Dodaj do ulubionych

Ciekawy link

IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 17.05.11, 10:26
metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/9264/103/1870/!Skorowidz-Chrzty_1869-70_1870.pdf
Ile imion z tamtych czasów teraz znów jest modnesmile
Obserwuj wątek
    • panna.w.drodze Re: Ciekawy link 17.05.11, 14:31
      dwie Leonardy smile Emilia Seweryna smile a matki: Kasylda, Teofila, Maksymiliana

świetne, dzięki za link

i jeszcze się pochwalę, że znalazłam prawie swoje nazwisko i imię dziewczynki bardzo mi się podoba ... smile
      • Gość: megi79 Re: Ciekawy link IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 17.05.11, 16:34
        A ja znalazłam Różę Anielę,Leonarda Ryszardasmile i też sporo innych zestawów,które mogłabym nadać.
    • dalenia Re: Ciekawy link 17.05.11, 16:46
      Ależ ciekawe imiona! Uwielbiam takie w stylu retro, więc jestem zachwycona tą listą. Megi, dzięki wielkie -teraz mam zajęcie wink
      • Gość: megi79 Re: Ciekawy link IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 17.05.11, 16:55
        Nie ma za cosmilePomyślałam,że te właśnie imiona spodobają się na forumsmile
      • dalenia Re: Ciekawy link 17.05.11, 17:08
        Przyznam, że musiałabym wypisać chyba wszystkie imiona, gdybym chciała wymienić te, które mi się podobają wink Zaciekawiły mnie jednak imiona bliźniąt/ trojaczków:

- Helena Franciszka, Jan Ludwik i Marta (dzieci Jana i Marii)
        - Gabriela Józefa i Maria Antonina (córki Teodora i Florentyny)
        - Edward Ignacy i Zofia Józefa (dzieci Karola i Karoliny)
        - August Michał i Sabina Jadwiga (dzieci Augusta i Julianny)
        - Józefa Karolina i Karolina Franciszka (córki Franciszka i Matyldy)
        - Karolina Marianna i Teofil Feliks (dzieci Sylwestra i Anny)
        - Józef Sylwester i Piotr Paweł (synowie Józefa i Ludwiki)
        - Barbara i Franciszka (córki Mikołaja i Marianny)
        - Andrzej Donat i Julianna Teresa (dzieci Jana i Zofii)
        - Michalina Józefa i Henryk Antoni (dzieci Adolfa i Eugenii)
        - Błażej i Józef (synowie Władysława i Franciszki)
        - Balbina Karolina i Euzebia Waleria (córki Karola i Marianny)
        - Florian i Józef (synowie Florentyny)

Szczególnie dziwią takie połączenia jak np. popularny dzisiaj Piotr z Józefem czy Karolina i Teofil.
        • abiela Re: Ciekawy link 17.05.11, 21:38
          Balbina i Euzebia biją wszystkich na głowęsmile
          • Gość: megi79 Re: Ciekawy link IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 18.05.11, 14:15
            Balbina jest w naszej(tzn.Lili) podstawówce,w 4-tej czy 5-tej klasie(nazywana Balbi).
            Mi podoba się też Adela i Adelajda,a zdziwiły mnie Marcelli i Kornella,i Alexy(pisownia).
            • dalenia Re: Ciekawy link 18.05.11, 19:06
              No kiedyś to "x" zastępował "ks". Oprócz Alexego rzucił mi się w oczy też Maxymilian i Praxeda wink
    • Gość: megi79 Re: Ciekawy link IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 17.05.11, 16:53
      "Kopalnia" ładnych zestawów,które spokojnie pasują do naszego "Witajcie na świecie",np.:
      Aleksander Konstanty
      Leon Konstanty
      Natalia Marianna
      Leopold Karol
      Antoni Feliks
      Antonina Julianna
      Adam Zachariasz
      Julianna Konstancja
      Aniela Karolina
      Matylda Julia
      Helena Rozalia
      Adela Natalia
      Róża Michalina
      Ignacy Aleksander
      Apolonia Anna
      Elżbieta Helena i inne...
    • mossiam Re: Ciekawy link 17.05.11, 19:07
      Rzeczywiście ciekawy link!
      - Rzuciła mi się w oczy Dominika, dla mnie brzmi tak współcześnie.
      - Zaintrygowały mnie 2 Febronie - matka i córka.
      - Odnoszę wrażenie, że połowa kobiet na liście to Marianny! wink
      - Jakie imiona były wtedy, Waszym zdaniem, "sezonówkami"??
      • donmari-2 Re: Ciekawy link 18.05.11, 00:26
        I Robert. A ja myślałam, że przyszedł do nas w latach 60
      • domi_33 Re: Ciekawy link 20.05.11, 19:05
        mossiam napisała:

> - Rzuciła mi się w oczy Dominika, dla mnie brzmi tak współcześnie.

hehe niewiele później byłam chrzczona a też Dominika jestem. smile nie takie współczesne znów.
        • dalenia Re: Ciekawy link 22.05.11, 15:16
          domi_33 napisała:
          > hehe niewiele później byłam chrzczona a też Dominika jestem. smile nie takie współ
          > czesne znów.

