Gość: krótka_piłka IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 21:49 lada dzień urodzę drugą córeczkę i cały czas nie mogę zdecydować się na imię dla niej... Mąż z pochodzenia jest żydowskim Bułgarem, nazwisko krótkie, twarde...Moje typy to: Łucja - problem z imieniem w BG, polskie znaki, brak zdrobnienia Sara- brak zdrobnienia, skojarzenia z psem Kalina- w BG to biedronka ... trochę kiepsko gdyby córka zdecydowała się tam zamieszkać.... Może podpowiecie jeszcze coś bo zegar tyka a wątpliwości rosną.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: siostra Sofii 23.06.11, 21:57 Nie mam pojęcia, które z nich sprawdzą się w Bułgarii, ale strzelam : Adela, Aldona, Alina, Alicja, Blanka, Bogna, Celina, Cecylia, Daria, Dagna, Eunika, Estera, Florentyna, Flora, Gaja, Gloria, Helena, Halina, Hanna, Ida, Idalia, Jagna, Jadwiga, Joanna, Julianna, Klara, Kornelia, Laura, Leonia, Maura, Olga, Rozalia, Sabina, Teresa, Wanda Wybierałam dość krótkie imiona, bo widzę, że w takich gustujesz Ale jeśli nazwisko krótkie, to może coś dłuższego dobrać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 22:07 podoba mi się Klara ale nazwisko też na K - czy nie połamiemy języka? Halina, Helena - wogóle typowo polskie imiona nie kleją się z zagranicznym nazwiskiem. Olga brzmi super ale Ola jako zdrobnienie nie przejdzie mi przez uszy /wrrrrr/ Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra Sofii 23.06.11, 22:19 Gość portalu: krótka_piłka napisał(a): > podoba mi się Klara ale nazwisko też na K - czy nie połamiemy języka? To już zależy konkretnie od nazwiska. Z jednym będzie ok, z innym nie. > Halina, Helena - wogóle typowo polskie imiona nie kleją się z zagranicznym nazw > iskiem. Przecież Halina jest równie "polska", co Kalina. Tak samo Helena - równie "polska" co Klara. Więc nie bardzo rozumiem? > Olga brzmi super ale Ola jako zdrobnienie nie przejdzie mi przez uszy Myślę, że jest spora szansa, iż Olga nie będzie zdrabniana do Oli. Wystarczy trochę konsekwencji na początku. Ja znam Alicję nie zdrabnianą do Ali - jak widać można Odpowiedz Link Zgłoś
zum.zum.zone Re: siostra Sofii 23.06.11, 22:21 Sara bardzo mi sie podoba. Duzo tez ladnych propozycji od Daleni. Dorzucam Noemi, Lea, Ida. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: siostra Sofii 23.06.11, 23:16 Sara nie jest taka zła i w ostatnich latach to imię spopularyzowało się na tyle, żeby nie kojarzyć się tylko z psem. Ode mnie: Apolonia (Pola) Milena Romana (Roma, Romka) Aniela (Nela), ale to akurat jest typowo polskie Blanka Emilia Dominika a zamiast Kaliny może Karina? Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra Sofii 24.06.11, 01:01 imię Sara nosi teraz sporo małych dziewczynek, wiec skojarzenia z psem odchodzą do lamusa zaproponuję może: Zoję, Berenikę/Weronikę, jeśli nie Łucja to może Lucyna, Agatę, Adrianę, Dagmarę(choć 2 ostatnie to nie moja bajka) Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra Sofii 24.06.11, 01:20 a jeszcze na stronach o bułgarskich imionach trafiłam na Rozalię-a uważam, że to piekne imię, więc może Tobie też przypadnie do gustu a jeszcze pojawiła się Jasmina bez "ś", ale wtedy najwyżej trochę inaczej by się wymawiało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 08:02 Noemi i Roma, Jasmina odpadają - bardzo stygmatyzujące w BG, choć Roma mi się baaardzo podoba - Sofia i Roma Karina, Aniela, Emilia, Laura, Pola, Agata - w rodzinie najbliższej więc odpada Stawiam więc na Sarę lub (jednak) Łucję -> Sofka bardzo lobbuje za Łusią, ale - z kolei Sofia i Sara brzmi ładnie No i ta Kalinka cały czas kusi, kusi.... To jak: Sara, Łucja czy Kalina ( i olać jej owadowe pochodzenie?) Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: siostra Sofii 24.06.11, 08:06 A może Lucja przez ,, L " ? Z tych trzech wybrałabym w takiej kolejności : Kalina Łucja Sara Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra Sofii 24.06.11, 12:40 Jeżeli to "Ł" w Łucji Ci nie przeszkadza, to jestem za Łucją. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: siostra Sofii 24.06.11, 14:01 Może oboczna forma Łucji czyli Lucja? A Łucja/Lucja ma przecież mnóstwo zdrobnień! choćby Lusia, Łusia itp. A może Laura? Odpowiedz Link Zgłoś
