Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 10:23 Nie umiemy się zdecydować. Mamy juz synka Tymona (Tymka), i nazwisko kończące się na ...ski. Helena jest super, ale 1. odstrasza nie jej ostatnia popularność 2. Nie do końca podoba mi się zdrobnienie Hela (wiem, ze sama mogę nie zdrabniać, ale pewnie inni będą). Poza tym ma to, co dla mnie istotne: łatwe do wypowiedzenia na świecie, ma fajne znaczenie, Dobrze sprawdzi się i u małej słodkiej Helenki i u dorosłej pani Heleny. Natasza. Ma w sobie "pazur", jest dużo mniej popularne niż Helena. Tylko 1. Jak to fajnie zdrabniać? Natusia? Tasza? Dodam, że w obydwu przypadkach drugim imieniem będzie imię Kora. Czyli Helena Kora (powiedzmy) Kamińska lub Natasza Kora (powiedzmy) Kamińska. Które wybrać??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 10:33 Natasza jest zdrobnieniem, więc dalsze zdrabnianie mija się z celem. Zdecydowanie wybrałabym Helenę, która może być Helenką, Lenką, Hesią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Helena czy Natasza? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.09.11, 10:50 Sama nie wiem. Generalnie do zadnego nie jestem przekonana. Faktycznie - mala Helenka brzmi slodko, a Pani Helena pasuje do doroslej kobiety. Ale ja mam problem z wersja dla nastolatki i mlodej kobiety. Wiem tylko tyle: Sama mam dwadziescia kilka lat i na tym etapie zycia za nic w swiecie nie chcialabym byc Helena. No i zdrobnienie Hela wydaje mi sie nie do unikniecia. Co do Nataszy - pochodzenie tego imienia, a wlasciwie zdrobnienia, sprawia, ze jest to dla mnie imie nie do nadania. Poza tym kojarzy sie bardzo wschodnio i mnie by to przeszkadzalo. Jesli dla ciebie nie ma to znaczenia - to brzmieniowo Natasza szalenie mi sie podoba. Zdrobnienia wszystkie takie jak dla Natalii i jeszcze kilka innych. Natusia, Nataszka, Tusia, Taszeńka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 11:03 Helena w Pl zostanie Hela a to koszmar, Natasza jest w porzadku, choc ja szukalabym dalej. Moze zamiast Heleny Elena, odpadnie Hela? Osobiscie nie znosze zdrobnien, jesli juz to krotkie formy, ale bez przesady, po to wybieram imie aby potem go nie oszpecac. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 11:02 Z tych dwóch Helena. Natasza jest wg mnie pretensjonalna. A może Anastazja? Zdrobnienia podobne jak od Nataszy (Natusia, Tusia, Natka, Nastka) a pełne imię ma ręce i nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 11:42 Helena, tylko i wyłącznie a po co zdrabniać Nataszę, skoro to już jest zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 11:55 Helena koniecznie! IMO jak się bardziej zastanowić Hela nie jest taka zła, niewiele różni się od lubianej Neli chociażby. Poza tym Helena może być Hesią albo Lenką (tylko tak była zdrabniania moja już nieżyjąca ciocia). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 13:04 Helena podoba mi się znacznie bardziej a właściwie Natasza mi się nie podoba- nie lubię imion "wschodnich", nie lubię zdrobnień udających pełne imiona dla mnie zdrobnienie Hela jest akurat ładne, zdecydowanie wolę je od Leny... Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 13:32 Helena mi akurat zdrobnienie Hela sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 17:18 Bez namysłu odpowiadam - Helena! A argument, że nie nadaje się dla nastolatki jest dla mnie kiepski. Znam 18-letnią Helenę i jest po prostu Heleną - nikogo to nie razi. Helena czy Milena - przecież one brzmią jak najbardziej odpowiednio dla nastoletniej dziewczyny. A poza tym, zawsze może nastoletnia Helena zostać Leną. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 18:43 Zdecydowanie Helena. Dla mnie ładniejsza, no i jest imieniem z tradycjami, a Natasza to rosyjskie zdrobnienie Natalii. Nastoletnia Helena dla koleżanek może być Leną, jak już wspomniała wyżej Dalenia. Myślę, że przy odrobinie upartości dacie radę tej Heli uniknąć. A dlaczego Kora na drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Helena czy Natasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 20:06 Dzięki za wszystkie komentarze Dlaczego Kora?? Okropnie mi się to imię podoba (mężowi też zresztą) i przez długi czas tak właśnie miała się nazywać nasz córka. Ale ja nie wymawiam 'r', tzn. wymawiam ale takie francuskie i stwierdziłam, że wyjdzie groteskowo jak przyjdzie mi za nią krzyczeć Kora, Kora (jak kra kra). W moim najbliższym otoczeniu nie ma ani Heleny alni Nataszy. Ale jak widzę po dalszych znajomych Helena robi się strasznie popularna, nie chcę, żeby w przyszłości miała tak samo jak ja - 7 Anek w klasie. Nataszę, rzadko słyszę, wydaje mi się, że w ogóle nie jest popularna. Bardzo podoba mi się jej 'wschodnia' koligacja. Dalej nie wiem co tu zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 20:10 Skoro podobają ci się wschodnie klimaty to może Anastazja albo Olga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Helena czy Natasza? