Dodaj do ulubionych

Imie dla syna

18.06.11, 16:42
Witam wszystkich serdecznie. Spodziewamy sie dziecka, chlopca i szukamy imienia dla niego. Mamy corke o imieniu Lauren. Nasze typy dla syna to: Oliver, Thomas, Max, Lucas, Benjamin, Christian. Kolejnosc przypadkowa. Co myslicie, ktore wam sie podoba? Nie mieszkamy w Polsce.
Obserwuj wątek
    • uwierz_mirando Re: Imię dla syna 18.06.11, 17:07
      Podoba mi się tylko Benjamin.
      Z ciekawości - Twój mąż/partner jest obcokrajowcem? A jeśli jest Polakiem, to skąd decyzja o "zagranicznych" imionach, a nie takich międzynarodowych, które byłyby takie same w obydwu krajach? smile
      • augustagone Re: Imię dla syna 19.06.11, 12:28
        uwierz_mirando napisała:

> Podoba mi się tylko Benjamin.

Dziekuje, nam tez, ma duze szanse.

> Z ciekawości - Twój mąż/partner jest obcokrajowcem?

Moj maz jest w polowie Polakiem w polowie Anglikiem (mama Polka, tata Anglik) urodzonym i wychowanym w Anglii. Mamy typowo angielskie nazwisko.
        Co do imion miedzynarodowych to jest ich niewielki wybor i zupelnie nam na tym nie zalezy.
    • florianne Re: Imie dla syna 18.06.11, 20:19
      Podobają mi się tylko Thomas i Christian .
    • Gość: niki Re: Imie dla syna IP: *.adsl.alicedsl.de 18.06.11, 21:04
      Max i Lucas sa fajne !
    • abiela Re: Imie dla syna 18.06.11, 21:45
      Z waszych propozycji niestety nie podoba mi się żadne. Co więcej jakoś trudno mi wysunąć kontrpropozycję, która harmonizowałaby z imieniem córki. Może Linus?
      • polonica7 Re: Imie dla syna 19.06.11, 10:58
        podoba mi się Lucas
      • augustagone Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:31
        abiela napisała:

> Z waszych propozycji niestety nie podoba mi się żadne.

sad

Co więcej jakoś trudno mi wysunąć kontrpropozycję, która harmonizowałaby z imieniem córki.

Nie musi harmonizowac z imieniem corki.

• wyczyny Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:02
      Beniamin smile
    • quasi.modo Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:11
      A gdzie mieszkacie, jeśli można spytać?

Bo np. na moje "zniemczone" ucho wszystkie Wasze propozycje są okrutnie oklepane. No może poza Benjaminem, ale i tak mnie on nie zachwyca.

Tymczasem zakładam, że kraj jest angielskojęzyczny i proponuję następujące:
      Zachary
      Bruno
      Albert
      Edward
      • augustagone Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:36
        quasi.modo napisała:

> A gdzie mieszkacie, jeśli można spytać?

W Anglii.
        >
        >
        > Tymczasem zakładam, że kraj jest angielskojęzyczny i proponuję następujące:
        > Zachary
        > Bruno
        > Albert
        > Edward

Nie zalezy nam na imionach rzadko nadawanych, ani specjalnie oryginalnych czy udziwnionych, najlepiej gdyby byly w miare popularne obecnie. Dziekuje za twoje propozycje, ale zadna nam nie dopowiada, a imienia Bruno bardzo nie lubie.
    • augustagone Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:43
      Ustalilismy z mezem liste imion, ktore najbardziej nam sie podobaja:

1. Christian
      2. Oliver
      3. Benjamin

Mysle, ze nadamy Christian smile
      Dzieki za odzew. Pozdrowienia.
      • dalenia Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:51
        O, widzę, że nieco się spóźniłam wink Ja z tych trzech nadal byłabym za Benjaminem, ale Christian nie jest taki zły. Wg mnie jest dużo lepszy niż Oliver.
      • quasi.modo Re: Imie dla syna 19.06.11, 14:36
        Jeśli kontekst polski zupełnie się nie liczy, to z tych trzech zdecydowanie wybrałabym Olivera.

Na drugim miejscu Benjamin.

Christian kompletnie mi się przejadł. Ale ja mam chyba jakieś osobiste obciążenia związane z tym imieniem.
    • dalenia Re: Imie dla syna 19.06.11, 12:50
      Wybierałabym między Thomasem a Benjaminem. Chociaż, jeśli zależy Wam na tym, by imię było wymawiane tak samo przez polską i angielską rodzinę, to postawcie na Maxa. A jeszcze lepiej Maximiliana - co Wy na to? Uważam, że brzmi dużo lepiej niż taki krótki, zdrobnieniowy nieco Max.
    • Gość: Niwius Re: Imie dla syna IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 12:32
      Bardzo, najbardziej podoba mi się Christian. Benjamin też ładny.
      No i Lucas był fajny, ale widzę, że już odpadł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.