Domi, byłaś chrzczona w XIX wieku ?! wink
      • gaudencja Re: Ciekawy link 21.05.11, 20:29
        mossiam napisała:

> - Jakie imiona były wtedy, Waszym zdaniem, "sezonówkami"??

Rudolf, Leokadia, Bronisława, Kazimiera, Bronisław, Józefa, Eugenia, Mieczysław, Apoloniusz, Romuald itd., niezależnie od tego, ze te imiona były wcześniej znane.
    • amsila Re: Ciekawy link 18.05.11, 09:07
      Bardzi ciekawy link.
      Zastanowiło mnie imię Prakseda (Praxeda), nigdy o takim nie słyszałam.
      • shilla01 Re: Ciekawy link 18.05.11, 09:14
        Kilkoro dzieci ma takie same imiona jak rodzice

nie skopiowalam, a cięzko mi się teraz znów przez to przebijac wink

na co zwrócilam jeszcze uwagę

MaXymilian - za każdym razem pisany przez X
        MarJa przez J

spodobala mi się jeszcze Józefa Marcela - ewidentnie miala być chlopcem big_grin
        • shilla01 Re: Ciekawy link 18.05.11, 09:19
          Jeszcze Amalię i Martynę dojrzalam - jakoś mi nie pasują do tamtych lat smile
          • chomiczkami Re: Ciekawy link 19.05.11, 18:00
            Narzeczona mojego pradziadka była Amalia wink. Stąd mnie kojarzy się właśnie z dawno-dawno temu...
        • quasi.modo Re: Ciekawy link 18.05.11, 19:00
          shilla01 napisała:

> MaXymilian - za każdym razem pisany przez X

Też zwróciłam na to uwagę, ale znalazłam też pisownię przez "ks". Częstotliwości nie porównywałam.
      • Gość: makuffka Re: Ciekawy link IP: *.icpnet.pl 18.05.11, 11:57
        Prakseda to prawosławna święta, amsilo. Możliwe są zatem wschodnie konotacje.
        Bardzo inspirujący ten link, to prawda.
    • quasi.modo Re: Ciekawy link 18.05.11, 16:38
      Wow, faktycznie lista wygląda bardzo współcześnie. Choć niektóre z popularnych wtedy imion wciąż jeszcze czekają na swój "come back", np. Wacław, Władysław, Walery, Walenty.
    • polifonia1983 Re: Ciekawy link 18.05.11, 18:16
      A zwróciłyście uwagę ile osób ma ojców NN smile
      • dalenia Re: Ciekawy link 18.05.11, 19:08
        Ja właśnie też zwróciłam na to uwagę smile A jedna biedna kobieta, nie dość, że ojciec NN, to jeszcze bliźniaki jej się urodziły wink
      • chomiczkami Re: Ciekawy link 19.05.11, 18:01
        To jest bardzo przykre sad zastanawiam się, czy aby wpisać nazwisko ojca, musiał on się przyznać do dziecka wink bo jeśli tak... no cóż... dzisiaj załatwiamy to inaczej.
      • domi_33 Re: Ciekawy link 20.05.11, 19:06
        polifonia1983 napisała:

> A zwróciłyście uwagę ile osób ma ojców NN smile

właśnie chciałam to napisać, w szoku jestem. bardzo dużo! jakaś wojna była czy co???
    • polifonia1983 Re: Ciekawy link 18.05.11, 18:48
      Mało popularne teraz:
      Adolfina (nie dziwne), Amalia, Apolinary (i jeden Apolionary), Benon, Bonawentura, Balbina, Barnaba (chociaż jednego znam), Bonifacy, Eufemia, Eustachia, Eustachiusz, Eufemia, Eugenia, Filipina, Faustyna, Faustyn, Filomena, Febronia, Gerwazy, Gwalbert, Gorgoniusz, Gertruda, Hipolit, Hipolita, Herman, Izydor, Inocenty (na drugie Marcelli), Ksawera, Klotylda, Kasylda, Kunegunda, Leokadia, Leontyna, Lambert, Marcjanna, Mamert, Napoleon, Nepomucena, Otylia, Petronela, Prakseda, Salomea (popularne wówczas), Scholastyka, Szarlota, Serwacy, Serafina, Feofila, Tekla, Telesfor, Waleria, Waler, Witalis.
      Część pisana różnie, raz przez KS, raz przez X, i lub j, i w innych wariantach, chyba w zależności od fantazji księdza.
      • quasi.modo Re: Ciekawy link 18.05.11, 18:59
        No ale te imiona, które wymieniłaś też chyba jakoś nie wyróżniają się liczebnością. Muszę jednak przyznać, że ciekawa jestem, na ile dziwaczne się wtedy wydawały, zwłaszcza takie kwiatki jak Febronia, Gwalbert, Gorgoniusz i Nepomucena.