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.09.11, 21:07 Z imion "wschodnich" chciałam polecić Tamarę, ale jak bez "r" to odpada... A może na przykład Jagna, Judyta? albo Kalina...? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 10:24 pomijając wszystko inne, mnie imię Natasza skutecznie obrzydziła pewna "celebrytka" Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 18:55 wg. mnie lepie brzmi: Natasza Kamińska Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 19:18 Natasza jest zdrobnieniem od niesamowicie popularnej Natalii. Poza tym akurat miałam sporo Natalii i Natasz w otoczeniu w wieku dziecięcym lub wczesnodorosłym i muszę Ci powiedzieć, że naprawdę trudno zapamiętać, czy Natasza jest Nataszą, czy Natalią. Rosyjska modyfikacja końcówki imienia nie czyni tej formy oryginalną ani wyraziście odróżniającą się od formy podstawowej, jaką jest Natalia. Reasumując, bez zastanowienia wybrałabym Helenę albo szukała dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 20:25 dla mnie równie dobrze może być Swietłana - przynajmniej to imię słowiańskie, choć rozpowszechnione głownie we wschodniej Europie Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 20:55 Swietłana to "nowe" imię rosyjskie, sezonówka spopularyzowana m.in. przez fakt nadania jej córce Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Helena czy Natasza? 05.09.11, 21:06 bo akurat dżosef był tak "światł"y i wymyślił to imię, toć on nawet rosyjskiego nie znoł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anim Re: Helena czy Natasza? IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 22:24 Natasza super, szczególnie jeśli komuś nie przeszkadza lekko wschodni styl (mnie nie, mam córkę Olgę) Helena dla starszej pani dobre ale jak tu do 5 latki "Helenko" wołać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena czy Natasza? 08.09.11, 22:32 Gość portalu: anim napisał(a): > Helena dla starszej pani dobre ale jak tu do 5 latki "Helenko" wołać Normalnie - Helenka pięknie do małej dziewczynki pasuje. Hesia też. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 09:25 Gość portalu: anim napisał(a): > Helena dla starszej pani dobre ale jak tu do 5 latki "Helenko" wołać normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Helena czy Natasza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 23:52 A może Oksana albo Dagmara ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Helena czy Natasza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 10:06 Nie chce wrzucać do puli kolejnych imion, bo i tak z trudem ograniczyłam się do dwóch, tych które mi się najbardziej podobają. Wcześniej rozważaliśmy też Gaję i Kalinę. Gaja średnio się mężowi podoba, a Kalina jest w porządku, tylko ja lubię zdrabniać dziecięce imiona a Kalinę oprócz Kalinka to jak niby? Kala? Została Helena i Natasza. A teraz mój mąż jeszcze bardziej mi utrudnia sprawę, bo zawsze był fanem Heleny, ale jak usłyszał, że większość z Was poleca Helenę, to stwierdził, że to bez sensu i to znak, ze zaraz będzie Helen na pęczki)) I bądź tu mądra..) Ze mną jest jeszcze dodatkowa sprawa, bo jestem jakimś dziwolągiem, który widzi słowa i litery kolorami (wiem, wariactwo)). Nasze nazwisko ma pewien kolor i tak samo imiona (to nie tak, że się zaprogramuje i to zmienię - nie da się) i niektóre komplety mnie drażnią. Właśnie Gaja jako imię mi się bardzo podoba, ale kolor ma tragiczny (musztardowo-brązowy) kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 13:05 intrygujące z tymi kolorami! a że tu się kilkunastu osobom podoba Helena, to jeszcze nie znaczy, że popularność ogromnie wzrośnie - ja dla swojej córki tego imienia nie rozważałam i rozważać nie będę, ale z tych dwóch jest o lata świetlne lepsza! dodam że Helenki w naszej szkole nie ma żadnej, Natasze są dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 21:06 Gość portalu: Ania napisał(a): > Została Helena i Natasza. A teraz mój mąż jeszcze bardziej mi utrudnia sprawę, > bo zawsze był fanem Heleny, ale jak usłyszał, że większość z Was poleca Helenę, > to stwierdził, że to bez sensu i to znak, ze zaraz będzie Helen na pęczki)) To nie żaden znak. Np. Lena się na tym forum nie bardzo podoba, a skoczyła jej popularność w sposób spektakularny. Nataszy też popularność bardzo rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
