Gość: mgielka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 09:33 j.w. W waszej opinii a często nadawane obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: najbardziej pretensjonalne imiona 18.09.11, 12:12 może Ty zacznij najlepiej od swojej definicji pretensjonalności Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: najbardziej pretensjonalne imiona 18.09.11, 13:00 Czyli nadęte, zarozumiałe, zbyt wyszukane - większość na tym foru . Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: najbardziej pretensjonalne imiona 18.09.11, 13:13 Nie. Raczej te obco brzmiące i zalatujące amerykańskością. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: najbardziej pretensjonalne imiona 18.09.11, 21:15 pluskotka napisała: > Nie. Raczej te obco brzmiące i zalatujące amerykańskością. Mogę się podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.11, 11:07 jak imię może być zarozumiałe? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 12:09 mynia_pynia napisała: > Czyli nadęte, zarozumiałe, zbyt wyszukane - większość na tym foru . to po co tu jesteś? swoją drogą, jak imię może być zarozumiałe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgielka Re: najbardziej pretensjonalne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.11, 13:57 Dla mnie Nikola i Dżesika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: najbardziej pretensjonalne imiona IP: *.adsl.alicedsl.de 18.09.11, 22:33 Wszystkie te z "v" zamiast "w" i "x" zamiast "ks"... To na poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.11, 12:51 i "c" zamiast "k" tak, to jest chyba dobra definicja, MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: najbardziej pretensjonalne imiona 18.09.11, 23:03 "Pretensjonalne" to trochę mgliste pojęcie. U ludzi na różnych szczeblach drabiny społecznej, różne imiona będą znakiem pretensjonalności. Po prostu mają pretensje do czego innego. Imiona, które dla mnie są obciachowe i kojarzą się z rodzinami o niskiej pozycji społecznej to: -Brajan -Dżesika -Nikola -Oliwier -Kewin -Sandra -Kiara -Alan (skojarzenie słabsze, głównie ze względu na Alana Starskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc pomyłka 18.09.11, 23:07 W poprzednim poście niechcący pozbawiłam Allana Starskiego jednego "l". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.11, 00:24 IMO Starski nie pozbawia Allana ani odrobiny obciachowości w polskim kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: najbardziej pretensjonalne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 07:35 Nie nudzą Was już te same tematy?Statystyki kłamią i jest to udowodnione.Więc dajcie sobie spokój z tą niziną społeczną i pretensjonalnymi imionami,bo w rzeczywistości wygląda to nieco inaczej.Z nizin społecznych może być zarówno Brajan jak i Jasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.11, 12:34 dokladnie ,tylko mamy z wyzszych sfer tego nie rozumieja. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.11, 14:08 pretensjonalne imiona są również nadawane w środowiskach nowobogackich - patrz---> Fabienne (środowisko muzyczne), Nicola (środowisko sportowe) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 03:50 wyczyny napisała: > pretensjonalne imiona są również nadawane w środowiskach nowobogackich - patrz- > --> Fabienne (środowisko muzyczne), Nicola (środowisko sportowe) Czy za rownie pretensjonalne uznacie np. Nicole Potocka czy Oliwier Radziwill? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 09:04 cynta napisała: > Czy za rownie pretensjonalne uznacie np. Nicole Potocka czy Oliwier Radziwill? oczywiście. Zgrzyt i ból zębów na całej linii Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 13:55 kamelia04.08.2007 napisała: > cynta napisała: > > > > Czy za rownie pretensjonalne uznacie np. Nicole Potocka czy Oliwier Radzi > will? > oczywiście. Zgrzyt i ból zębów na całej linii A ja tak nie sadze... to zgrzyt imienia z nazwiskiem, zapis fonetyczny i skojarzenie z dresem i zlotym lancuchem daja ten efekt .. > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 19:32 ...tym bardziej, że stoją przy szlachetnych nazwiskach. Inna sprawa, że Potockich jest mnóstwo, i to wcale niekoniecznie "tych". Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: najbardziej pretensjonalne imiona 19.09.12, 08:36 cynta napisała: > Czy za rownie pretensjonalne uznacie np. Nicole Potocka czy Oliwier Radziwill? No pewnie! Jakoś mi ten "blask" nazwiska nie jest w stanie przyćmić imienia... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 19:31 wyczyny napisała: > pretensjonalne imiona są również nadawane w środowiskach nowobogackich - patrz- > --> Fabienne (środowisko muzyczne), Ja bym tego nie nazwała środowiskiem muzycznym. Środowisko muzyczne to muzycy filharmoniczni, operowi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 09:14 Antoni, Franciszek, Kevin, Brajan, Wiktoria, Antonina, Maksymilian, Oskar, Oliwer, Oliwa, Kacepr, Jakub - w polskim języku NIC nier znaczą Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 13:52 lubomiro napisał: > Antoni, Franciszek, Kevin, Brajan, Wiktoria, Antonina, Maksymilian, Oskar, Oliw > er, Oliwa, Kacepr, Jakub - w polskim języku NIC nier znaczą Co za bzdurne podejscie do tematu! Jezyk jest zywy a nie zamkniety na wyspie i niezalezny od tego co wokol. Mamy kontakty z otaczajacym nas swiatem a wiec mamy i to co z niego do nas przychodzi. W jezyku angielskim wszystko co "wyszukane" jezykowo pochodzi z j. francuskiego bo tak jest historycznie i juz... i co?... ma to byc uwazane za "nieczyste" i niewlasciwe?? Odpowiedz Link Zgłoś
blue-jagoda Do moderatorek 20.09.11, 14:02 Przepraszam ze wcinam sie w watek ale nie chce zasmiecac nowym postem strony,czy czasem nie skasowalyscie tematu zaczynajacego sie jakos tak- german robert eryk zalozonego przez lubomiro? pytam tak z czystej ciekawosci. Bo wydawalo mi sie ze byl taki temat dzis rano,jezeli skasowalyscie to bardzo dobrze bo byl idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.11, 18:25 Moja sąiadka ma córkę Vanesę oraz syna Alana i Kasjana - dla mnie to pretensjonalne imiona, choć w sumie może ten Kasjan nie jest taki pretensjonalny, choć w zestawieniu z imionami rodzeństwa równie kiepsko brzmi . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.13, 00:10 Kasjan całkiem przyzwoity. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.13, 12:03 To ciekawe, bo ja znam Kasjana, który jest bratem Nicole. Wobec tego odbieram go bardzo pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: najbardziej pretensjonalne imiona 20.09.13, 15:04 Nikola/Nicola, Dżesika/Jessica, Alan, Brajan etc. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: najbardziej pretensjonalne imiona 29.09.13, 11:28 Andżelika/Andrzelika/Angelika/Angela etc. Camilla Claudia/Klaudia Dżesika/Dżesica/Jessika/Jessica etc. Nikola/Nicole/Nicoletta Wanessa/Vanessa Fabian Dorian Gracjan Krystian Brian Sean Kewin/Kevin Jonathan/Dżonatan ogólnie większość zagramanicznych używanych w polsce i jeszcze gorzej jak w polskiej pisowni... ale za to jest kilka które mi się podobają : Abigail Charlotte (wiem, wiem to polska Karolina, ale podoba mi się, lecz nigdy bym tak w naszym kraju dziecka nie nazwała) Scarlett Nathaniel Odpowiedz Link Zgłoś