P.S. Ja też zwróciłam uwagę na ojców N.N. wink
        • donmari-2 Re: Ciekawy link 18.05.11, 21:06
          Dominika, Justyna, Kacper, Malwina, Izabela, Amelia-nie jakieś wtedy superczęste, ale się pojawiają Myśle że wiele "starych" imion, które potem wracają, na ileś tam lat, kiedy nie są popularne, zostają wyparte z ludzkiej świadomości na tyle skutecznie, że kiedy wracają wydają się nowoczesne(w moim pokoleniu Dominika, Izabela, Justyna, w pokoleniu dzieci Kacper i Amelia)
          • abiela Re: Ciekawy link 18.05.11, 21:56
            Przeglądałam setki ksiąg kościelnych i ojciec N.N. zdarzał się niezwykle często.
            • shilla01 Skąd ten link ? 19.05.11, 16:37
              Byly może inne województwa , inne lata ??
              • Gość: megi79 Re: Skąd ten link ? IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 19.05.11, 17:06
                Niestety tylko tosad
            • polifonia1983 Re: Ciekawy link 19.05.11, 17:45
              Abiela, a wiesz jak to było w rzeczywistości z takimi dziećmi? Pytam, czy przy takim nagromadzeniu "naturalnych" dzieci, uznawano to za normę i kobieta miała szanse na zamążpójście, czy okazywała się czarną owcą we wsi?
              • abiela Re: Ciekawy link 19.05.11, 21:05
                polifonia1983 napisała:

> Abiela, a wiesz jak to było w rzeczywistości z takimi dziećmi? Pytam, czy przy
                > takim nagromadzeniu "naturalnych" dzieci, uznawano to za normę i kobieta miała
                > szanse na zamążpójście, czy okazywała się czarną owcą we wsi?

Myślę, że różnie. Wiele z tych dzieci, według moich podejrzeń, było nieślubnymi dziećmi panien, które pracowały we dworze. Ale widziałam też wiele metryk ślubu tych kobiet ale również mnóstwo aktów zgonu tych dzieci, a czasem i matek.
                • polifonia1983 Re: Ciekawy link 19.05.11, 22:35
                  No tak, pierwsze co mi przyszło do głowy, to praca we dworze. Myślę, że zupełnie łatwo, to nigdzie nie przechodziło, ale pewnie zdarzały się miejscowości, gdzie nie sekowano za bardzo.
                  Dziękuję, że odpisałaś smile
        • polifonia1983 Re: Ciekawy link 19.05.11, 17:43
          To prawda, ale są ciekawe. IMO mogłaby wrócić Amalia, zamiast popularnej Amelii, podoba mi się też Febronia i kilka innych.
          • dalenia Re: Ciekawy link 19.05.11, 18:09
            Febronię uwielbiam! Głownie za możliwość zdrabniania do Broni i Bronki (za Bronisławą jakoś nie szaleję z uwielbienia, choć ostatnio ta też mi się coraz bardziej podoba).
            • polifonia1983 Re: Ciekawy link 19.05.11, 18:18
              Zdrobnienie Bronka jest rewelacyjne. Od razu widzę pełną energii osobę z mocnym charakterem.
    • abiela Więcej linków 19.05.11, 21:10
      metryki.genealodzy.pl/metryki.php
      • tami46 Re: Więcej linków 19.05.11, 22:34
        Ja zajmuję się genealogią mojej rodziny i stwierdzam jeden fakt,że imiona moich przodków są aktualnie popularne.
        • domi_33 Re: Więcej linków 20.05.11, 19:18
          Cels, co to za imię?
          Stanisławski jest ten Cels. smile

Ana fajnie brzmi.
          Teodor Teofil,
          Adela Modesta,
          Feliks Ewarych,
          Witalis Walenty,
          Władysław Gorgoniusz,
          Roman Gwalbert,
          Teofil Faustyn,
          Innocenty Jan Marceli
          Florentyna Konstancja,
          Anna Ignaca,
          Filomena Cyrylla,
          Klementyna Petronela

fajne smile
          • domi_33 Re: Więcej linków 21.05.11, 00:36
            tak jeszcze co najmniej na jednej stronie rzuciło mi się w oczy, ze bardzo dużo mam ma na imię Marianna.
          • gaudencja Re: Więcej linków 21.05.11, 20:25
            domi_33 napisała:

> Cels, co to za imię?

www.deon.pl/imieniny/imie,597,celsus.html
    • ksiezna_pani1 Mam pytanie i prośbę :) 25.04.13, 18:41
      Czy ktoś skopiował zawartość? Jeżeli tak, to czy ten ktoś mógłby wysłać mi ją na e-maila ksiezna_pani1@gazeta.pl? Dziękuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.