w-ella Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 11:22 A ja mam Nataszę i w skrócie mówię Nutka albo Natusia, jestem bardzo zadowolona z wyboru tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 13:05 Natusia to chyba nie za bardzo skrót, sylab ma tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 11:35 A ja bym chciala zeby Polska wreszcie zaakceptowala fakt ktory jest przedmiotem niejednej pracy naukowej : istnieje cos takiego jak ewolucja imion. Jedna z form tej ewolucji to przyjmowanie zz czasem niektorych drobnien jako pelnych imion. Tak wlasnie jest z Natasza - imie ktore nawet Oxford podaje jako samodzielne POCHODZACE od Natalii. Taka jest po prostu jego historia i nie czyni to z niego mniej wartosciowego imiona od Heleny. Inna sprawa ze Polacy wogole nie maja zbyt wielu powodow do lubienia imion o wschodnim pochodzeniu i w tym czesciowo lezy niechec do Nataszy. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 12:13 lipsmacker napisała: > A ja bym chciala zeby Polska wreszcie zaakceptowala fakt ktory jest przedmiotem > niejednej pracy naukowej : istnieje cos takiego jak ewolucja imion. Jedna z f > orm tej ewolucji to przyjmowanie zz czasem niektorych drobnien jako pelnych imi > on. Tak wlasnie jest z Natasza - imie ktore nawet Oxford podaje jako samodziel > ne POCHODZACE od Natalii. Taka jest po prostu jego historia i nie czyni to z n > iego mniej wartosciowego imiona od Heleny. Inna sprawa ze Polacy wogole nie > maja zbyt wielu powodow do lubienia imion o wschodnim pochodzeniu i w tym czesc > iowo lezy niechec do Nataszy. Alez Polska akceptuje wiecej niz ci sie wydaje, to tylko niektore osoby na tym forum maja z tym problem Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 13:07 nie tylko na forum, w rzeczywistości też i to chyba normalne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 13:07 ale to, że Oxford podaje je jako samodzielne imię, to nie znaczy jeszcze, że musi mi się ono podobać. a imiona o wschodnim kolorycie bardzo lubię. ale akurat nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 13:15 Podobac sie nie musi. Ale gdy tylko sie pojawia w jakimkolwiek watku to krzyczycie ze to nie imie tylko zdrobnienie. Otoz juz nie. Nie tylko. Dzis funkcjonuje zarowno jako zdrobnienie od Natalii jak i imie samodzielne i jak wiecie nie jest jedynym takim przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda do lipsmacker 09.09.11, 14:50 lipsmacker napisała: > Podobac sie nie musi. Ale gdy tylko sie pojawia w jakimkolwiek watku to krzycz > ycie ze to nie imie tylko zdrobnienie. Otoz juz nie. Nie tylko. Dzis funkcjo > nuje zarowno jako zdrobnienie od Natalii jak i imie samodzielne i jak wiecie ni > e jest jedynym takim przykladem. Calkowicie sie z Toba zgadzam,dawno juz mialam to samo tutaj napisac,ale uwazaj bo zaraz Ciebie zakrzycza. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 15:14 Dla mnie Natasza była, jest i będzie zawsze zdrobnieniem. To, że ludzie ją nadają to nie znaczy, że przestała nim być. Jest to zdrobnienie, które bywa nadawane jako samodzielne imię. Natasza nawet nie ma swojego osobnego artykułu na wikipedii - jest "dodana" do Natalii. Więc jest to zdrobnienie, czy Wam się to podoba, czy nie A to, że bywa nadawana jako pierwsze imię (bo owszem, bywa, nikt temu nie zaprzecza przecież) to nie czyni jej nagle "nie-zdrobnieniem". I kiedy odpowiadam na czyjeś pytanie odnośnie Nataszy, to odpowiadam w swoim imieniu. A że wg mnie Natasza to zdrobnienie, to to właśnie piszę - proste. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Helena czy Natasza? 09.09.11, 21:09 lipsmacker napisała: > on. Tak wlasnie jest z Natasza - imie ktore nawet Oxford podaje jako samodziel > ne POCHODZACE od Natalii. Oksfordczycy przeciętnie słabiej znają rosyjski od mieszkańców polskich miast i zapewne Sasza też uchodzi w słownikach angielskich za imię, podczas gdy dla Polakó to czytelne zdrobnienie. Nic na to nie poradzimy. Na razie to nie Oksford narzuca Polsce wszelkie standardy, a zwłaszcza językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: Helena czy Natasza? IP: *.perr.cable.virginmedia.com 16.09.11, 12:23 Zdecydowanie Natasza, choć Kora i tak bije je na głowę Helena kojarzy mi się z piosenką zespołu Piersi, niestety-nie za dobrze. Wzbudza skojarzenia związane ze starą babą lub wiejską gospodynią ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Helena czy Natasza? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.11, 14:49 hmmmm, z drugim imieniem lepiej brzmi Natasza, choć ja nie zdrabniałabym Tasza- kojarzy mi sie z teczką, a Natusia brzmi bardzo ładnie, faktycznie Helenka to ostatnio popularne imię i to okropne zdrobnienie Hela, a dzieci w szkole są okrutne , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Helena czy Natasza? 29.09.11, 22:53 a może mniej popularna, wschodnia forma heleny - olena. mam znajomą olenę, artystka plastyk, no niesamowita dziewczyna. moim zdaniem świetne! Odpowiedz Link Zgłoś