tawananna 18.05.04, 20:00 Na takie imię natrafiłam w wątku o zapomnianych imionach i wydało mi się ciekawe. Można skracać do Diany, zdrabniać Wirydusia, Dusia, Dianka, Dianeczka, Wirydianka, Wirydka, Wirysia itd. Wydaje mi się oryginalne, a jednocześnie nie jakoś specjalnie wydumane. Ma w sobie "coś". (Co nie znaczy, że dałabym je mojemu dziecku ;D). A co Wy na ten temat sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Wirydiana 18.05.04, 20:08 Film Bunuela i pamiętniki Wirydianny Fiszerowej... Z niczym więcej mi sie nie kojarzy. No i trochę długie... ) Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Wirydiana 18.05.04, 20:10 Ręce opadają... ja testuję imiona w jeden sposób - czy dobrze bym się czuła, gdybym miała się nimi przedstawić w pracy klientowi. To doprowadziłoby mnie do rozpaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
przypadkowo Re: Wirydiana 19.05.04, 22:11 Dobry test. Dodam, że mi się kojarzy z medianą i meridianą. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Wirydiana 24.05.04, 01:33 Dobry test, też go stosuję. Ale powiem szczerze, że to imię nie doprowadziłoby mnie do rozpaczy . Najbardziej denerwują mnie zdrobnienia (prezes Majka Nowak, brrr) i ewidentnie obce imiona (dyrektor Nikol Sławińska ). Wirydiana nawet mi się podoba, ale - jak wspomniałam - nie jako ewentualne imię dla mojego hipotetycznego dziecka ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Wirydiana 18.05.04, 20:29 Mi się podoba - swojemu dziecku bym może i dała, gdyby nie to, że od dwana mam mocniejsze typy... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Wirydiana 19.05.04, 20:46 Dla mnie brzmi jakos wikingowo). Nie podoba mi sie, bo pierwszy czlon imienia jakos wcale do tej diany nie pasuje. To ja wole Wiera(tak z polska, czy z ruska?), albo Diana. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Wirydiana 20.05.04, 11:34 szczekuszka napisała: > jakos wcale do tej diany nie pasuje. To ja wole Wiera(tak z polska, czy z > ruska?), albo Diana. Wiera - zajrzyj do Grzeni - to imię utworzone sztucznie, od: Wiara, Nadzieja, Miłość. Po rosyjsku przyjęły się wszystkie trzy (Wiera, Nadiezda, Liubow') - po polsku praktycznie zadne z nich, choć były nadania tych imion w polskiej wersji zwłaszcza w latach 30-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Wiera 20.05.04, 11:44 Wiera - zajrzyj do Grzeni - to imię utworzone sztucznie, od: Wiara, Nadzieja, > Miłość. Po rosyjsku przyjęły się wszystkie trzy (Wiera, Nadiezda, Liubow') - po > > polsku praktycznie zadne z nich, choć były nadania tych imion w polskiej wersji > > zwłaszcza w latach 30-tych. To imie nosi ponad 5000 Polek , niezle... Mnie sie kojarzy ze starsza pania, znam jedna Wierę. Teraz to chyba zadne z rodzicow na Wierę się nie skusi?! Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Wiera 20.05.04, 13:16 szczekuszka napisała: > To imie nosi ponad 5000 Polek , niezle... > Mnie sie kojarzy ze starsza pania, znam jedna Wierę. Teraz to chyba zadne z > rodzicow na Wierę się nie skusi?! Zaznaczając od razu że nie jestem nietolerancyjna - chyba nie Polek. MSZ sa to Rosjanki z obywatelstwem polskim, a przede wszystkim Białorusinki, które mogą się z tą białoruskością nie afiszować i nawet być juz zupełnie spolonizowane. Sama znam jedną taką Wierę, około 65 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Wiera 20.05.04, 14:15 szczekuszka napisała: Teraz to chyba zadne z > rodzicow na Wierę się nie skusi?! Ja tam prędziej skusiłabym się na Wierę niż na słowiańskie koszmarki w typie Dobrosławy czy Apolonii (no dobra, nie mam pojęcia o rodowodzie tego ostatniego, ale jest raczej w miarę akceptowane)... Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Wiera 20.05.04, 15:08 lady napisała: > szczekuszka napisała: > > Teraz to chyba zadne z > > rodzicow na Wierę się nie skusi?! > > Ja tam prędziej skusiłabym się na Wierę niż na słowiańskie koszmarki w typie Do > brosławy czy Apolonii ( Apolonia nie jest słowiańska; imiona słowiańskie to nie są "koszmarki". Owszem, są ładniejsze i brzydkie, ale np. Miłosławy czy Miłochny nigdy nie nazwałabym koszmarkiem. Wiera jest IMO paskudne w PL dla POlski bez wschodniego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Wiera 20.05.04, 18:31 A co ma pochodzenie właścicielki do estetyki imienia to już zupełnie nie mam pojęcia... Dla mnie właśnie te wszystkie Miłochny, Dobrochny, Jagody, Dąbrówki, Halszki czy inne Jagny to katastrofa. Niezaleznie od pochodzenia, po prostu nieładne. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Wirydiana 24.05.04, 01:36 To ja wole Wiera(tak z polska, czy z > ruska?), albo Diana. Wiera nie podoba mi się absolutnie, gdybym miała robić listę najokropniejszych imion, miałaby murowane miejsce w czołówce . Diana - ładne, ale kojarzy mi się bardzo z "Anią z Zielonego Wzgórza" (w pierwszej kolejności) i z księżną Dianą (w drugiej), a nie wiem, czy chciałabym, żeby imię budziło aż tak oczywiste skojarzenia. Poza tym - wiem, że to zabrzmi głupio, zwłaszcza w odniesieniu do Wirydiany - Diana wydaje mi się jakaś pretensjonalna. Poza tym jak mówić na małą Dianę? Dianusia, Dianka? To mi brzmi prawie jak Danka, której z kolei nie znoszę. A Wirydiana jakoś mi tak przypadła do gustu . Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Wirydiana 20.05.04, 13:09 Czesc ! Dlaczego zaraz tak przesadzac ?Lepiej zaraz dac DIANA.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś