Dodaj do ulubionych

Hermenegilda

IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 10:58
W ostatnim Witajcie na Świecie z 9-10 kwietnia (dodatek Trójmiasto) jest zdjęcie dziewczynki o imieniu Hermenegilda, urodzona 29.03 w Gdańsku. Mnie to imię kojarzy się wyłącznie z Teatrzykiem Zielona Gęś i nie znam nikogo kto się tak nazywa. Czy znacie kogoś kto je nosi - może to będzie jedyna osoba w Polsce? Jak się je zdrabnia, bo chyba da się jakoś zdrobnić?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Hermenegilda 11.04.11, 15:36
      Ja śmiem podejrzewać, że to taki żarcik rodziców. Rozumiesz, nie wymyślili jeszcze imienia, tu fotograf o nie wypytuje, więc podali Hermenegildę tak na odczepnego i żeby zabawnie było.

Mnie się Hermenegilda nie podoba, jest to dla mnie raczej "imię-żart", totalnie obciachowe. Żadnej Hermenegildy nie znam, ale jak najbardziej są kobiety o tym imieniu (więc ewentualna mała Hermenegilda jedyna w Polsce nie będzie). A jak można zdrobnić? Herma, Hermia, Hermusia, Mesia, Gilda, Gisia, Gila, Hermila, Hergildzia, Gildzia, Ilda, Ida ... Do każdego imienia, szczególnie tak długiego, można znaleźć mnóstwo zdrobnień i spieszczeń.
      • tami46 Re: Hermenegilda 11.04.11, 22:48
        Ja też nie wierzę ,że takie imię można nadać dzieckusad
        • Gość: Pola Re: Hermenegilda IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 15:18
          Tylko że jeżeli rodzice nie są zainteresowani umieszczeniem fotki w gazecie to mogą odmówić, jeśli jeszcze nie mają wybranego imienia to mogą zdjęcie podpisać np. córka takich a takich. Czemu mieliby podać takie imię jeżeli nie chcą go nadać, może to imię po babci albo jakiejś innej osobie z rodziny?
          • dalenia Re: Hermenegilda 12.04.11, 16:51
            To się zapytaj rodziców ... Wystarczy zerknąć na statystki Górnego, które są oparte właśnie na takich zdjęciach z gazet. Naprawdę uważasz, że ktoś nazwałby dziecko Belzebub, Żyraf, Jeżyna czy Jarzyna? Ot, takie poczucie humoru rodziców.
            • Gość: Pola Re: Hermenegilda IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 12:38
              Był święty Hermenegild:
              pl.wikipedia.org/wiki/Hermenegild_(święty)
              stąd imię to nie jest współczesnym wynalazkiem tak jak jakiś Żyraf, co do którego nie mam wątpliwości że to wygłup. Na Pomorzu mieszka sporo osób, które mają niemieckich przodków, jak ktoś miał ukochaną babcię o tym imieniu, to może nie kojarzy mu się ono tak jak nam, nieosłuchanym z nim.
              • dalenia Re: Hermenegilda 13.04.11, 20:58
                O jeny, no przecież wiem, że istnieje Hermenegilda/Hermenegild i że są to imiona, w przeciwieństwie do Żyrafa. Co nadal nie zmienia faktu, że rodzice do gazety podają różne rzeczy. Kiedyś była taka akcja , że w gazecie pod zdjęciem dziewczynka była podpisana "Gryzelda" (takie imię przecież też istnieje). A potem w wykazie imion z USC żadnej Gryzeldy nie było. Więc prawdopodobnie do gazety była podana tylko dla żartu (oczywiście mogło być też tak, że rodzice się rozmyślili, ale ta wersja jakby mniej mnie przekonuje).
              • Gość: inna Re: Hermenegilda IP: *.231.49.185.koba.pl 15.04.11, 08:55
                Nie znam żadnej ale 13 kwietnia Hermenegilda obchodziła imieniny. Hermusia tak bym zdrabniała
    • Gość: Hermenegilda Re: Hermenegilda IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.11, 20:53
      Witam
      Ja na trzecie imię (bierzmowanie) wybrałam sobie Hermenegilda i uważam, że bardzo do mnie pasuje. Jest absolutnym dopełnieniem mojego pierwszego i drugiego imienia, myślę więc o dodaniu go oficjalnie jako trzecie imię.
    • gaudencja Re: Hermenegilda 17.04.11, 12:44
      Gość portalu: Pola napisał(a):

> ywa. Czy znacie kogoś kto je nosi - może to będzie jedyna osoba w Polsce?

