poularne psie imię także z tym kojarzeniem się to bardzo delikatna sprawa.

Pozdrawiam i dziękuję za te wszystkie odpowiedzi.

• szczekuszka Dokladniej 08.05.04, 17:03
                Zenaida-imie zenskie powstalo z greckiego Zenais oznaczajacego pierwotnie osobe
                nalezaca do Zeusa. Imie w Polsce nosi 919 kobiet (w tym 126 w formie Zenajda).

Zinaida- imie zenskie, odmiana imienia- Zenaida. W takiej postaci imie
                funkcjonuje glownie w jezykach srodkowo i wschoeuropejsskich. W Polsce imie
                Zinaida nosi 1569 kobiet i 108 w formie Zinajda.

Fajnie, ze sie odezwales. Ja nadal obstaje przy swoim zdaniu z pierwszego
                postu, jesli wybierzesz to imie to daj corce imie Zinaida. Zina, to jak dla
                mnie zbyt skrotowe imie, a tak dziecko bedzie mialo wybor.
                • coronach Re: Dokladniej 09.05.04, 12:19
                  Hej

Napisałem, że Zineida to forma fonetyczna, a kobieta która mi to mówiła jest rodowitą Rosjanką i twierdzi, że tak je się w Rosji wymawia.

Co do formy to po zastanowieniu jestem zwolennikiem pełnej, niezdrobniałej wersji imienia.

Pozdrawiam

Do usłyszenia
              • michamina Re: Zina, a moze Nina?! 08.05.04, 18:50
                coronach napisał:

> a tego imienia działa na mnie i w jednej i w drugiej formie. Dla mnie akurat
                to
                > imię jest wyrazem pewnego anarchizmu i przywiązania do dawnych czasówwink i
                wyda
                > je mi się, że to imię samo się obroni i na pewno wstydu nikomu nie przyniesie.

Ja też tak uważam, ale tylko jeśli nadasz to imię w pełnej formie - co gorąco
                popieram. Nadawanie zdrobnienia wpisuje sie w trend ogólnego zdziecinnienia,
                którego nie pochwalam...
                Odbierz @
                • coronach Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 12:22
                  Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy zdrobniałej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida.

Dziękuję za odpowiedzi, pomogły mi przemyśleć pewne sprawy i pomogły w podjęciu decyzji
                  • szczekuszka Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 12:37
                    coronach napisał:

> Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy
                    zdrobnia
                    > łej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida.

No to supersmile.
                    A tak nawiazujac do nazywania zwierzat ludzkimi imionami. Ja jestem temu
                    przeciwna, ale ludzie najczesciej nazywaja zwierzeta skrotami np.:Kuba (a nie
                    Jakub), Cezar (Cezary), Lila (Liliana), Bruno (Brunon).
                    Pelna forma imienia obroni dziecko przed takimi skojarzeniamiwink.

Jak juz mala Zinaida przyjdzie ba swiat pochwal sie konieczniesmile!!!!
                  • michamina Re: Zina, a moze Nina?! 09.05.04, 13:17
                    coronach napisał:

> Po namyśle rzeczywiście nie podoba mi się nadawanie jako imienia formy
                    zdrobnia
                    > łej i dlatego zdecydowany jestem na formę Zinaida.
                    >
                    > Dziękuję za odpowiedzi, pomogły mi przemyśleć pewne sprawy i pomogły w
                    podjęciu
                    > decyzji

smile)) A nie wolisz jednak formy Zenaida? Mam wrażenie, że to bardziej spolszczon
                    forma, była np. Zenaida Zamoyska:
                    tinylink.com/?Ahea22U2bM
                    Zinaida chyba jest formą bardziej zbiałoruszczoną/zruszczoną. Takie mam
                    wrażenie smile
                    • gaudencja Re: Zina, a moze Nina?! 30.09.04, 17:51
                      michamina napisała:

> smile)) A nie wolisz jednak formy Zenaida? Mam wrażenie, że to bardziej
                      spolszczon
                      >
                      > forma, była np. Zenaida Zamoyska:

Słownik Ossolineum podaje jako polską formę Zenaida. Ciekawe, czy mała Zina już
                      się urodziła?
        • angie555 Re: Zina 05.05.04, 14:48
          tylko nie Nikola.... kto to wogole wymyslil....takie spolszczenie
    • camomile Re: Zina 09.05.04, 11:29
      Mi Zina kojarzy sie tylko z jednym: z Xena, bo tak Amerykanie czytaja "Xena".

Ale imie mi sie podoba. Moi znajmoi tak mnie nazywaja (Xena albo Zina, na obie
      wersje reaguje), chociaz nie ma nic wspolnego z moim imieniem.
    • mamasebunia Re: Zina 30.09.04, 21:52
      Niestety nie podoba mi się sad Za to bardzo podoba mi się Nadia i Nina,
    • wombacik Re: Zina 30.09.04, 22:27
      Zina bardzo oryginalne i dźwięczne, brzmi jak dzwonek albo błysk światła.
      Gratuluję pomysłu
      • mgna Re: Zina 30.09.04, 22:30
        Zina - Xena, The Warrior Princess... Orginalne w PL zapewne jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.