tadea Re: siostra Sofii 24.06.11, 15:38 Wybrałabym Łucję, aczkolwiek podobają mi się także pozostałe imiona. Co do Sary to absolutnie nie łączę jej z psem, a Kalina brzmi bardzo ładnie zwłaszcza w połączeniu z imieniem siostry, nie przeszkadzałoby mi że biedronka, to przecież taki sympatyczny owad. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: siostra Sofii 24.06.11, 10:23 Łucja - jak dla mnie super, tylko zależy gdzie mieszkacie, jeśli w pl to ok Sara- jest ładne Kalina - odrzuciłabym ze względu na znaczenie, zreszta podoba mi się najmniej z podanych imion Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: siostra Sofii 24.06.11, 12:21 Wiesz, skoro macie córeczkę o imieniu będącym stolicą Bułgarii, to dlaczego nie mieć "biedronki" Mnie się Kalina podoba, popieram. Najładniejszą Twoją propozycją jest dla mnie Łucja, Sary nie lubię. Może: Anatolia, Emma, Flawia, Klementyna, Liliana, Malwina, Matylda, Melania, Oktawia, Stefania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: siostra Sofii IP: *.xdsl.centertel.pl 24.06.11, 13:09 Podobają mi się w takiej kolejności: 1. Łucja 2. Kalina 3. Sara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: siostra Sofii IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.11, 13:26 Mialam kiedys kolezanke z polsko bulgarskiej rodziny. Miala na imie Hannah. Nie jestem pewna jak sie pisalo ale w wymowie byla Hana. Sprawdzalo sie znakomicie. Sofia i Hannah bardzo by mi sie podobalo. Jesli nie, to obstawialabym Sare - Lucje odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 18:52 a może Natasza???( dzisiejszy pomysł) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra Sofii 24.06.11, 19:05 Nieee ... Według mnie to najgorsza opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: siostra Sofii 24.06.11, 20:36 ja też uważam, że to zły pomysł - niech będzie bułgarskie albo polskie, po co kolejną nację wkręcać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.11, 21:59 Mira? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra Sofii 24.06.11, 22:17 Mnie nie przekonuje jej etymologia, tzn to, że jest zdrobnieniem. Wolałabym Mojmirę albo Tomirę skracaną do Miry. Jednak u kogoś innego jestem w stanie zaakceptować ją jako pełne imię. Teraz jestem więc za Mirą, bo najbardziej mi się podoba z dotychczasowych propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
aguacate Re: siostra Sofii 25.06.11, 04:35 Moje typy imion dla ewentualnej corki to wlasnie: 1. Sara 2. Sofia (jedyne "ale" to rozne wymowy w kraju hiszp. jezycznym, gdzie mieszkam i w PL) 3. Sonia Wiec moj glos jest na Sare lub Sonie. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: siostra Sofii 25.06.11, 07:04 Mira jest w porządku , nie lubię tylko zdrobnienia Mirka . Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: siostra Sofii 25.06.11, 10:04 Mira mi się podoba, w przeciwieństwie do męskiego Mirka. Ewentualnie zastanowiłabym się, czy nie lepiej nadać jakąś dłuższą formę i zdrabniać do Miry, np. Jaromira, Dobromira. Ale sama Mira też przejdzie, zwłaszcza jeśli ma być łatwe dla niepolskiej części rodziny. Chociaż zdaje się, że przynajmniej Dobromir jest znany w Bułgarii. Natasza nie. Jeśli już to Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 08:10 no po rodzinnej debacie okazało się, że Mira odpada ja i mąż jesteśmy na M, Nowa miałaby być na M i wtedy tylko Sofka zostaje na S jak jakiś odszczepieniec imienny Muszę poczytać o tej Soni - może to niezła alternatywa dla Sary? p.s. w nocy tak mnie trzasnęły skurcze, że myślałam, że to już. Przekonałam jednak dziewczynkę, żeby została bo mamusia nie wie jak jej dać na imię Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: siostra Sofii 25.06.11, 09:01 Moim zdaniem Sofia i Sonia są do siebie nieco zbyt podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: siostra Sofii 25.06.11, 10:07 Coś mi się wydaje, że Sonia to nic innego jak inna forma Zofii/Sofii. Dla mnie to trochę monotematyczne. Podtrzymuję propozycję Dobromiry, zdradnianej do Miry. Zresztą może być też do Dobrusi. Jeśli nie, to chyba jestem za Sarą. Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: siostra Sofii 25.06.11, 10:45 no to może jeszcze ... : Adela Bianka Bogna Dagna Emma Flora Gaja Larysa Nina Noemi Salomea Stella Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: siostra Sofii 25.06.11, 12:30 Sonia jest ładna ale zbyt podobna do imienia siostry. Mira i Natasza na nie. Nadal jestem za Łucją lub Sarą Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: siostra Sofii 25.06.11, 12:32 Łucja podoba mi się bardziej, ale Sara ładnie się komponuje z imieniem siostry. Na "s" może jeszcze Sandra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótka_piłka Re: siostra Sofii IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.11, 13:55 Sandra nieeeeeeeeeeeeeeeeeee Kalinek w dzisiejszym dodatku do GW chyba ze 3 -> myślę, że będzie b. popularne niedługo czyli rezygnuję Sonia rzeczywiście b. podobna do Sofki więc chyba zostanie Łucja lub Sara ( spojrzę jej w oczy i mam nadzieję, że wątpliwości się rozwieją !!). Dziękuję za wszystkie propozycje i inspirujące pomysły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: siostra Sofii 25.06.11, 21:48 Z pewnością duże "NIE" dla Sonii! Szczególnie, że ma być siostrą Sofii - to tak naprawdę to samo imię. Równie dobrze mogłabyś mieć córki Apolonię i Polę. Masz już wybrane dwa imiona, więc jest ok. Teraz relaksuj się przed porodem Trzymam kciuki! Koniecznie daj znać, jakie imię wybraliście. Odpowiedz Link Zgłoś