W 2001 roku były w Polsce 174 Hermenegildy.
      • Gość: lanka Re: Hermenegilda IP: *.252.23.174.internetia.net.pl 17.04.11, 12:57
        zawsze śmieję sie z mojej, dorosłej już córki, że powinna nazywać się Hermenegilda bo urodziła sie 13 kwietnia, a została prozaicznie Anią
        • ariella Re: Hermenegilda 21.04.11, 14:24
          Mnie nie razi. Dziwne i niepopularne, ale wolalabym od Laury czy innej Idalii. Zdrobnienie Gilda -super. Kwestia osluchania. No mi zaraz sie laczy z Kociubinska, ale moze nie kazdemu.
      • hanna.konstancja Re: Hermenegilda 15.04.20, 04:25
        Niesamowite !
    • abiela Re: Hermenegilda 23.04.11, 22:00
      Tez bym stawiala na zart rodzicow, nie chce mi sie wierzyc, ze ktos tak corke nazwal.
      Samo imie w sobie nie jest zle, znam kobiete o imieniu Herma - podoba mi sie.
    • olianka Przeniesione 22.04.12, 22:11
      Hermenegilda
      Gość: satine 22.04.12, 22:10 Odpowiedz
      Samo imię mi się nie pofdoba ale zdrobnienia ma słodkie...
      Hermusia, Herma, Hermenusia, Hermeniunia, Hermenka, Hermenegildzia.
      Co sądzicie?
      satine
      • tami46 Re: Przeniesione 22.04.12, 22:19
        Nawet te zdrobnienia do mnie nie przemawiają.
      • olianka Przeniesione 22.04.12, 22:50
        Hermenegilda
        Gość: satine 22.04.12, 22:46 Odpowiedz
        Wiem, że kilka wątków już było...
        Natrafiłam na zdrobnienia.
        Moim zdaniem są słodkie
        Hermusia, Herma, Hermenusia, Hermeniunia, Hermenka, Hermenegildzia.
        Co sądzicie?
        satine
    • lubomiro Hermenegilda - to imię dla polskich Niemców 23.04.12, 19:42
      bo nie wiem czy zwyczajny Polak dałby dziecku tak bardzo niemieckie imię z KL Ravensbruck
      • gaudencja Re: Hermenegilda - to imię dla polskich Niemców 23.04.12, 20:23
        Wskaż choć jedną Hermenegildę z KL Ravensbruck.
        • lubomiro Re: Hermenegilda - to imię dla polskich Niemców 23.04.12, 20:47
          Nie jest to hermengilde ale zawsze HERR smile

pl.wikipedia.org/wiki/Hermine_Braunsteiner
          Hermine Braunsteiner - -----
          • gaudencja Re: Hermenegilda - to imię dla polskich Niemców 23.04.12, 20:53
            Hermina to ani nie Hermiona, ani nie Hermenegilda.
            Trudno o bardziej obraźliwe stwierdzenie, niż twoja enuncjacja z pierwszego postu w tym wątku. Tymczasem Hermenegilda to imię 174 osób w Polsce. Znajdź jakąś Hermenegildę z KL Ravensbruck albo odwołaj swoje słowa.
            • lubomiro Re: Hermenegilda - to imię dla polskich Niemców 23.04.12, 20:57
              dobra, odwołuję swoje słowa o KL, ale i tak mi się to imię nie podoba. poza tym widac że Gaudencja czyta Rymuta smile
    • dalenia Re: Hermenegilda 15.04.20, 09:45
      Przed chwilą wspominałam o niej w wątku o Kunegundzie wink kolejne imię z kategorii nie do nadania. I znowu - żadnej Hermenegildy nie znam. Zakładam, że większość "nosicielek" wywodzi się ze Śląska? Hermenegilda w przeciwieństwie do Kunegundy, ma wg mnie fajne zdrobnienia - Herma, Hermenka, Ilda itd.
      • hanna.konstancja Re: Hermenegilda 15.04.20, 11:53
        Ja nie żartuję,Ja naprawdę jestem zafascynowana tym,że akurat taka kombinacja liter i dźwięków wydaje się zdecydowanej części z nas jednak,,,niepokojąca (eufemizm)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.